Бис.БГ

по имената
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Визитка

User avatar
 • Регистрация:01-03-2012
 • Посещения:496
 • Активност:261
 • Град: Ямбол
 • СтранаБългария
 • Пол: женски
 • Ориентация: хетеро
Сега: В очакване
{безгрижно} [без значение]
 • Nick: elenida
 • Истинско име: Стойка Божкова

Настроение

Не е определено.

Плейлист

За връзка

  E-mail: to4y2008@abv.bg

Приятели

Цели в живота

За себе си

Адрес на моя сайт

Непредсказуема

Девиз
 • Аз мисля

Моят гардероб сега

Албуми

Харесват ми

Желания

Последни Записи в Блога

интервю-с-пламен-пасков

За мен е удоволствие да ви представя една ерудирана личност,публициста,политика,кандидат президента д-р Пламен Пасков.Благодаря ви г-н Пасков,че се съгласихте да ми дадете това интервю,от вас безспорно много неща можем да научим,вашите публиации винаги са били интересни и са ни давали повод за размисъл.


1 Господин Пасков, как бихте описали себе си в няколко изречения?
Един наивник на средна възраст. Според други - положителен млад мъж. Е, добре...не съвсем млад. Обичам да чета. Самообразованието за мен е постоянен процес. 2 Вие сте роден в Димитровград, кажете ни нещо интересно за себе си, за времето прекарано в родния ви град?
Най-хубавите и безценни години. Тогава градът ни наистина беше градът на младостта. Не знаехме - какво богатство имаме, не го ценяхме, затова и глупаво и безумно го изгубихме. И така - с всеки град, всяко село, всяко населено място в България.
3 Включихте се в президентските избори, какви ви бяха мотивите?
В армията това се нарича "разузнаване чрез бой": влизаш с малки, но истински сили в пълномащабен бой, за да видиш позциите на врага, и да разбереш - какви ресурси ти трябват, за да победиш. Да разбереш технологията на войната.
Сражение, което е входният билет, за да спечелиш войната. Сражение, което отиваш съзнателно да загубиш, но да го направиш по най-добрия, и запомнящ се начин. Достойно, колкото и неразбираема да е на днешен ден за много хора тази дума.
В тези избори, както и в предишните, влизаме умишлено напълно изчистени от финансови стероиди. Това, което получаваме като резултат в тази нечестна, неравна битка без правила, е естественият резултат, който има за нас ценно и важно познавателно значение. Истината е, че всеки политически процес, в това число и избори, се печелят само ако имаш задължителната триада от инструменти: пари, медии, и административен ресурс (власт, структури, партия). Ние постигнахме нашите резултати без нито един от тези инструменти. но вече знаем - как работи кухнята на този процес.
4 Безспорно вие сте един добър политик и анализатор, според вас, какво не ви достигна да стигнете до балотаж на последните избори?
Благодаря ви за високата оценка, но не съм сигурен, че ги заслужавам. Опитвам се да бъда здравомислещ, и осведомен, това е всичко.
Какво не ни достигна? Само изброените 3 задължителни ресурса, които са златно правило, аксиома в политиката. Мога да намеря достатъчно пари, но с парите идват и отговорности, които задължително водят до тежки компромиси. За мен тези компромиси са неприемливи.
Нещата са прости - един добър политик, с ясно знание за същността на големите процеси, може да победи с десетократно по-малък ресурс. Но не може да победи без никакъв ресурс. Образно казано - мога да победя батальон автоматчици с рота, и дори с взвод от снайперисти. Но не мога да ги победя с пластмасови водни пистолети без вода.
5 Има ли политик от последните години, който да ви е направил впечатление и когото цените и уважавате?
Няма идеален политик. Всеки се старае да не повтаря чуждите грешки, но задължително прави свои. Но има политици, които са гении за интересите на държавите, за които се сражават на международната сцена. Такива са Владимир Путин, Башар Асад, Йосиф Сталин, Хенри Кисинджър, Тодор Живков, Джон Кенеди, генерал Де Гол, Ли Кван Ю.
6 Според вас, може ли да има политика, без корупция и без задкулисие?
Може, но изчистването от тези неща става само когато политикът се пребори за пълния суверенитет на държавата си, и направи невъзможни, или сведе до санитарния минимум изброените от вас особености на политиката.
Такива са били единици: Сталин за 20 век, династията Ким (Ир Сен, Ир Чен, Чен Ън) в Северна Корея за 20-21 век, и може би китайските ръководители от Мао Дзе Дун насам. Там също има корупция, но за това се разстрелват на стадионите без никакво право на помилване. Корупцията при Саддам Хюсеин и при Муамар Кадафи също не беше безплатна и безнаказана, и се поддържаше със сурови средства в санитарни граници.
А задкулисие...ако в това влагате тайната за важните политически процеси, и договорки, никой и никъде чисто исторически не си е и помислял да се избави от тази тайна. Реалната власт е само тайната власт. Публичната видима власт никога не е истинската власт. Тайната е задължителен елемент не само в политиката, но и в бизнеса, в личните отношения, навсякъде. Наивно и противоестественно е да очакваме някой да постигне напълно прозрачен политически процес. Със съжаление го казвам.
7 Какви морални качества трябва да притежава съвремения политик?
Да обича своята страна и народ, и да бъде отговорен човек. Да е "с акъла си", казано на народен език. Тоест, да разбира дълбоко интимните механизми за истинските движещи сили на световните политически процеси. Това вече не е морално качество, а качество на задължителното знание, и познание. Морален политик, който не разбира истинските движещи сили на съвременните и историческите политически процеси е безполезен и даже вреден за страната и народа си.
8 Светът така да се каже се намира сега в ,,турболенция'', кой разклати системата, така, че не само в Америка но и в повечето европейски държави моделите на управление вече не се вместват с разбиранията на хората?
Те никога не са се вмествали в очакванията и разбиранията на хората. Чисто исторически това никога не се е случавало. Винаги решенията са се вземали от една повече или по-малко организирана наднационална върхушка, консолидирана между 15-17 век в Европа, и местното регионално приложение на тези политики от местните политици е бил според ширината на теснолинейката, допусната и очертана за тях от тази наднационална върхушка за съгласувано управление.
Системата днес е извадена от равновесие и е в състояние на разпад и опит за преструктуриране. Това е предизвикано от същата тази наднационална върхушка, която между 2008-2011 година претърпя тежък и болезнен тектоничен процес на разделяне на две глобални противоборстващи си групи. Тези 2 групи са глобалните банкстери против изолационистите, които се бият вече по целия свят, на всички фронтове и по всички направления. Включително и в Европа, България. Ако щете - даже и в София. Дори и между партиите, че даже и в рамките на крилата в една и съща партия. Няма да давам конкретни примери, ще стане много дълго.
Този болезнен глобален процес, всъщност, световна многоогнищна война, която ще продължи дълго, не по-малко от 10-15 години. И ще доведе до съкращение на населението на Земята в пъти. Плановете са за 7-9 кратно съкращение. Без упойки и глезотии, разбира се.
9 Какво да очакваме тази година в световната политика и разбира се в политиката на България?
Никой не може да ви каже. Прогнози не могат да се правят. Има сценарии, вектори, които ще усилват сблъсъка и борбата си, но кой, коя, къде и доколко ще победи, дори и представителите на "съвета на старейшините" на наднационалната върхушка не могат да ви кажат. Защото те се бият вече помежду си.
Борбата за разлика от предишните световни войни не е (само) за ресурси, пари, пазари, и сфери за влияние. Битката е не на живот и смърт, а на смърт и отложена смърт (за едните) и на съвършенно друга формула за съществуване на света за другите.
Този свят, тази финансово-икономическа система, тази цивилизация, тези библейски аврамически представи за добро и зло, които бяха действителни за векове досега, се рушат. Рушат ги, те се борят за съхраняването си и тече и процес на преструктурирането им. Цялата конструкция се раздробява на парчета и се опитват да я сглобят, но наопъки.
Тази война за разлика от предишните е системна - тя е битка за отхвърлянето на една изчерпала се от само себе си ракова система, която се бори за своята отсрочка, а организмът се бори за съществуването си. Организмът (Човечеството) е наясно, че ще трябва да се изрязват големи части жива плът без упойка, за да се опитат да се спаси цялото. Изразявам се фигуративно, за да пестим време. Цялото = Човечеството, но като хора. Като хора "и създаде Бог Човека по свой образ и подобие". Тоест, битката е за спасяването на богоподобните и богобоязливата част от Човечеството, в това число. И това не е религиозен фанатизъм, а въпрос на ценностна система и разбирания за добро и зло.
10 Вашето мнение за служебното ни правителство, би ли се справил генерал Радев с предизвикателствата, с които неменуемо ще се сблъска?
Не, разбира се. Чудеса не могат да се случат. И това е очевидно. Тези хора са представители и слуги на колониална система за управление на територията "България" от близкото минало. На тях никой и за нищо на света няма да им позволи лукса "честни и справедливи избори", нито да направят обещаното разследване срещу другата колониална ремъчна предавка (ГЕРБ+РБ в оставка). Президентът е бил отличен пилот, но е принуден да се учи в движение в политиката. Има съветници, част от които не могат, не искат, или нямат за задача да му помогнат в този процес и ще натрупа доста цицини и синини на главата си, докато направи правилните изводи по болезнения начин. Болезнен не само за него, но и за нас, няма как иначе.
11 Според вас, каква позиция трябва да заема България, за да не попаднем под нечия чужда клопка и да бъдем използвани за нечии чужди интереси?
България няма право на избор на позиция в момента. Ние не сме субект на масата за преговори, а сме парче месо в чинията на едните от преговарящите. Парчето месо е загубило правото си на субектност и на участие в тези преговори за позиция в пространството (и на международната сцена) в момента, в който се е простило последователно или едновременно с всичките 5 форми на суверенитета си. Тази загуба на "ограничен, но суверенитет" (1944-1989) настъпи бързо, в първата половина на 90-те години на 20 век и за последващите 22 години (след 1996) всичко е естествено следствие на LLR територия. Local Loyal Regime = лоялен местен режим = верноподаническа колониална туземна администрация с отрицателен суверенитет. Да, не греша - суверенитета ни не е нулев, а отрицателен. Това е дълга, интересна и много неприятна тема.
България може да бъде извадена от състоянието на обект, подмятан от субектите както те се разберат помежду си, само ако натрупа една критична маса от хора със знание и разбиране на тези процеси. Само ако тези хора чрез борба успеят да се изкачат до площадките, където могат да направят нещо повече от това да коментират отвън събитията. Например, проф. Иво Христов е един от хората, който въпреки неразбирането на част от хората, взе това болезнено решение и се съгласи да се качи на една греховна и компромисна ракета-носител (БСП от гражданската квота), за да получи достъп до инструменти, които да му позволят да бъде по-полезен именно в това. Дали ще успее, никой не знае. Борба е. Може и да я загубим, за пореден път.
12 Господин Пасков, трябва ли в една малка държава като нашата да има толкова политически партии, и какво ви е мнението за мажоритарния вот, не е ли това ,,нож с две остриета'', както се изказват някой политици?
Политическите партии и техният брой са без съществено значение. Важни са правилата на играта, които са направени по чисто колонизаторско усмотрение така, че да бъдат най-лесно управлявани именно от генерал-губернатурата. Партиите са продукт на определена политическа система. Те са нейно контролирано следствие, тоест, те не са законодател. Те имат значението на ремъчна предавка, а не на двигателят, който задвижва ремъчната предавка.
Те са актьорът, който играе Юлий Цезар на сцената, но който не е Цезар. Този актьор спазва правилата, които са разписани от сценариста и от режисьора, които обаче не са на сцената на политическия театър. Те са с опаковката на безлики, невидими и с неизвестни фамилии. Те се "водят" за консултанти и чиновници в даденото посолство (генерал-губернатура), но всъщност политиките се произвеждат в специални агенции в щата Делауер. Там се пишат, превеждат се на туземните езици и се свеждат за провеждане на контролируемите парламенти. Сами разбирате, че броят на партиите, броят на депутатите в Парламента, размера на заплатите и субсидиите им няма никакво практическо значение - те не могат да произвеждат политики, те само ги провеждат. Въпреки, че благодарение на СМРАД хората остават с илюзорното впечатление, че ги произвеждат. Това са правилата на този измамен политически театър, като всеки театър, който произвежда лъжа, измама илюзия, образи и внушения. Написани и изиграни от актьори, без актьорите да са персонажите, които играят. И без събитията в живота да са равни на представените на сцената.
Това е обсъжданото преди няколко години в Римския клуб "неразбиране на произтичащото" което в момента владее мисленето, по-скоро, което е заместило мисленето на огромната част от хората по света. Хората не разбират - какво наистина става, а възприемат готовите клишета, приподнасяни от СМРАД като описание на процесите около тях и в света за чиста истина. Клишета, образи, внушения, манипулации, билбордове, слогани, реклами заместват напълно истината за процесите, и най-вече главната истина - кое защо се случва, и защо именно така, и защо именно сега. Това е огромна беда, защото битката за здравия разум, за умовете на хората е изгубена за огромното мнозинство от хората. Засега.
Мажоритарната система е просто инструмент. Като скалепала в ръцете на хирурга. Може да изреже тумор, а може и да заколи пациент. Или, ако искате, мажоритарната система е като едното от колелата на колата. Ако ги няма другите 3 колела (имам предвид една друга стройна теория, за която в момента нямаме време), мажоритарната система като единствено колело успешно ще изпрати колата в канавката, може даже и по гръб. Тоест, мажоритарната система не само, че не е панацея, но наистина и може да направи големи бели, ако няма и другите 3 регулаторни механизъма.
13 Възможно ли е въобще да има честни избори или по някакъв недоказуем начин могат да се манипулират избори?
Възможно е, разбира се. Чисто технически, при наличие на добро желание и политическа воля това е лесно решима задача.
Лошото е, че това е неизгодно на всички, които имат възможности да влияят на тези избори. Това е неизгодно на медиите, които обслужват определени политически интереси.
Неизгодно, и ненужно е на "калесаните" големи партии. Те не само са оставени да спечелят, а даже са направо външни политически проекти за провеждане на колониални политики;
Ненужно е и на цялата тази армада от чуждестранни НПО, които са преки защитници и проводници на външните колонизаторски политики за България. те са регулатор, който по никакъв начин няма интерес от чисти и честни избори.
Неизгодно, и ненужно е на 2-3 ключови посолства, които са изгодо-получатели от именно тези партийни "оператори" за България. Това им позволява продължаването на безплатното и безнаказано ограбване на България, и провеждането на колониалните политики (5-те "де": депопулация, деиндустриализация, дерационализация,денационализация, и дехуманизация).
Между другото, изборните нарушения, манипулации, и престъпления не са недоказуеми. В условията на мобилни телефони, видео и фото-камери на телефоните, достъп до интернет и даже потоково видео в реално време на последните 2-3 избора масовия характер на нарушенията и престъпленията бяха обилно документирани. Но от това не последва нищо - нито сезиране на прокуратура, нито касиране на избори. Защото от колониалната генерал-губернатура, възприемана погрешно от мнозинството като "посолство", имаше ясни указания тези избори да бъдат признати за законни.
Това е. Интересът на хората, данъкоплатеца, гражданите, държавата никой (от колонизаторите) не ги интересува. Никога не са ги интересували.
14 В изборната надпреварата всяка една партия обещава едно и също, вие на коя партия бихте заложили доверие?
Ще го кажа пряко, и без увъртане: аз не вярвам в партиен модел. Партиите в сегашните политически правила, написани от колонизатора, не са в състояние по естествен път да се преборят за деколонизацията и за защита на националния интерес. Това е възможно само при нарушение на правилата на колонизатора.
В България има само няколко човека, които са в състояние да опишат процесите и да назоват вярно движещите сили. Да посочат първопричината на причините на бедите и нещастията на българите днес. Това са Волен Сидеров, проф.Иво Христов и доц. Валентин Вацев. Може и да има други, но аз не съм ги виждал. Може и да ги знаят и други, но не смеят да го кажат с истинските думи. Другите, извън изброените, говорят за дизайна и кройката на "новите дрехи на царя", но никога не смеят да кажат, че "царят е гол!". Чоплят клечките, блъскат се в гредите, но никога не споменават, че има греди.
Аз бях решил да не участвам в тези избори. Главно поради липса на трите задължителни инструмента, за които вече говорихме: пари, медии, административен ресурс. Но силният обществен натиск, в това число и от идейно близки хора и приятели, ме принуди да отстъпя, да направя компромис и да се съглася да бъда от гражданската квота на ПП Възраждане, с ръководител Костадин Костадинов. Известен е с много българолюбиви и смели публикации, дела, постъпки и изявления, но освен другото стана много популярен с издаването на учебника по Родинознание за 1-4 клас.
Знам, че влизаме в битката по правилото "генерал без армия и без патрони". Но лично аз си поставям съвсем различни, изпълними цели, които нямат нищо общо с очакването от кандидатите за парламентарни избори. И моите цели ще бъдат постигнати, като използвам епизода на процеса избори. Целта е противоотрова, детоксикация. И в една или друга степен тя ще бъде изпълнена.
Партиите могат да обещават каквото си искат. Чалга-политиката стига до варваризация на този процес до ниво "циганска сватба" - "никой не може да ви даде това, което ние (само) ще ви обещаем!". Важното в случая е да се гледат програмите им. По тях ще разберете - кой какво знае, какво може, и как, и дали смята да го направи. За съжаление, варваризацията и оскотяването за голямата част от населението е довела дотам, че хората избират не програми, политики, политици, и отговорности по обществения договор, а образи, клишета, шоу, внушения, билбордове, и плакати. Водят се не от обществения, и даже не от личния си интерес, а от фалшиви изборни дрънкулки, образи, и шумове. Като индианците, които са продали Манхатън на англосаксите за шепа разноцветни мъниста. Тъжно, страшно и отчайващо е, но е вярно.
15 Какви трябва да бъдат приоритетите на следващото ни правителство?
Следващото правителство няма да е в състояние да си постави каквито и да е приоритети, различни от наредените им от генерал-губернатурата. То няма да произвежда, а ще провежда политики.
Иначе, понеже въпросът е "какви трябва да бъдат", отговорът е прост, и естествен: трябва да са приоритетите по спасяването на Отечеството, държавните остатъци, територията и народа ни в най-буквалния смисъл на думата. Но това означава деколонизация, и осъзната, целева, планирана, и грамотна борба за суверенитет. В тази борба ние засега нямаме външен фактор, на който можем да се опрем. Повтарям - засега.
Това правителство, което ще бъде излъчено с доминирането на БСП, няма, и няма да има смелостта дори да произнесе тези ключови думи - нито като предизборна реторика, нито ще има смелостта да направи правилното целеполагане с точните термини.
Тоест, никой няма да го остави да се опита да го направи, ако дори допуснем невъзможното - че все пак БСП с нейната четвърт-вековна история на безусловен колониален послушко по силата на някакви чудодейни въздействия и обстоятелства изведнъж е решила да се впусне да поправи злото, в създаването на което взе пряко участие 2.5 десетилетия. Аз лично не вярвам в чудеса. И не виждам признаци и симптоми, че могат да се случат. Чувам само относително смели заявки, които могат да се окажат поредната предизборна демагогия. Искрено се надявам да греша.
16 Според вас, кое ще е по добре за България, еднопартийно правителство или правителство в коалиция с други партии и движения?
Това е без значение. Единственото, което има значение, е дали правителството ще бъде от хора, партии, и политици, които да започнат борбата за суверенитет, задеколонизация, и реиндустриализация, или ще е от преименувани и преоцветени колониални послушковци, поредните ремъчни предавки на колониалния двигател. Няма никакво значение, дали ще си слагат етикета "ляво", "дясно", или "център". Това са чисто камуфлажни опаковки без никакво съдържание в България. Нещо като разноцветната стръв за различните риби в електоралното гьолче, от които се очаква да "изберат" - в коя мрежа на тези мътноводни рибари сами да се наврат.
Тоест, важното е, дали правителството и парламента ще бъдат съставени от кирияк-стефчовци, или от бойчо-огняновци. Всичко останало е демагогия, шарения, и излишен шум без обществено-полезен смисъл за националния интерес.
17 Не бих пропуснала възможноста да ви попитам и за отношението ви към така наречените бежанци, трябва ли да бъдем толерантни към тях или едни по-строги мерки биха ни гарантирали едно по-голямо спокойствие?
Няма бежанци. Нито по смисъла на тази дума в българския език, нито по международното правно значение на този термин. Има добре организирана от мощни глобални силиармия за нахлуване като многоцелеви проект. В този проект има автори, има плащащи сметката, тези, които са "тур-операторите", и тези, които са жертвите, като крайна цел на проекта. Автор на проекта са САЩ+Великобритания. Плащат Саудитска Арабия, Катар, и другите монархии и Персийския залив. Туроператорът е Турция. Крайната цел е Германия, и други западноевропейски страни, но с 3 изключения: Швейцария, Полша и Великобритания.
Тези хора нямат място в България. Трябва да бъдат екстрадирани. Всички до един, по най-бързия начин. Огромната част от тях са с главорезно бойно военно минало и живеят цивилизационно в 15-17 век. Тяхната система за добро и зло няма нищо общо с нашата. За никакво приобщаване към нашата, или западноевропейската култура и цивилизация не може да става и дума.
18 Как виждате Европа и съюза в близкото бъдеще, или идва ли ред на разпадането на Европейския съюз?
Дълга тема. Наистина много дълга. Писал съм на тази тема цикъл от статии: "Краят на Европа, началото на Еврабия": част 1, 2, и 3.
Европейският съюз е обречен на разпад. При това - разпад не по силата на някакви естествени процеси, а разпад управляем - от тези, които го създадоха в този му вид. Веднага уточнявам: през 1954 година генерал Де Гол и Конрад Аденауер се опитаха да направят прото-Европейския съюз, наречен тогава "Съюз на въглищата и стоманата". Към този (отначало икономически) съюз се присъединиха Италия, и страните от Бенелюкса. След което Великобритания и САЩ, като победители от ВСВ, съсякоха този проект, помислиха и създадоха свой, управляем и изгоден именно тям "Европейски съюз". Не е случаен факта, че законите и нормативните актове се приемат в Европарламента, но не се произвеждат там. Пишат се другаде и се носят за формализиране там.
Пак не е случаен фактът, че всички евро-институции като сгради са заобиколени в плътен обръч от мултинационални компании (най-често - амеро-британски) които се занимават не само с лобизъм, а и с пряк диктат и контрол над дейността на Европарламента. И отново не случаен е фактът, че еврокомисарите никой не ги избира, а ги назначават. Народите и държавите на ЕС нямат механизми и средства за обратна връзка над ЕС, но мултинационалните компании и специалните служби на наднационалната световна върхушка имат. Този проект вече им е ненужен. Плановете вече са коренно различни. Вече е взето решение да се ликвидира Евросъюза като технологичен конкурент на САЩ-Великобритания и за превръщането му в слаб и зависим, управляем пазар за американските мултинационални компании. Затова са и ТПТИ, СЕТА, и Брекзит.
Темата е дълга, но това е накратко.
19 Вярвате ли, че светът би станал едно по-добро място за живеене?
Вярва се в Господ, всичко останало се проверява. И проверката не дава никакви основания за подобна вяра.
В близките 10-15 години ще става само все по-зле, все по-тежко и все по-трудно, за все повече хора по света. Голяма част от нас ще се върнат минимум 1-2 технологични нива назад. Вместо да влезем от 5 (където бяхме до 1990) в 6 технологично ниво, ще се върнем към 4-3. Впрочем, това се случва и в момента, пред очите ни, "в режим на реално време". Плановете на световната наднационална върхушка са за многократно съкращаване на населението на Земята. Това не е теория на конспирацията, а добре документиран план, който вече се привежда в действие.
Светът, по-скоро много малки части от него, със сигурност ще станат много по-добро място за живеене. Но само в определени оазиси за световната наднационалната върхушка, която и сега живее в 6 технологично ниво и в "страната Шератония". Богатите ще стават все по-малко, все по-богати и ще живеят все по-дълго. 200-400 години могат да се окажат напълно възможни за много от тях. Ще живеят като библейските герои.
Бедните ще стават все по-бедни, все по-гладни, все по-болни и все повече. Продължителността на живот рязко ще се съкрати за тях.
Докато не бъде сменен този финансово-икономически модел, векторът на развитие на света и човечеството при сегашния модел е именно такъв.
Това може да бъде променено и разчупено само ако естествените геополитически съюзници по света се обединят в мощни клъстъри в държавно-федеративни граници с общи наука-технологии-производ­ство-икономика-пазари и с обща система и стандарти за сигурност и защита на териториите.
Например (колкото и невероятно засега да ви звучи): обединение на България с бивша Югославия, Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Белорусия, Русия, Румъния (при условие - кирилица).
На по-късен етап: и Гърция, и Албания. Такъв клъстър от над 300 млн население с обща граница, обща система за сигурност, общ научен потенциал, общи технологии, общи производства, пазари и обща ценностна система и писменост (кирилица) могат да станат самодостатъчни и да противостоят на сегашния задълбочаващ се глобален срутващ се световен проект.
Аналогично могат да се обединят католическите страни в Южна Америка, дори и с португало-езичната Бразилия. Борбата да им пречат за това обединение, естествено, ще е жестока, но кога е било лесно?
Африка и Азия могат да направят подобни клъстъри, но много по-трудно, по-бавно, по-кръвопролитно, и по-хлабаво. те няма да са в състояние още дълги десетилетия да изградят стабилна обща система, подобна на описаната. Но обстоятелствата, жвиотът ще ги принудят, ще ги тласкат в тази посока.
Всичко това може да стане само чрез борба. Чрез жестока, трудна, отчаяна и в същото време умна, грамотно проведена борба.
20 Какво ще пожелаете на нашите читатели?
Здраве, късмет, и знание. Много деца в къщи, колкото и безнадеждно и безумно да ви се струва на фона на бедността и безизходицата. България без българи огън я гори, и никой не може да я спаси, освен българите, и българските деца.
Самоорганизация със здравите и здравомислещи сили в нашето общество, без значение от партийните етикети, пристрастия, и различия. Всяко зрънце здрав разум в разширяващото се море на дерационализацията е ценност, която може да спаси живота на много хора. Буквално.
автор Стойка Божкова
иво-сиромахов:-не-е-достатъчно-само-да-мечтаеш.-трябва-да-имаш-и-сили-да-преследваш-мечтите-си
Да ви попитам първо, като дете играехте ли футбол и строяхте ли пясъчни замъци?

По онова време нямаше какво друго да правя. Нямаше компютри, а по единствената телевизия не даваха нищо интересно. Цялото време беше за игри. В нашата махала се играеше много футбол – правехме поне по три мача на ден. Летните ваканции изкарвах при баба и дядо на село в пълна свобода. А през зимните ваканции карах ски на Витоша и правехме снежни човеци на двора. Наиграл съм се.

skiЗа какво си мечтаехте най-вече в детските си години?
Исках да стана футболист. Футболистите бяха мои идоли, мечтаех си и аз да мога да накарам хиляди хора да станат на крака, да викат от щастие, когато вкарам гол. Когато баща ми ме заведе за пръв път на стадиона, бях омагьосан от атмосферата, от скандиранията на публиката. По онова време футболистите играеха не за пари, а заради радостта от играта. Няма да забравя какви атракции правеше по терена Божидар Искренов. Гибона! В детските ми очи той изглеждаше извънземен, свръхестествен. След един мач го изчаках пред стадиона и разтреперан от вълнение му поисках автограф. Този автограф беше най-ценното ми съкровище.

С какво ще запомните вашите родители,някакъв съвет,случка,поука?
Мама и татко ме отгледаха с много любов и тази любов, която съм получил от тях, ме топли и до ден днешен. Водеха ме на театър, на кино, на цирк, вкъщи винаги е имало много книги. Всяка вечер обсъждахме какво ни се е случило през деня. Мама и татко ми отваряха очите за света, показаха ми, че освен ежедневния живот, има и друг свят – свят на идеи, на красота, на изкуство.

Имате двама сина,вие на какво искате да ги научите, с какво искате те да ви запомнят един ден?
Надявам се да ме помнят с усмивка.

Кога решихте да се занимавате с театър и какви ви бяха подбудите?
Може би съм бил на 3-4 години, когато мама ме заведе за пръв път на куклен театър. После, когато бях вече в гимназията, ходех почти всяка вечер на театър. Харесваше ми да живея в някакъв друг свят, макар и само за два часа. В един момент реших, че искам това да стане моя професия. Свързах се с великия български режисьор Младен Киселов, светла му памет, и го помолих да ми разреши да посещавам репетициите му, за да се уча на занаят. Всичко, което знам за театралната професия, съм научил от него.

Къде се чувствате по на мястото си в ,,Шоуто на Слави” или пред клавиатурата?
Ами аз в “Шоуто на Слави” съм предимно пред клавиатурата. Най-интересната част от създаването на шоуто е написването на сценария. Да измислиш образите, да намериш точните думи за тях, да си представиш как изглежда всичко.

За хората на изкуството се говори,че трябва да притежават малко лудост,съгласен ли сте с тази теза или я оспорвате?
Зависи какъв ни е критерият за нормалност. По времето на Хитлер за нормални са били смятани хората, които са горили евреи в газовите камери. По времето на Сталин за нормални са били смятани хората, които са доносничели срещу приятелите си и са ги пращали да умират в лагери. В такъв свят е много по-добре да си луд.

Случвало ли ви се е някога да се връщате назад в годините си и да съжалявате за нещо,което не сте свършили?
Харесвам живота си и не бих променил нищо. Ако човек постоянно гледа в миналото, обръща гръб на бъдещето си.

На какво се радвате на живота и кое би ви натъжило?
Радвам се на усмивките на близките си, на добра дума от непознат човек, на кучето ми, което всеки път когато ме види се радва безпричинно, на планината пред прозореца ми, на цветята в градината.
Натъжава ме глупостта. Тя е майката на всички пороци.

Според вас,кое е ,,оръжието”,което ,,убива” мечтите на хората?
Хората сами убиват мечтите си поради слабохарактерност. Не е достатъчно само да мечтаеш. Трябва да имаш и сили да преследваш мечтите си.

Всеки един от нас има моменти на слабост,в един такъв момент,каква е вашата “терапия”?
Чета книги, слушам музика, разхождам се в гората с кучето.

Какво не бихте простили никога?
Мога да простя всичко. Но не мога да забравя.

Страхува ли се Иво Сиромахов от старостта?
Не. Ако човек иска да живее дълго, трябва да приеме факта, че в някакъв период ще му се наложи да бъде стар.

Случвало ли ви се е някога разумът да победи волята ви?
Никога не съм усещал такъв конфликт. При мен волята е проявление на разума.

Ако трябва с една дума да се опишете, то коя ще бъде тя?
Не мога да се опиша с една дума.

Българите водим в класациите на един от най-нещастните народи. Кое прави българина нещастен?

Това е черта от националния манталитет. Все да мрънкаме, все нещо да се оплакваме. Даже имаме и една отвратителна поговорка: “Много хубаво не е на хубаво”. Такива хора сме.

Коя е причината според вас за неуспешния преход и защо много хора сега съжаляват за тоталитарното време,тогава ли живеехме по – добре или сега при демокрацията?
обите обичат веригите си. Свободата ги плаши, защото да си свободен означава да носиш отговорност за действията си. За някои хора това е непосилно бреме.

Безспорно и в двата режима има плюсове и минуси,каква оценка вие ще дадете за плюсовете и минусите преди и сега?
Защо смятате, че е безспорно? Доста е спорно. Какви са плюсовете на тоталитарната система? Аз не се сещам за нито един плюс. Сега сме свободни да пътуваме, да изразяваме мнението си, да четем всякакви книги и да слушаме всякаква музика. Свободни сме и да упражняваме гражданските си права. Стига да искаме.

ivoКато човек,който се интересува от политика,искам да ви попитам,как виждате политическата обстановка на страната ни в момента?
Политическата обстановка в момента е резултат от една сбъркана избирателна система, която не позволява на хората да избират представителите, които биха искали. Оттам произлизат всичките проблеми. При сегашната система няма никакво значение дали на власт ще са БСП или ГЕРБ, или ДПС. Всички те се държат по един и същ начин, защото не са подчинени на избирателите си, а на партийните дерибеи.

Защо толкова много се страхуват политиците от вашия референдум?
Защото в политиката ще влязат нови хора и сегашните ще станат излишни. Това е неизбежно, но сегашните политици са толкова елементарни, че не го разбират. Заблуждават се, че може да им се размине.

Един въпрос ако трябва да зададете на управляващите,какво бихте ги попитали?
Нищо не искам да ги питам. Излишно е да се питат глупаци.

Имате ли надежда,че един ден светът би станал по-добро място за живеене?
Светът и сега е добро място за живеене. Стига да имаме сетивата да го видим.

Ако от вас зависи, какъв свят бихте построили?
Само диктаторите имат амбиции да строят нови светове. На мен този свят си ми харесва.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?
Здраве. И акъл.
автор Стойка Божкова
интервю-с-иво-христов
Проф. Иво Христов: Върви се към нова система, чиито очертания все още не са ясни.


Правилно поставеният въпрос не е да има ли или не ЕС, а какъв тип европейска интеграция трябва да има


Интервю с проф. Иво Христов, народен представител от гражданската квота на „БСП за България”Благодаря Ви професоре,че се съгласихте да направим това интервю и първия ми въпрос към Вас е на къде е тръгнал този свят,ще намери ли пристан световния кораб или ще се лута в необятния океан,докато накрая се разбие?

Такъв въпрос се е задавал още от зората на човечеството. Драматизмът винаги е бил елемент от съществуването на човешката цивилизация. Дали ще се разбие или не? Не смятам, че ще се разбие световният кораб, както вие казвате…

Нека се върнем назад в годините и да потърсим причините,поради които живеем в този несправедлив свят, кои са те според Вас?

Светът, винаги е бил несправедлив. Ако под несправедливост се разбира експлоатация, неравенство и нееднакъв шанс за достъп до ресурсите за развитие, това винаги е съществувало. Проблемът е кога това започва да се осъзнава? Вземам повод, че онзи ден се навършиха 150 години от издаването на „Капиталът” на Карл Маркс. Разликата е в това, че някъде преди около 150-200 години започва да се осъзнава фактът на неравенството като фундаментален проблем и оттам светът се изживява като несправедлив. Иначе формите на експлоатация са съпътствали света винаги и моята песимистична прогноза е , че винаги ще го съпътстват, поне в обозримо бъдеще.

Виждаме напоследък в каква,,турболенция" се намира света , според Вас коя е причината за нестабилноста на държавите,и от източния,и от западния и зад океана край на света,от кого зависи това клатушкане ,от пилотите ли,от летателните машини или от обстоятелствата?

Предполагам, че, тъй като живеете в Гърция, морските метафори са Ви много близки (смее се). Разбира се и аз минавам за морски човек, затова не виждам проблем с клатушкането. Нали знаете, че това все пак е форма на движение. Само в блатото няма движение. Ако трябва да бъда сериозен, задавате ми фундаментален въпрос. Просто има смяна, заместване на социалната система на класическия капитализъм, който изживява своите последни дни. Върви се към нова система, чиито очертания все още не са ясни. Само най-проницателните анализатори в социалните науки ги усещат. Светът се намира буквално, както се казва на руски на „развилка”, на кръстопът. Дали ще се върви към някакво ново хилядолетие на това, което на английски се нарича „dark ages” („тъмна епоха”), или ще се върви към качествено ново развитие на човечеството? Едното или пък другото? Това е дълъг разговор и второ е въпрос на прогностика, в която винаги може да сбъркате.

4 Световните господари искат да наложат един нов световен ред,но те са малцина,има ли начин и какъв трябва да бъде той според вас,за да не им позволим да наложат този ред?

-Винаги са били малцина и почти винаги са успявали. Никъде не е казано, че качеството следва от количеството. По принцип винаги активните малцинства са били тези, които са движили човечеството в една или друга посока. Не казвам дали е положителна или отрицателна. Няколко важни проблема от технологично естество се пропускат тук. Ако досега проблемите на човечеството бяха социални – човешка експлоатация, неравенство и свързаните с тях войни и други форми на насилие, сега навлизаме в една изключително опасна и тревожна фаза на развитие на човечеството. След нея може да няма и„човечество“ в класическия смисъл на тази дума. Имам предвид няколко неща, които междудругото президентът Путинсъобщи уж случайно пред ученическа аудитория по една от руските телевизии. Той каза, че този, който първи успее в състезанието за създаване на изкуствен интелект, той ще бъде господарят на света. Превеждам на общочовешки език. Върви се към постчовешка технотронна форма на развитие на „човечеството”. В този смисъл човечеството е изправено пред своя край в класическия му вид. Препоръчвам в това отношение прекрасната статия на проф. Дугин „Трансхуманизмът като края на класическия човек и на човека изобщо”. Дълга тема, отговорът на въпросът изисква цяла монография.


5 С каква цел беше създаде Европейския съюз,кой беше инициатора за създаване на този съюз и каква беше идеята му,нека чуем Вашето мнение?

Опитите за интеграция на Европа са започнали много отдавна. Сегашната фаза на съществуване на европейска интеграция е всъщност една от фазите на кризи на този тип интеграция. Първата и най-успешна интеграция на нещото, наречено Европа, макар че тогава не се е считала за Европа, това е Римската империя, просъществувала най-дълго - около 1000 години. След това имаме разпад на тази огромна форма на социална интеграция на народите около Средиземноморието и Западна Европа. В ново време това не е било възможно до края на Първата световна война. Има два проекта. Първият проект е бил опитът на част от европейската класическа буржоазия плюс част от европейската стара аристокрация да обедини Европа или да превърне Европа в единен непреодолим геополитически фактор във света , който да командва и ръководи света. Това е опитът за европейска интеграция, известен като интеграция на хитлерова Германия. Почти бяха успели в интерес на истината. Конкуриращ на този проект, разбира се, беше проекът на англо-саксонските елити, които имитирайки „евроинтеграция“ нямаха интерес Европа да бъде самостоятелен субект на силата на света. Това е днешният ЕС. Той мимикрира единство, мимикрира единна геополитическа субектност, мимикрира обща икономическа политика, ресурси, имитира общ интерес и т.н. Фактически т. нар. ЕС в този му вид беше създаден през 50-те години , формално от Шуман и от т.нар. бащи на Европа. Но тойне беше нищо друго, освен опит за политическа и икономическа консолидацияна базата на а) победена Германия и б) обединението на остатъчна Европа срещу т.нар. съветска заплаха. Тоест другата Европа. Ако трябва да бъдем съвършено откровени, нито САЩ, нито Съветският съюз имаха интерес от обединението на Европа, тъй като обединена Европа щеше да бъде най-малкото равен субект по сила, по икономически и военни възможности. От друга страна, експанзията на Европа след 1990 г. за сметка на Източна Европа не беше нищо друго, освен форма на неоколониализъм - изхвърляне на Русия от традиционните сфери на влияние от Източна и Централна Европа и заменянето й с американска такава. Европа играеше ролята на ръжен в чужда ръка, ясно коя е ръката. Опитът на Европа да се еманципира в лицето на водещи политици като Ширак, като Кол, като Шрьодер в края на 90-те и началото на 2000 г веднага беше елиминиран. Целият европейски елит беше подменен, В двете водещи страни - Франция и Германия, начело бяха сложени карикатури. Мислех, че след президента Саркози няма по-голямо падение за Франция. Но, както е казал оптимистът „може още” и се видя: изредиха се чучела като Оланд, а сегашният смешник Макрон няма какво да го коментирам. Никога не съм вярвал, че „сива посредственост” като Меркел ще спечели трети, че даже и четвърти мандат, а нещата точно такива. Това показва, че има зачистка на европейски елит и всяка форма, дори за мислене на някакъв тип еманципация от Америка, е пресечена в зародиш. В този смисъл ЕС ще преживява в тази форма на Каролингско ядро, както казва моя приятел А.Фурсов, тоест в сърцевината около Шенген . Мосю Макрон ясно го показа при посещението в Гърция. Забележете къде го каза - в страната, която тежко страда от емигрантската криза и дълговото бреме, наложено от същите Германия и Франция. Той директно заяви, че Европа ще бъде на две скорости. Каза, че след излизането на Британия от ЕС, въпросът е кой ще командва ядрото Европа. Той естествено е убеден, че това ще е Франция, макар че аз не виждам основание за такива претенции. Прочее Франция е престанала да бъде водеща геополитическа сила от Аустерлиц насам. Оттук следва едно много важно нещо – за нас е предназначено да бъдем периферия на периферията. Това е!6 И все пак има ли бъдеще този измислен Европейски съюз,защо Великобретания поиска да го напусне,а както виждаме и други държави искат да излязат от него,узряха ли хората,които не виждат смисъл в присъединяването им към пакта?

Да, разбирам, но аз все пак съм социален учен и не бих желал да бъркам или поне се опитвам да не бъркам желаното с действителното. Тоест да не бъркам разума с емоцията или поне си давам сметка за наличието и на двете. Няма да се разпадне Европа. Европа ще продължава да пребивава в това състояниес конкуриращи се центрове и относителна геополитическа посредственост. Това устройва световните елити!


7 Да Ви попитам,има ли някаква закономерност,че промените в Европа започнаха от Египет и се въртят обратно на часовниковата стрлка около Средиземно море,не остана държава около това море,която да не изживя или живее в криза или война,и като продължим мислено линията от Португалия нагоре към Англия,дали следва отделяне на Шотландия или само излизане от Европейскиясъюз?

Ако ще говорим за промените в Магреба, те започнаха с Тунис, а не в Египет. Не знам защо наслагвате промени, които нямат общо. В Египет те бяха стопирани, след като се разбра, че т.нар. Арабска проект е мащабен проект за демонтаж на светските държави в Близкия Изток. А, както се оказа в случая със Сирия и демонтаж на държавата въобще със заместването й на нови дивашки формирования. Така наречената Ислямска държава беше само един работен проект, така да се каже дипломна работа на ход, за да се види докъде и как ще се задейства. Но се оказа, че има все пак противодействие от реално съществуващите сили на терена. Това са Русия, Турция и Иран. , които успяха да блокират този процес. Това е по въпроса. Знам за желанията Европа да се разпадне. Бързам да кажа, че за периферни държави като България и Гърция това ще е много зле. Вярно, че сегашната форма на евроинтеграция осъжда държави като нашите на вегетиране, а защо не и на загиване. Следователно, правилно поставеният въпрос не е дали да има ли или да няма ЕС, а КАКЪВ ТИП европейска интеграция трябва да има. Особено за България и за Гърция, които са в сянката на въздигаща се Турция, и на фона на това, че те нямат никакви стратегически съюзници за тяхното оцеляване, проблемът за интеграцията придобива не просто измерениена икономически, социален или политически въпрос, а на физическо оцеляване за тяхното население. За България това важи в пълна степен.


8 Oзначава ли това, че влизането в Шенген е някаква гаранция?

Не, не означава. Влизането в Шенген означава довършването на делото на евроинтеграция в този й вид. Тоест ликвидирането на страната като такава. В Гърция го видяхме, тя влезе в Шенген. Същевременно въпреки, че сме балкански държави, трябва да имаме кардинално различенподходпри разглеждането на положението на Гърция в Европа и положението на България в Европа. Първо, гръцките елити са дълбоко свързани западните елити, достатъчно е споменаването на един Онасис. По принцип гръцката буржоазия поне от 250-300 години е тясно свързана с европейската и англосaксонска аристокрация. Гърция е от огромно геостратегическо значение за Германия и Великобритания в целия регион. Не си спомням друга балканска държава, за която да се е проляла толкова англосаксонска кръв. За информация: за България не е пролята нито капчица англосаксонска кръв, ако не броим тази на майор Томпсън. Нека сме наясно по този въпрос - Гърция е важна за Европа, България - не!


10 За близо 27 годишния ни преход към демокрация,какво не можаха да разберат управляващите,какво не направиха,за да тръгне България в по-добра посока,а виждаме ,че от ден на ден все- повече затъваме в блатото,има ли някаква надежда страната ни да стане една наистина европейска държава,или само се самозалъгваме,че сме такива?

Не знам каквовлагате в определението "истинска европейска държава". Ако под "истинска европейска държава" разбирате мултикултурна държава с равенство на лесбийки, гейове и различни форми на сексуални и други малцинства, ако разбирате демонтажа на националната държава и на национален суверенитет, ако разбирате демонтажа на народа в този му вид, какъвто е българският, то България е истинска европейска държава. Така че, не виждам къде ви е драмата…11 Отисториятазнаемзаборбени­ядухнабългарина,къдеотидесегатозидух,защостанахмебезразличникъ­мвсичкозаобикалящони,стоимсиподомовете,коментираме,недоволстваме,но и неизлизамепоплощадитедатъ­рсимправатаси,илиможебине е конспирация,това,чениоблъчватотвсякъде с целнашетозатъпяване?

Мисля, че познавам добре историята и не виждам къде и как може да си е отишло нещо, което никога не е съществувало. Ние често се бием в гърдите колко много жертви сме дали по време на многобройните въстания срещу поробителя. Първо, въстанията не са чак толкова многобройни. Второ, не сме дали толкова много жертви. Единственото действително голямо, многобройно и упорито въстание срещу турския поробител, белязано с много кръв и настойчива жертвоготовност на въстаниците и населението,в голям мащаб е Илинденското въстание. Всички останали са метежи в рамките на селото и мерата. Съжалявам, че трябва да го кажа. Тъй като живеете в Гърция, ще Ви кажа и нещо от гръцката история. Само на остров Хиос по времето на гръцката революция от 1828 г. са изклани 120 000 души. Само на остров Хиос! Да не говорим за Месолунги, Патра, за денят „Охи“ от 1941г. и пр. Гърците водят упоритата битка за своето освобождение в продължение на 10 безнадежни „кървави” години. Едва в последните три великите сили се намесват. Прочее това Ви го казва човек, който не би трябвало да има абсолютно никакви сантименти към „мегали идея“, която подпали селата на баба ми и дядо ми и превърна моя род в нещастни бежанци от Егейска Македония в „стара“ България. Прочее народът ми е мил, но истината ми е още по-мила, както казва древногръцкият философ.Толкова по въпроса за „борбения” дух.


12 И все пак много българи не вярваме,че последните парламентарни избори бяха честни,вие имате ли съмнение в това, нямат ли пак намеса американските служби,Германия и където Бойко Борисов е техен агент и работи против интересите на България?

Бих разширил въпроса Ви. Само последните ли? Знам за тази обсесия на огромна част от българското население. Това е част от неговата манипулация – да подмениш причина със следствието. Проблемът не е в избирателната система, не е в начина на провеждане на изборите и дори не е в резултатите от тези избори. Отговарям в контекста на последния заек, който вади българската олигархия от ръкава си в лицето на Слави Трифонов. Не мога да разбера колко още малоумия, колко още вода трябва да изтече от българската река, за да разберат българите, че ги водят за носа по елементарен начин с едни и същи номера. Проблемът не е в избирателната система, не е в институциите. Проблемът е в системата като цяло, която бе наложена в България след 1990 г. За съжаление, точно върхушката и на т.нар българска „левица” има огромен принос за това положение.


14 За безумното решение правителството да обяви Русия за наш враг,какво бихте се произнесли?

Първо, сигурна ли сте, че българското правителство е определило Русия за наш враг, доколкото България не е суверенна страна. Следователно, тъй като се очертава прифронтова полоса около Русия, която не желае да се огъне пред евроатлантическите "партньори", както иронично ги нарича Путин, се случва това, което се случва. Нарича се зачистване на прифронтова полоса. Ето защо съответните български служби получават съответните нареждания да бъде обявен за враг еди-кой си. И за нашите руски "противници", и за нашите евроатлантически "партньори" е ясно, че те не могат да разчитат на българите - нито на българския народ, нито на българските силови структури, нито на българската политическа върхушка. На българския народ, защото той е все още дълбоко русофилски или трайно проруски настроен, в най-лошия случай индеферентен, но никога враждебен срещу Русия, поне в мащабите и измеренията, каквито има в Прибалтика и Полша. За Украйна не говоря като особен случай. На българската върхушка не може да се разчита, защото тя е продажна и би се обърнала срещу своя благодетел, който и да е той, ако види изгодата си от другата страна. Следователно, и едните, и другите са ни зачеркнали от списъка на реалните играчи. Това е!

*


15 Да ви попитам,как оценявате работата на Президента до сега,справя ли се успешно г-н Радев,или виждате някакви пропуски и при него?За да давам оценки, трябва да имам скала за оценки. За да имам скала, тя трябва да е изградена на базата на определени критерии. За да кажа дали се справя или не, трябва да кажа с оглед на какво. На фона на Плевнелиев всяко нещо е успешен президент. Да, всяко нещо! От гледна точка на това, какво сме очаквали от Румен Радев в политиката, която е изкуство на възможното, ще Ви отговоря така: аз все още имам своите очаквания.

16 Влязохте в политиката и вашата цел е да помогнете в образованието,имате ли изготвена стратегия как да го направите това в предвид пречките,които неменуемо ще се изправят пред вас,готов ли сте на битка с опонентите ви,които имат други идеи по въпросите в образователната система?

Нямат идеи за образованието . Не съм влязъл в битка, защото битка няма. Освен това, не си падам по стратегиите. За тях първо трябва да имате субект на стратегическо действие.Няма такъв субект, поради което няма такова действие за такива цели. Уморих се вече да повтарям, че образованието не е сфера само по себе си. То е елемент от цялостното състояние на страната, от цялостните дефекти на обществената система. Това не се разбира, а се вземат избирателно един или друг аспект от нашия обществен живот. Затова ще имаме този резултат т.е. никакъв. Образованието ни е такова, защото обществото ни е такова, защото икономиката ни е такава, защото държавата ни е такава и дереджето ни е такова. Ще го кажа с две думи – положението ни е най-страшното и най-тежкото за цялата ни 1300- годишна история на България. Били сме много по-бедни, по-нещастни, по-унизени, нямало ни е на картата, но сме съществували като общност, като интегрираност, като даденост, дори в най-тъмните периоди на робството. Такова чудо като сега, с разпада на основната демографска и ментална тъкан, не сме имали в цялата ни известна история. Както казва моят приятел д-р Росманов:„Проблемът не е, че не ни работи трансмисията, мотор нямаме”. Като човек, който работи със студенти, ще кажа, че нещата с младите хора са драматични. Но децата ни са такива, защото ние сме такива. Те са такива, каквито сме допуснали да бъдем ние при тази ситуация в тези условия по този начин. Разкошно го каза руският режисьор Михалков в авторското си предаване „Бесогон”: „Сега деца, утре народ”.

17 Да поговорим малко и за така наречената циганска пристъпност и за мигрантите,коя е по-голямата опасност за българския народ от тези две явления,имаме ли сили и средства да се справим с тези проблеми или вече сме изпуснали всички възможности?

На едно друго място имах възможността да кажа, че, ако имате проблеми

с циганите си, вие имате проблем със себе си. Ако сте болен от вирус, вие нямате проблем с вируса, а със собствената си имунна система. Остротата на циганския проблем е такава, защото ние имаме тежък проблем със собственото си общество. Продължавам да твърдя и стоя зад думите си, че циганите са първите жертви на т.нар. преход по една проста причина. Те бяха най-слабото звено, което беше откъснато в началото от „българския кораб”. Със затварянето на българките предприятия, ликвидирането на българските индустрия и селско стопанство, където въпросните цигани намираха реализация, беше създадена икономическата база за циганския въпрос в България. Вторият елемент беше демонтажът на българските служби, на българската държавност. Това даде възможност да бъдат елиминирани двата основни инструмента, с които „лошата социалистическа държава ” се справяше с този проблем. А именно – морковът и тоягата едновременно. Третият резултат беше вторичното подивяване и гетоизация на циганското население и предвижването му към големите градове. Българските институции не могат да отговорят в момента колко са жителите на пловдивския квартал „Столипиново”, най-голямото гето на Балканите. Не могат, защото не знаят.

Четвъртият проблем е, че, когато се създават такива гета с нарастваща интензивност на неграмотност, престъпност и криминализация, получавате резултатът, който имате сега. Първо, циганите се превърнаха в донор за масова битова престъпност. Второ, те са донор на евтини гласове в имитацията на свободни и демократични избори. Но, дори това не е най-страшното, ако нямаше наслагване на два чудовищни процеса, които могат да взривят българското общество. Първият е драматичният проблем с циганското малцинство. Вторият е угасването на българското население – държавотворният народ. Когато единият процес се наслагва на другия, се получава това, което представлява България в момента - държава пред разпад, влязла в исторически резонанс.


19 Какво ви е мнението за съдебната система в България,вече толкова години от прехода насам,не сме видяли един осъден политик,понякога полицията,ДАНС разкриват престъпления,точат се дела и накрая престъпниците биват освободени,ще разберем ли някога кой фалира КТБ,къде потъват парите отпуснати от Европейския съюз?

Всеки знае къде потъват парите от ЕС. Те потъват между 100 фамилии. Въпросът за съдебната система е много дълъг, но тя е напълно съответна на българската държава и на българското общество в този им вид. Съдебната система няма за задача да наказва, а да прикрива. Толкова е просто. Тя е инструмент в т.нар. кражба на българското обществено богатство и преразпределението му през съответните фамилии. Същественият въпрос е доколко българското общество е годно да създаде механизми за законова, за правова регулация на самото себе си? Твърдя, че то не е годно. Няма никакво значение какви закони или европейски директиви приема или ще приеме парламентът, защото няма да бъдат изпълнени. За КТБ всеки знае какво се случи. Някой разбра ли кой фалира банките в началото на прехода или през 1996-97 г, когато беше голямото крадене? КТБ е дребно хулиганско действие на фона на онова грандиозно ограбване, което се случи тогава. И това е моят гняв срещу сънародниците ми, които гледат като овце какво се случва пред очите им и само проблейват от време на време.

20 Бихте ли ни дали малка надежда,че все още нищо не е загубено,че все още можем да оправим държавата си,имате ли,,рецепта" за оздравяване на този разраснал се вече тумор в организма наречен България?

Аз не давам надежда, не съм Джани Рудари. За да имате рецепта, първо трябва да сте наясно с проблема, а второто е да имате желание да се лекувате.

21 Накрая да ви попитам,какво прогнозирате,ще изкара ли мандата си сегашния кабинет,или да се готвим за нови избори?

С този и без този кабинет – какво значение има? Проблемите не са персонални, те не опират до персони. Тези хора, както се казва в макрксизма, са само необходими персонификации на обществени тенденции. След като беше заграбено българското обществено богатство през 90-те и беше преразпределено между няколко фамилии и тяхната прислуга(т.нар. „приватизация“), след като беше пожертван българския национален интерес и страната бе превърната в подмандатна територия, резултатът ще бъде балканско подобие на латиноамериканския случай. Тоест откровена диктатура за запазване на резултатите от прехода между кръг от избрани, но опакована в европейско лустро – избори, партии, имитация на конкурентна „политика“ - „ляво“, „дясно“, медиен псевдоплурализъм и прочие нелепости. И ако за Латинска Америка има логика, драматизмът за българите е, че едно високо развито общество като нашето беше насилствено вкарано обратно в едно неоварварство. Липсата на елементарно разбиране за драматизма на тези процеси и отсъствиетона всякаква съпротива у моите сънародници, предизвиква моето дълбоко огорчение. Разбирам геополитическия хоризонт, който ни е наложен и срещу който не можем да направим нищо. Тук отварям една скоба, защото има едни дежурни специалисти, сочещи излизането на България от ЕС и НАТО като чудодейното лекарство за справяне с всички наши беди и недъзи.Очевидно те не си дават сметка, че , ако въпросът бъде дори повдигнат, България ще бъде просто смазана буквално за секунди. Искам да ги попитам – те тази кръв лично дали ще я дадат? Лично те, вечните кресльовци и тесни специалисти по общите приповдигнати лафове, дежурните бабаити във Фейсбук и други безопасни местенца: „Братя, въздухът трепери!!! Хай на Балкана!“ по Вазовите „Чичовци“. Това са хора, които никога не са поемали никаква отговорност за нищо в живота си. Ботев ги е описал много хубаво по влашките кръчми. Затварям скобата.


Външният геополитически фактор е ясен, само не ми е ясно защо никой не оказа грам съпротива дори на битово ниво за неща, които зависят изцяло от нас?! Давам пример. Децата ни биват „образовани“ по безобразен начин. Къде са родителите да организират да речем „самообучение” на собствените и на близки деца на широка основа, като виждат, че официалните институции ги превръщат във формални идиоти. Излиза се с аргумента, че държавата, общината, обществото и училището били длъжни. Никой за нищо не ти е длъжен. Това е битка. Както казваше покойният ми дядо: „всеки за съдбата си сам си е виновен”. Но от друга страна това е ясна индикация за разпадане на базови механизми на социална солидарност и взаимопомощ. По същество българско общество в социологическия смисъл на думата не съществува.

22 Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Пожелавам да сте живи и здрави, и разберете, че, когато някой очертава някаква картина и тя звучи песимистично, то е все едно да се ядосате на огледалото. Очертаването на проблемите за едни може да е мотивиращ фактор за борба, а за други - демотивиращ. По това се различават истинските от неистинските народи! Историята е гробище на изчезналите народи.

автор Стойка БожковаД-р Стоянов: Манталитета и примирението правят по-голяма част от българите нещастни
on: април 01, 2016В: Българи в чужбинаКл. думи: Гърция, Стойка Божкова, чужбинаНяма коментари Отпечатване Email
Сподели287TweetСпод­ели0Сподели0Сподели0

Дне­с ще ви запозная с Д-р Стоян Ангелов Стоянов – лекар по Дентална медицина, семеен с две дъщери. От 1988 година живее и работи заедно със съпругата си в Гърция. Кабинетът му се намира в атинският квартал “Неа Смирни” на ул.”Мегалу Александру” 41.
)Разкажи ми нещо за себе си и твоето детство?

Роден съм в гр. Кнежа и там завърших средното си образование. Спомените, които имам за онези години са за едно безгрижно детство. Ученическите ми години бяха изпълнени със съдържание, качествено обучение в Реалната гимназия на града, но и много щуротии, характерни за възрастта ни и тогавашните времена. Бих могъл да разкажа доста случки от този период, но те едва ли биха представлявали интерес. За това, ще се огранича и ще кажа, само че спомените ми от тогава са прекрасни и винаги се сещам с носталгия за тогавашното време.

Беше ли решил да учиш стоматология или това дойде в следствие на обстоятелствата?

Кандидатствах медицина в гр. Плевен, но бях приет в стоматологичния факултет на Медицинска академия в гр. София, който завърших в 1987г.

Скоро беше на курс в София, разкажи ни нещо за него…

С много от колегите, мои състуденти поддържаме приятелски и професионални контакти, случва се често да посещаваме различни курсове и семинари в София. Да, скоро бях на един курс по имплантология с колегите от Факултета по Дентална медицина. Останах приятно изненадан от наскоро обновената и оборудвана база за обучение по имплантология.

Според теб българите обръщат ли внимание на здравето си?

Дали българите обръщат внимание на здравето си не мога да преценя, защото от дълги години съм в Гърция. Може би поради финансови причини са затруднени да посещават здравните заведения, но това се отразява на превенцията и ранното диагностициране на заболяванията.


Заради съпругата си ли дойде в Гърция, или беше решил да практикуваш и без това в чужбина?

В Гърция живея и работя по настояване на моята съпруга, колежка и състудентка.

Имал ли си някакви трудности, с които си се сблъсквал тук предвид това, че си чужденец?

Първите няколко години ми бяха най-трудните. Това беше период на трудна адаптация, езикова бариера и полагане на начало на Денталната ни практика. Трудности от това че съм чужденец не мога да кажа, че съм имал, като изключим ежегодните подновявания на документи в началото.

Липсва ли ти нещо от България, какво не можа да вземеш със себе си?

От България най-много ми липсват родителите ми, близките ми и приятелите ми. Това ме кара често да пътувам до България, с това никога не можах, не мога няма и да свикна.

Приемаш ли се за успял човек?

И в живота и в практиката си никога не съм бил комерсиален. Стремял съм се винаги да влагам максимума от възможностите ми и способностите ми. Ако така са ме възприели моите приятели и пациенти, значи съм успял.

Кое те кара да се радваш и усмихваш на живота?

Винаги ме е радвало удовлетворението на другите от работата ми както всеки един професионалист.

Имал ли си моменти на самота?

Моменти на самота не съм имал, защото аз съм много контактен човек. Дори мога да кажа, че е имало моменти, когато съм искал да остана за малко сам, но не успявам.

Какво не би простил никога?

Предпочитам да ме ударят, отколкото да ме обидят или нагрубят с думи, това не бих си го простил никога.

Твоите най-силни и най-слаби страни са?

Смятам за мои силни страни това, че съм перфекционист, упорит, мотивиран и супер активен. Слаби страни – трудно отказвам и съм много нетърпелив.

Твоята „рецепта“ за щастие?

Моята „рецепта“ за щастие е да забелязваш, оценяваш и се радваш на дребните неща в живота. Тогава то ще е по-продължително, а е и по осъществимо.

Една дума, с която да се опишеш?

Неспокоен.

Статистките сочат, че по-голямата част от българите са нещастни, коя е причината според теб?

Може би техният манталитет, примирението.

Предвид бежанската криза, не мога да не те попитам какво е мнението ти по този въпрос?

Политиците трябва да работят за отстраняване на причината за това.

Какво искаш да кажеш на политиците?

Не ми се разговаря с тях.

Как виждаш света в бъдеще, ще стане ли той по-добро място за живеене?

Искаше ми се да кажа да, но съм скептичен.

Имаш ли все още неосъществени мечти?

Да, иначе бих бил мъртъв.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

На вашите читатели ще пожелая най-важното, здраве и сбъднати мечти.
5-неразгадани-мистерии-на-древен-египет
Виждали сме ги на снимки, възхищавали сме се от тяхната древност и внушителни размери. Някои дори са имали късмета да ги посетят на живо. Но пирамидите са много повече от туристическа атракция. С напредъка на науката идват нови и нови открития, които поставят множество нови въпроси.

1. Скрити стаи в Голямата пирамида в Гиза

През 1993 г. роботът Upuaut 2 откри малка врата в южната шахта на пирамидата, зад която по-късно е открито празно пространство и още една врата.

През 2010 г. модернизирания робот Djedi прави снимки зад първата врата, на които се виждат медни дръжки и рисунки с червена охра.

Освен това, въпреки че никой не е влизал в шахтата в продължение на 9 години, по стените и тавана са се появили нови драскотини.

2. Каква е истинската възраст на Голямата пирамида

Каменен надпис, открит в Гиза през 19 в. твърди, че Хуфу поръчал Сфинксът да бъде възстановен, а не изграден. Това, заедно с браздите по тялото му, които са резултат от ерозия в продължение на над 8 000 години, поставя съмнение за възрастта на Голямата пирамида: смята се, че Сфинксът е построен след нея.

3. Термична мистерия

Инфрачервените термографски изследвания от 2016 г. показват необясними кухини под Голямата пирамида, както и в близост до върха ѝ. Предполага се, че долните кухини са или някаква неоткрита досега камера, или подземен проход. Египетското министерство на антиките още не е дало коментари.

4. Технологията за построяването на пирамидите

Химикът Джоузеф Давидовиц твърди, че блоковете са изляти директно един върху друг от своеобразен варовиков бетон и това може да обясни тяхното тегло и липсата на пролуки между тях. Въпреки това геолози и палеонтолози смятат, че блоковете са обработени седиментни скали, оспорвайки теорията на Давидовиц. Учените засега не могат да се спрат на една хипотеза.

5. Проклятието на гробницата на Тутанкамон

Когато избучава гробницата през 1922 г. Хауърд Картър и колегите му откриват текст, разказващ за тежко наказание, което щяло да последва отварянето на запечатаната гробница. Самият Картър не вярвал, но в периода до 1930 г. били докладвани 22 смъртни случая сред присъствалите при отваряне на гробницата и техните семейства.

Все още няма потвърдено обяснение за „проклятието“. Единствената теория е, че стените на гробницата и по саркофага са били покрити с отрова.

Източник: Bright Side

Последни Записи на Стената