Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: ВИНОТО

User Avatar
Тракийските ритуали гроздобер и изстискване на младото вино в скални шарапани от босоноги девойки оживяха по време на празниците на Минералната вода, здравето и красотата в Националния курорт Минерални бани.

РазниОт Бис.БГ

Тракийският бог на виното и веселието Сабазий-Загрей и неговите вакханки приковаха погледите на публиката и благословиха новата гроздова реколта.

Богът Сабазий със своята свита от млади красавици бе привлечен от вълшебните звуци на уникалните тракийски инструменти.
User Avatar
червеното-вино-полезно-при-полет-до...-червената-планета
чените казват, че чаша червено вино всяка вечер е полезна за организма. Оказва се обаче, че алкохолната напитка има полезно действие не само тук на Земята, но и при бъдещ полет до... Марс.

Червеното вино съдържа полезната съставка ресвератрол. Според учени от Харвард, той може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация, съобщава БТА.

"Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета", изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.

Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В полза на аргументите "против" се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.

https://www.dnes.bg
User Avatar
Осмото издание на Балканския винен фестивал е вече тридневно, а локацията повече от отлична!

7-9 юни

В самото сърце на София, на открито пред Националния Дворец на Културата ще станете “съучастници” в тридневна винена фиеста с повече от 1000 вина за дегустация, а вие, освен че може да ги опитате, може и да закупите онези, които са ви очаровали на преференциални цени!

Ние ви предлагаме да опитате вина от 100 изби от България, Гърция, Румъния, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Грузия!

Щастливи сме да си партнираме и с престижния формат “Sofia Restaurant Week”, които ще се погрижат да е вкусно на всички посетители на фестивала, осигурявайки разнообразни ресторанти – участници, които тематично са подбрани. Гръцка, турска, сръбска, тайландска, българска, италианска, френска и други национални кухни ще зарадват небцето и на най-претенциозните гурме любители.

А музиката? Балкански фестивал на виното без музика?

Виво Монтана, Мерудия, Ангел Заберски, Милица Гладнишка и още много музикални изненади!
https://balkanswine.eu/2019/
User Avatar
Ритуалът за разкопаване на "виното на мъртвите" - необичаен празник за бразилския винопроизводител Оливардо Саки, който е верен последовател на традицията, родена в старата португалска империя.

Бразилският винопроизводител Оливардо заравя 600 бутилки вино всяка трета събота на всеки месец, като знак на почит към португалската традиция от началото на XIX в.

Когато Наполеон и френските войски нахлуват в Португалия, през 1807 г. собствениците на складовете в районите на Трас ос Монтес и Бейра Алта скриват повечето от ценностите, за да предотвратят кражби и грабежи. Бутилките с вино били включени като една от най-ценните стоки. Легендата разказва, че вината са били погребани в пещери под лозята.

Това е част от историята, която вдъхновява 49-годишия Саки, решил да инвестира в културата на виното в района на Сао Роке, на 64 километра от Сао Пауло, след като е съкратен от работа.

"Не исках да правя нищо, за да се конкурирам с големите винарни", споделя Саки, който добавя, че "виното на мъртвите" е това, което ободрява живите.

Създадена преди 12 години, винарната приема всеки уикенд 5000 посетители, които минават през лозята и избата.

В периода на прибиране на реколтата, туристите могат да участват в процеса на събиране и мачкане на гроздето, последвано от погребението на бутилките, които вече са преминали през десетмесечна ферментация в дъбова бъчва.

След това посетителите имат право на една бутилка, която е номерирана.

Всеки поема ангажимента да се върне шест месеца по-късно, на Фиеста де Сан Мартин, за да изкопае собственото си вино.

Годишно компанията на Саки разкрива 7 200 бутилки по 750 милилитра и ги продава на цена 19 долара. Двата вида грозде за "виното на мъртвите" - Каберне Совиньон и Бордо.
"Мога да чакам толкова дълго, колкото е необходимо за естествена ферментация, защото нямам такова голямо търсене. Консумацията на моето вино се прави тук, различна е от тази на голяма компания, която трябва да доставя на пазара", обяснява той.

Саки никога не е ходил в Португалия.

Той има дълбока любов към остров Мадейра, място, което вдъхновява кухнята на ресторанта му.


User Avatar
кое-сирене-с-какво-вино-се-пие
Няма да сгрешим, ако кажем, че сиренето и виното са създадени един за друг, но си има тънкости в съчетаването на тези два продукта.

Ето кое сирене с какво вино се пие:

1. Синьо сирене (Fromage Bleu) се поднася с каберне совиньон, шира, зинфандел, порто.

2. Чедар (Cheddar) си подхожда с шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и пино ноар.

3. Ементал (Emmental) се пие с мерло, пино ноар, каберне совиньон.

4. Гауда (Gouda) си пасва с шардоне, мерло, шира, зинфандел, гевюрцтраминер.

5. Бри (Brie) се съчетава с шампанско, шардоне, пино ноар.

6. Едам (Edam) се хапва с ризлинг, шардоне.

7. Рокфор (Roquefort) се пие с десертни бели вина или с плътни червени вина.

8. Горгондзола (Gorgonzola) се комбинира идеално с амароне, каберне совиньон.

9. Камамбер (Camembert) се преглъща най-леко с шампанско, червени вина от сорта мерло.

10. Мюнстер (Münster) най-добре се съчетава с шардоне.

11. Проволоне (Provolone) се опитва с бордо, мерло и санджовезе.

12. Фета (Feta) идеално си пасва с божоле и всички млади вина, притежаващи наситен плодов вкус и аромат.
User Avatar
празник-на-боговете-на-виното
В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин - в село Илинденци се провежда Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта. Следва появата на древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският - БАКХУС и христянският светец - Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с "Керацуда". Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка).
Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни, кметът на с. Илинденци и гости.
След това празникът се пренася на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.
User Avatar
На 14 февруари по стар стил отбелязваме един от най-веселите народни празници – Трифон Зарезан. В мездренското село Типченица от незапомнени времена зарязват лозята на днешния ден с много шеги и пожелания за берекет.

Първите писмени сведения за лозарството в Типченица датират от 1670 година. Сам бог Дионис – на веселието и виното, е дошъл да благослови стопаните.

Когато се реже, винаги се благославя: „Ой, ти лозе, лозе, типченско лозе, бъди благословено, гроздовете да станат сочни, като момини бузки, и да са големи, като мерака на кмета, па и малко като моя”, реди думите възрастен лозар.

Тук посипват зарязаните главини с пепел от коледния бъдник и ги поливат със светена вода от Йордановден, за да е берекет и в суша, и в студ.


На трапезата за празника има питка, баница със сирене и пълнено пиле, както повелява традицията.

Всяка година лозята трябва да се подновяват и да се оставят най-младите и плодородни пъпки, обясниха майсторите лозари от селото.
User Avatar
вино-шурна-от-църковна-чешма-в-асеновград
Вино потече от чешмата в двора на църквата „Св. Богородица Благовещение” или по-известна сред вярващите като Рибната църква в Асеновград. Това се случи на празника на виното в града.

Повече от 100 души се събраха в двора на църквата. Част от тях тръгнаха под звуците на фолклорна музика от паметника на майстора на малагата Аристи Чорбаджаков.

В двора на храма от чешмата потече вино вместо вода. 50–те литра мавруд бяха осигурени от Бай Аргир. Всички дошли за празника си наляха по чаша, пише „Марица“. След това се запътиха към площада, където в Юнашки тиган бе сготвен вкусен обяд. В топлата гозба имаше 4 вида суджук и праз.


User Avatar
newОт Бис.БГ


Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават без него. Има ли специфични особености пенливото вино при отварянето, наливането и поднасянето и каква компания предпочита то, това е част от етикета на виното и всеки любител би следвало да познава някои правила.

Не всяко пенливо вино е шампанско. Шампанско може да се нарече само пенливото вино, произведено в едноименната област във Франция. Това наименование е защитено със закон. Всяка страна има свое име, с което обозначава пенливите вина. Според нашите закони за спиртните напитки. Пенливото вино е категория от т.нар. "шумящи вина", другата категория е искрящи вина. Разликата в двете вина е в атмосферите на налягане - пенливите вина са с минимум 3 атмосфери газировка, а искрящите - до 2,5 атмосфери. И при двата вида газировката може да е получена при естествената ферментация (естествени искрящи и пенливи вина) и да е добавена по-късно (искрящи-газирани и пенливи-газирани вина).

Мария Алексиева
User Avatar
дегустацията-на-вино-стимулира-мозъка-повече-от-математиката
Дегустацията на вино стимулира мозъка много повече от дейности като слушане на музика и дори решаване на сложен математически проблем, които обикновено се считат за такива. Това твърди популярният невроучен Гордън Шепърд в книгата си „Неврогастрономия: Как мозъкът създава вкуса на виното“ (Neurogastronomy: How the Brain Creates the Taste of Wine).

Според професор Шепърд дегустацията на вино ангажира мозъка ни много повече от всяка друга човешка дейност. Той предполага, че за разлика от математиката, която използва специфичен източник на знания, дегустацията на вино ни ангажира много по-пълно. Тя не се основава само до това да отпиеш глътка вино и да я задържиш, а до флуидното движение на напитката в устата, вдишването и издишването на наситения с алкохол и аромати въздух през носа и преглъщането. Целият този сложен двигателен процес предизвиква мозъка да работи, за да определи букета. При дегустацията на вино обикновено отпитата глътка не се поглъща. Според професор Шепърд обаче това не ни позволява да не насладим на сложния му букет и препоръчва на дегустиращите да поглъщат „всяка капка“.

https://www.economy.bg
Визитна картичка

Име:ВИНОТО

Създаден: вторник, 19 май 2009

Членове: 186

Описание: Всичко за виното... НАЗДРАВЕ!!!

Модератор(и): leona

Галерия
Членове