Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: РЕЛАКС

User Avatar

User Avatar
Троян е един от най-красивите планински градове, съчетаващ величествени планини, реки и топли минерални извори.
Историческите обекти в околноста и множеството природни и културни забележителности, правят Троян едно от най-атрактивните кътчета в Северна България. Обграден от няколко природни резервата, утвърдил се като процъфтяващ занаятчийски център и наследил археологическото съкровище на миналото, градът излъчва едно специфично обаяние и привлича множество посетители през цялата година.
9393_0.jpg
Разположение

Троян е разположен на бреговете на р. Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина. Намира се на около 160 км североизточно от София, на 120 км от Пловдив и на около 40 км южно от Ловеч. Има добре развити шосейни връзки с Ловеч, Тетевен, Севлиево и Априлци, а Троянският проход, в чието начало се намира един от най-добре развитите зимни курортни комплекси - Беклемето, свързва града с Карлово и с Пловдив. В околността на Троян се намират природните резервати Козя стена, Стенето и Северен Джендем, които са част от състава на Народен парк „Централен Балкан“.

9393_1.jpgИстория

Троян е обявен за град през 1868 г., но според археологическите проучвания, той е бил населяван още през старокаменната епоха. По-късно, през бронзовата епоха, тук се заселват траките, които оставят богато културно наследство. През I – II в. от н. е. през Троян преминава древноримския път Виа Траяна, който свързва Дунав с Бяло море и който дава името на местността. През XV век градът се оформя като попътно селище, което с падането по турско робство, става убежище за преселници от Дунавската равнина, Чипровско, Берковско, Разложко и Охридско. Троян постепенно се превръща в силно развит занаятчийски район, който дотига разцвета си в началото на XIX в. Така се появява троянската занаятчийска чаршия, както и панаирът при Троянския манастир. През 1871 г. Левски избира Троянския манастир за осоноваването на революционен комитет, в който учатват всички монаси, но през 1877 г. отстъпващите турски войски опожаряват Троян. След Освобождението той е напълно възстановен, а през 1911 г. става третият електрифициран град в България след София и Пловдив. От тогава до днес, там врати са отворили множество предприятия и фирми, които са направили Троян един от най-проспериращите градове у нас.

Забележителности

При посещението на Троян можете да се насладите както на уникалните природни забележителности на областта, така и на културните паметници, които събират на едно място наследството на миналото и творчеството на местните занаятчии.

В центъра на града, на площад „Възраждане“, се издига единственият по рода си в България Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, чиято експозиция е открита през 1968 г. Експонатите са изложени в 10 зали и са групирани в няколко теми, а най-старите, открити в тракийски могилен некропол в близост до Троян, датират от X – IX в. пр. Хр. В музея ще можете да се насладите на легендарната керамика, водеща началото си още от Възраждането, но еволюирала през годините, за да запази своята уникалност. Освен това в музея можете да видите макет на занаятчийската чаршия от XIX век, както и автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същото време. Експонатите можете да разгледате във времето между 8 – 12 часа и 13 – 17 часа.

Безсвидео, една от най-забележителните и свещени сгради в Троян е църквата „Св. Петка“. Построена е през 1835 г. в чест на покровителката на града. Любопитното е, че при опожаряването му от турците, стените и основите на храма оцеляли, което позволило реставрирането й.

Троян неизменно се свързва с разположеното на 9 км югоизточно от него село Орешак, където се намира светото убежище на Троянския манастир. Основан в края на XVI в на брега на р. Черни Осъм, днес той е трети по големина и един от най-известните в България. Прочут е с архитектурата си, дърворезбите и стенописите, дело на гениалния възрожденски живописец Захари Зограф. Тук е „домът“ и на чудотворната икона Св. Богородица Троеручица, която предвожда литийното шествие, организирано ежегодно на храмовия празник на манастира – Успение Богородично (15 август). Многовековната родна история и непобедимият български дух са съхранени в изображенията по стените на Троянския манастир, а печатницата за щампи и манастирското училище от 1869 г. навяват спомена за отминалото време. Ще можете да видите и съхранената килия на Апостола, в която той е провеждал тайните срещи на комитета, както и богата експозиция от икони и църковни вещи.

9393_2.jpgСело Орешак се слави и с друго културно събитие - Национално изложение на народните и художествени занаяти, което се намира съвсем близо до Троянския манастир. За първи път се организира през 1971 г., а през 1978 г. е включено и международно участие. На ежегодния панаир среща си дават майстори от всички краища на България. В залите на комплекса са изложени предмети от керамика, дърво, метал, тъкани, везба, накити, оръжие и други, които могат да се закупуват веднага.

За да добиете ясна представа за уникалната природа на района, можете да се разходите из един от трите природни резервата, където са събрани редки растителни и животински представители. В „Северен Джендем“, от височина 20 метра падат 30 водопада. В „Стенето“ можете да разгледате множеството пещери, както и скалното образувание “Крали Маркова дупка”, което се намира до хижа „Амбарица“. В най-малкия резерват „Козя стена“ пък, виреят вековни букови гори и старопланински еделвайс. Възможностите за разходка са в изобилие – планинският въздух, труднопроходимият на места релеф и многообразието от природни забележителности ще ви оставят без дъх и с удовлетворена душа.

Освен всички тези съкровища в Троян и околността, можете да посетите още Градска художествена галерия “Серекова къща”, архитектурния ансамбъл около къщата на Власи Власковски, родните къщи на Иван Хаджийски и Минко Николов, читалището и театъра в града. Освен това ежегодно, в последната събота на септември, тук се организира Празник на сливата, когато се провежда конкурс за най-добра ракия, а посетителите имат възможност да дегустират производството. Природонаучният музей в село Черни Осъм също заслужава вниманието ви, защото там са изложени над 700 екземпляра от флората и фауната на Централна Стара планина. В Троян се намира и единственият по рода си на Балканския полуостров Институт по планинско земеделие и животновъдство.

Престой

Построен в типичния възрожденски стил, Троян предлага много възможности за престой. В града има няколко луксозни хотела, а в околните населени места се предлагат и вили и квартири. Освен централните хотели, туристически интерес представлява Архитектурно селище „Нунки“, което днес е превърнато в почивен комплекс. Това са реставрирани възрожденски къщи в непосредствена близост до реката. В село Чифлик и в село Шипково също можете да отдъхнете с удоволствие – през последните години те са се развили като туриститически центрове.
9393_3.jpg
При престоя си в Троян можете да се запишете на въздушна разходка с моторен самолет или пък да пояздите по стръмните планински пътеки. Не забравяйте фотоапарата, защото там със сигурност ще има какво да снимате, а на тръгване ще се чудите какъв сувенир да си вземете за спомен.

Троян – град, носещ славния печат на миналото. Троян неуморно тупкащото сърце на Балкана.
User Avatar

Визитна картичка

Име:РЕЛАКС

Създаден: понеделник, 06 април 2009

Членове: 56

Описание: НЕКА РАЗТОВАРИМ НАПРЕЖНИЕТО-нека заедно да си покажем по нещо ободряващо...

Модератор(и): smarfieta

Галерия
Членове