Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Капоейра

User Avatar

User Avatar

User Avatar

User AvatarКапоейра – това е изкуство.Изкуството – това е Божие дело.
На тази земя аз нямам много, но всичко което имам е това,
което ми е дал Бог.
О, мой Боже, когато си отида от този коварен свят, на своите
деца ще оставя една единствена ценност.
Не пари, не злато, не сребро, а изкусно беримбау, което е от
дядо ми.

От песен на майстор Баррао.

Неговия нисък глас с вълшебно хриптене е познат на всеки капоейрист.

Достатъчно е само да оставиш или пък съзнателно да сложиш до майстор Бахао музикални инструменти и всичко наоколо започва да се полюлява в такт на ритъма. Веднъж той е казал, че капоейра – това не е само бойно изкуство или танц.

“ Това е като фойерферк – тук се преплита всичко в едно кълбо: и бой, и танц, и музика, и песни, и шеги. Този, който не е способен да долови всичко това, не може да се нарече истински капоейрист и не може да постигне бразилската душа, детското немирство и авантюризма”.

През 2000 г. майсторите, събрани на «Melhores do Seculo» в Сuridiba Parana, признават майстор Бахао за един от най-великите капоейристи на века поради неговия принос в капоейрата. Основаната от тях през 1996 г. група Axé Capoeira се счита за най-голямата в света – в нея участват повече от 3000 човека.

Стила капоейра, който преподава Бахао, е твърда бойна техника, включваща в себе си както бой на близка и средна дистанция, така и истинска борба без ни най-малък намек за правила. Самият Бахао е отличен боец, няколко пъти печели шампионата на Бразилия по контактна капоейра. През дългите години на своята дейност, майсторът е обходил много страни и не е пропуснал нито един случай да поиграе с най-различни капоейристи. Неговото възприятие за капоейра поразява със своето многообразие. Той е признат в различните кръгове на капоейристи и се представя достойно във всяка една Рода - Roda de Angola или Roda de Regional. Неговата любов – това е скоростта и игра с истинска бразилска жар и темперамент. Бахао е прекрасен акробат – даже въвежда в аресенала на капоейрата няколко нови акробатически елементи, например, плъзгане на глава без ръце.

От своите ученици майсторът изисква строга дисциплина и внимание, постоянно следи за тяхното развитие и се старае всяка своя група да изведе на ниво, достойно за името Axé Capoeira – една от най-силните в света. Капоей- ристите от тази школа са отлично подготвени физически, прекрасно владеят музикални инструменти, изучават бразилската култура и готвят шоу-програми със солови номера, африкански танци, «коко ди рода», макулеле. В Рода те се отличават от представителите на другите школи по екстремално бързата и опасна игра, по изгладената техника, силините удари и ефектните акробатични елементи.
User Avatar
Бойно изкуство, съчетано с ритмични танцувални движения, е най-новата мания в Европа. Ефикасен и екзотичен начин да се освободим от напрежението на делника и да постигнем мечтаната фигура.

Първоначално този спорт може да ви се стори странен, дори страшен и опасен, но той е препоръчван за всички на възраст между 20 и 50 години. Дори никога да не сте спортували активно, не се притеснявайте да опитате капоейра. В повечето големи градове (София, Варна, Бургас, Пловдив) вече има клубове, където можете да отидете, дори само да погледате и да прецените дали това е вашият спорт. Специалистите ви съветват да не се отказвате, без да сте опитали, защото капоейра е магия, а след тренировка ще се почувствате преродени.

Започва се от основите на изкуството, като постепенно натоварванията се увеличават. Всичко е съобразено с възрастта, физическите ви възможности и целите, които искате да постигнете. Капоейра има много предимства пред класическия фитнес и познатите ни каланетика и аеробика. Чрез него ще стопите излишните калории, ще укрепите и заздравите ставите и мускулите. Наричат го борба, упражнявана като танц, изкуство, което ни учи да живеем по-добре и да уважаваме живота. Освен това рискът от травми и мускулна треска е сведен до минимум.

Пластика на тялото и духа
По своята същност капоейра е уличен бой, използван от бандите на Рио де Жанейро. В началото на XX век е бил почти забравен, като се запазил само в град Салвадор, но през 30-те години на XX век набира отново популярност и се превръща в бойно изкуство и танц. Винаги е придружен от музикален съпровод на еднострунен африкански инструмент, наричан беримбау.

Всички движения са позволени, като се залага много силно на импровизацията. За разлика от другите бойни изкуства в капоейра има движения както в изправен стоеж, така и ниско до земята. Основните стъпки са плавни, наподобяващи поклащането на кораб. Капоейра тренира не само тялото, но и рефлексите и съобразителността. Играе се по двойки, които застават в кръг, наричан рода. Целта е да отгатнете намеренията на „противника" и да противодействате. По време на схватките много се залага на артистичността и мимиката, като по този начин наподобяват закачка или игра.

В много спортни центрове не се практикува класическият боен тип на капоейрата, а само отделни движения, оформени като група упражнения за цялото тяло. Главните движения са три: джинг - движения с крака в изправен стоеж; негатива
- движения изпълнявани на земята или близо до нея; ау - акробатични движения. Ще развиете силно и чувството си за ритъм и танц, тъй като ще се наложи да импровизирате движения, съобразени с ритъма на музиката.

Свобода и ритъм
Преди тренировката трябва добре да загреете, за да е готово тялото ви да се впусне в ритъма на капоейра! Отделете 5 минути като започнете от раменете и шията. След това изпънете гърба, опънете ръце над главата и издърпайте колкото можете. Направете няколко полуклека и махове с крака, за да загреете напълно. Разкършете и кръста - разперете ръцете в страни и се завъртете в двете посоки.

Занятието започва с 20 минути, за отпускане и релакс. С помощта на музиката и плавните движения ще забравите ежедневните си проблеми и ще дадете на съзнанието си необходимата му почивка. Тази кратка загрявка ще подготви мускулите и ставите ви за същинската част на занятието. По време на тренировката трябва да раздвижите цялото си тяло. Капоейра изисква движения на всички стави и мускули. Така ще подобрите еластичността им и ще станете по-гъвкави и стройни.

Най-популярното движение джинга се контролира изцяло от ритъма на музиката и целта му е да държи всички мускули на тялото в непрекъснато движение. Това е душата на капоейра. Упражненията на този красив бразилски боен танц не носят риск от травми и наранявания.

Практикуващите твърдят, че капоейрата им е помогнала да станат по-дисциплинирани и самоуверени, да подобрят рефлексите и съобразителността си. Не е нужно да постигате високи резултати. Можете да посещавате занятията (цената е 5-6 лв. на час) не повече от два пъти седмично, за да потанцувате, да раздвижите тялото си или просто да се отпуснете.
User Avatar

User Avatar
Бивайки комплексна дейност, покриваща множество компоненти, като оркестрирана музика (инструментал, ритъм, мелодия, песни с литературно-философско съдържание и т.н.); хореография; игривост (игра); свадливост (бой/борба); партньорство; способности на акробатични движения на тялото; ритуал; знание и систематизирани технически възможности; комбинации за самозащита; и други.
User Avatar
Практикуването на капоейра като игра е оригиналната форма, тази, от която тръгват многото аспекти и приложения на капоейра, били те под формата на бойни, педагогически, медицински, акробатични, хореографски или самозащитни приложения. Чрез практикуването ние се стига до възстановяването или поддържането на физически и емоционалин баланс в напреднала възраст, с други думи – да живеем “добре с живота”.
Визитна картичка

Име:Капоейра

Създаден: събота, 28 март 2009

Членове: 2

Описание: Капоейра - Бойно Изкуство И Танц

Модератор(и): пифче

Галерия
Членове