Бис.БГ

по имената
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Визитка

User avatar
  • Регистрация:04-04-2011
  • Посещения:3260
  • Активност:1311
  • Възраст: 39
  • Град:
  • СтранаБългария
  • Пол: женски
  • Ориентация: хетеро
Сега: ЧЕСТИТА КОЛЕДА....здраве и късмет ви пожелавам....
{безгрижно} [без значение]
  • Nick: MAGIQ

Настроение

Не е определено.

Плейлист

За връзка

Приятели

Цели в живота

Идоли

За себе си

Адрес на моя сайт

ТАКАВА СЪМ НЕ СЕ ПРОМЕНЯМ...КОЙТО НЕ МУ ОТЪРВА ДА ПЪТУВА....

Девиз
  • В СВЕТА НЕ СЪЩЕСТВУВА ЯРОСТ ПО ГОЛЯМА ОТ ЛЮБОВ ПРЕВЪРНАТА В ОМРАЗА , НИ ГНЯВ ПО СИЛЕН ОТ ТОЗИ НА ЖЕНА ПРЕЗРЯНА!!!

Моят гардероб сега

Албуми

Харесват ми

Телефони
НОКИА

Последни Записи в Блога

Гледна точка
Код „Спешно“


Проф. Милан Миланов ©Георги Колев

Преса | 19 юни 2015 | 12:26

Нито един учебник на света не може да научи лекаря да взема решение и да поема отговорност

Проф. Милан МИЛАНОВ*

Преди някалко дни един фелдшер беше наказан, защото изостави родилка насред пътя между Симеоновград и Хасково. Или поне така разказаха случая медиите. И последваха хули, помия, обвинения и дори откровени заплахи. Към горкия човечец, към лекарите изобщо, към системата... Но никой не се сети да се постави поне за малко на мястото на фелдшера Митко Костов. Който, сигурен съм, докато е пътувал към пострадалия от катастрофа, се е кръстил бременната Анастасия да не роди на пътя. Знайни и незнайни експерти и коментатори заредиха мъдри мисли по въпроса кое е по-спешно - раждаща жена или умиращ при пътен инцидент.

Няма учебник в света, който да дава отговор на този въпрос и който да учи доктора да взема решения и да поема отговорност. И нито един алгоритъм на поведение не може да помогне на лекаря в линейката в случай като този. Да, има правила и стандарти кой пациент е спешен, какви действия трябва да се предприемат при животозастрашаващи състояния, къде да бъде закаран болният. Но в тежък прецедент като този от преди дни, в който фелдшерът трябваше да реши за секунди на кого да помогне, той е можел да разчита само на собствената си преценка. И морал.

А ето и равносметката - спасен умиращ в катастрофа, живи и здрави майка и бебе. Е, защо Митко Костов трябваше да бъде наказан, след като очевидно е взел правилното решение? Тук многознайковците сигурно веднага ще кажат: „Ами ако не беше станало така? Ако родилката не беше успяла да стигне до болница?“ В медицината обаче няма „ако“, важен е крайният резултат. Затова вместо предупреждение за уволнение и кофи със злоба този човек заслужава награда. Или поне едно „благодаря“ от близките на мъжа от катастрофата. Хората може и да са му благодарили, но така и никой не разбра. Защото всички бяха заети да питат как се чувства „изоставената“ Анастасия и да поставят диагнози на родното здравеопазване. Сякаш ако окачим на въжето един хасковски фелд­шер, всичко в системата ще се нареди от само себе си.

Българинът трябва най-после да разбере, че докторът е от неговия отбор. А така наречените експерти да спрат да повтарят колко малко били линейките. Те са просто едни автомобили, които в 70% от случаите се използват за безплатно такси, а повече от половината повиквания са за температура, кашлица, пъпки или зъбобол. Спешната медицина не са линейките, а повече лекари, които не просто могат да интубират и да правят сърдечна тампонада, а умеят и още по-важно - искат да носят отговорност. И когато са стигнали навреме, и когато са закъснели...

*Авторът е началник на Централната реанимация на „Пирогов“, председател на столичната колегия на лекарския съюз и един от най-големите експерти по спешна медицина у нас.

http://presa.bg/article/Kod-Speshno/76­642/2/45

Последни Записи на Стената

Gal

добро утроК1От Бис.БГ