Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

/"Да се завърнеш в бащината къща...", "Аз искам да те помня все така...", "Помниш ли, помниш ли тихия двор..."/


Да се завърнеш в бащината къща...
Димчо Дебелянов


Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни.
Кат бреме хвърлил черната умора,
що безутешни дни ти завещаха -
ти с плахи стъпки да събудиш в двора
пред гостенин очакван радост плаха.
Да те присрещне старата на прага
и сложил чело на безсилно рамо,
да чезнеш в нейната усмивка блага
и дълго да повтаряш: мамо, мамо...
Смирено влязъл в стаята позната,
последна твоя пристан и заслона,
да шъпнеш тихи думи в тишината,
впил морен поглед в старата икона:
аз дойдох да дочакам мирен заник,
че мойто слънце своя път измина.
О, скрити вопли на печален странник,
напразно спомнил майка и родина.


Снимка на Нели Т. Герчева.

User Avatar
Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български е бил внук на хан Крум. След смъртта на хан Омуртаг на трона седнал най-малкия му син – Маламир. Неговия брат, Енравота-Боян, под влиянието на думите на Кинам се заинтересувал от християнството и впоследствие тайно бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който предизвикал брат си да се откаже от новата си вяра. Боян отстоявал вярата си, изнесъл вдъхновен реч как християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. Маламир издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен през 833 г. Пророчеството на светеца се изпълнило през 856 г. при управлението на цар Борис.
User Avatar
РазниОт Бис.БГ


Архангел Гавраил е този, който известява на Дева Мария, че е избраната да роди Божия Син (денят, който църквата отбелязва като Благовещение). Той е и Благовестителят, който съобщава за раждането на Йоан Кръстител – Предтечата, който проповядва идването на Спасителя.
User Avatar
РазниОт Бис.БГ
На 25 март Православната Християнска Църква празнува в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Ние българите, наричаме този празник още "Благовец" или "половин Великден".
User Avatar
на-24-март-имен-ден-празнуват-две-от-най-сладките-имена...
Захари и Захарина

На 24 март, ден преди Благовещение , Православната църква почита паметта на Св. преподобни Захария и Св. Артемон Селевкийски. Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество. Карион взел със себе си и Захария, понеже майката не могла да го изхрани. Макар и по-млад от много старци в манастира, Захария се удостоил с големи благодатни дарове. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата вътрешност. На запитването на Св. Макарий, кое нещо прави монаха истински монах, Захари отговорил: Онова, което непрестанно ни принуждава да изпълняваме заповедите Божии.

А на запитването на стареца Мойсей, що значи да бъдеш монах, Захария хвърлил своята килимявка и я стъпкал с нозете си, като казал:

Ако човек не бъде тъй сърдечно съкрушен, не може да бъде монах. Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа. Блаженият Артемон бил родом от писидийския град Селевкия, където отраснал и бил възпитан. Той водел благочестив живот, когато светите апостоли проповядвали на света Христовото учение. Веднъж Свети апостол Павел дошъл в Селевкия, където сред гражданите, подобно на светилник, който не може да се укрие, блестял с добрите си дела Артемон.
Понеже бил утвърден в Христовата вяра и в него изобилствувала божествената премъдрост, свети апостол Павел го определил за пастир и учител, ръкоположил го за първи епископ на Селевкия Писидийска. Блаженият Артемон ръководил добре и богоугодно повереното му паство. За всички бил пристанище на спасение. За вдовици, сираци и бедни бил незаменим покровител, чудотворен лечител на душите и телата. Прекарал живота си благочестиво и богоугодно и починал в дълбока старост.
User Avatar
Пролет, Пролетка, Лея и Лия, Росен, Росица
РазниОт Бис.БГ
User Avatar
защо-в-ирландия-няма-змии-наистина-ли-св.-патрик-ги-изгонва-в-морето
Св. Патрик е най-почитаният светия в Ирландия, но той не е толкова могъщ, че да изсели змиите от малката държава на Британските острови. Просто там никога не е имало змии, които той да прогони.

Според легендата, освен че християнизира Ирландия, Св. Патрик изгонва всички пълзящи влечуги от Смарагдовия остров, пускайки ги в морето от върха на една скала, където пости в продължение на 40 дни. Колкото и обичана да е тази част от историята му, кратко научно изследване на National Geographic се връща назад във времето и разкрива, че въпреки че Св. Патрик наистина извършва много велики дела, прогонването на змиите от Ирландия не е едно от тях....

User Avatar
9-март--свети-четиридесет-мъченици-младенци
Църквaтa пoчитa нa тoзи дeн 40-тe вoйникa oт aрмeнcкия пoлк в гр. Ceвacтия, кoитo cлeд жecтoки мъчeния зaгивaт зa cвoятa вярa пo врeмe нa прecлeдвaниятa нa хриcтиянитe oт импeрaтoр Лициний (IV в.).

Прaзникът e извecтeн oщe кaтo Чeтиридeceт мъчeници Ceвacтийcки, Cвeтo чeтирcи, Cв. чeтирece, Млaдeнци.
Визитна картичка

Име:Традиции, Нрави, Обичаи

Създаден: неделя, 25 октомври 2009

Членове: 206

Описание: За традициите,нравите и обичаите в България и по света.

Модератор(и): leona

Галерия
Последни действия тук
събота, 28 март 2020
четвъртък, 26 март 2020
сряда, 25 март 2020
вторник, 24 март 2020
leona качи 1 снимка в клуб Традиции, Нрави, Обичаи;
 
11:22

Членове