Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Новините с Бис.БГ

Новините са взети от news.bg, vesti.bg и/или други новинарски сайтове. Не забравяйте да споменете източника, който цитирате при публикуване на материал, който не е написан от Вас.
User Avatar
02.12.2012 photo of К. Георгиева: Няма да бъдат намалени парите за България в следващия ЕС бюджет


"Парите, предвидени за България за следващия седемгодишен европейски бюджет, няма да бъдат намалени, дори ако общата сума бъде орязана със сто милиарда евро." Това заяви пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" по БНР българският еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.


"Нашата фискална дисциплина, тук, в България, от нашите хора се усеща болезнено, защото тя е за сметка на нашето затягане на коланите, но отвън, в Европа, много се цени и то ни помага в това да сме една от много малкото печеливши, даже при сегашния сценарий за бюджета страни. При сегашната концепция за бюджета, съкращението му, спрямо предложението на Комисията, до 100 милиарда евро, все още остава България като една от много малкото, които ще имат повече пари в следващия период. Засега всички се надяваме, че съкращението няма да бъде сто милиарда, че ще бъде по малко."


Комисар Георгиева смята, че не е реалистично България да очаква 10-15 процента увеличение на парите за икономическо сближаване: "Към днешна дата 10-15% не е реалистично, но 5-7-8% е много реалистично".


"Надявам се, че ще се успокоят духовете, след като Общото събрание на ООН обяви, че Палестинската автономия вече е държава-наблюдател в ООН, без да е член на организацията", каза Георгиева. "Гласуването е факт и трябва да живеем в тази нова реалност", подчерта тя.


Георгиева подчерта, че в Палестина и ивицата Газа не бива решенията за отпускане на хуманитарна помощ да се влиаят от политическата ситуация


"Както винаги, когато опира до хуманитарна помощ, ще се отдели политическата позиция от това да не страдат хора, които, не по тяхна вина, са се оказали жертви на един конфликт. Ние правим много за това в окупираните територии нашата помощ да е насочена към най-големите, най-болезнените проблеми – защитата на хората."


Георгивева подчерта важността на това хуманитарната помощ да стига първо до най-засегнатите и чувствителни семейства. Тоест, да знаем къде са най-болезнените проблеми. Георгиева даде за пример Ивицата Газа, където се налага да се дава и хранителна помощ за пострадалите след последния конфликт с Израел. Според нея няма причина там хората да не могат да се изхранват.


Eврокомисарят изрази надежда, че новите решения, взети след последния конфликт за Ивицата Газа, ще помогнат на хората там сами да се грижат сами за себе си. Според българския еврокомисар орязването на бюджета на ЕС не би се отразило на хуманитарната помощ.http://business.actualno.com

User Avatar

23 години след сакралната дата още не знаем за добро или зло се случи тя


 


10 ноем. 2012


София, БългарияТочно преди 23 години се случи нещо, което всеки, който е бил достатъчно възрастен тогава, няма как да не помни. Лично аз се връщах от училище и майка ми каза просто и невярващо: “Тодор Живков падна!” В първия момент не можех да го проумея, защото бях роден по време на Тодор Живков, целият ми съзнателен живот беше минал с него и за мен това прозвуча като: “Дядо ти умря”.Майка ми също като че ли не вярваше особено на казаното. А на другия ден по радиото излъчиха речта на Славчо Трънски. В нея той изричаше нещата, които всеки знаеше, но никога не се казваха извън най-близката компания – нещо като да се говори за секс пред деца. За ояждането с власт, за многобройните резиденции, за комунистическите лагери... От този ден промените се затъркаляха стремглаво и вече нищо нямаше да е същото.

Двадесет и три години по-късно още остава открит въпросът какво се случи на 10 ноември 1989 г. Беше ли той начало на кардинална промяна към демокрация и пазарна икономика или просто вътрешнопартиен преврат? За добро или лошо се случи? По-добре ли живеем сега, отколкото тогава? На пръв поглед би трябвало никой да не се колебае да отговори – сега сме член на общността от най-проспериращите държави, можем да пътуваме свободно по света, всички стоки, които се продават в Америка, ги има и тук. От друга страна много хора, особено изпадналите в мизерия, каквито несъмнено има немалко, ще кажат: “Няма я онази сигурност, престъпността е навсякъде, чувстваме безнадеждност...”

Ако погледнем вестникарските заглавия от дните след Десети, ще установим как всички са се чудели накъде ще тръгнат нещата и са пипали внимателно да не стъпят накриво. Официозът “Работническо дело” излиза с водещо заглавие:“ПЛЕНУМ на Централния комитет на Българската комунистическа партия”, а отстрани: “ДРУГАРЯТ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ – генерален секретар на ЦК на БКП”. Цитира се и въпросният другар, който казва (с главни букви): “ЩЕ ВЪРВИМ НЕОТКЛОННО ПО ИЗБРАНИЯ ПЪТ ЗАЕДНО С НАРОДА И В ИМЕТО НА НАРОДА!”

А познайте какво е заглавието на другия официоз “Отечествен фронт”? То е:“ПЛЕНУМ на Централния комитет на Българската комунистическа партия”. Абсолютно идентично с органа на БКП отстрани има голяма снимка на Младенов със заглавие над нея. Заглавието (днес може да ни е смешно) е: “ДРУГАРЯТ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ – генерален секретар на ЦК на БКП”. Името на Бившия вече не се споменава никъде в заглавие. Срамежливо вътре в текста пише:“Напоследък другарят Тодор Живков отново настойчиво постави въпроса за освобождаването му от партийните и държавни постове, които заема...”

За пръв път откровено осмиващ материал излиза в “Стършел” чак на 24 ноември. По-скоро става въпрос за карикатурата на Георги Чаушов “Хайдушко хоро”, заради която хората се виеха на опашки и недоумяваха как виждат на страниците на вестник нещо подобно за Тодор Живков. Тя всъщност беше пророческа – със здрав ритник Тато изпадаше от хорото, а останалите другари продължаваха да си го друсат на спокойствие.

На 18 ноември пък се провежда първият опозиционен митинг. Някои западни издания язвително отбелязват, че на опозицията в България й е трябвало цяла седмица след падането на Живков, за да го организира. На площада пред храма “Св. Александър Невски” се събират хиляди. Според слуховете - над 150 000.  Това разбира се, е преувеличено, но на хората толкова им се искаше свободен митинг, че едно преувеличение може да бъде извинено.  Днес някои изказвания изглеждат смешни и наивни, но тогава възторгът е голям. На този митинг гласуват вот на доверие на Младенов за една година. За пръв път Румен Воденичаров изрича на обществено място буржоазното обръщение “господин”, което събужда смесени чувства сред тълпата. Някои дори го освиркват. След това се изказва и далеч по-радикалният Петър Гогов, който говори за комунистическите репресии и “кожите по стените”. Това вече е много хард за несвикналите уши на хората и освиркванията се засилват. Блага Димитрова пък казва от трибуната, че Тодор Живков е превърнал България “от страна на розите в страна на склерозите” и спечелва възторжени овации. Има възгласи за “нови избори веднага” и един от ораторите – Александър Каракачанов основателно отговаря, че трябва организация и време за това.

На този митинг е присъствал и американският писател Бил Брайсън, който по-късно пише книгата „Един американец в Европа”, в която има и глава за България. Ето какво споделя той: “Влязох в един магазин, наречен “1001 СТОКИ”. Пред вратата нямаше оформена опашка, а невероятна, смазваща тълпа. И не толкова влязох по своя воля, колкото бях засмукан. Вътре, около един-единствен щанд, се блъскаха хора, които размахваха пари и се бореха за внимание. Всички останали щандове бяха празни, макар и зад тях да стояха продавачи. Проврях се през тълпата, за да видя какво искат да купят тези хора и се оказа, че борбата е за някакви жалки боклуци - пластмасови солнички и шишенца за оцет, двайсет четки с дълги дръжки и неизяснено предназначение, малки стъклени пепелници, пачки чинии за еднократна употреба, каквито човек на Запад получава безплатно, ако купи нещо, което трябва да се затопли във фурната.

Най-тъжният щанд беше този за детски играчки - един рафт пълен с неописуемо еднакви пухкави мечета от синтетична вълна, двайсетина пластмасови камиончета с разкривени колела и разлепени, подвити етикети и четиринайсет метални детски велосипедчета с три колела, боядисани в един и същ оттенък на синьото, издраскани или изкривени тук или там.

София сигурно е един от най-тъмните градове на света. Единствено светкавиците, които проблясваха от трамваите от време на време в далечината, даваха възможност човек да долови очертанията на сградите. Доста отдалечените една от друга улични лампи също хвърляха малки светли петна, светлинка се процеждаше и от малкото ресторанти и барове, които все още работеха и бяха, без изключение, в окаяно състояние. Почти всички витрини на магазините бяха тъмни. Въпреки това, улиците бяха пълни с хора, които явно бяха прекарали вечерта навън и сега стояха по тротоарите и се опитваха да спрат някое от малкото таксита, които профучаваха край тях.

Колкото по-далече се разхождаш из София, толкова по-добре става. Често се разхождах по цял ден до хълмистите югоизточни райони, където има гори, паркове, квартали със солидни жилищни сгради, виещи се спокойни улички, чудесни домове. Докато се връщах в града, по пешеходен мост над река Сливница и по анонимна уличка, ми мина през ум, че този град всъщност е много красив. И нещо повече - той беше най-европейският от всички градове, в които съм бил. Нямаше модерни търговски центрове, големи бензиностанции, нямаше “Макдоналдс” и “Пица Хът”, въртящи се реклами на Кока-Кола. Никой друг град не е устоявал така упорито на увещанията на американската култура. Беше напълно, изцяло европейски град. Това беше, помислих си с дълбоко неудобство, Европа, за която бях мечтал като дете.”

Ако днес Брайсън дойде, едва ли ще каже, че София е “най-европейският град”. За добро или лошо, в нея вече има в изобилие “Макдоналдс” и “Пица Хът”, рекламите на Кока-Кола са ни досадили не по-малко, отколкото на американците. Има търговски центрове, които вече наричаме Молове, даже май са ни в повече. Големите бензиностанции също са факт, макар и напоследък да правят все по-малък оборот. Остава открит въпросът за добро или лошо е всичко това.

http://www.blitz.bg


 

User Avatar

 26 АВГУСТ 2012   
Първият човек, стъпил на Луната - американският астронавт Нийл Армстронг - почина на 82-годишна възраст.ПОКЛОН


http://dariknews.bg

User Avatar

20 август 2012  

Възмутително е да се правят опити за подмяна на българската история
Възмутително е да се правят опити за подмяна на българската история и на великите ни образци на българската художествена литература. Отношението ни към историята е отношение към настоящето и към бъдещето ни. Това се посочва в декларация на Съюза на българските писатели по повод изследването на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала.

Съюзът се противопоставя на предложенията на предишното ръководство на КЗД, които „невярно и грубо изопачават дейността и заслугите на велики български личности и на национални исторически явления и процеси по време на османското владичество”.

Българската история е скъпоценно притежание на нацията, тя е осветена от делата на забележителни българи като Отец ПаисийСофроний ВрачанскиГеорги Раковски,Любен КаравеловВасил ЛевскиХристо БотевИван Вазов, Захарий Стоянов и още стотици просветители и будители, чийто живот, народополезна дейност и художествено творчество са в златната лавица на българската литература и проявленията на българския дух. Техният живот и творчество не само трябва задължително да останат в учебниците, но и проникновено да се изучават и осмисля, заявяват от съюза.

Те добавят, че нашите духовни първенци са ни оставили най-светлия пример на всеотдайност и благородство в името на свободата и великия завет на Васил Левски, че в свободната република България всички етноси ще бъдат равноправни.

Българските писатели заявяват, че се гордеят и вдъхновяват от живота, делата и произведенията на своите велики предшественици, признати от целия цивилизован свят и няма да допуснат нито подмяна в българската история, нито в българската художествена литература.
http://dariknews.bg

User Avatar
Чакат го 20 години затвор

14 юни 2012„Чувам, че Софиянски много бил обеднял”, в типичния си безпардонен стил отвърна на журналистката Цветанка Ризова бившият главен прокурор Никола Филчев на въпроса й защо някогашният кмет на София не бе осъден. Преди по-малко от 3 месеца някогашният главен обвинител №1 бе разпитван в съда в процеса срещу „Октоподите”. За Филчев отдавна е публично известно, че осъществяваше чадър над Алексей Петров, който прибираше от негово име рушвети за прекратяване на дела.

С каква сума се е изръсил Стефан Софиянски, за да бъде оневинен в съдебния процес за „Халите”, не е известно, но пък преди дни стана ясно какъв рушвет е платил Любомир Павлов, за да не влезе в пандиза за източването на Общинска банка, пише в. "Уикенд".

Скандалният медиен олигарх се изфукал пред журналиста Николай Бареков, че броил 500 000 подкуп на Алексей Петров, за да излезе от ареста, където се озова през 2005 г. за крупни далавери с хазната на Столична община. Парите Трактора предал на Никола Филчев. Любомир Павлов не само, че не бе осъден за гигантските по мащаб далавери с Общинска банка - чрез нея само от аферата с общинските имоти бяха задигнати над 300 милиона лева, но даже осъди прокуратурата в Страсбург за неоснователно повдигнати обвинения.

Днес технологията на оправдателните присъди до голяма степен е известна - след плащането на солиден подкуп всички годни доказателства се смотават, но не в съда, а във фаза досъдебно производство.

Любомир Павлов и по-сдържаният му, но също впечатляващо чевръст в кражбите и финансовите афери негов партньор Огнян Донев (бел. авт. - също виден участник в разграбването на Общинска банка и харизването й на Христо Ковачки), щяха да се отърват безнаказано за банковия зулум, ако не бяха решили, че могат безкрайно дълго и безнаказано много да крадат и рекетират не само в България, но и в чужбина.

Преди дни скандалният тандем се сдоби с обвинителен акт за пране на пари и документна измама чрез съставяне на документ с невярно съдържание. Всъщност не това е голямата новина - още преди повече от година, когато Любомир Павлов и Огнян Донев откраднаха с измама акциите на австрийския си партньор Карл Хабсбург и на Христо Грозев и завладяха вестниците „24 часа” и „Труд”, бе ясно, че грабежът в стил „магураджийски караминьол" няма да се размине без последствия.

Стряскащото в аферата „Любо Пъпката и Огнян Донев” е замисълът им да използват някога престижните вестникарски издания едновременно като щит, бухалка и разменна стока за бъдещи свои гешефти. Само дни преди прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу престъпното дуо, Любомир Павлов, научавайки за нерадостната си съдба, спешно се изстреля в Брюксел, за да се ожали в Европарламента в качеството си на шеф на също откраднатия от него Съюз на издателите, че свободата на словото в България е застрашена.
Този безпрецедентен акт на вулгарност надминава по гнусотия дори стряскащите самопризнания на Любо Пъпката, че е „отрязал главата” на Иван Костов и на Георги Първанов и че двамата политици трябва да служат за пример на всеки прокурор, политик и министър, който се осмели да му търси сметка за джебчийските изпълнения на едро.

Какви са мащабите на кражбите на престъпното дуо Любомир Павлов - Огнян Донев тепърва ще става известно. Завесата бе повдигната преди 6 месеца, когато пламна грандиозен скандал с цените на лекарствата, продавани у нас от „Софарма” на безбожно високи цени. Всъщност потърпевши от аферата с фабриката за лекарства на Огнян Донев са не единствено болните, а Здравната каса и болниците - държавата плаща от години нереално високи цени за медикаменти и непрестанно е в дълг към самозабравилия се фарма олигарх с голяма челюст Донев, който все още не си е подал оставката като шеф на КРИБ, дотолкова си бе повярвал, че може да дирижира престъпни процеси в държавата, че даже великодушно бе оставил устатия си ортак Павлов да го анонсира като следващия премиер на България.

Неумел финансов въжеиграч, но нагъл и лаком до безочие, Любомир Павлов е напът да последва съдбата на литературния си еквивалент Остап Бендер. Пъпката, бивш шеф на федерацията по шахмат, си науми, че по подобие на героя на Илф и Петров се е отървал от разгневените любители на шахмата от Васюки и след щастливата развръзка в аферата Общинска банка се вдъхнови за нови кражби.

За да влезем в неговата стилистика с „отрязаните глави”, бихме предрекли, че в съдебния процес за пране на пари и кражба на чужда собственост, Любомир Павлов ще свърши с „отрязано гърло” като Остап Бендер - чакат го 20 години затвор за особено тежки престъпления и конфискация на авоари и имоти.
Засега е известно, че само във Франция чрез покупка на луксозни имоти на Лазурния бряг Любомир Павлов е изпрал близо 40 милиона евро, придобити от далавери с Общинска банка и подобни гешефти.
Павлов е собственик на чутовни имения в Кан, като на Лазурния бряг една от вилите му струва 32 милиона евро, а „скромната” втора - „едва” 7 250 000 евро.

Дворците са купени чрез ипотечен заем от специално създадено дружество - финансово-консултантска компания. Така имението се води собственост на Сдружение Атон, регистрирано в Монако, което обаче също е свързано с Любомир Павлов чрез офшорни компании. На Лазурния бряг Любо Пъпката е съсед на собственика на автомобилния концерн „Порше”, на шейха на Кувейт и краля на Саудитска Арабия.

Е, ВИП персоните от Лазурния бряг едва ли някога отново ще видят „тихия” си съсед Любомир Павлов. Неговият нов дом се очертава да бъде някоя от килиите на Централния софийски затвор. Най-голяма е южната килия №6 на втория етаж, с размери 8 на 12 квадратни метра.


http://www.blitz.bg


 

User Avatar

06 МАЙ 2012


Военният парад на Гергьовден започва в 10 ч. на площад "Княз Александър Първи" в столицатаНовиниДнес празнуваме Гергьовден, един от най-тачените в България празници. Православната църква почита Свети Георги Победоносец. В Деня на храбростта е празникът на Българската армия, а народът отбелязва Деня на овчаря.

Пред паметника на Незнайния воин в София Знеполският епископ Йоан отслужва празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Поднасят се венци и цветя в памет на загиналите български воини.

В 10.00 ч. на площад "Княз Александър Първи" започва

военният парад.

Той ще бъде строеви (пеши) - без показ на военна техника, съобщи Министерството на отбраната.

Традиционно парадът ще бъде открит от вертолет Ми-17, носещ националното знаме, ескортиран от два вертолета "Кугър". Ще участват седем представителни блока, знаменен взвод от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. Парадът ще започне с преминаване на знаменния взвод от Националната гвардейска част, носещ знамената-светини. 


Първи ще е представителният блок на Военната академия "Г. С. Раковски", с бойното си знаме, след него ще е блокът на Националната гвардейска част, с бойното знаме, следван от традиционния вече представителен блок на Сухопътните войски с участници в операции по поддържане на мира, с представителното знаме на СВ.

Ще последват блоковете на трите вида въоръжени сили с техните знамена. Последен ще премине блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите. Всеки блок се състои от по 64 души.

Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. 

За разлика от предходни години, този път парадът ще премине в посока от Централния военен клуб към Президентството, за да може военнослужещите, съгласно традицията, да се равнят надясно към официалните лица и началниците. Парадът ще бъде наблюдаван и от кавалери на военния орден "За храброст" от цяла България.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Шести май ще бъде отбелязан и във Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Водосвет на бойните знамена ще бъде отслужен във Варна и в Бургас.Ще бъдат Военнослужещите ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български войни в Бургас, Стара Загора, Хасково и Ямбол. 

По повод 6 май ще има Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до военната история чрез 27-те хиляди експоната в постоянната експозиция на музея и ще наблюдават празнична програма.

Въвеждат се

промени в организацията на движение в центъра на София

във връзка с отбелязването на Деня на храбростта и на Българската армия - 6 май, съобщиха от Столичната община.

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането от 7.30 до 12.30 ч. в неделя, 6 май, по ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "В. Левски", ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски", ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски", ул. "Московска" между бул. "В. Левски" и ул. "Кн. Александър Първи", бул. "Цар Освободител" между бул. "В. Левски" и пл. "Независимост", ул. "Цар Шишман" между ул. "Аксаков" и пл. "Народно събрание", ул. "Аксаков" между ул. "Г.С. Раковски" и ул. "Дякон Игнатий", ул. "Бенковски" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител", ул. "Леге" между ул. "Съборна" и пл. "Ат. Буров", ул. "Кн. Александър Първи" между ул. "Ген. Гурко" и пл. "Кн. Александър Първи".

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането от 11.00 до 15.00 ч. по ул. "Милин камък" между бул. "Дж. Баучер" и бул. "Свети Наум".

От 8.55 ч. на 6 май ще се осъществи поетапно спиране и възстановяване на движението по следния маршрут: от пл. "Св. Ал. Невски" по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Кн. Ал. Дондуков" до пл. "Княз Александър Първи", от където ще преминават блоковете и бойните знамена и знамената - реликви.

Полицията ще пилотира колоната на 122 мм батарея от 7.30 ч. на 6 май по маршрут: от Националната гвардейска част по бул. "Асен Йорданов", бул. "Цариградско шосе", бул. "П. Ю Яворов" до Борисовата градина и обратно след завършване на стрелбата.http://www.vesti.bg

User Avatar

1 май 2012


Синя декларация за пенсиите на бившите ченгета


Синята структура на ОБС на СДС – Свиленград подкрепя гражданските организации за намаляване на пенсиите на бившите ДС служители и на комунистическата номенклатура.
След като комунистическите функционери у нас се отказаха да изграждат комунизъм, с това те сами потвърдиха, че получаваните от тях 45 години високи заплати, давани им от завладяната от тях чрез терор българска държава като щатни партийни, комсомолски, „профсъюзни” и ОФ секретари и председатели, са били безсмислени. Много от тях прегърнаха капитализма, срещу който преди това се бореха.


Тяхната тайна полиция ДС заедно с РУМНО, вътрешните войски и РО на граничните войски преследваше опозиционерите, които днес са признати за репресирани и получават обезщетения от държавата. Това показва, че и дейността на ДС е била безсмислена. Тогава за какво щатните и офицери взимаха тлъсти заплати, осигуряващи им сега тлъсти пенсии?


През периода 1944 – 1991 г. щатните служители, преминали, през Държавна сигурност, са над 25 000 души. През 1949 г. те са 3614 човека, през 1956 г. – 7000, през 1973г. – 7500, през 1989 г. – 8000. От тези 25000 души над 10000 в момента са пенсионери с високи пенсии. Бившите генерали от ДС взимат пенсии по 700лв, бившите полковници – по 550 – 600 лв., пенсиониралите се с чин капитан или майор – по 450 – 500 лв. Средната пенсия на ДС – пенсионерите е около 450 лв, което е с 200 лв, повече от средната пенсия за страната, която сега е 245 лв.Ако пенсиите на ДС се намаляват до нивото на средната пенсия при 10000 ДС-пенсионери, това прави 2 млн. лева на месец или 24 млн. лева на година.


Чрез добавяне към тази сума на още толкова от намаляване на пенсиите на бившите щатни функционери на БКП, ОФ, ДКМС, БПС, БЗНС, САБФК може да се постигне фонд от 48 млн. лева (4 млн. лева на месец), което ще даде възможност за увеличаване със 75 лв. месечно на пенсиите на 53 000 души, получаващи минимални пенсии (136 лева). Получаващите минимални пенсии у нас са предимно бивши работници – онези, в чието име комунистите заграбиха властта и много бързо след това забравиха, защото за тях всички бяха равни, но някои (те самите) бяха по-равни от другите.


Все още не е късно за справедливост. Приемането на такава мярка наскоро в Полша беше одобрена от Сейма и Конституционния съд и бе посрещнато с голямо удовлетворение от обществото. В условията на криза дебатът по предстоящата пенсионна реформа не може да подмине въпроса за справедливото намаляване на пенсиите на ДС и комунистическите функционери в подкрепа на хората с минимални пенсии.http://7plus7.net

User Avatar

12 април 2012


България е сред 10-те най-нещастни държави в света, сочи първият по рода си доклад за световното щастие, представен от Колумбийския университет в САЩ.В класация на 156 държави, формирана от световни социологически и икономически проучвания и анкети, страната ни се нарежда на 147-о място по щастие, последвана от Конго, Танзания и Хаити, и като цяло е №10 най-нещастната държава в света.Според създателите на доклада жителите на последните в "класацията на щастието" страни, сред които е и нашата, имали до 40 пъти по-ниски доходи и живеели с до 27 години по-малко от народите на най-щастливите държави.

българи

Независимо че се намира на същия континент и принадлежи към същите международни институции, Дания оглавява класацията за най-щастлива страна в света, а в челната тройка я допълват Финландия и Норвегия.

Създателите на доклада за световното щастие подчертават, че икономическият растеж и парите не са единственият определящ класацията фактор. Типичен пример за това били САЩ, които за последните 30 години постигнали забележително икономическо развитие, но усещането на хората за щастие останало почти непроменено, заради което страната е заела твърдо 11-тото място в класацията.Според експертите много по-важно е да бъдат взети предвид здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото, стабилните семейства, доверието към управляващите и отсъствието на корупция. Едва тогава можело да се формира позицията на дадена държава в класацията.Експертите изтъкват още, че безработицата причинява също толкова нещастие, колкото и раздялата или загубата на близък човек, а сигурността и добрите отношения на работното място носели повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време.Докладът, който поставя българския народ в топ 10 на най-нещастните в света, обхваща изследвания в периода между 2005 г. и 2011 г., а поводът за публикуването му стана организираната от ООН конференция за щастието на нациите, която започна този понеделник.От друга страна, 4 от 10-те "най-щастливи" държави са сред държавите с най-висок брой самоубийства в света - а именно Швейцария, която е на 16-о място, Финландия, която е на 19-о, Нова Зеландия на 29-о и Швеция на 30-о. Останалите 6 "най-щастливи държави" също се намират в топ-50. В статистиката за държави с най-много самоубийства, България заема 32-ото място в света.Топ 10 на най-щастливите държави:
01. Дания
02. Финландия
03. Норвегия
04. Холандия
05. Канада
06. Швейцария
07. Швеция
08. Нова Зеландия
09. Австралия
10. Ирландия


Топ 10 на най-нещастните държави:
01. Того
02. Бенин
03. Централна Африканска република
04. Сиера Леоне
05. Бурунди
06. Коморските острови
07. Хаити
08. Танзания
09. Конго
10. България


http://chrisbrown.log.bg

User Avatar

27 март 2012
average_salaries


Данните са за 2010 година, чиста заплата след данъци, социални и здравни осигуровки, и други удръжки, в Евро.


Албания- бруто 246
Австрия- 2 043
Белгия- 1 025
Беларус- 249
Босна и Херцеговина- 420
БЪЛГАРИЯ- 384
Великобритания- 2 749
Германия- 2 040
Гърция- 1 371
Дания- 2 390
Естония- бруто 814
Исландия- бруто 3 515
Испания- 1 523
Ирландия- 2 250
Италия- 1 457
Кипър- 1 565
Латвия- 480
Литва- 470
Люксембурт- 2 693
Македония- 360
Малта- бруто 1 205
Молдова- 140
Норвегия- бруто 5 100
Полша- 453
Португалия- 1 039
Румъния- 382
Русия- 490
Словакия- 635
Словения- 1 041
Сърбия- 340
Турция- бруто 832
Украйна- бруто 213
Унгария- 522
финландия- 2 043
Франция- 1 828
Холандия- 1 980
Хърватска- 675
Черна гора- 518
Чехия- 547
Швеция- 2 155


Разнообразен и пъстър пейзаж- от най- ниските в Албания, Молдова и Украйна, до най- високите – Великобритания, Люксембург, Норвегия, Швеция. Без коментари, само факти. Също така- къде сме ние. Или банкрутиралата Гърция- с една висока средна заплата. Ами Хърватска и Черна гора- с по- високи от нашите заплати.


Много много размисли предизвикват тези резултати.


http://dohodite.com


 

User Avatar

 4 март 2012
София, България

Коста Бойчинов е командир на рота от Втората световна война. Навръх вчерашния национален празник 3 март той навърши 100 години. Противно на голяма част от връстниците си, той се обявява категорично против тезата, че хората не ядат асфалт и подкрепя строенето на магистрали като приоритет на правителството.

"Бойко е човек от народа, със здрава мисъл и чувство за създаване на инфраструктура. Те го подиграват, че е направил пътища. Ами без тези пътища как ще раздвижиш икономиката? Ние се топим. След 50 години ще бъдем малцинство сред ромите. Трябваше тия пари да се вкарат в икономиката. Вярно е, че задържаха много пенсиите и парите за по-добър живот, ама щеше ли да е по-добре, ако бяхме като Гърция? Бият се из улиците, грабят си магазините, не искат никаква стагнация. Ами как да няма?", разсъждава пред в. "Преса" столетникът.

Той сподели и своята тайна за дълголетие: "Добрата жена, добрата храна и спокойната душа имат значение, но най-важна е съдбата. А тя започва още от генетичния произход - с качества, характер твърд и постоянен, морална нагласа. Лекарства не съм пил. Чета непрекъснато - физически книги, Стивън Хокинг, за сътворението на Вселената. Аз съм турист. Няма планина в България, която да не съм обиколил и да не познавам. Когато съм бил свободен, съм бил по планинските пътеки и върхове."

http://www.blitz.bg


 

Визитна картичка

Име:Новините с Бис.БГ

Създаден: неделя, 10 май 2009

Членове: 140

Описание: Тук е място за обсъждане на новините от деня, както и на други любопитни факти.

Модератор(и): smarfieta

Галерия
Членове