Бис.БГ

по имената
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Визитка

User avatar
Сега: и завинаги :)
{безгрижно} [без значение]
 • Nick: SunnyBlind

Настроение

Не е определено.

Плейлист

Отвори в нов прозорец
Не са качени MP3 файлове, Качи

За връзка

  E-mail: 1

Приятели

За себе си

Адрес на моя сайт

1

Девиз
 • 1

Харесват ми

Последни Записи в Блога

Кафето идва от Етиопия . Думата "кафе" вероятно идва от Кафа - град и регион в Етиопия, известен и днес с отглеждането на кафеени дървета. Известно е, че плодът на кафеното дърво е бил известен в Етиопия преди повече от 2000 години , но първоначално се е консумирал с масло и сол. Кафето като напитка е открито по-късно , вероятно около 18-14 век в Йемен, където плодовете на кафеното дърво са донесени от търговци.


Тъй като произходът на кафето като напитка е неясен, има много легенди, свързани с него. Според една от тях кафето е било пиено за първи път в Етиопия през 9 век. Историята разказва, че местните овчари на кози са наблюдавали животните им да ядат с нетърпение червения плод на храстите, разпространени в региона – плодовете на кафеното дърво – и са по-активни след тях. Така те взеха плода и го запариха в гореща вода. По този начин те получиха интензивна напитка, която много харесаха и след която се почувстваха пълни с енергия.


А откъде идва кафето, което отива в нашите кафемашини и чаши днес? От една от над 70 държави, в които се отглежда. В момента кафето се отглежда в различни части на света, но почти винаги в рамките на т.нар коланът за кафе, който минава между тропиците на Рака и Козирога.


Историята на кафето


Както вече споменахме, методът за печене на семена от кафе и приготвяне на напитка, подобна на тази, която познаваме днес, вероятно е разработена в Йемен, близо до Етиопия. Тогава бедуините, скитащи из целия Арабски полуостров, разпространяват кафе в региона.


Изминаха обаче много години, преди обичаят за пиене на кафе да се разпространи извън арабските племена. Първоначално кафето предизвика голямо недоверие – консумацията му беше забранена, между другото в Мека и Кайро ограничения са въведени и в Османската империя, където през 1554 г. е открито първото кафене в Истанбул. Не само религиозните ортодоксални евреи имаха предразсъдъци към кафето, но и кафенетата добиха публичност като места, където се водят бурни дискусии, което не беше по вкуса на местните управници. Независимо от това, в края на 16-ти век всички ограничения са окончателно премахнати и Османската империя, която посредничи в търговията с кафе, се превръща в силата на кафето.


Европа също първоначално беше скептична по отношение на кафето поради произхода му. За съжаление не знаем как точно кафето е дошло на нашия континент. Със сигурност тук е било известно в края на 16-ти век, но не е било популярно, докато папа Климент VIII не е уверил, че не е дело на Сатана. 


Вероятно първите европейски кафенета са създадени в Англия . Известно е, че първото английско място е откритото в Оксфорд през 1650 г. - принадлежало е на османския евреин Яков. Първото кафене в Лондон се появява две години по-късно.


В крайна сметка кафето се разпространи из целия континент и дори намери своя път до дворовете на европейската аристокрация. Но когато първото кафене отвори врати в Париж през 1671 г., в Англия имаше над 3000.


Когато европейците опознаха и харесаха кафето, те започнаха да се интересуват от отглеждането му. През 17 и 18 век тогавашните колониални сили - Холандия и Франция - създават първите плантации за кафе в своите колонии: в Цейлон, Ява, Мартиника и Френска Гвиана.


Струва си да се спомене, че известно време кафето беше стимулант за елита, недостъпен за обикновените хора. Португалия промени това, като открадна френски разсад от Гвиана и започна собствено отглеждане на кафе в Бразилия. През следващите около 100 години Бразилия беше най-големият производител на кафе в света.


 

Естествено е всеки, който се опитва да отслабне, да иска да го постигне много бързо. Но хората, които отслабват постепенно и стабилно (около 1 до 2 килограма на седмица), са по-успешни в поддържането сваляне на килограми. Здравословното отслабване не е само „диета“ или „програма“. Става въпрос за постоянен начин на живот, който включва дългосрочни промени в ежедневните навици на хранене и упражнения.


Отслабването не е лесно и изисква ангажираност. Но ако сте готови да започнете, имаме ръководство стъпка по стъпка, което ще ви помогне да отидете по пътя към загуба на тегло и по-добро здраве.


>> Диета за отслабване


След като постигнете здравословно тегло, разчитайте на здравословно хранене и физическа активност, за да ви помогне да запазите теглото си в дългосрочен план.

как-да-изберем-щори-за-дома-или-офиса?

Първо трябва да си отговорите на няколко основни въпроса:


 • място за монтаж - където ще бъдат разположени: в офиса, апартамента, работното място и др.
 • Предназначение - защита от слънцето, пространствено зониране, декоративна функция, комбинация от тези функции
 • външния вид и избора на материал - дали щорите трябва да са в хармония с общия фон или да са ярък акцент в интериора
 • бюджет - Колко пари можете да отделите


След това вземете решение за вида и материала Щори:

 • хоризонтални щори (стандартни, за прозорци с двоен стъклопакет, за наклонени прозорци, за прегради, за сложна форма)
 • вертикални щори (стандартни, наклонени, дъгови, многослойни)
 • плисе
 • роло щори (стандартна, с декоративна кутия, касетъчна система за стъклопакети)
 • фото щори
 • дърво

Хоризонталните щори често се използват в кухни, офиси, работни помещения, в складове. Те осигуряват отлична защита от любопитните очи отвън. 


 Ако щорите изглеждат твърде официални, можете да ги комбинирате с драперии, завеси, или завеси. Хоризонталните щори са класически вариант за тези, които предпочитат елегантност и функционалност.


Вертикалните щори ви позволяват да покажете въображението си. Тъканите са красиви и елегантни, те изглеждат чудесно в спалните и дневните. Можете да инсталирате вертикални щори от различни материали.


  Уважаемите и модерни жакардови щори ще украсят подходящата атмосфера.


Роло щорите се използват най-добре в кухнята, спалнята или детската стая. Те ще бъдат незаменими в области, които изискват максимално затъмняване. Роло щорите са уютни и подпбряват дизайна на прозорци. 


Фото щорите правят интериора оригинален и уникален. Например, можете да си купите щори с логото на вашата форма - това е идеален вариант за реклама и за престижа на вашия офис,


Плисе щорите имат много широка гама приложения - от капандури и зимни градини до декорация на ресторанти.


 


препоръки


Традиционно, в кухнята, в банята, в сауната най-често се използват щори, изработени от пластмаса или метал (те са влагоустойчиви и лесни за почистване), но също така са подходящи и щори от плат със специално импрегниране. 


 Кухнята също е добра за инсталиране на вертикални щори. В стаи с музикални високоговорители или домашно кино се препоръчва да се инсталират щори от плат, а не метални или пластмасови щори. 

В дневната, изпълнителните офиси, заседателните зали и т.н. препоръчват се жакардови тъкани. В офис помещения и коридори ще се използват обикновени или нетъкани платове (в зависимост от замърсяването и запрашеността на помещението).

Необходимо е да се вземе предвид съвместимостта на цвета на щорите с цвета на мебелите и стените: малки разлики в нюансите могат да разрушат внимателно конструираната цветова гама на интериора.


Обикновени щори с тъмни цветове ще създадат бизнес атмосфера в офиса или спокойствие и уют - в апартамента.


За повече информация или за връзка със специалист, посетете нашият сайт - sunnyblind


 

 

няма-време!--ветроупорни-кристални-завеси--есента-е-тук!

Изключителните качества на ветроупорните завеси са познати на голяма чат от хората. Приложими в много области и най-вече за защита от вятър. Наричани също ветрозащитни завеси, тези прозрачни платна произведени от винил са идеални за балкона, барбекюто или зимната градина. Сред тях с най-добри качества се слави Японския винил 0,6мм. Якост, здравина и издръжливост го правят търсен и силно предпочитан.