Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: ВИНОТО

User Avatar
Винопроизводителите от Мелнишкия регион ще представят най-доброто от своята продукция, а богатата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне виненото изложение в истински празник.

Фестивалът тази година отново има и благотворителна кауза. Местните жители ще приготвят традиционни ястия и специалитети, които ще се предлагат за браготворителна продажба.Всички събрани средства ще бъдат дарени на 4-годишната Никол Дамбова от град Сандански.


pirinsko.com
User Avatar
Европейски химици съставиха набор от 17 молекули, които формират основата на уникалния аромат и вкус на виното и го отличават от останалите спиртни напитки, съобщи ТАСС.

Специалисти от университета в Кордоба, Испания, и от техническия университет в Яш Румъния, са изследвали дали има различия в химическия състав и аромат на класическите вина, които отлежават в бъчви и съвременните им аналози, чието узряване се ускорява с дървени стърготини и опушена дървесина.

Те са успели да определят около 90 вещества, които били във висока концентрация във виното. След това разшифровали структурата им и изучили ароматните им свойства. Така стигнали до извода, че уникалният аромат на виното в 95 на сто от случаите се дължи на 17 от изолираните вещества. Сред тях има молекули на фурфурол, октанал и изоамилацетат, вещества с мирис на пресен хляб, на цитрусови плодове и банани.

"Концентрацията на тези вещества расте съобразно начина, по който се съхранява виното. Най-високите концентрации на тези летливи съединения се наблюдават във вината, които дълго време отлежават в бъчви с дъбови стърготини", пишат учените в представяне на резултатите от изследването, публикувани в сп. "Фуд кемистри".

User Avatar
Тракийските ритуали гроздобер и изстискване на младото вино в скални шарапани от босоноги девойки оживяха по време на празниците на Минералната вода, здравето и красотата в Националния курорт Минерални бани.

РазниОт Бис.БГ

Тракийският бог на виното и веселието Сабазий-Загрей и неговите вакханки приковаха погледите на публиката и благословиха новата гроздова реколта.

Богът Сабазий със своята свита от млади красавици бе привлечен от вълшебните звуци на уникалните тракийски инструменти.
User Avatar
червеното-вино-полезно-при-полет-до...-червената-планета
чените казват, че чаша червено вино всяка вечер е полезна за организма. Оказва се обаче, че алкохолната напитка има полезно действие не само тук на Земята, но и при бъдещ полет до... Марс.

Червеното вино съдържа полезната съставка ресвератрол. Според учени от Харвард, той може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация, съобщава БТА.

"Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета", изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.

Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В полза на аргументите "против" се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.

https://www.dnes.bg
User Avatar
Осмото издание на Балканския винен фестивал е вече тридневно, а локацията повече от отлична!

7-9 юни

В самото сърце на София, на открито пред Националния Дворец на Културата ще станете “съучастници” в тридневна винена фиеста с повече от 1000 вина за дегустация, а вие, освен че може да ги опитате, може и да закупите онези, които са ви очаровали на преференциални цени!

Ние ви предлагаме да опитате вина от 100 изби от България, Гърция, Румъния, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Грузия!

Щастливи сме да си партнираме и с престижния формат “Sofia Restaurant Week”, които ще се погрижат да е вкусно на всички посетители на фестивала, осигурявайки разнообразни ресторанти – участници, които тематично са подбрани. Гръцка, турска, сръбска, тайландска, българска, италианска, френска и други национални кухни ще зарадват небцето и на най-претенциозните гурме любители.

А музиката? Балкански фестивал на виното без музика?

Виво Монтана, Мерудия, Ангел Заберски, Милица Гладнишка и още много музикални изненади!
https://balkanswine.eu/2019/
User Avatar
Ритуалът за разкопаване на "виното на мъртвите" - необичаен празник за бразилския винопроизводител Оливардо Саки, който е верен последовател на традицията, родена в старата португалска империя.

Бразилският винопроизводител Оливардо заравя 600 бутилки вино всяка трета събота на всеки месец, като знак на почит към португалската традиция от началото на XIX в.

Когато Наполеон и френските войски нахлуват в Португалия, през 1807 г. собствениците на складовете в районите на Трас ос Монтес и Бейра Алта скриват повечето от ценностите, за да предотвратят кражби и грабежи. Бутилките с вино били включени като една от най-ценните стоки. Легендата разказва, че вината са били погребани в пещери под лозята.

Това е част от историята, която вдъхновява 49-годишия Саки, решил да инвестира в културата на виното в района на Сао Роке, на 64 километра от Сао Пауло, след като е съкратен от работа.

"Не исках да правя нищо, за да се конкурирам с големите винарни", споделя Саки, който добавя, че "виното на мъртвите" е това, което ободрява живите.

Създадена преди 12 години, винарната приема всеки уикенд 5000 посетители, които минават през лозята и избата.

В периода на прибиране на реколтата, туристите могат да участват в процеса на събиране и мачкане на гроздето, последвано от погребението на бутилките, които вече са преминали през десетмесечна ферментация в дъбова бъчва.

След това посетителите имат право на една бутилка, която е номерирана.

Всеки поема ангажимента да се върне шест месеца по-късно, на Фиеста де Сан Мартин, за да изкопае собственото си вино.

Годишно компанията на Саки разкрива 7 200 бутилки по 750 милилитра и ги продава на цена 19 долара. Двата вида грозде за "виното на мъртвите" - Каберне Совиньон и Бордо.
"Мога да чакам толкова дълго, колкото е необходимо за естествена ферментация, защото нямам такова голямо търсене. Консумацията на моето вино се прави тук, различна е от тази на голяма компания, която трябва да доставя на пазара", обяснява той.

Саки никога не е ходил в Португалия.

Той има дълбока любов към остров Мадейра, място, което вдъхновява кухнята на ресторанта му.


User Avatar
кое-сирене-с-какво-вино-се-пие
Няма да сгрешим, ако кажем, че сиренето и виното са създадени един за друг, но си има тънкости в съчетаването на тези два продукта.

Ето кое сирене с какво вино се пие:

1. Синьо сирене (Fromage Bleu) се поднася с каберне совиньон, шира, зинфандел, порто.

2. Чедар (Cheddar) си подхожда с шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и пино ноар.

3. Ементал (Emmental) се пие с мерло, пино ноар, каберне совиньон.

4. Гауда (Gouda) си пасва с шардоне, мерло, шира, зинфандел, гевюрцтраминер.

5. Бри (Brie) се съчетава с шампанско, шардоне, пино ноар.

6. Едам (Edam) се хапва с ризлинг, шардоне.

7. Рокфор (Roquefort) се пие с десертни бели вина или с плътни червени вина.

8. Горгондзола (Gorgonzola) се комбинира идеално с амароне, каберне совиньон.

9. Камамбер (Camembert) се преглъща най-леко с шампанско, червени вина от сорта мерло.

10. Мюнстер (Münster) най-добре се съчетава с шардоне.

11. Проволоне (Provolone) се опитва с бордо, мерло и санджовезе.

12. Фета (Feta) идеално си пасва с божоле и всички млади вина, притежаващи наситен плодов вкус и аромат.
User Avatar
празник-на-боговете-на-виното
В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин - в село Илинденци се провежда Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта. Следва появата на древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският - БАКХУС и христянският светец - Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с "Керацуда". Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка).
Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни, кметът на с. Илинденци и гости.
След това празникът се пренася на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.
Визитна картичка

Име:ВИНОТО

Създаден: вторник, 19 май 2009

Членове: 187

Описание: Всичко за виното... НАЗДРАВЕ!!!

Модератор(и): leona

Галерия
Членове