Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
14-ноември-св.филип
Св. Филип е едни от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителят. Той е бил родом от Витсаида - градът, от който са апостолите Петър и Андрей.

Те били рибари и с този поминък се препитавали, докато ги призовал Христос. Но Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост.

Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към него и силно желание да види Господ лице в лице, макар още да не знаел, че този, когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята.
User Avatar
в-сащ-на-14-ноември-отбелязват-деня-на-киселите-краставички
В Съединените щати думата туршия обикновено се отнася за киселите краставички.

Туршия идва от холандската дума pekel, означаваща саламура.

Киселите краставички могат да бъдат пикантни, тръпчиви или сладки.

User Avatar

Из "Шибил", Йордан Йовков:


"Мина се още някое време, стопли се повече. Цъфнаха дивите сливи, разлистиха се крушите и един ден, сред топлия въздух и сред слънцето, закука кукувица. Както беше обичай, Шибил започна да брои, за да види колко години ще живее, но после се замисли за възрастта си и му се стори, че е вече стар. Спомни си Рада и се усмихна: "Каква чудновата бърканица - мислеше си той - от жена, дете и дявол! И как всичко и прилича; каже нещо - умно е, направи нещо - хубаво е!" И той я виждаше тъй, както беше я видял, когато държеше иглата с конеца в устата си, гледаше го и се усмихваше. "Не игла - помисли си пак Шибил и въздъхна. - Нож може да държи тъй в устата си, и от тоя нож човек на драго сърце би умрял!"


Снимка на Нели Т. Герчева.

User Avatar
на-1-ноември-имен-ден-празнуват...
На 1 ноември Православната църква чества паметта на Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян

Двамата били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им грък - езичник, починал рано; майка им Теодотия - християнка, ги утвърждавала в християнските добродетели, впоследствие била причислена към лика на светиците.

И двамата братя изучили целебните свойства на разни билки и се прочули като целители. Господ Иисус ги надарил с чудотворна целебна сила: лекували безплатно и хора, и добитък. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество.
User Avatar
РазниОт Бис.БГ

Посветен e на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение. Тези, които са съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете. Сред тях са имената на: Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.
User Avatar
31-октомври-тази-нощ-се-празнува-католическият-хелоуин-
В нощта срещу 31 октомври се чества Хелоуин (All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows Halloween) най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, но вече си пробива път и в някои азиатски страни.

User Avatar
На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море. Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.

Всички черноморски държави подписват през 1993 г. в Одеса, Украйна, т.нар. Одеска декларация, набелязваща общата политика на страните по Букурещката конвенция. Тaзи декларация поставя основите, върху които шестте черноморски държави заедно с международните донори извършват задълбочена оценка на състоянието на черноморската среда – процес, довел до разработването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море, подписан на 31 октомври 1996 г.

Учените изтъкват, че способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.
User Avatar
Започна 25-тото издание на Салона на шоколада

РазниОт Бис.БГ

В Париж 25-тото издание на Салона на шоколада беше официално открито с модно дефиле. Дрехите на моделите, които минаха по подиума, бяха изработени от шоколад.
User Avatar
РазниОт Бис.БГ


Когато мислим за романтика, едва ли Германия е точно първата ни асоциация.

Но истината е, че именно там се намира едно от най-романтичните места на планетата, а именно гората с "дъба на младоженците".

На 100 километра североизточно от Хамбург, се намира гората Додау.

Там можете да видите един дъб, който е отделен от всички останали дървета с ограда. Това не е случайно. Освен, че дървото е старо, то помага на самотните хора да намерят сродна душа.

Всичко започва през 1890 година, когато Мина, дъщерята на лесничея се влюбва във Вилхелм - майстор на шоколад.

Бащата на момичето обаче забранява те да се срещат и така двамата влюбени намират друг начин да поддържат връзката си.

В един от дъбовете в местната гора има хралупа, в която те оставят писма и обяснения в любов.

Един ден, бащата на Мина открива как тайно Мина и Вилхелм продължават да комуникират, но сърцето му омеква и вместо да се разгневи - дава благословията си за брака им.

В следващите няколко години още двойки използвали дъба като прикритие за писмата си и в крайна сметка - местните власти решават да дадат адрес на дъба и да му сложат пощенска кутия, така че хора от цяла Германия - а после и от целия свят да изпращат писмата си в търсене на половинка.
User Avatar
РазниОт Бис.БГ

Ето и кой е любимият аромат на всеки от зодиакалните знаци....