Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Записи на rosi към Фен-клуб: Красотата на природата

User Avatar

User Avatar
град-блед,словения
ПриродаОт Бис.БГ
Блед (на словенски Bled) е известен планински курортен град в Словения. Около едноименното езеро са разположени множество хотели и вили, включително и бившата резиденция на Тито замъка Блед, където през 1947 г. той подписва Бледската спогодба с тогавашния български министър-председател Георги Димитров.

Като населено място Блед е споменат за първи път през 1004 г., когато германският император Хайнрих II го подарява на епископ Албуин Бриксенски. Днес градът има около 10 хил. жители и е център на община.
User Avatar
ПриродаОт Бис.БГ

Каменните църкви в Лалибела (Lalibeba) са една от задължителните дестинации, ако сте решили да опознаете етиопското културно наследство. Разположени в северната част на днешната етиопска провинция Уоло тези скални манастири са определяни като едно от чудесата на християнския свят.


Построени през 12 -13-и в. на 2630 м надморска височина Лалибела и до днес е голям религиозен център и прочуто място за поклонничество. Първоначално месните са ги наричали Роха. По-късно преименували святата обител на най-великия цар от династията Загуе – Лалибела, който бил християнин. Именно на него се преписва построяването на църките.

Легендите още разказват, че владетелят получил видение как пътешества до Ерусалим, в резултат на което решил да построи своя Света гора в далечните планини на родината си. Десет черкви били издялани покрай реката, която кръстил Йордан и която до днес носи това име. Разказват, че след смъртта на Лалибела през 1212 г. неговата вдовица построила единадесетата черква.

Всичките тези 11 църкви са построени в монолитната червеникава скала само за едно столетие. Според легендите от Ерусалим и Александрия били поканени изкусни каменоделци, които заедно с местни работници започнали да дълбаят в скалите. Счита се, че работата е вървяла отгоре надолу, защото покривите на постройките са на равнището на терена.


Най-голям сред манастирите е Бет Медхане Алем (Храм на Христа Спасителя), дълъг 33, 7, широк 23, 7 и висок 11, 6 м. В това пусто и усамотено място обаче най-посещаваната жърква е Бет Мариам (Храм на Дева Мария). Прозорците на това творение са въвформата на гръцки и римски кръстове и свастики. Отличава се с множество релефи, а централната вътрешна колона е обвита в плат. Според дръго предание на Лалибела му се явил самият Христос и докоснал тази колона. По нея се появили надписи за минали и бъдещи събития. Скоро владетелят наредил да обшият с плат колоната с надписа, защото не всеки простосмъртен бил готов да види написаното.

В миналото до Лалибела се е стигало само пеша или с мулета, но днес проходът е възможен само с джип. През всички тези векове църквите са се запазили до днес благодарение на грижите на свещенниците, които съхраняват вътре безценни християнски реликви.
User Avatar
ПриродаОт Бис.БГ
Великанската пътека (Giants Causeway) е едно от природните чудеса на Ирландия. Тези уникални скални образувания са се формирали в графство Антрим, на североизточния бряг на северната част на страната. Този природен феномен се намира само на около три километра на север от града, в който се прави популярния Бушмилс. За туристите раходка и оглед в спиртоварната е особено атрактивно и любимо занимание. Най-удобният начин да се доберете до Великанската пътека е с кола или автобус от Белфаст или Дери.


Районът на Великанската пътека е единственото място в Северна Ирландия, което е обявено за паметник на световното природно наследство през 1986 г. от ЮНЕСКО, както и за Национален природен резерват през 1987 г. от катедрата за опазване на околната среда на Северна Ирландия. Според една радиоанкета Великанската пътека е избрана за четвуртото чудо в Обединеното Кралство.

Този природен феномен Великанската пътека се е образувал преди около 50-60 милиона години, през Палеогена, в резултат на няколко вулканични изригвания. Тогава огромни маси от горещ базалт са били изхвърлени на повърхността. В резултат на изстиването му, той е бил раздробен на около 37 000 отделни каменни къса, които днес съставляват тази забележителност. Шестстенните колони и каменни дялове заемат участъка от крайбрежната ивица, като стигат до самото море.

Днес повечето от туристите в района идват тук, за да посетят пещерите, които са се образували между отделните каменни блокове, до които може да се стигне и с лодка. Някои от най-известните са Порткун и Рънкери. В района има и множество останки на разрушени замъци. Един от тях е дворецът Дънлус, който е бил построен през 13 в.


Той е издигнат върху огромна скала, до която се стига по пост, а отдолу остава страховитата и могъща гледка на морската пропаст. В посока изток от Великанската пътека е разположен замъкът Дънсеверик, който е по-стар и от Дънлус. Малко след него идва ред на датиращият от 14 в. дворец Кинбейн.

С този район са свързани и доста легенди. Една от тях разказва за войн великан на име Фин Маккул, който се захванал да прави насип в морето чак до остров Стафа в Шотландия. Причината гигантът да се захване с непосилната задача била прекрасна девойка, в която бил влюбен.
User Avatar
Цветни градини,парковеОт Бис.БГ
Градината на космическото размишление
Вдъхновена от науката и математиката, Градината на космическото размишление е отворена за посетители само един ден в годината и като нея втора няма. Градината е създадена през 1989г. от Чарлз Дженкс и вече покойната му съпруга Маги Кесуик. Разкошът се намира близо до Дъмфрийс в Шотландия. Градината представлява уникалното търсене на човека в опити да разбере вселената. В нея роля играят модерната физика, теория за гравитацията и теория на комплексността и хаоса.
User Avatar
ботаническата-градина-на-куритиба
Цветни градини,парковеОт Бис.БГ
Градината се намира в Куритиба, столицата на Парана и най-големият град в южна Бразилия. Тя е основна туристическа атракция на града и в нея се намира част от кампуса на Федералния университет в Парана. Градината на Куритаба отваря за посетители през 1991г. и е проектирана във френски стил на площ от 240 000кв.м. Щом влезете, веднага ще видите големи фонтани, водопади и езера, както и Зимната градина, която се разпростира на 458кв.м. и в нея се пазят характерни растения за тропическите региони. Забележителният цветен килим започва още от входа. Ботаническият музей пък представя колекция от местната флора и привлича изследователи от цял свят. В него се съхраняват и ботанически видове от влажните атлантически гори в източна Бразилия.
User Avatar
най-красивите-градини-в-света
Цветни градини,парковеОт Бис.БГ
Суанг Нонг Нуч
Изумителният парк се намира в Патая, Тайланд и е известна туристическа дестинация заради невероятно красивите гледки. Там всичко е като в приказка. Пълно е с къщи в тайландски стил, вили, ресторанти и басейни. През 1954г. 600 акра земя са купени от г-н Писит и г-жа Нонгнуч с идеята да бъдат засадени с плодови дръвчета, но след едно от пътуванията си, г-жа Нонгнуч се връща с решението земята да бъде превърната в тропическа градина.

Така през 1980г. градината е официално отворена за посетители и носи името Суан Нонг Нуч. Суан означава „градина“. Повече от 2000 души посещават градината всеки ден.
User Avatar

Визитна картичка

Име:Красотата на природата

Създаден: понеделник, 12 октомври 2009

Членове: 175

Описание: Тук могат да се добавят теми и снимки, свързани с природата - планините, моретата, подводния свят, светът под земната кора и др.

Модератор(и): Роси

Галерия
Членове