Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Записи на valq към Фен-клуб: Красотата на природата

User Avatar
природна-забележителностприродна-забележителностприродна-забележителност
Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – «Чинар»(Plantatus orientalis – Източен чинар), което е на 289 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието(Гърция) и е засадено в „стария център” на Смолян.Това дърво идва да ни напомня, че не само е важно да бъдат засаждани дървета, но и да бъдат отглеждани за поколения напред. Дървото на живота крие спомена на историята.
User Avatar
“каньона-на-водопадите”-eкопътека“каньона-на-водопадите”-eкопътека“каньона-на-водопадите”-eкопътека“каньона-на-водопадите”-eкопътека“каньона-на-водопадите”-eкопътека“каньона-на-водопадите”-eкопътека
В западния край на гр. Смолян на изхода от кв. Средок има малка табелка сочеща към резерват „Сосковчето” - попадате на екопътека Каньонът на водопадите. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина, а денивелацията й е около 700 м. Самия каньон, изграден от риолитни скали, поради своята твърдост не са се поддали на въздействието на водата и така са се образували големи прагове и спускащите се по тях бистри планински водопади.Пътеката е интересна най -вече заради красивите водопади, които са й дали името. По нея може да се видят 46 водопада, по-внушителните по своя размер са около пет. Завършек на тази феерия от планински ручеи и скали е най-големият водопад от каньона – Орфей, с височина над 68 м. , след който водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей., сякаш свири на своята арфа, а отсреща го чака Евридика. Когато слизате отгоре, началото на пътеката е по пътя Смолянски езера - с. Стойките, в района на Крива река, местността Арнаутско и се поема надолу по течението на река Герзовска.Малко хора от града знаят за тази природна забележителност, а в същото време тя е много посещавана от гости на града, дошли точно с определена цел - да видят с очите си и усетят с душата си магията на природата, която тук е съчетала всичко на куп - красива растителност, разнообразни животински видове, твърдостта на скалите, блясъка и чистотата на водата, свежестта на въздуха.
Визитна картичка

Име:Красотата на природата

Създаден: понеделник, 12 октомври 2009

Членове: 175

Описание: Тук могат да се добавят теми и снимки, свързани с природата - планините, моретата, подводния свят, светът под земната кора и др.

Модератор(и): Роси

Галерия
Членове