Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Апетитко

User Avatar

Аватары и анимация на GIFr.ru
Необходими продукти:

Блат:
125 гр. масло
125 гр. кисело мляко
150 гр. захар
3 яйца
200 гр. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 с.л. какао
50 гр. разтопен натурален шоколад
Плънка:
150 гр. кисело мляко
150 гр. сметана
225 гр. череши /замразени или от консерва/
За глазурата:
100 гр. пудра захар
малко сок от череши
масло за намазване на формата
хартия за печене
Начин на приготвяне:
Форма за печене с диаметър 21 см. намажете леко с масло. Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте на крем маслото, млякото, захарта и яйцата. Изсипете брашното, бакпулвера и какаото и разбъркайте добре. След това добавете разтопения шоколад. Печете блата 45 - 50 минути. Охладете сладкиша 5 минути, преди да го извадите от формата. Разрежете го напречно.За плънката, разбийте сметаната, докато се сгъсти и прибавете млякото. Отцедете добре черешите. Добавете ги към крема и разбъркайте внимателно. С получения крем слепете двата блата.
Разбийте пудрата захар с малко сок от черешите, за да получите не много твърда глазура. Оформете шприц от хартия за печене и я напълнете с глазура. Отрежете върха на шприца. Украсете очертанията на сърцето с орнаменти по желание.
Кулинарни ястия!От Бис.БГ

User Avatar
шоколадов-мус
Продукти


за 6 порции
100 г натурален кувертюр
1 яйце +1 жълтък
17 г захар
10 мл коняк
200 мл течна сладкарска сметана


Технология на приготвяне


Кувертюра настъргвам и разтапям на водна баня. Разбивам жълтъка и яйцето на слаб котлон леко да загрее. Добавям захарта, свалям от котлона и продължавам да разбивам докато стане на пяна. Слагам коняка в разтопения шоколад и към него по малко и с непрекъснато разбъркване добавям яйчената смес( шоколадът не се вади от водната баня, докато не се прибавят яйцата) .С миксер разбивам сметаната за окло 15 сек. Към нея добавям шоколада и бъркам непрекъснато. Разсипвам в подходящи чаши. Оставям в хладилника за не по- малко от 2 часа.При сервиране украсявам с топинг по желание, шоколадови пръчици
User Avatar
торта-„гараш”
Продукти


за блата:
10 белтъка
400 г захар на пясък
300 г смлени орехи
за крема:
100 г захар на пясък;
1/2 кафеена чаша вода
100 г млечен шоколад
5 жълтъка
350 г меко краве масло
за крокана:
75 г захар на пясък
2 супени лъжици вода
За глазурата:
200 г черен шоколад
2 с.л. олио
5 г кокосови стърготини


Технология на приготвяне


Приготвяне на блата: Белтъците разбивам на сняг. По малко прибавям захарта с непрекъснато бъркане до сгъстяване. Поетапно добавям орехите, като внимателно разбърквам с шпатула. Сместа разделям на 4 части, които изпичам поотделно ( използвам тортена форма с откопчаващ се ринг 26 см в диаметър ). Времето за изпичане на едната платка е около 20 мин, при предварително загряване до 180 градуса.
Приготвяне на крема: Захарта, шоколада и водата сварявам на сироп, като бъркам непрекъснато до хомогенност. Докато сиропът е още топъл, прибавям предварително разбитите с миксер до пухкавост жълтъци. Всичко разбърквам добре и оставям да изстине. Маслото разбивам и към него по малко прибавям яйчената смес.
Приготвяне на крокана:Захарта смесвам с водата и слагам на котлона да се карамелизира. Изсипвам в намазан с масло съд. След като изстине, начуквам на дребно.
Приготвяне на глазурата:Шоколада натрошавам на малки парченца, доливам олиото и разтапям на водна баня.
Към стърготините добавям 1 к.л. вода, мъничко сладкарска боя в зелено и слагам на котлона за няколко секунди. Бъркам непрекъснато до равномерно оцветяване.
Сглобяване:В тортената форма слагам първия блат, покривам с част от крема, поръсвам с малко крокан – така трите платки. С четвъртата покривам тортата, завивам с найлиново фолио и оставям за 24 часа в хладилника. На другия ден леко отлепям с нож периферията на тортата от ринга, откопчаяам и я освобождавам. Приготвям глазурата и изсипвам в средата. След това заглаждам сшпатула. Докато не е стегнала, поръсвам с кокосовите стърготини.
User Avatar
руло
Продукти


за блата:
100 г брашно
100 г захар
4 яйца
2 ванилии
6 г бакпулвер


Технология на приготвяне


Разбивам яйцата на пяна. Поетапно добавям захарта и разбивам до разтапянето и. Пресявам брашното, добавям ванилиите и бакпулвера. В мократа смес изсипвам малко по малко брашно и внимателно разбърквам с дървена шпатула до хомогенизиране.Дъното на тавичка застилам с хартия за печене. Изсипвам сместта и слагам да печа при предварително загряване на фурната до 170 градуса, средно ниво, 12 мин.Готовия блат обръщам върху влажна кърпа. Отлепям хартията и навивам на стегнато руло.Трябва да изстине напълно. След това развивам внимателно и намазвам с предпочитана плънка – сладко или крем. Изчаквам няколко минути да попие част от пълнежа в блата и отново завивам на руло.
Режа с нож трион, за да не се смачка, а да остане добре оформено.
Забележка: Рулото може да бъде глазирано с шоколадов кувертюр, разтопен на водна баня.
User Avatar
млечно-–-ягодов-желиран-десерт
Продукти


400 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
100 г захар
150 г ягоди
20 г желатин
0,4 г ванилия (2 пак. )
половин пакет бишкоти


Технология на приготвяне


В прясното мляко разтварям желатина и слагам на водна баня да се разтопи. В киселото мляко прибавям захарта и пасираните плодове. Смесвам ги. Ароматизирам с ванилията, разбърквам добре. Изсипвам в намокрена кексова форма. Слагам в хладилника за 2 часа. Изваждам и нареждам отгоре бишкотите, потопени за миг във вода. Слагам отново в хладилника за поне 3 часа. Изваждам формата, потапям за няколко секунди в гореща вода (преди това с остър нож отлепям от съда). Обръщам в подходящ плитък съд. По желание може да се украси с филирани глазирани плодове.Аз разтварям малко желатин във вода на водна баня. Потапям нарязаните плодове в него и нареждам за украса. При повече време и желание могат да се сътворят чудесни композиции с различни плодове.
User Avatar
крем-„ванилия”-
Продукти


1 л. прясно мляко
3 белтъка
4 жълтъка
200 г захар
100 г брашно
20 г масло
0,6 г ванилия
шоколадови пръчици за украса


Технология на приготвяне


Белтъците разбивам с малко от захарта и оставям настрана. От млякото отделям 1/4. Жълтъците разбивам с брашното и доливам отделеното мляко до рядка каша. Останалото мляко и захарта загрявам на котлона. Преди кипване с неперекъснато бъркане добавям жълтъчната смес. Когато започне леко да сгъстява, слагам маслото. Бъркам непрекъснато до по-голяма гъстота. Преди сваляне от котлона разтварям вътре и ванилията. Оставям напълно да се охлади. След като изстине с разбъркване изсипвам към белтъчения сняг до получаване на еднородна смес. Разсипвам в подходящи купички и украсявам с шоколадови пръчици. Може да се сервира с желан топинг. Този крем използвам и за бисквитена торта.

User Avatar
салата-с-пиле-и-паста
Продукти


200 г сварено пилешко бяло месо
150 г паста
100 г варена царевица
100 г грах от консерва
350 г обелена прясна краставица
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
2 с.л. оцет
2 с.л. майонеза
черен пипер, копър, сол на вкус
3-4 маслини за украса.


Технология на приготвяне


Сварявам пастата в леко подсолена вода и след това измивам със студена.Нарязвам пилешкото месо на ситно, краставицата на малки кубчета.Чесъна пресовам и смесвам с оцета, олиото и зехтина.
Смесвам всички съставки, добавям подправките и разбърквам добре. Сервирам след около час, като украсявам с обезкостените маслини.
User Avatar
скумрия-с-чесън-и-оцет-и-скумрия-с-лук-и-лимон
Продукти


1-ви вариант:
2 бр риба скумрия
2 глави чесън
1/2 връзка магданоз
3 с.л. оцет
2-ри вариант:
2 бр риба скумрия
2 глави лук
сока на половин лимон
2-3 стръка копър


Технология на приготвяне


Разполовената и леко осолена риба запичам на грил тигана от двете страни.Изваждам в йенски съд с похлупак. Скилидките на 2 глави чесън почиствам и филирам. Запичам и тях след рибата (без да мия тигана). Свалям от котлона да се поохладят и добавям оцета . Заливам рибата и поръсвам с нарязания на ситно магданоз. Похлупвам съда, за да поеме рибата аромата и да омекне. Сервирам с пресни зеленчуци и ориз.
За втория вариант технологията е идентична с предишната.Лука се нарязва на шайби, леко се притрива със сол и се запича след рибата в тигана. При готовност се отмахва от котлона и се погася с лимоновия сок. Добавя се на ситно нарязания копър. Сместа се слага върху изпечената риба и се задушава за около половин час в съд с похлупак.
User Avatar
коледни-меденки
Продукти


За около 30 бр.
320 г бяло брашно
115 г захар на пясък
4 с.л. мед
1 яйце
1 кафеена чаша олио
8 г канела
1 ванилия
6 г сода за хляб
90 г натурален шоколад
по желание смлени орехи


Технология на приготвяне


Смесвам захарта, брашното , канелата, содата и ванилията. Добавям меда, яйцето и олиото. Замесвам гладко тесто. Правя фитили с диаметър около 2 см. Нарязвам на парченца, дълги около 2 см. Овалвам всяко парченце във вид на топчица. Печа в тавичка, покрита с хартия за печене при предварително загряване на фурната до 200 градуса. Изваждам на скаричка да се охладят.
Шоколада начупвам на парченца, добавям 1 с.л. олио и разтапям на водна баня. Изстиналите меденки потапям до половината в шоколада. Върху него посипвам смлени орехи и оставям да стегне.
User Avatar
домашна-шоколадова-торта
Продукти



1-ви блат: 3 яйца; 150 г захар; 100 г брашно; 0,1 г ванилия.
2-ри блат: 3 яйца; 150 г захар; 90 г брашно; 15 г какао на прах, 0,1 г ванилия.
За крема: 90 г натурален шоколад; 200 мл сладкарска сметана; 200 мл обезмаслено прясно мляко.
За сиропиране: 200 мл обезмаслено прясно мляко.
За глазурата: 90 г натурален шоколад; 80 г млечен шоколад; 8 с.л. захар; 6 с.л. вода; 30 гр масло.


Технология на приготвяне


За първия блат:Разбивам белтъците с половината захар на твърд сняг. Другата половина разбивам с жълтъците. Смесвам и леко разбърквам с шпатула. Пресявам брашното в сместа. Добавям ванилията и разбърквам добре. Изсипвам в тортена форма с откопчаващ се ринг, дъното на която съм постлала с хартия за печене. Печа на предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 мин (проверявам за готовност с дървено шишче). По този начин изпичам и втория блат, като какаото смесвам с брашното и тогава пресявам върху яйчената смес. Двата блата разрязвам надлъжно с конец.
На водна баня разтапям шоколада.Добавям млякото. Оставям леко да се охлади. Разбивам сметаната посредством миксер. Добавям 2/3 от шоколада и разбърквам до хомогенизиране.
Сглобяване на тортата:
В тортената форма слагам първо едната половинка на светлия блат. Покривам обилно с половината крем. Слагам и леко притискам и другия светъл блат. Отгоре наливам остатъка от разтопения шоколад. Върху него налагам половината от тъмния блат. Леко сиропирам с половината мляко. Слагам остатъка от крема. Последната половинка блат слагам отгоре. Леко сиропирам с останалото мляко.Оставям тортата да отлежи поне 12 часа, покрита за да не съхнат блатовете.Едва тогава свалям ринга и нанасям глазурата.
Глазура:
На водна баня разтапям шоколада. Добавям маслото и заврялата смес от вода и захар. Разбърквам до получаване на еднородна смес. Изсипвам в средата на тортата.Тя олива по стените, оставям така. Отгоре леко заглаждам с метална шпатулка. Оставям за още няколко часа да засъхне глазурата. Украсявам със сметанов спрей.

12>>
Визитна картичка

Име:Апетитко

Създаден: петък, 21 септември 2007

Членове: 47

Описание: Клуб на чревоугодника

Модератор(и): Тито

Галерия
Членове