Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
save-the-children.jpg

Тази година той се провежда на 9 декември. Този ден е ежегодно събитие на Save the Children, което набира средства за деца в Обединеното кралство и по света. Всеки декември милиони хора в Ирландия (и извън нея) се обличат в празнично облекло и дават своя принос, за да дадат на децата добрия живот, който заслужават. Събраните публични дарения подпомагат работата на международната благотворителна организация Save the Children.
User Avatar
На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете.768x432.jpgАнна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна. Източноправославната църква приема Света Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854 година.

User Avatar
16532-w625.jpg

Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия изток, също се празнува Никулден. Ето как отбелязват този ден по света:
User Avatar
User Avatar
На 5-и декември източноправославната църква почита паметта на Свети Сава Освещени. Празникът се чества предимно на Балканския полуостров, а в България църковни и езически обичаи се преплитат в пъстра ритуална картина.


5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници.

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни като тези за св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” - казва народната приказка.

User Avatar
phpngstcw-559x345.jpg

Християните почитат днес св. великомъченица Варвара, започват зимните празници. Денят е известен и като Женска Коледа. Имен ден празнуват Варвара и Варадин.

Света Варвара е родена в края на 3 век в семейството на аристократ-езичник. Тя била изключително красива и ревнивият ѝ баща я затворил в кула, където тя растяла далеч от хорските очи. Варвара изучавала света само от прозореца, който разкривал вълшебна гледка и питала прислужниците си кой е създал тази красота. Имала много време да размишлява за твореца. Когато дошло време да се омъжи, баща й й разрешил да излиза, Варвара се запознала с християни и приела свето кръщение.

По искане на бащата Варвара е измъчвана, осъдена на смърт и обезглавена.
User Avatar
4 декември-Света Варвара меси
5 декември-Свети Сава пече
6 декември-Свети Никола гости гощава.

1.jpg
User Avatar
10846014-612377152200212-2395695710871621610-n.jpg

Обичаят да се изпращат поздравителни картички може да бъде проследен до древните китайци, които са разменяли послания на добра воля за празнуване на Нова година, и до ранните египтяни, които предавали поздравите си на
В началото на 1400-те години в Европа се разменят ръчно изработени картички от хартия. Известно е, че германците са отпечатали новогодишни поздравления от дърворезби още през 1400 г., а ръчно изработени хартиени валентинки се разменяли в различни части на Европа в началото до средата на 1400-те...
User Avatar
Денят на Свети Андрей, празнуван на 30 ноември всяка година, се счита за национален празник в Шотландия.83fd3ec9c5025eda94fc8b995bba5c44.jpg


Известен като покровител на Шотландия, Румъния, Гърция и много други европейски страни, св. Андрей е апостол, който не само запознава брат си Петър с Исус, но също така помага на шотландския крал Оенгус I да спечели решаваща битка срещу Нортъмбърланд, осигурявайки Безопасността на Шотландия.

User Avatar
Българското народно предание разказва за самотника светец Андрей, който живеел в планината. Имал си нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единственият вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и от тогава светията станал господар на мечките.
89f4404f0cc07d43848be957de97c07c.jpgfree photo host

Ето защо старите българи на 30 ноември празнували и Мечкинден.
Визитна картичка

Име:Традиции, Нрави, Обичаи

Създаден: неделя, 25 октомври 2009

Членове: 215

Описание: За традициите,нравите и обичаите в България и по света.

Модератор(и): Leona, Мъничето

Галерия
Последни действия тук
петък, 09 декември 2022
вторник, 06 декември 2022
понеделник, 05 декември 2022
неделя, 04 декември 2022
Членове