Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Йога

User Avatar

Бог Шива е разрушителят, трансформиращият, катализатор за промени. В сътворението, той е част от Хинду троицата, където Брахма е създателя, Вишну е пазителя и Шива е този, който носи промените. Шива е първият йоги също така. Той е най-великият измежду всички богове, император, но той не живее в райските небеса, а сред изгорени земи, където материята е разрушена и започват новите приключения.


Тялото на Шива е изпълнено със символика. Представете си го като отшелник с неговата сплъстена коса. От главата му тече Ганга, извираща като поток, символизираща извора на чистотата, младостта и вечния живот.Той е единствения триок Бог. Когато двет му очи видят светът на дуалността, третото остава затворено. Окото на единението се отваря само когато двете очи на дуалността се затворят, тогава и всичко се обединява и става едно. И затова отварянето на третото око се счита за акт на смърт, защото се разрушава двойнственото.


ShivaВъв вишудхи чакра, неговото гърло, той задържа отрова, синя на цвят, затова и се нарича Нилаканта, синьо-гърления. За да спаси земята, Шива изпил отровата, която е излязва от млечния океан, когато боговете са търсили нектара на безсмъртието, амрита, задържайки отровата в гърлото си, където не може да навреди. Това какво означава? В кундалини йога, бинду е обителта на този нектар. Когато изпълняваме кечари мудра, бинду се стимулира. Ако капка нектар тръгне надолу, мине през гърлото и стигне до стомаха, манипура я превръща в отрова, но ако капката нектар се запази в гърлото, остава нектар. Затова и йогите много държат на кечари мудра и я усъвършенстват.


Тялото на Шива е намазона с пепел. Пепелта е това, което остава след като всички други елементи биват изгорени и се превръщат в едно. Тялото има 5 елемента, материя, вода, огън, въздух и пространство, но когато тялото изгаря, всичко се превръща в пепел, в един елемент или татва, това е пепелта. Материята представлява битието. Пепелта представлява не-битието. Символично пепелта представлява есенцията на раждането и смъртта.


Shiva ParvatiДокато другите богове живеят в охолство и красиви места на небесата, Шива живее в напълно безлюдна месност - върховете на Тибет на планината Кайлаш. Другите богове са облечени в красиви одежди и носят скъпи накити, той е облечен в тигрова кожа, която символизира прана шакти, енергията. Негото украшение около врата, ръцете и кръста са змиите, които символизират пробудената кундалини шакти.


Шива е ишта девата или патронът, символът за герой на сянясите, заради неговата спосбност да бъде в перфектен душевен баланс. А никак не му е лесно да запази този баланс. Никак не е лесно да имаш разграничаване между двете очи на двойнствеността и третото око на единението, тъй катo създаването и разрушението се случват едновременно. В традицията на Индия Шива е символ на равновесие. Той е йоги, който винаги намира баланса в живота, макар че никак не живее сред спокойна среда, за която ние всички си мечтаем. Той има навика да се обгражда с хора и животни, който са постоянно в борба помежду си. Ако вие имате духове, демони, вампири и таласъми като асистенти около вас, как може да има мир?


shiva familyШива е женен за Парвати има двама сина, Ганеша и Картикея. Всеки член на неговото семейство си има животно за превозно средство. Любимият начин за продвижване на Шива е неговия бивол. Шакти има тигър, Ганеша има мишка, а Картикея паун. Украшенита на Шива са змии. Представете си какви фокуси и жонглиране трябва да умее Шива, за да има спокойствие в къщи сред всички тези животни. Биволът се страхува от тигъра, пауна дебне змиите, змиите дебнат мишката. В това домакинство на напрежение и тревога, Шива представлява перфектното същество, което запазва спокойствие във всяка ситуация.


Шива, йогинът, веднъж бил роден мъж, не само митологична персона или част от религиозната троица. Той живят невероятно див живот сред планините, без да бъде ограничен от социални условия. Шива е силвол на йога заради това че в двойствеността, в конфликта, в объркването той остава стабилен и омиротворен. Свами Сатянанда казва: “Няма спокойствие в Хималайте и няма шум в света, всичко е в умовете ви. Ако постоянните бъртвежи на ума са там, дори и в най-отдалеченото кътче на Хималайте няма да намерите спокойствието, но ако спрете бърборенето на ума, ще намерите тишината дори насред най-шумния пазар.” Шива представлява това достижение, или пурушартха.


Шива означава благоприятният, благосклонният. Той винаги желае най-правилното и най-подходящото за сътворението. Ние сме тези, които не разбираме и пропускаме възможностите, които ни се дават. И вместо да сме креативни и конструктивни, ние създаваме условности. Вместо да сме отворени и възприемчиви, ние се затваряме в нашите мисли, вярвания и идеи. И вместо да се учим и да разбираме чуждите гледни точки, ние натрапваме и натъртваме нашите собствени. Вместо да се учим как да бъдем в синхрон с живота, ние намираме щастието и силата в борбата, правейки противоположното на това, което би трябвало да правим.


Способността да познаваме и да знаем и да правим това, което трябва и което е благоприятно е силата на Шива. Веднъж предизвикали силите на тази благоприятна енергия, отдали сърцето си към тази сила, животът придобива нов смисъл. Да почитаме Шива, енергията, която е във всеки от нас, е връзката на ума ни с нашата вътрешна великодушна и изпълнена с щастие душа. Някои я наричат атма, дух, дживатма, индивидуалната душа, но според кундалини йога, това е Шива, съзнанието, което обитава сахасрара чакра. Като част от това вечно съзнание, "чит", също се нарича и вечната и изначална истина, "сат". И тъй като вечната истина и съзнанието се стремят да издигнат всеки и да го дарят със свобода , също се нарича и ананда, блаженство. Сат чит ананда.

User Avatar


 

Тантра е метод, от който учим как да изразяваме себе си по-креативно. Принципите, или практичните аспекти на тантра произлизат точно от тази концепция. Първият принцип е разбирането за проявената същност - гяна, започвайки от разбиране за индивидуалното и разширявайки се до разбирането за космичното. Вторият принцип е садхана, усилието да подобрим и трансформираме качеството и условията на живот. Тези два принципа определят целия процес на тантра. Гяна представлява познанието, разбирането, мъдростта; садхана е последователност, която усвояваме, за да преживеем трансцеденталната си същност. И двете водят до приемане на житейските ситуации. Приемането е третият принцип на тантра.

 

Гяна – разбиране

 

Първо трябва да разберем природата на тялото, защото тялото само по себе си е микрокосмос, завършена единица, която съчетава есенцията на съзнанието и същността на енергията, която   се движи и действа в реалния свят. Тялото преминава през периоди на дисхармония, които се преживяват като болка или страдание. Независимо дали е проблем със стомаха, слаба имунна система или просто болка, всички болести и страдания на съвременния свят показват отсъствие на познание за собствените ни тела и за дисхармония във взаимодействието между съзнание и енергия.

 

gyana Второто разбиране, от което имаме нужда, идва чрез развиване на знанието за начина, по който функционира умът. Съвременната психология дава повърхностни и непълни идеи за това. Йога казва, че финото тяло включва интелекта, ума, егото и способността да наблюдаваме, както и че посредством наблюдение придобиваме мъдрост.

С ума си можем външно да преживяваме емоции и  желания, да изразяваме мислите и чувствата си. Но съществуват по-дълбоки вътрешни преживявания и събития, които влияят върху живота ни, това са самскари, карми и инстинкти. Освен мислите и желанията по-дълбокото разбиране на ума трябва да включва самскарите, кармите и инстинктите. Когато има дисбаланс заради липса на възприемане и разбиране на тези различни състояния, се сблъскваме със страдание и вътрешна дисхармония, които водят до нервен срив, емоционални и психически  разстройства. Ето защо тук трябва да приложим първия принцип на тантра – гяна, разбирането за начина, по който функционира ума, и методите, с които можем да го хармонизираме.

 

Садхана – усилие

 

Практиките, предназначени за хармонизиране на физическото (грубото) тяло, и на ума, познат като финото тяло, са практики на йога. Думата йога означава единство. Някои хора философски я дефинират като сливане на индивидуалното съзнание с по-висше съзнание. Други гледат на йога от практична гледна точка и казват, че еволюцията е резултат от хармоничното взаимодействие на петте елемента, които изграждат грубото тяло, и на петте прани, които отговарят за поддържането на финото тяло.

 

sadhanaПрактиките на йога се разклоняват в много различни аспекти, за да задоволят индивидуалните нужди на всички. Те се грижат за: поддържането на здравето и постигането на хармония във физическото тяло чрез хатха йога, подобряване на социалното взаимодействие чрез карма йога, хармонизиране на изразяването на емоциите чрез бхакти йога, балансиране на интелектуалните способности чрез гяна йога, пробуждане на скрити заложби и енергийни способности чрез крия йога, усилие да се съчетаят същността на съзнанието и на енергията чрез кундалини йога и т.н.  Следователно може да кажем, че йога е садханата на тантричните практики. Комбинирането на тантра и йога е много ефикасна система да изживеете живота в цялото му великолепие. Когато приложим принципите на йога и тантра в ежедневието си, начинът на живот се трансформира.

 

Наблюдаването започва с осъзнаване

 

Как да съчетаем практиките на тантра и йога, за да обогатим разбирането и възприемането си? Практическата тантра е наблюдаване на живота – как мислим, действаме, реагираме и отговаряме на различните ситуации. Този процес на наблюдаване създава осъзнаване на това, което се случва в момента, то е непрестанно и непрекъснато.

 

За някои хора е трудно да развият осъзнаване, защото обикновено реагираме на различните ситуации без да мислим рационално. Реакциите и отговорите ни са в резултат на минали впечатления, които съществуват под формата на спомени. Знаем, че огънят изгаря и винаги когато видим формата на огъня без значение дали е кибритена клечка, свещ или буен пламък, този спомен несъзнателно ни кара да усещаме опасност. Децата нямат такъв спомен. Привлечени са от пламъците и трябва да ги спираме и предупреждаваме. Трябва да създадем в ума им впечатление, че огънят е опасен, защото може да ги изгори. За да ги възпитаме, ние създаваме или събуждаме този спомен.

 

Живи спомени

 

По същия начин ако наблюдаваме внимателно живота си, ще осъзнаем, че това, което сме и което изразяваме е всъщност спомени от миналото. Тези спомени може да са придобити преди хиляди години, от наши предшественици или от минали прераждания без значение дали като човешко същество, животно или растение. Съзнанието еволюира, като преминава през различни измерения. Йога казва, че сме минали през много различни животи и прераждания в измерението на съзнанието, през които сме преживели проявата на съзнанието в камък,  растение, животно, или инстинктивното съществуване, както и в човешко същество, което е интелигентната форма на съществуване.

 

Спомените се задържат в съзнанието под формата на впечатления. Всички наши отговори, реакции и мисли са свързани с миналото и определят бъдещия ни модел на поведение, отношение и емоционално изразяване. Понякога спонтанно съживяваме тези спомени, друг път съзнателно ги изваждаме на повърхността чрез процес на медитация, а трети път имаме нужда да се научим да създаваме ново впечатление.  През целия си живот ние реагираме на спомени, които вече съществуват в нас, а тези впечатления може и да не са идеални. Това са пред-еволюционни впечатления.

Нашата еволюция започва от състоянието и нивото, на което се намираме, точно от този момент нататък, защото развитието ни е процес, който се случва в момента,той започва в настоящето. Трябва да очакваме нещо ново. Случилото се в миналото също е част от еволюцията в един по-широк смисъл, но всичко, през което сме преминали, е натрупано под формата на впечатления. Знанието за това, което знаем, е в миналото. Какво предстои да се случи, не знаем. Движението напред към непознатото е еволюция.

 

Развиване на осъзнаване и израстване чрез практикуване на медитация

 

За да развием осъзнаване, което да се превърне в наше собствено, а не да бъде наложено осъзнаване, трябва да практикуваме медитация. Наложено осъзнаване означава да си повтаряме известен период от време, например за десет или петнайсет минути, „Аз ще съм осъзнат и ще настроя уменията си на това състояние на осъзнаване”. През това време умът от действащ се превръща в наблюдател. По-късно той отново ще стане действащ и ние отново ще започнем да отвръщаме инстинктивно на ситуациите, като използваме спомени и впечатления, и съзнателното осъзнаване ще се изгуби. Медитацията ни учи как да развием непрекъснато и постоянно осъзнаване, което може да се изживее във всеки миг с мъдрост, разбиране, състрадание и яснота на ума. Това е целта на медитацията – да ни направи осъзнати.

 

Има различни медитативни техники, които ни водят стъпка по стъпка през процеса на осъзнаване. Една от тях е техниката на наблюдаване и разпознаване на положението на тялото. Трябва да знаем дали тялото ни изпитва съпротивление или напрежение, дали се чувства отпуснато или усеща болка, и това разпознаване не трябва да е моментно, а да присъства във всеки миг, да е непрекъснато. Разпознаването на физическото състояние на тялото може да се случи чрез практиката на кая стериам, с която постигаме неподвижност на тялото – основата на медитацията. Така бавно започваме да развиваме осъзнаване, минавайки от тялото към ума чрез пратяхара, след това в нивото на дхарана (концентрация) и тогава постепенно разтваряме вратите на нашата вътрешна природа.

 

Практикувайки йога ние отваряме една по една вратите на нашата същност. Затова гяна, разбиране и осъзнаване, е първият принцип, а садхана, систематичната практика, е вторият принцип, или практическият аспект на тантра. Но ние не сме ограничени в медитативен процес, в който седим с кръстосани крака, възприемаме и наблюдаваме тялото, ума, емоциите и т.н. Тантра също е активна медитация – засяга начина, по който живеем във всеки един момент. Инстинктите за любов, желание, сигурност, страх и сексуално удовлетворение, контрола върху действията и поведението, всичко трябва да се наблюдава и познава.

 

Има много погрешни разбирания за тантра. За нея често се мисли като за задоволяване и за начин на живот, който дава пълна свобода. Практичната йога страна, която тантра използва във всекидневния живот, включва осъзнаване и медитация. Тантра и йога взаимно се допълват. В тантра ще откриете система, която ви позволява да разберете и приемете живота си такъв, какъвто е, без да му налагате промяна. Позволете на трансформацията да се случи постепенно, докато вие ставате все по-осъзнати за преживяванията си и за това, което изразявате.

 

Медитация – трансформиране на трите гуни

 

Важно да се знае е, че всеки човек е ръководен от трите гуни, или качества: сатва, раджас и тамас. Всяко взаимодействие между сетивата, всяко поведение, всяка мисъл и емоция се направляват и променят под въздействието на трите гуни. Например сексуалният живот ни привлича по три причини. Първата е удоволствието, което в по-широк смисъл е тамастично. Втората е създаване на поколение, което е раджастично желание да създадем живот и да ръководим живота, който сме създали. Третата е достигане до просветление чрез сублимация или процес на трансформиране, тя е сатвична. По същия начин тантра разпознава трите аспекта на всяко наше действие.

Когато търсим удоволствие, независимо дали е сетивно, умствено или емоционално, ние засилваме тамастичния аспект на природата ни. Удоволствието фокусира цялата ни енергия в това преживяване. Удоволствието задоволява нуждите на тялото, ума и емоциите.

 

gunas Когато се чувстваме щастливи и доволни, обикновено сме в егоистично-ориентирано, тамастично съзнание, в което влагаме нашия ентусиазъм и усилия към себе си, личните желания и стремежи. Това лесно може да бъде превърнато в сатва.

Ако това е сексуален акт, превърнете го в преживяване, което да отведе съзнанието от състояние, в което е обвързано с материалния свят, до измерението на мъдростта, разбирането и духовността. Когато изпитвате страх, вместо да се оставите на вълната несигурност, която ви превзема, открийте къде е дисбалансът, който кара страхът да се прояви. Наблюдавайте себе си и натрупаните впечатления, като формирате сами поведението и отношението си. Чрез медитацията открийте причините и превърнете тамастичното качество страх в сатвично. Поставете началото на процес, при който ще откривате, а по-късно ще хармонизирате вътрешните дисбаланси, които външно се проявяват като страх и несигурност.

 

Един нож може да се използва по няколко начина. Ако го използвате, за да убиете някого, това е тамас. Ако го използвате, за да си нарежете храна и да се нахраните, това е раджас. Ако го използвате, за да спасите живот, както прави лекарят, това е сатва. Употребата на ножа е това, което разкрива същността на човек. По същия начин нашите сетива, ума ни, мотивацията и емоциите ни са само инструменти. Как да ги използваме е нещо, което трябва да научим. Когато ги прилагаме по правилния начин, развиваме осъзнаване.

 

Ние прилагаме гяна, когато сме осъзнати за това как взаимодействаме с останалите и как изразяваме себе си чрез инструментите на нашите емоции, чувства, желания, амбиции,  задръжки, при проявите на любов, състрадание, омраза, ревност, и когато открием дали тези прояви ни ограничават или не. Ако ни ограничават, трябва да поработим, за да ги направим по-открити и креативни, а това променя качеството на възприятията ни, както и начина, по който изразяваме  ума и емоциите си. Следователно първият компонент на медитацията е осъзнаване на гуните.

 

Медитация – промяна на отношението

 

Защо медитираме? За да открием какво има вътре в нас, но също и за да променим отношението си. Може да открием какво се крие в нас, но ако не сме способни да променим мирогледа си, се връщаме обратно там, откъдето сме тръгнали. Осъзнаването, което достигаме  всеки ден, е под формата на „Не трябваше да правя това. Трябваше да се държа по-добре”. Но способни ли сме наистина да променим себе си, когато ситуацията се повтори?

 

В йога има пълен спектър от медитативни практики, от най-простите като кая стериам – неподвижност на тялото, до последния етап на дхарана – виома панчака дхарана, в който сме в хармония със съзнанието под формата на всепроникващо пространство. След кая стериам може да продължите с йога нидра, аджапа джапа, антар моуна, антар даршан, хамса дхяна и да минете през цялата последователност, докато стигнете до дхарана (концентрация). В дхарана може да практикувате тратак, чидакаш дхарана, хридаякаша дхарана, дахаракаша дхарана и т.н., докато стигнете до последния етап на виома панчака дхарана. Това е моментът, в който настъпва дхяна (медитация).

И в цялата тази последователност на практиките, впечатленията, идеите, удоволствията и инстинките вътрешно се освобождават. Но трябва не само да се освобождават, а да се стигне и до промяна в отношението ни. С други думи вярванията и живеенето не трябва да са две различни неща. Трябва да живеем съгласно това, в което вярваме, и тогава промените в нас ще настъпят. Целта на медитацията е промяна на отношението и след това изразяване на тази промяна във външния свят.

 

Приемане

 

Третият принцип на тантра е приемане. Различните хора разбират приемане по различен начин. Едното определение за приемане е, когато ние не участваме в това, което се случва, и позволяваме на нещата сами да се случат. Приемане може също да означава, че приемаме това, което се случва, и го свързваме с нашата креативност, позволявайки му да се развие в положителна посока. Приемане означава и разпознаване на същността на условията, в които се намираме, без да има усилие. Ако някой е негативен, добре, такава е природата му. Ако ми кажете, че съм куче, добре, но аз няма да стана куче – аз знам кой съм. Ако ми кажете, че съм бог, пак добре, но вашите думи няма да ме направят и бог. Тук приемането е способността да разграничим и да разпознаем мястото си в спектъра на еволюцията. Веднъж научим ли това, много от игрите на ума, комплексите и страховете, които изпитваме, могат да бъдат избегнати. Веднъж щом се научим да приемаме природата си, като се разграничаваме от случващото се, ще се отвори път за собствената ни креативност.

 

Първият принцип на тантра е осъзнаване и разбиране, вторият е садхана и усилието да практикуваме медитация, а третият е приемане. Това са трите основни понятия, с които работи тантра. Тантра препоръчва да съчетаваме тези три принципа в ежедневието си. Дали имате отношения с други хора не е от значение, не бъдете с материалистична нагласа, имайте духовно съзнание. Дали работите в офис или във фабрика, няма значение. Не е нужно да сте отшелник, за да имате духовно съзнание. Изживявайте това, с което се занимавате в момента. Настройте ума си към това, което се случва точно в този миг. Изразете себе си в настоящата ситуация, останете спокойни и бъдете търпеливи. Това е комбинацията от осъзнаване, медитация и приемане.

 

Йога за баланс

 

За да подпомогнем този процес, ние практикуваме йога. Йога започва с тялото и завършва с реализирането на вътрешната ни същност, с духовното измерение. За искрения йога практикуващ няма загуби и пропуски, а само постижения. Какво губим, когато практикуваме йога? Не губим контрол над тялото, дори сме в хармония с него. Не губим контрол над сетивата, те са насочвани да изразят себе си по-пълноценно. Не губим контрол и над ума, умствените ни способности се усъвършенстват с всеки изминал ден.

 

Тогава откъде идва концепцията за загуба? Ние мислим, че губим нещо, когато не сме способни да се свържем с преживяване от по-високо ниво, затова го сваляме отново на по-ниското. Грешката не е в нас, а в липсата на обучение. Ние нямаме разбиране за процедурите и последователността на този процес. Затова някои хора се чувстват неспособни да живеят според това, в което вярват. Между основните им философски възгледи и действията им има разделяне и това създава умствени проблеми и постоянни конфликти в ума.

 

Йога много ясно обяснява, че в ума ни има много неща, за които не сме осъзнати. Докато изостряте чувствителността си, за да преживеете по-фините аспекти на вашата същност, ще откриете много неща. Негативност и несигурност със сигурност ще изплуват на повърхността; не винаги ще има яснота. Затова трябва да има нещо, което винаги да остава, за да продължите по пътя. Тук йога говори за необходимостта от санкалпа, позитивно утвърждение, което да насочва поведението ни.

Независимо дали практикуваме асани за тялото или други техники като карма йога, целта на практикуването е да бъдем пълноценни членове на човешкото общество и общноста. Практикуваме бхакти йога, за да насочим чувствата и емоциите си в правилната посока, където ще могат да се изразят без социални условности. Практикуваме гяна йога, за да преживеем реално знанието, а не да пълним главите си с чуджи схващания и идеи. Практикуваме крия йога, за да задълбочим разбирането си за нашия вътрешен живот, за да има хармония на всички нива – физическо, фино, каузално и трансцедентално.

 

Кундалини – вътрешната природа

 

Практикуваме кундалини йога не за да събудим кундалини, а за да се справим със симптомите, които се появяват след събуждането й. Да се събуди кундалини не е трудно. Има много начини за събуждане на кундалини, но ние не сме способни да запазим това състояние. Според йога ние сме в състояние да събудим кундалини чрез садхана. Тя може да бъде издигната също и с помощта на билки, но те променят психологическите, енергийните и емоционалните структури на личността, и правят човек чувствителен към преживяване на едно изменено състояние на съзнанието.

 

Чрез практикуването на садхана можем да издигнем кундалини от една чакра до друга, но това има опустошителен ефект върху личността и не бихме могли да се справим с него. Ние се плашим, когато усещане за туптене започне да се размърдва в тялото ни, или когато някое видение изплува в ума ни. Затова кундалини йога освен да ни учи как да събудим кундалини, трябва да ни учи и как да се справим със състоянията, които преживяваме в следствие на пробудената кундалини.

 

Когато практикуваме йога ние нямаме за цел само да събудим нещо в нас и да стигнем до  фантастично трансцедентално преживяване. Ако мислим за йога по този начин, трябва да променим отношението си. Има процес на учене, който е по-дълбок от практиките, които изпълняваме. Процесът на учене е да се настроим към нашата истинска природа. Но не към инстинктивната и външно проявената ни природа, а към вътрешната, духовната същност, която ръководи живота ни. Ето защо за да се развиваме, ние съчетаваме целия спектър от йога практики с преписанията на тантра за осъзнаване, медитация и приемане.

 

Мангроув Маунтайн, Австралия, 1995

Yoga magazine, March 2007
User Avatar


Божествената майка, Деви, се почита в продължение на 9 дни и нощи. Макар че Божествената майка е едно, тя се почита в три форми, Дурга, Лакшми и Сарасвати. През първите 3 дни се обръща внимание върху изчистването на грубите препятствия с помощта на Дурга. Човешкото сърце е изпълнено с гняв, алчност, ненавист, страст, гордост, ревност. Тези препятствия трябва да бъдат отстранени, а сърцето пречистено. Именно Дурга, яздеща тигър, влиза в човешкото сърце и безпощадно унищожава всички препятствия, обитаващи там, т.е. негативните качества. Обърканата личност се трансформира в здрава личност, в която могат да разцъфнат бежествените добродетели.

 

През следващите три дни се почита Лакшми, стояща върху разцъфнал лотус, държаща лотусови цветове в ръка. Тя символизира разтварянето и въплъщението на мекотата, хармонията и съвършенството. Човек познава нейната благосклонност под формата на материален и духовен успех и процъфтяване. Лакшми поддържа съзнателното проявление на душата, носи състрадание, чистота, космическа любов, единство, великодушие, развновесие в ума.

 

През последните 3 дни и нощи се почита Сарасвати, която дарява мъдрост. Тя ни просветлява, показва ни скритите, непроявени сили и потенциалното богатство на душата. Лицето и е бяло като хималайски сняг. Тя сияе и излъчва чистота, светлина. В ръцете си държи вина, музикален инструмент, който е символ на хармонията на личността. Сарасвати е богиня на знанието и мъдростта, която ни позволява да преминем отвъд границите на нашето его и да изпитаме трансцеденталното. Тя унищожава невежеството и разкрива сиянието и величието на съзнанието.

Кулминацията в почитането на Деви е постигането на реализация на Аза, празник на окончателната победа над всички демони - е десетия ден на Наваратри, Дусера.
User Avatar

User Avatar

Йога включва цяла система от разнообразни психо-физически упражнения - от особени пози и дишане до пълна релаксация и медитация. Йогатерапията приспособява тези упражнения към индивидуалните нужди на пациентите в зависимост от проблемите им. Освен че помагат при лекуването на определени заболявания, редовните занимания повишават енергийните нива на организма и подобряват общото му състояние.

 Йогатерапията произлиза от традициите на древното учение йога, зародило се в Индия преди хиляди години, философията му обхваща всички нива на съществуването, от материалното до духовното. Но според индивидуалните предпочитания може да не наблягате на духовното учение а да работите върху подобряване на физическото и психическото си здраве.

 

Индийските лекари отдавна използват елементи на йога в своята практика. Съвременната йогатерапия обаче, разработена от Свами Кувалайананда в Бомбай в началото на 20-те години на XX в., е сравнително нова дисциплина, съчетаваща принципите на традиционната йога с модерната медицина.

 

Понастоящем психолозите и лекарите широко използват техники за релаксация, водещи началото си от йога, за лечение на стрес и състояние на тревожност. Те осъзнават и значението на упражненията със специфични пози за дишане, релаксация и медитация за справяне с често срещани заболявания като артрит, сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, мигрена, затлъстяване, предменструален синдром и други.

 

КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ:

Специалистът по йогатерапия разглежда здравословните ви проблеми заедно с вашия тип конституция, начин на живот, ниво на стрес и други фактори, влияещи върху здравето. След това подбира най-подходящите за заболяването ви техники и ви показва как да ги правите сам или в малка група. Съставя и комплекс от йога упражнения за всекидневно изпълняване вкъщи.

 

Програмата ви може да бъде коригирана впоследствие в зависимост от развитието на уменията ви и ответната реакция на организма. Тъй като йогатерапията цели да създаде хармонична връзка между разума, тялото и духа, заниманията ви трябва да включват балансиран комплекс от упражнения, които успокояват, но и зареждат с жизнена енергия както на духовно, така и на физическо ниво, като същевременно оказват и конкретно терапевтично въздействие. Предлаганите лечебни техники често са удивително прости за изпълнение и опитният специалист изготвя програма, която можете без затруднения да прилагате на практика, независимо от здравословното си състояние.

 

ЙОГАТЕРАПИЯ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ:

Ефектът зависи от периодичността на заниманията и от постоянството ви - всеки ден, дори и да разполагате с ограничено време за упражнения. За целта си изградете навик да ги изпълнявате, съобразен с начина ви на живот и с конкретния ви здравословен проблем. Цялата програма не бива да ви отнема прекалено много време, за да можете безпроблемно да я впишете в ежедневието си.

При избора на програма е най-добре да се консултирате със специалист по йогатерапия или с учител по йога. Книгите и видеофилмите могат да са ви от полза, но те не са в състояние да заменят добрия учител. В практикуването на йога съществуват много тънки нюанси, които е невъзможно да се овладеят пълноценно без наблюдението и съветите на специалист. Специфичните пози, подбрани за лечението на конкретни заболявания, са още по-ефикасни, ако са съчетани в общ комплекс с други йога упражнения с разнообразие от пози, техники на дишане, отпускане и медитация.

 

Практически съвети:

Изберете за заниманията тихо място в добре проветрена стая без много мебели.

 

Носете свободни дрехи и поставете на пода постелка или одеяло от не-плъзгаща се материя, за да ви бъде по-удобно. Когато изпълнявате пози, при които трябва да сте легнали, поставяйте сгънати одеяла под главата и гърба си. Избягвайте яркото осветление и се старайте да не ви разсейват или прекъсват.

 

Занимавайте се с йога по едно и също време преди закуска, обяд или вечеря. Ако това е невъзможно, изпълнявайте упражненията поне 1 час след лека закуска и 3,5 часа след основно хранене.

 

Въпреки че елементарни неразположения (като болки в раменете) могат да изчезнат само с неколкоминутни всекидневни упражнения, за сериозните заболявания (например астма) са необходими по-дълготрайни занимания в течение на месеци. Но и непродължителните често водят до значителен положителен ефект.

 

Пози:

 

Чрез йога позите (асани) се цели отпускане, укрепване и стимулиране на всяка част от тялото. Те обръщат особено внимание на гръбнака, който по време на упражненията се извива напред, назад и настрани и се завърта и в двете посоки. Позите влияят на ставите посредством разнообразни движения и спомагат за съхраняването на техните функции. Подобрява се дишането, като се премахва напрежението в мускулите на гръдния кош. Благодарение на тясната връзка помежду им, комплексът от упражнения за тялото оказва влияние и върху психиката, като съдейства за справяне със стреса и нервните разстройства.

 

Релаксация:

 

Пълната релаксация може за няколко минути да преодолее състоянията на стрес и умора. Тя оказва благотворно влияние на множество неразположения (мигрена, синдром на раздразненото дебело черво), чиято поява вероятно се дължи на освобождаването на химически вещества в организма като ответна реакция на стресова ситуация.

 

Йога релаксацията обикновено се изпълнява, като се лежи неподвижно по гръб. Използва се концентриране на вниманието върху части от тялото, върху дишането или върху мисловни образи.

 

Медитацията е техника, свързана с йога, която включва забавяне на мисловната дейност и стимулиране на съзнанието.

 

КОНЦЕНТРИРАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА ДИШАНЕ

Дишането е сред малкото физиологични процеси, управлявани както от централната, така и от вегетативната нервна система. То се контролира автоматично и човек е способен непрекъснато да диша, без да мисли за това, но може и съзнателно да се намесва в процеса и да променя ритъма му. Това осигурява много важна връзка между разума и тялото. Йога упражненията коригират неправилното дишане и влияят на общото здравословно състояние на организма, както и върху конкретни заболявания като астма и тревожност. Опитайте се да изпълните следните основни дихателни упражнения:

 

1 Легнете по гръб върху постелка.

2 Сведете поглед надолу към гръдния кош и затворете очи. Отпуснете се и усетете как дишането ви се забавя.

3 Почувствайте как въздухът влиза и излиза от тялото ви. Обърнете внимание на промяната в температурата на въздуха и почувствайте как той прониква в тялото ви.

4. Заслушайте се в тихите звуци на собственото си дишане. Същевременно забележете различията между вдишване и издишване.

 СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

 Винаги практикувайте йога внимателно, без болка или чувство на дискомфорт. Упражненията трябва да са напълно безопасни. Съществуват редица заболявания, за които изпълнението на определени пози е неподходящо или дори опасно. По-долу са приведени примери за подобни неразположения.

АРТРИТ: Старайте се да не натоварвате възпалените стави.

БОЛКИ НА ГЪРБА ИЛИ ШИЯТА: Избягвайте всякакви пози, които усилват болките по време на заниманията с йога и след тях.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: Избягвайте пози с главата надолу и упражнения, изискващи особено напрежение или задържане на дишането.

ДЕПРЕСИЯ: Пълната релаксация и медитация помагат в някои случаи, но в други изострят състоянието.

ЕПИЛЕПСИЯ: Избягвайте дихателни упражнения, увеличаващи вентилацията на белите дробове (например учестеното коремно или дълбокото дишане), освен ако не се практикува под контрола на специалист.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ:Избягвайте пози с главата надолу и поза „рало".

СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ: Консултирайте се със специалист.

ХЕРНИЯ НА КОРЕМНАТА СТЕНА Избягвайте пози, които повишават налягането в коремната област (например при лежане по корем).

ХРОНИЧЕН БРОНХИТ И ЕМФИЗЕМ: Избягвайте упражнения, изискващи особено напрежение.

Постелка за занимания с йога

Постелката при занимания с йога осигурява безопасна, нехлъзгаща се повърхност, върху която да се упражнявате. Попитайте инструктора откъде да си я набавите.

  

Визитна картичка

Име:Йога

Създаден: четвъртък, 26 март 2009

Членове: 11

Описание:

Модератор(и): anna_berk

Галерия
Членове