Бис.БГ

по имената
| Вход | Влез чрез Фейсбук

~славей~ ::: Албуми | Икебана | Слайдшоу

Брой потребители, харесали този албум

Моите Албуми понеделник, 19 юни 2017

Описание: Икебана

 
Икебана
 
Брой потребители, харесали тази снимка/клип

Качено от: ~славей~

пн, 21 сеп 2009

 Прекрасен албум!Много са красиви!Поздравявам те!
ср, 16 сеп 2009

 Икебана е старинно китайско изкуство за подреждане на букети, пренесено в Япония заедно с будизма и доразвито от японците. Неговият произход се крие в жертвоприношението на цветя пред олтара на Буда.
За усвояване на икебана са създадени учебни школи, където обучението има характер на свещенодействие. През време на обучението учителят не говори, а учениците се съсредоточават до такава степен, че да не виждат никого пред себе си - „да се слеят с духа на цветята” и чрез тях да отразят отделни моменти от живота на човека. „Който говори, не знае; който знае, не говори” - това е ръководното правило при икебана. Съставните части на букета са символи, а разположението им - движение, живот.
Може да се каже, че японският букет е тип асиметричен букет с мистично съдържание. Освен цветя в него се включват миниатюрни дръвчета /„джуджета”/, клончета от дървета /сухи, с пъпки, с обагрени листа или с цветове/, стъбла от треви, листа от дървета и тревисти растения, камъчета и др. Със своя състав и композиция той буди възхищение, затова бързо се възприе от много народи.
чт, 26 фев 2009

 Елегантно и много красиво!Поздрави!

Вашият коментар: