Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Тянши

User Avatar

УВЕЛИЧЕТЕ МАКСИМАЛНО:

 



Прясната, сурова и органична храна, пурпурните храни

 

Покълнали семена, ферментирала млечна киселина, хляб с квас

 

Семена и орехи, покълнали или накиснати преди ядене или готвене

 

Готвене в стъклени или емайлирани прибори, храната да се консумира скоро след приготвянето

 

Смляно ленено семе, студено пресовано чисто маслиново олио (зехтин), масло от черен дроб на треска, кокосово масло

 

Пресни зеленчуци и сокове от ядливи треви, приготвени с ниската скорост на сокоизстисквачката

 

Тревен прах от ечемик/пшеница, спирулина, хлорела, полен, лецитин, кафяви морски водорасли

 

Неутрализиране на плодовите киселини или оцета с доломит или прах от черупки на яйца

 

Високо потребление на магнезий и полезни минерали

 

Поддържане подвижността на червата, прикляквания, разхлабващи храни

 

Търсете енергийни средства, например кристали, магнити, спирали (vortex coils), оргонит

 

Енергизирайте вашата храна и вода

 

Спете с глава насочена на N, NE или E

 

Изключвайте електрическите щепсели в близост до леглото преди да заспите

 

Спете на матраци от латекс или естествени фибри

 

Увеличете движенията и упражненията на открито, медитирайте

 

Подлагайте вашата кожа на умерена слънчева светлина без слънчеви очила и слънцезащитни кремове

 

Притискайте меките рефлексни точки на краката и тялото, масаж

User Avatar

ИЗБЯГВАЙТЕ ИЛИ НАМАЛЕТЕ ДО МИНИМУМ:

 



Готвене с микровълнови печки и алуминиеви съдове

 

Нагряване на храната повече от точката на кипене, пържене и печене

 

Кисели храни в контакт с метал, например поставянето на домати в купи от неръждаема стомана

 

Мазни храни в контакт с пластмасови повърхности

 

Пшеница, глутен, изделия от краве мляко, подсладени храни

 

Месо от животни, отглеждани за угояване и отлежало, както в колбасите

 

Изделия от соя, освен ако e покълнала или традиционно ферментирала, например miso

 

Маргарин, готварско олио, трансмастни киселини, нагорещени олио и мазнини

 

Добавяне на химикали, изкуствени подсладители

 

Генетично изменени продукти

 

Безалкохолни напитки и предлаганите в търговската мрежа  плодови сокове

 

Нишесте, смесено с високо протеинови храни или киселини

 

Пушенето, злоупотребата с кафе, чай, алкохол, лекарства

 

Старо приготвена или претоплена храна

 

Хлорирана и флуоризирана вода

 

Метални легла, пружинни матраци, наличие на електрически мрежи около леглото

 

Флуоресцентно осветление, дигитални часовници, ТV и видео или CD игри

 

Синтетични дрехи, особено в контакт с кожата

 

Мъртви зъби (запълнени канали, различни видове метали в устата, например амалгамни смеси)

 

Ваксиниране, особено многобройното и след скоро направена ваксина

User Avatar

Хранителен продукт  

Хранителни вещества

Полезни свойства

 

Броколи

калций, магнезий, фосфор, витамин B3, витамин B5, бета каротин, много витамин С и фолиева киселина

Противораково действие, антиоксидант, изчиства червата, отличен източник на фибри, антибиотик, антивирусен (сяра) - стимулира черния дроб. Перфектен продукт.

 

Ягоди

витамин А, витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина и калий

Противораково, антивирусно, антибактериално действие.

 

Просо

магнезий, калий, фосфор, витамин B3

Семена, които не съдържат глутен. Лесен за храносмилане. Много фибри. Силно алкален, ниско алергичен продукт.

 

Сьомга

калций, селен, витамин D, витамин E, полиненаситени омега-3 мастни киселини

Богат източник на мазнини, полезен за хормоналния статус, кожа, имунната система, костите и зъбите.

 

Ябълка

калций, магнезий, фосфор, витамин С, бета-каротин, пектин

Възстановяващ, тонизиращ ефект. Подобрява храносмилането, стимулира чревната микрофлора, намалява холестерола. Помага за отстраняване на токсините.

 

Зеле

калций, магнезий, калий, фосфор, бета-каротин, фолиева киселина, витамин С, витамин Е, витамин К, йод

Когато се използва в суров вид, способства за изхвърлянето на токсините от стомаха и тънките черва, подобрява храносмилането. Подобрява имунната система, помага за унищожаването на вируси и бактерии. Противораково, антиоксидантно. Перфектен продукт.

 

Пъпеш

калций, магнезий, калий, фосфор, витамин С, бета-каротин

Отлично изчистващо средство, съдържа много вода. За повече ползи, е желателно да се консумира отделно.

 

Кедрови ядки

магнезий, калий, цинк, витамини от група В

Високо съдържание на протеини и полиненаситени мастни киселини. Добра замяна на месото за вегетарианците.

 

Картофи

калий, витамин B3, фолиева киселина, витамин С

Картофеният сок изчиства много добре, полезен за черния дроб и мускулите, богат на енергия.

 

Портокал

калций, калий, бета-каротин, фолиева киселина, витамин C

Стимулира, тонизира, изчиства. Вътрешен антисептик. Подобрява перисталтиката.

 

Фасул

калций, магнезий, фосфор, калий, фолиева киселина, протеини.

Съдържа много фибри, изчиства храносмилателния тракт. Стимулира полезната микрофлора, премахва излишния холестерол.

 

Киви

магнезий, фосфор, калий, витамин C

Премахва излишъкът от натрий. Отличен източник на храносмилателни ензими.

 

Турски грах (леблебия)

калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, манган, бета-каротин

Много фолиева киселина. Един отличен източник на растителни протеини. Поддържа функцията на бъбреците. Изчиства храносмилателния тракт.

 

Ориз (кафяв)

калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, манган, витамин B3, витамин B5, витамин В6, фолиева киселина

Успокоява нервите, снема депресията. Много енергия. Оризовата отвара маха коликите при кърмачета и облекчава диарията.

 

Спанак

бета-каротин, фолиева киселина, калий, желязо, витамин B6, витамин С, калций, магнезий

Противораково. Регулира налягането. Стимулира имунната система. Полезен за костната тъкан. Перфектен продукт.

 

Авокадо

желязо, мед, фосфор, калий, бета-каротин, фолиева киселина, витамин B3, витамин B5, витамин C

Много витамин Е. Регулира киселинно-алкалния баланс. Лесносмилаем, полезен за кръвта, предпазва от анемия. Перфектен продукт.

 

Цвекло

калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, фолиева киселина, витамин C

Прекрасно изчиства червата. Премахва камъни от бъбреците и пикочните пътища. Полезен за кръвта, очиства черния дроб и жлъчката.

 

Овес

калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, витамин B5, фолиева киселина, силиций.

Високо съдържание на фибри, леко слабително. Стимулира храносмилането. Антиоксидант. Полезен за костите и съединителната тъкан.

 

Тиква

калций, магнезий, фосфор, калий, бета-каротин, витамин C

Продуктът е силно алкален, елиминира ацидозата на костния мозък, черния дроб и кръвта.

 

Домат

калций, магнезий, фосфор, бета-каротин, фолиева киселина, витамин C

Съдържа повече от 90% вода. Антисептик, алкален. Суровите домати намаляват възпалителните процеси в черния дроб. В големи количества може да пречи на усвояването на калция.

 

Тофу (соево сирене)

желязо, аминокиселини, калий, калций, магнезий, витамин А, витамин К

Идеален източник на растителни протеини. Нормализира хормоналния баланс, има противораково действие, намалява нивото на холестерола.

 

Аспержа

фосфор, калий, фолиева киселина, бета-каротин, витамин С, витамин К

Съдържа аспарагин, стимулира бъбреците. Меко слабително, антибактериален ефект. Внимание: съдържа пурин - противопоказен при подагра.

 

Коприва

калий, желязо, витамин С, бета-каротин

Диуретик, обезврежда токсини, противовъзпалителен ефект. Чай от коприва е полезен при подагра и артрит.

 

Малина

калций, магнезий, фосфор, калий, витамин B3, витамин C.

Улеснява изхвърлянето на слуз, храчки, токсини. Полезна за женската пикочно-полова система. Намалява менструалните болки. Листата на малина премахват гаденето по време на бременност.

 

Пилешко месо

витамин А, витамин B3, витамин B6, витамин К, натрий, калий, магнезий.

Способства за разреждане на слузта при простуда. Слаб антибиотик.

 

Херинга

Омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, калций, фосфор

Прекрасно изчиства кръвта, има благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

 

Джинджифил

калций, магнезий, фосфор, калий

Антиспазмолитик, профилактика срещу гадене, подобрява кръвната циркулация. Облекчава менструалните спазми. Способства за възстановяването след заболяване. Перфектен продукт.

 

Банан

калий, триптофан, витамин С, бета-каротин, витамин К, витамин B6

Подобрява съня. Леко слабително. Противогъбичен ефект, природен антибиотик. Съдържа пектин с противоязвен ефект, понижава холестерола, изхвърля токсичните метали.

 

Ръж

калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, магнезий и витамин Е

Богат на енергия. Почиства и възстановява артериите, благоприятен ефект върху черния дроб и храносмилателната система.

 

Соеви зърна

калций, желязо, фосфор, бета-каротин, амино киселини, витамин B3, витамин C, полиненаситени омега-3 мастни киселини, протеини.

Съдържа незаменимите аминокиселини - пълноценна вегетарианска храна. Мощен фитоестроген, допринася за предпазване от рак на гърдата и рак на яйчниците. Източник на лецитин, препятства образуването на холестерол. Перфектен продукт. Соевото мляко се препоръчва като заместител на кравето.

 

Орехи

калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий, фолиева киселина, витамин С, витамин Е

Укрепва бъбреците и белите дробове, подобрява храносмилането и обмяната на веществата.

 

Кайсия

мед, калций, магнезий, калий, витамин С фолиева киселина, бета-каротин, бор, желязо

Слабително, силен антиоксидант, естествен подсладител.

 

Кресон-салата

калций, магнезий, фосфор, калий, витамин С, бета-каротин

Диуретик, разтваря камъни в бъбреците и пикочния мехур. Отлично почиства кръвта и премахва храчките. Високо съдържание на йод. Стимулира дейността на щитовидната жлеза.

 

Семена на гуава

калций, магнезий, фосфор, калий и цинк

Слабително, изчиства червата. Намалява самоотравянето на организма при запек и инфекции, причинени от бактерии и гъбички.

 

Стриди

много цинк, Витамин А, витамин В12, витамин С и желязо.

Подобрява дейността на сърдечно-съдовата, имунната и полова система.

 

Лобода

калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, витамин B3

Лесносмилаем. Не съдържа глутен. Много лизин, с антивирусни свойства. Съдържа калций повече, отколкото в млякото. Стимулира изработката на мляко при кърмачки. Идеалният растителен протеин.

 

Морски водорасли

калций, желязо, калий

Изключително богати на тези минерални вещества, те са изключително полезни за сърдечно-съдовата и нервната система. Премахват шлаки, подобряват храносмилането. Идеален продукт за вегетарианците.

 

Ряпа

калций, магнезий, фосфор, калий, фолиева киселина и витамин C

При употреба в суров вид, подобрява храносмилането, изчиства зъбите. Алкална храна, изчиства организма. При лошо храносмилане може да доведе до газообразуване. Изчиства токсините от кръвта.

 

Ананас

калций, магнезий, калий, фосфор, бета-каротин, витамин C

Съдържа бромелаин, силен храносмилателен ензим, подобно на стомашния сок премахва бактериите и паразитите. Може да увреди зъбния емайл.

 

Ечемик

калий, магнезий, фосфор, калций, цинк, манган, витамини от група В, фолиева киселина

Добър ефект върху храносмилателната система и черния дроб, помага за лечение на стомашни язви, понижава холестерола.

 

Артишок

калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, бета-каротин, витамин B3, витамин С, витамин К

Диуретик, помага за храносмилането. Съдържа инулин, стимулиращ чревната микрофлора. Поддържа и очиства черния дроб, помага за отделянето на жлъч, намалява нивата на холестерола.

 

Кокосов орех

магнезий, калий, фосфор, цинк, фолиева киселина и витамин C

Регулира функцията на щитовидната жлеза. С добро противогъбично действие.

 

Дивеч (яребици, пъдпъдъци, фазани, патици)

Селен, пълен набор от витамини от група В, желязо и цинк

Високо енергиен продукт: стимулира възстановителната функция на организма, укрепва имунната система.

 

Скумрия

калций, селен, витамин Е, полиненаситени омега-3 мастни киселини

Укрепва сърдечно-съдовата и имунната система, поддържа хормоналния баланс.

 

Папая

калций, магнезий, калий, витамин С, бета-каротин, ензими

Подпомага храносмилането. Притежава антипаразитно и противораково действие. Помага срещу газове, изхвърля шлаки.

 

Риба Тон

Селен омега-3 полиненаситени мастни киселини, витамин В12, витамин B3

Полезна за кожата, поддържа хормоналния баланс и сърдечно-съдовата система.

 

Бадеми

калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, фолиева киселина, витамин В2, витамин B3, витамин Е

Алкализиращ продукт, добър източник на протеини, съдържа леатрил (противораково действие). Добра питателна храна за хора с ниско тегло.

 

Брюкселско зеле

калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, бета-каротин, витамин B3, витамин B6, витамин С, витамин Е, фолиева киселина

Антиоксидант, противоракови, антивирусни и антибактериални свойства. Подкрепя функцията на панкреаса. Съдържа индоли, предпазва от рак на гърдите и ректума.

 

Карфиол

калций, магнезий, фолиева киселина, калий, бор, бета-каротин, витамин C

Способства за пречистването на кръвта. Отстранява кървенето от венците, нарушенията на функциите на бъбреците и пикочния мехур, полезен при хипертония, запек. Противоракова активност, антиоксидант.

 

Спирулина (и хлорела)

фосфор, калий, натрий, витамин B3, гама-линоленова киселина, бета-каротин

Богати на хранителни вещества водорасли, достъпни под формата на прах. Можете да ги добавяте към супи и зеленчукови сокове. Лесносмилаем, перфектен протеин. Има благоприятно влияние върху клетъчната регенерация, има подмладяващ ефект, предпазва бъбреците от увреждащото действие на лекарствата. Противоракова, противогъбична и антибактериална активност.

 

Сладки картофи

калций, магнезий, калий, фолиева киселина, витамин С, витамин Е, фосфор, бета-каротин

Лесносмилаем, изключително хранителен. Намалява възпалението в храносмилателния тракт, притежава противоязвено действие. Свързва се с тежки метали и ги извежда от организма.

 

Репичка

калций, магнезий, калий, фосфор, бета-каротин, фолиева киселина, витамин C

Отхрачващо действие, разтваря излишната слуз или храчки. Изчиства носните синуси, помага при болки в гърлото. Допринася за изработката на храносмилателни ензими, особено, когато се използва със скорбяла.

 

Круша

калций, магнезий, фосфор, калий, бета-каротин, фолиева киселина. Много йод.

Диуретично действие, полезна за щитовидната жлеза. Съдържа пектин, подобрява перисталтиката и улеснява отстраняването на токсините.

 

Морков

калций, магнезий, калий, фосфор, бета-каротин

Свързва се и премахва токсините, благотворно влияние върху бъбреци, черен дроб и храносмилателен тракт. Притежава антибактериално и антивирусно действие. Антиоксидант.

 

Царевица

желязо, магнезий, калий, цинк, витамин B3

Изключително полезен за мозъка и нервната система. Способства за преодоляване на екзема. Противоракови свойства. Богат източник на незаменими мастни киселини.

 

Люцерна

калций, магнезий, калий, манган и натрий

Тонизиращи, противовъзпалителни свойства, премахва токсините, повишава половата активност. Идеална храна, но е противопоказна при системен лупус еритематозус и други автоимунни заболявания.

 

Синя слива

калций, фосфор, калий, бета-каротин, желязо, фолиева киселина

Слабително, съдържа оксалова киселина. Полезен за кръвта, мозъка и нервната система. Помага за намаляване нивата на холестерола.

 

Сусамени семена

калций, желязо, магнезий, цинк, витамин Е, фолиева киселина, фосфор, калий, мед, омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини

Укрепва сърцето и сърдечно-съдовата система, благотворно влияние върху нервната система. Съдържа лигнани, които са антиоксиданти. Забавя усвояването на холестерола от храната.

 

Боровинка

Витамин С, бета-каротин

Слабително, очиства кръвта, подобрява кръвообращението, подобрява зрението, антиоксидант.

 

Корени целина

калций, магнезий, калий, витамин С

Диуретично действие, премахва камъни, полезен при артрит, има благотворно действие върху нервната и лимфната система.

 

Кокоши яйца

калций, желязо, манган, цинк, витамини от група В

Перфектен протеин. Полезен за костите и ставите, стимулира имунната система.

 

Смокиня

калций, фосфор, калий, бета-каротин, витамин C

Слабително, общоукрепващо, повишава енергията. Подобрява перисталтиката, извежда токсините. Един от най-богатите източници на растителен калций.

 

Палмови стъбла (сърцевината)

бета-каротин, витамин Е

Антибактериален ефект, подобрява кожата и хормоналната система. Желателно е да се използват суров, тъй като при готвене се отделят токсични вещества.

 

Магданоз

Витамин С, желязо, калций, натрий

Ичиства шлаки, тонизира, освежава дъха. Изчиства кръвта, предотвратява образуването на тромби, допринася за извеждането на камъни от пикочната система.

 

Лук

калций, магнезий, фосфор, калий, бета-каротин, фолиева киселина, кверцетин

Антисептик, спазмолитик, антибиотик. Намалява спазмите при астма. Подпомага отстраняването на паразитите и йоните на тежките метали.

 

Слънчогледови семена

витамин А, витамин В, витамин Д, витамин Е, витамин С, калций, желязо, калий, фосфор, цинк, манган, магнезий, омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини

По съдържание на полезни хранителни вещества превъзхожда месото, яйцата и сиренето. Съдържа пектин, улесняващ извеждането на токсините и тежките метали. Подобрява зрението и чувствителността към светлината. Перфектен продукт.

 

Елда

Фосфор, бета-каротин, витамин С, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, манган, фолиева киселина, незаменими аминокиселини

Отличен източник на растителни протеини. Укрепва стените на капилярите. Извежда шлаките. Съдържа осем аминокиселини, които са полезни за червата. Не бива да се използва при рак или алергични кожни заболявания.

 

Патладжан

калций, фосфор, бета-каротин, фолиева киселина

Изчиства кръвта, допринася за предпазване от инсулти и кръвотечение, предпазва стените на артериите от въздействията на холестерола.

 

Копър

калций, магнезий, фосфор, натрий, фолиева киселина, витамин С и калий. Много фитоестрогени

Спазмолитик, облекчава чревните колики и спазми в стомаха. Полезен при менопауза. Способства усвояването на мазнините, предпазва от затлъстяване.

 

Манго

много бета-каротин, витамин C

Полезен за бъбреците, бори се с киселинността, подобрява храносмилането. Добре изчиства кръвта.

 

Леща

Калций, магнезий, фосфор. Висока концентрация на калий, цинк и фолиева киселина.

Един добър източник на минерали, за почти всички органи на тялото. Неутрализира киселината, натрупваща се в мускулите.

 

Гъби

калций, желязо, магнезий, витамин B3, витамин B5, фолиева киселина и цинк

Разрежда кръвта, намалява нивата на холестерола. Поддържа имунната система. Гъбите "шийтаке"  притежават противораково действие.

 

Грах и зелен грах (сух / очушкан)

Калций, магнезий, фосфор, витамини от групата В, фолиева киселина, калий, цинк и желязо. Един добър източник на растителни протеини.

Тонизира стомаха и подобрява функцията на черния дроб.

 

Маслини

калций, желязо, бета-каротин

Лесноусвоим. Полезен за черния дроб и жлъчния мехур, увеличава жлъчната секреция. Подобрява перисталтика.

 

Чушка

калий, бета-каротин, фолиева киселина, витамин В, витамин С

Антибактериално, тонизиращо действие. Нормализира налягането, подобрява кръвообращението и перисталтиката, стимулира образуването на слюнка и стомашен сок.

 

Ямс

калций, магнезий, фосфор, витамин С, калий, фолиева киселина

Полезен при артрит, спазмолитик, тонизира, има диуретично действие. Свързва се с тежките метали, което способства за тяхното отделяне. Полезен при симптоми на предменструален синдром и менопауза.

 

Кисело мляко

калций, витамин D

Полезен за червата, за възстановяване на чревната микрофлора. Успокояващ ефект. Употребявайте само живо кисело мляко, което съдържа лактобактерии!

 

Чесън

калций, фосфор, калий, витамин C

Антисептик, антибактериално и антивирусно действие, предотвратява тромбообразуването. Намалява холестерола. Антибиотик от естествен произход. Перфектен продукт.

 

Ядки кашу

калций, магнезий, желязо, цинк, фолиева киселина

Тонизира, благоприятен ефект върху зъбите и венците.

 

Череша (вишня)

калций, фосфор, витамин C

Спазмолитик, намалява главоболието. Черешовият сок има лечебно въздействие при подагра. Натурален антисептик.

 

Фурми

калций, желязо, бета-каротин, витамин B3

Лечебен ефект при диария и дизентерия. Има благоприятно въздействие върху дихателната система.

 

Праз лук

калий, витамин К, калций, фолиева киселина, витамин А

Изхвърля шлаките, повишава отделянето на урина. При подагра премахва пикочната киселина.

 

Корени от женско биле

магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, витамин B3, витамин C

Полезен за функцията на щитовидната жлеза. Диуретик, слабително действие. Почиства зъбите и устата. Има антивирусно действие по отношение на херпес вирус и HIV. Подпомага храносмилането, подобрява чернодробната функция.

 

Пащърнак

калий, фосфор, фолиева киселина, калций, магнезий

Диуретично действие, полезен за бъбреците и далака. Извежда шлаките, подобрява перисталтиката.

 

Канадски ориз

йод, селен, витамин Е, триптофан (аминокиселина), калий

Един отличен източник на растителни протеини.

 

Къпина

калций, магнезий, калий, фосфор, бета-каротин, витамин С

Тонизира, изчиства кръвта. Средство за борба с диария.

 

Листа на целина

бета-каротин, фолиева киселина, витамин B3, натрий

Съдържа кумарини с противораково действие. Намалява налягането, облекчава протичането на мигрената. Подобрява храносмилането. Предотвратява ферментацията. Полезен при артрит, предотвратява отлагането на калция.

 

Грейпфрут

калций, магнезий, калий, витамин C

Съдържа салицилова киселина, полезен за лечението на артрит. Има благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Изчиства кръвта. Полезен при алергии, болести на гърлото и устата.

 

Ленено семе

омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, калий, магнезий, калций, фосфор, желязо, витамин B3, витамин Е

Отстранява запек и газове, допринася за премахване на шлаки от червата. Полезен при астма. Подобрява кръвта. Противовъзпалително и противораково действие. Перфектен продукт.

 

Лимон / зелен лимон

калий, витамин C

Кръвоспиращ, мощен антисептик, помага при настинки, кашлица, възпалено гърло. Разтваря камъни в жлъчката. Противоракова активност.

 

Пшеница

калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, манган, витамин B3, витамин B5, витамин В6, фолиева киселина. Съдържа глутен.

Естествените зърна (без химическа и механична преработка) стимулират черния дроб и допринасят за премахване на шлаките. Най-полезен е като сок от зелени пшенични треви или разтвор от треви на прах. А също и като кълнове.

 

Краставица

калий, бета-каротин

Диуретик, слабително действие. Разтваря пикочната киселина, допринасяща за образуване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Регулира налягането.

 

Зелена салата

бета-каротин, магнезий, калий, фолиева киселина

Спазмолитик. Съдържа силиций, необходим за костите, ставите, артериите и съединителната тъкан.

 

Фасул

калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, цинк, витамин B3, витамин B5, фолиева киселина

Прекрасно почиства кръвта, полезен за сърдечно-съдовата система, премахва токсините.

 

Праскова

калций, магнезий, фосфор, витамин С, калий, бета-каротин, фолиева киселина

Диуретик, слабително и алкализиращо действие, той е лесен за усвояване. Очиства бъбреците и пикочните пътища.

 

Меласа (черна меласа)

калций, магнезий, фосфор, калий, манган, витамини група В

Съдържанието на калций е по-високо, отколкото в млякото. Използвайте умерено.

 

Бамя

калций, магнезий, фосфор, фолиева киселина, витамин B3, калий, бета-каротин

Има благоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Полезен при синдром на пробитото черво, метеоризъм.

 

Тиквени семена

калций, желязо, магнезий, цинк и витамини от група В, полиненаситени омега-3 мастни киселини, фосфор, калий

Отлична поддръжка на простатната жлеза. Допринася за отстраняване на глисти. Съдържа много омега-3 мастни киселини (да не се нагрява, в противен случай хранителната стойност се загубва).

 

Червена боровинка

бета-каротин, витамин C

Полезен за дихателната система. Помага за унищожаване на бактерии и вируси в бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища.

 

Черен пипер

калций, магнезий, калий, манган, фосфор

Стимулира храносмилането, има антиоксидантни и антибактериални свойства.

 

User Avatar

100 най-полезни за вашето здраве храни  

 

Независимо какъв е вашият стил на живот, няма да е трудно да направите прости промени в своята диета, които ще доведат до бързо подобряване на вашето здраве. Забравете своята пристрастеност към търговските продукти от типа «бързо хранене» - хранителната им стойност е съмнителна, но за сметка на това съдържат потенциално опасни съставки (мазнини, захар, сол и т.н.), които при тях са в излишък. Продуктите, избрани от нас, могат да задоволят и най-взискателния вкус, това е един фантастичен списък с продукти, всеки от които е полезен по свой начин. Редът, по който са представени, е произволен. Естествено, продуктите  трябва да се консумират сурови, а където се налага термична обработка, то добре е да се варят на пара или приготвят при ниска температура, за да се запазят полезните вещества в продуктите.

 

User Avatar

Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо

Артур Шопенхауер
User Avatar
(БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ПРОДУКТИ)

За около век технологичният прогрес доведе до намаляване на поеманите от нас калории поради ограничаване разхода на физическа енергия.

Сега средното потребление е 2624 калории дневно за мъжете и 1794 - за жените. Но технически е невъзможно да си осигурим чрез храната, била тя и съвършена, оптималните количества от някои витамини и минерали.

Поемаме по-малко житни растения и варива (възприемани като „селска" и „бедняшка" храна) отпреди и повече животински белтъци: меса и млечни произведения („изискана храна"). Храните от първата група обаче внасят в организма калории, много по-богати на защитни съставки, които забавят стареенето, докато вторият вид са по-неблагоприятни и го ускоряват.

Индустриализацията на селското стопанство, изтощаването на почвите, пестицидите, рафинирането, смилането на прах, пастьоризацията, облъчването, йонизирането, термичната обработка, складирането и дори опаковките понижават съдържанието на витамини и минерали в растителните храни. Така е и при промишлено отглежданите и изкуствено хранени животни.

С възрастта нуждата от калории намалява: при мъжете на 1794 след шестдесет и пет, а при жените - съответно на 1513.

Абсорбционният капацитет на лигавицата на храносмилателния апарат по отношение на калция, цинка, витамините В9, В12 и Е, с годините намалява почти наполовина в сравнение с млад организъм, а кожата става по-неспособна да произвежда на слънце витамин D. С възрастта намалява разпространяването на хранителните елементи чрез кръвта, преминаването им през междинните тъкани, преносът им през клетките, ефикасността им в клетките, задръстени с отпадъци.

С възрастта се увеличава честотата на заболяванията и на приема на лекарства, а почти всички медикаменти имат отрицателен ефект върху усвояването на витамините и минералите.

Защо тогава да не консумираме повече храна и повече калории?

Защото ще увеличим риска от затлъстяване, сърдечно-съдови болести, някои видове рак и ускоряване на стареенето.

Колкото по-малко калории поемаме, толкова по-малко свободни радикали произвеждаме и забавяме стареенето, ограничаваме опасността да бъдем засегнати от болести, чиято честота се увеличава стремглаво с възрастта: сърдечно-съдови увреждания, рак, катаракта, мозъчно-дегенеративни процеси...

Необходим е някакъв минимум калории и първият рефлекс е да се подберат храни, богати на минерали, витамини и др. защитни елементи. Но да се достигне приемливо количество от някои съставки, като вит. Е, трябва да се приемат два пъти повече калории, което води до поглъщане на нежелани компоненти, като се започне от самите калории. Но, богатите на вит. Е храни съдържат и полиненаситени мастни киселини, които той предпазва от окисляване. Колкото повече киселини поемаме, толкова по е необходим вит. Е - омагьосан кръг. Биологично активните продукти (БАП), които внасят витамини, минерали и др. защитни елементи без калории, позволяват да преодолеем ограниченията на храненето, и избегнем дефицита, без да консумираме излишни количества храна.

На децата се дава витамин D за предотвратяване на рахита, на бременните жени - добавки, на населението - йод чрез трапезната сол, но това е недостатъчно, да премахне дефицитът на много минерали и витамини. Хора в напреднала възраст, които живеят в замърсена среда и стрес, пушат и прекаляват с алкохол и медикаменти, са застрашени от сериозен недостиг на тези елементи. Това ускорява стареенето, прави ги податливи на инфекци, токсини, стрес и увеличава риска от болести.

„Препоръчителните количества хранителни елементи" за предпазване от скорбут или бери-бери са изчислени за индивид в „идеално здраве", не е подрастващ, не се претоварва, не е изложен на стрес, на замърсяване, не пуши, не приема лекарства, не е в напреднала възраст и т. н.

Много обикновени ситуации предизвикват свръхизразходване на витамини и/или минерали:

- спорт: магнезий, витамини В1, С и Е;

- стрес: магнезий, витамини В6 и С;

- тютюнопушене, злоупотреба с алкохол: вит. С, Е, В, каротиноиди и серни аминокиселини;

- период на растеж, бременност, напреднала възраст, инфекции и повечето болести: почти всички витамини и минерали.

Трудно се променят навиците, за да се компенсира това свръхизползване на витамините и минералите, което се прибавя към ежедневните технически ограничения на храненето.

През зимата нуждите от витамините С и D са по-големи; тогава обаче храната е по-бедна в това отношение.Като ни нападнат грижи, не винаги сме способни да удвоим поемането на магнезий чрез минерална вода или пълнозърнести житни храни. Когато ни мъчи хрема или пием аспирин против главоболие, едва ли ще се сетим да утроим консумацията на киви.

В сравнение с адаптирания хранителен режим, БАД имат предимството, че позволяват несравнимо по-прецизно и гъвкаво дозиране.

От друга страна, препоръчителният прием на витамини и минерали трябва да бъде съобразен не само с житейските обстоятелства, а и със самите нас – т.е. потребностите ни са индивидуални.

Стресът води до свръхизползване на магнезий, но не еднакво за всички. Някои хора (≈ 18%) се раждат с чувствителност - реагират по-остро на шум, на промени в околната среда. Те трудно задържат магнезия. Това води до мускулни контракции, главоболие, болки в коремната област, състояние наречено спазмофилия. Тези 18% от населението би трябвало да поглъщат диференцирани дози магнезий и вещества (БАД), забавящи загубата на този минерал. Повече от две трети от тях биха били защитени от ускорено стареене - особено изразено на мозъчно ниво - чрез оптимален ежедневен прием на храна и добавки, съобразени с конкретните стресови обстоятелства.

По-нисък процент от хората (1 %) се раждат с лоша обмяна на серните аминокиселини, което води до повишен риск от флебит, белодробна емболия, мозъчно-съдови поражения. Приемането на допълнително вит. В, регулира тази функция и неутрализира опасността от подобни увреждания.

По-популярно е увеличаването на холестерола, което също може да е генетично заложено. Ако се налага поемане на медикаменти, трябва да бъде придружено от витаминен комплекс с високо съдържание на антиоксиданти, защото окислените мазнини са най-опасни за артериите.

По-банална ситуация е наднорменото тегло, често с наследствен елемент, засилваща нуждите от антиоксиданти (БАД), както и витамин Е и каротиноиди.

Храната не е в състояние да достави необходимото ежедневно количество витамин Е на хора, избавени от изброените рискови фактори, да не говорим за онези, които нямат този шанс.

Препоръчваните хранителни съставки и количества не държат сметка за биохимичната индивидуалност и за изменящите се потребности под влияние на житейските обстоятелства. Те трябва да се променят, за да избегнем намаляването на резервите на организма от витамини и минерали и забавянето на операциите, от които зависи енергията, умствената дейност, адаптирането към стреса, защитата срещу инфекции и т.н. Това ще позволи премахването на дефицита. Но независимо от дефицита, който ни прави по-уязвими към замърсители, токсични вещества, свободни радикали и др. ускорители на стареенето, и проправят път на т.н. „дегенеративни" болести, значителен напредък през последните години представляват изследванията, показващи ползата от приемането на витамини и минерали, в частност на антиоксиданти (основно БАД), в дози понякога неколкократно по-високи от препоръчваните досега. Те могат да намалят окисляването, характерно за стареенето, риска от болести, съпътстващи напредването на възрастта, и дори да удължат живота.

Американски специалисти изтъкват 22 причини, влияещи отрицателно върху здравето, които диктуват необходимостта от прилагане на БА препарати:

1. Алкохол - излишъкът на алкохол въздейства отрицателно върху наличието и усвояването на по-голяма част от хранителните вещества.

2. Кафе (3-4 и повече чашки дневно), чай (черен, силен - по 1 супена лъжица дневно), силни подправки - влияят върху отделянето на храносмилателни сокове и влошават усвояването на витамините, минералите, и извеждането им от депата (например, на калция).

3. Пушене (повече от 10 цигари дневно) или вдишване на цигарения пушек - намалява запасите от витамини С, Е, бета-каротин.

4. Технологична обработка на продуктите - продължителното приготвяне на ястия, прекаленото им затопляне води до окисляваме и разрушаване на термично неустойчивите витамини, разрушаване на мастните киселини и образуване на канцерогени.

5. Нарушено храносмилане (чести неоформени изпражнения, запек, подуване на корема) - ограничава усвояването на витамините и минералите.

6. Употребата на рафинирани продукти (захар, бяло брашно, бял ориз, и др.) води до развитие на метаболитен синдром, увеличава нуждата от витамини от група В

7. Травми - физическото увреждане на кожата и костите увеличава потребността на организма от цинк, вит. Е и белтъчини за възстановяването им.

8. Често използване на синтетични разхлабителни средства - води до лошо усвояване на витамините и минералите.

9. Антибиотици - нарушават биоцинозата в организма, синтеза на фолацина, на витамините от група В и К, микрофлората на червата.

10. Употреба на непречистена вода, води до излишък от химически елементи.

11. Стрес - химически, физически или емоционален, увеличава нуждата от витамини от група В и С. Замърсяването на въздуха повишава потребността от витамин Е.

12. Липса на необходими за организма вещества в растителните продукти, поради обедняване на почвите, неконтролируемо използване на пестициди, токсични химикали и изкуствени торове - води до дефицит на микроелементи и витамини и натрупване в организма на ксенобиотици.

13. При строга вегетарианска диета, се нарушава белтъчната обмяна.

14. Хранителни алергии - водят до ограничено постъпление на калций и витамини от група В.

15. Ниски запаси в организма на БА вещества - е свързано с небалансирано хранене при диети за отслабване.

16. Недостиг от слънце - води до нарушаване на калциевата обмяна.

17. Преходна възраст - след 33 г. при мъжете и 27 при жените се променят регулаторните процеси във връзка с включване на програмата за остаряване на организма, която изисква промяна в системата на хранене.

18. Интензивно спортуване - повишава нуждата на организма от вит. от група В, С и желязо.

19. Употреба на орални контрацептиви - намалява усвояването на фолиева киселина, повишава нуждата от цинк, витамини от група В, С.

20. Предменструален синдром - увеличава нуждата от вит. В6.

21. Бременноста - повишава потребността от витамини, микроелементи, аминокиселини.

22. Старост - дефицит от витамини и минерали, аминокиселини.

Учените от много страни сериозно обсъждат ново научно направление, което се занимава с научни и практически въпроси по използване на биологично активни хранителни компоненти за биокорекция на много хронични заболявания.

Основните аргументи в подкрепа на по-широкото прилагане на БА вещества за оздравителни цели са:

Първо, абсолютният или относителен дефицит на нутрицевтици като главен етиологичен фактор за повечето разпространени хронични заболявания.

Второ, съществуват цели класове заболявания, при които традиционната синтетична фармакотерапия се оказва неуспешна или се съпровожда от тежки странични ефекти. Преди всичко, това са имунодефицитните състояния, хроничните дифузни чернодробни заболявания и болестите на жлъчоизвеждащите пътища, затлъстяването, остеопорозата, нарушенията на висшата нервна дейност и нервната проводимост, остеоартрозата и др. Нутрицевтиците и парафармацевтиците и досега остават най-ефикасните средства за биокорекция на тези заболявания.

Трето, всяко заболяване, дори ако патологичният процес не е свързан непосредствено с дефицит или дисбаланс на нутрицевтици, винаги се съпровожда с повишено натоварване върху антиоксидантната, имунната, биотрансформационната система на организма. От пълноценното функциониране на тези системи до голяма степен зависи протичането на основния патологичен процес и ефикасността на медикаментозната терапия.

Четвърто,за разлика от повечето синтетични фармакологични препарати, нутрицевтиците практически нямат странични и токсични реакции и затова могат без опасения да се прилагат неограничено дълго време. Това има много важно значение, тъй като в повечето случаи става дума за хронични заболявания, и се налага с години да се прилагат лекарствени средства.

Пето, нутрицевтиците и парафармацевтиците, които притежават много по-широко физиологично действие, могат значително да повишат ефикасността на медикаментозното лечение, което в повечето случаи е строго специфично и тясно насочено.

Шесто, можем да комбинираме нутрицевтици с различно действие, без да се страхуваме от негативни взаимодействия, понижаване на ефикасността на лечението или увеличаване на токсичността. Тъкмо комплексното взаимодействие на нутрицевтиците позволява да се постигне максимален лечебен ефект, тъй като в течение на еволюцята между повечето нутрицевтици, които едновременно присъстват в пълноценната храна, са се оформили тесни синергийни взаимоотношения.

Напротив, полипрагмазията във фармакологията, т.е. едновременното използване на няколко лекарствени средства, много често води до снижаване на ефикасността на лечението или до промяна на крайния фармакологичен ефект, а също така практически винаги се съпровожда с повишаване на токсичността. Така, само фармакотерапията често не позволява да се реализира комплексен подход към лекуването на хронични болести, който безсвидео е най-ефикасен и етиологично най-оправдан.

Седмо - много от противниците на лечебната употреба на БА препарати, без да подозират, предписват и използват във всекидневната си клинична практика такива нутрицевтици като есенциале (фосфолипиди), кокарбоксилаза (вит. В1), детралекс (биофлавоноиди), панангин (калий и магнезий), аллохол (алили), викасол (вит. К) и други.

Редовното използване на биологично активни препарати позволява:

- Да се ликвидира дефицитът от незаменими хранителни вещества.

- Да се задоволят променените физиологични потребности на болния човек от важни хранителни вещества.

- Да се повиши устойчивостта на организма на въздействието на неблагоприятни фактори от обкръжаващата среда.

- Да се ускори и засили свързването и извеждането на чуждородни и токсични вещества от организма.

- Целенасочено да се променя метаболизмът на човешкия организъм, да се възстановява нарушената хомеостаза.

- Прилагането на БАП е ефикасна форма за първична и вторична профилактика, а също за активна биокорекция на множество остри и хронични заболявания.

За съжаление много хора (и лекари) все още са убедени, че човекът е способен да получава достатъчни количества от всички необходими витамини и микроелементи от обичайната си храна.



Обобщаването на резултатите от проучванията показва, че независимо от това, ние трябва да се стремим към:

- правилен хранителен режим (храни богати на защитни съставки, минимум калории, особено вечер);

- да избягваме най-опасните токсични вещества (препечени и препържени белтъци, излишък на желязо, злоупотреба с алкохол и тютюн, замърсена среда);

- да проявяваме редовна и разнообразна физическа активност;

- да имаме добра адаптация към стреса и водим емоционален, сексуален, социален и културен живот с положително въздействие.

Съвкупността от всички тези измерения дава на генната ни комбинация и личността, която е нейно изражение, възможността максимално да се изяви при добро здраве, за продължително време!



Правилна употреба на хранителните добавки

Дефицит на желязо може да настъпи при децата, които бързо растат, жени с обилни месечни кръвотечения, бременни, вегетарианци, а често е в излишък при мъжете и при жените след менопаузата. Желязото лесно може да се отдели от белтъците, които го складират или пренасят. След отделянето то се превръща в опасен агент, благоприятстващ окисляването. Върши обратното на това, което правят антиоксидантите. Засилва производството на свободни радикали, които причиняват „ръждясване", или казано накратко, състаряват ни.

Могат ли антиоксидантите, витамините и минералите да ни предпазят от излишъка на желязо? Отговорът е отрицателен - то поражда образуване на силно корозивен свободен радикал, който атакува и уврежда всяка срещната молекула. Той живее милиардни части от секундата и изминава нищожно кратко разстояние. За да се предпазим, би трябвало да поставим по една молекула антиоксидант на стража до всяка молекула в организма. Единственият начин да избегнем излишното желязо, ускореното стареене и увеличаването на рисковете от сърдечно-съдови и ракови страдания, от болестта на Паркинсон е да не прекаляваме с червени меса, да не приемаме добавки с желязо (освен при дефицит), да пием чай, намаляващ усвояването му, и да отделяме кръв (естествен процес при жените до менопаузата и кръводарителите). Освен това, желязото пречи на усвояването на цинка.



Медта може да бъде по-агресивна и от желязото, а дефицитът й е по-рядко срещан. Ако добавката съдържа мед или желязо съчетани с антиоксиданти, те се окисляват и се появяват свободни радикали, т.е. - би могъл да стимулира окисляването и потикне стареенето, вместо да го забави. Поради това комплексите от витамини и минерални, съдържащи желязо и мед, са недопустими. Те може да се приема само при установен дефицит, но не с минерали и витамини.

Формата на минералите в хранителните добавки е от значение за правилното им усвояване.

Витамин А например е в състояние да увеличи риска от вродени деформации на плода през първите три месеца на бременността. Той се прихваща от черния дроб и не може да играе ролята на антиоксидант, която изпълнява бета-каротинът (по-добре изберете добавка с този каротиноид).

При комплексите антиоксиданти в по-високи дози наличието на бета-каротина е задължително, но това на други каротиноиди (като ликопена - червения пигмент в доматите) изглежда още по-важно. В основните витаминно-минерални комплекси, и в тези с антиоксиданти, витамините и минералите - стига да са съвместими, са по-ефикасни заедно, отколкото поотделно.



Комбинацията трябва да отчита честотата на дефицитите в населението - на базата на анкети (видът на почвата, културните навици), специфичните нужди на всяка група: деца, жени, бременни, мъже, възрастни до 65год., и над 65 години. Нуждите от витамини и минерали при мъжа и жената, разнопосочни до менопаузата, с възрастта стават все по-сходни.

Не е правилно това което се смяташе някога - достатъчно е кампанийно приемане на добавки. Всъщност те придружават храната и действат заедно с нейните компоненти, и е необходимо да се поемат с нея ежедневно.

За предпочитане е закуската да не включва мазнини (пълномаслено мляко, масло и др.), а да ги приемате на обяд и/или на вечеря, защото мастноразтворимите съставки, от рода на витамин Е и каротиноидите, ще бъдат по-добре усвоени.

Излишъкът на някои целулозни влакна, като тези на пълнозърнестия хляб или хляба с трици, може да намали усвояването на минералите, в частност на цинка, който и бездруго трудно се абсорбира. По-добре да се консумира пълнозърнест хляб, но квасен, за да се избегне това.

Предназначението на тези добавки с да се смесят и да действат заедно с храните. За предпочитане е да не се приемат на празен стомах.

Броят на таблетките (чаените лъжички, за деца) може да бъде увеличен - понякога два, рядко три пъти, но само при необходимост: бързо израстване, спортни усилия, физическо и психично претоварване, инфекция, травма, боледуване и възстановяване след боледуване и др.

С оглед на специфичните потребности, свързани с генетичната даденост, наследственоста, рисковите фактори, специфичния начин на живот (вегетарианство, стрес, замърсена среда, умствено натоварване...), боледуване или лечение, рядко са необходими всички витамини и минерали. По-добре е към основния хранителен комплекс да се добави съобразена с конкретните нужди формула или самостоятелна форма. Полезно , ако можете да си го позволите, да проследявате от време на време процентното съдържание на отделните витамини и минерали, защото не винаги изчисляването на приема им чрез храната, определянето на нуждите и евентуалния дефицит позволяват достатъчно точна преценка на количествата, които да се поемат.

От гледна точка на един активен, превантивен и подход за забавяне скоростта на стареене и затихването на функциите и за намаляване риска от възникване на болестите, съпътстващи староста, е уместно да съчетаем правилния хранителен режим с комплекс антиоксиданти (БАД), съдържащ витамин С, естествен вит. Е, бета-каротин, ликопен и селен. Комплексът трябва да се поема наведнъж или на два пъти след храна, богата на мазнини.



На каква възраст да се започне приемането на такъв комплекс?

На въпроса не може да се даде еднозначен отговор. Западането на някои функции, (зрението, мозъчното оросяване), започва още през юношеството, други по-късно. При анализ на скоростта на стареене на различните видове молекули, от които се състоим, понякога се установяват завишени стойности при много млади хора, които не винаги мое да се обясни с тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, силния стрес. От практиката можем да кажем, че към 35 - 40 год. у всеки човек се наблюдава известна молекулна корозия. При едни започва по-рано или е по-изразена, поради излагане на различни ускорители на стареенето или е генетично предразположена.

При прекалено висока скорост на стареене или наличие на рисков фактор съвкупността от програма за хранене, околна среда, физическа активност, овладяване на стреса и т. н. трябва правилно да се ориентира, в зависимост от интензивността на тези процеси. Основното в случая е да се контролира развитието на биологичните показатели на окисляването.

Може да се прибегне до различни хранителни добавки в комплекс или поотделно, съдържащи различни естествени форми на витамин С, Е, В3, В5, биотин, серни аминокиселини (средство против свободните радикали и токсичните вещества), карнитин или ацетил-карнитин, таурин и магнезий, коензим Q10 (подобряващ енергийния коефициент на полезно действие на клетките и намаляващ корозията, причинена от свободните радикали), алфа-липоидна киселина - молекула антиоксидант, сродна на витамин В1, която има способността да щади и увеличава нивото на всички други антиоксиданти... или добавки, които не са включени в обичайния ни биохимичен цикъл, като много флавоноиди, лутеин - жълт каротиден пигмент, бранещ ретината, или сулфорафан, който намираме в концентриран вид в извлека от кълнове на броколи и който има невероятното свойство да стимулира естествените ни защитни сили срещу токсините и в частност мутагенните, т. е. онези, които могат да увредят гените, ускорят стареенето и да предизвикат рак.
User Avatar

User Avatar

…. Не се тревожи от неуспеха. Тревожи се за шансовете , които ще пропускаш , ако поне не опитваш.
Чери Картър-Скот
User Avatar

Препятствията са онези страховити неща , които виждаш , щом отклониш поглед от целта си.
Хенри Форд
User Avatar
Корпорация "Тянши Лимитед.", Китайска народна република, започнала маркетинговата си дейност през 1995 г., вече е многоотраслов мултинационален гигант, произвеждащ високотехнологична продукция и съвместяващ научни изследвания, промишлено производство, търговия, дейности в областта на недвижимите имоти, образованието, културата, услугите, транспорта.

Централният офис на корпорацията е разположен в Пекин, столицата на Китай, в бизнес-центъра Хенцзи; производствена база е разположена в зоната на високите технологии в района Уцин град Тянцзин. Производствените площи на корпорацията заемат 260 хиляди кв. метра, от тях 120 хиляди кв. метра са покрити помещения. Активите на корпорацията са на стойност 160 милиона щатски долара. Само за няколко години, започвайки с производството на един вид продукция и капитал от 2,4 милиона долара, корпорацията бързо стартира и се превърна в динамично развиваща се мащабна компания с квалифицирана и професионална дистрибуторска армия от няколко милиона души - феномен в историята на световния маркетинг!

Като се опират на най-новите технологии на биоинженерството и използват рецептите на
традиционната китайска медицина, натрупани в течение на 5000 години, учените от "Тянши"
разработиха серия от продукти със свойства, подобряващи здравето. В състава им влизат средства за:

понижаване на нивото на липидите в кръвта;
забавяне на процесите на стареене;
подтискане на раковите заболявания;
подобряване на работата на организма;
повишаване на имунитета на организма;
регулиране на физиологичните функции на човешките органи.
Прилагайки най-новото производствено оборудване, произведено в Италия, Германия, САЩ и други развити страни, внедрявайки най-напредналите технологии, корпорация "Тянши" създаде строга система за контрол на качеството на прозвежданата продукция. Продукцията на "Тянши" вече е преминала проверка по системата за международна стандартизация на качество ISO - 9002, а част от производството на "Тянши" вече е сертифицирано по системата FDA в САЩ. Корпорация "Тянши" последователно разработва нови продукти, опирайки се преди всичко на собствените си научно-технически кадри, но също и в сътрудничеството с много китайски и чуждестранни научно-изследователски иснтитути, включително Академията на науките на КНР.

Понастоящем "Тянши" е открила над 3700 магазина за продажба на продукти от Китайската народна република, създала е филиали и търговски представителства в 168 страни и региони във всички части на света. Особено активна е продажбата на продукцията в Русия и страните от ОНД, САЩ и Канада, ЮАР, Виетнам, Германия, Франция, Финландия, Италия и Индонезия. Търговската мрежа "Тянши" покрива днес цялото земно кълбо. "Тянши" има производствени бази в САЩ, Канада, Испания, Франция, Малайзия и в най-близко време се планира организирането на производство в Бразилия, ЮАР, Русия, Германия, Англия, Италия, Япония, Южна Кореа, Индия, Индонезия, Филипините, така че да се формира огромна снабдителна мрежа.

Култура на продуктите

Философията на Tiens по отношение на продуктите е супермодерни биотехнологии вдъхновена от методите на традиционната Китайска медицина. Нашата усъвършенствана продуктова технология се издига до най-високите международни стандарти, включително оборудването и техниките, заедно със строгата система за управление на качеството, осигурява на нашите потребители най-добрите продукти, които търсят.

Новите продукти се разработват в точно съответствие с изискванията на различните нации и убеждения, с една крачка напред и съвместими във всички отношения. Компанията е получила сертификат за качество ISO-9002.

Ние се възползваме от 5000 годишна философия, наречена Традиционна Китайска Медицина(ТКМ). Тя е базирана на използването на Китайски билки и се превръща една от най-бързо разрастващите се области по отношение на грижите за здравето и хранителните добавки. Не е чудно, защо като се замислите – това е 5000 години непрекъснато развитие на продукта!
ТКМ е практиката, която помага на нашето тяло да поддържа здравословен баланс на енергията.
Qi (произнася се ЧИ) е потокът на енергия в нашето тяло.

Балансът на енергията е ключът в понятията Yin & Yang и Петте елемента, които карат важните телесни органи в нашето тяло да работят в хармония един с друг за най-добро здраве. Yin и Yang трябва да поддържат баланса и хармонията един с друг. Разстройването на баланса може да доведе до здравословни проблеми.

Yin & Yang
Yin & Yang е фундаментален принцип на Китайското добруване и философия, който говори за противоположностите, които съществуват във всички живи същества. Те са две основни енергийни системи в живота, които са противоположни една на друга и едновременно с това са и взаимно зависими.
Yin се описва като вътрешно развитие, спокойно, забавящо се, успокояващо, тъмно, материално и свиващо се.
Yang се описва като външно развитие, движещо се, ускоряващо се, затоплящо, просветляващо, енергийно и разширяващо се.

Силите Yin & Yang се смятат за циклични, движещи се и прерастващи една в друга, представени от бялата точка върху черната Yin страна на символа и от черната точка върху бялата Yang страна.

Петте елемента
Това е друга древна Китайска философска теория, проповядваща че всяка система се състои от определени основни елементи или категории – метал, дърво, вода, огън и земя.
Елементите взаимно се подкрепят, доказват и уравновесяват, като по този начин запазват стабилността на телесната система. Те пораждат сезоните и другите природни характеристики, които въздействат върху баланса на нашата вътрешна екосистема. В състояние на равновесие, например, петте вътрешни органа на тялото (черен дроб,сърцето,далака,дробовете и бъбреците) In a state of balance, for instance, the body's five internal organs (the liver, heart, spleen, lungs and kidneys) помагат един на друг, за да направят тялото по-силно и удължават живота му.

Yin & Yang + Петте елемента = Цялостен Баланс
Yin и Yang предизвикват промени чрез петте елемента. Петте елемента еволюират един от друг и доминират един над друг, за да поддържат цялостният баланс.
Очакваното действие на продуктите Tiens е да променят предпоставките за здравето на човека. В случай че нещо липсва, го възстановяват и подхранват, ако съществуват излишъци, токсини, „отпадъци”, съкращават количествата им, обезвреждат ги, антиоксидират ги и убиват свободните радикали.
12>>
Визитна картичка

Име:Тянши

Създаден: петък, 20 март 2009

Членове: 13

Описание: базирани на древни китайски и тибетски рецепти, с прилагане на най-новите биоинженерни технологии;rn

Модератор(и): anna_berk

Галерия
Членове