Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

"За всички вярващи християни, Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър,


User Avatar

Споменаваме имено на голямата българска артистка с поклон и радост. Дори само гласът ѝ, този светъл и топъл алт, отключваше магията на театъра.


От 1937 г. до 1989 г. талантливата старозагорка изявява таланта си в Народния театър „Иван Вазов“. Нейни партньори са имена като Кръстю Сарафов, Иван Димов, Владимир Трендафилов, Апостол Карамитев… А гледайки я в ролята на Албена, Йордан Йовков ѝ пише посвещение на екземпляр от своята пиеса: „За такава Албена мечтаех, когато писах“.


Ружа ДЕЛЧЕВА - стихията на големия български театър (ВИДЕО)

User Avatar
владимир-висоцки....
умира на 25 юли 1980 г. на 42 години. Официалната версия за смъртта му е сърдечен удар, но по-вероятно е тя да е следствие на злоупотреба с алкохол. През 1986 г. посмъртно му е дадено званието "заслужил артист", а през 1987 г. излизат игрален и документален филм, посветени на него. След смъртта му в СССР е създаден фонд за опазване и съхраняване на творчеството му. Има и астероид, кръстен на негово име.
User Avatar
25-юли-успение-на-св.анна
Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението й. Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.
User Avatar


На 23 юли 1942 година е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян....


User Avatar
илинден
20 ЮЛИ
Православната църква почита паметта на свети пророк Илия. Ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството, пророк Илия живял по време на цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Разгневен от нежеланието им да спазват заповедите на истинския Бог, светецът опитвал да им посочи правилния път чрез заплаха от суша и глад, чрез чудеса и усърдни проповеди.

Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Огорчен, но несломен, той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля сред хората и да ги поучава. След като получил предизвестие, един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на Елисей само горната си дреха.

Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

User Avatar


На 18 юли 1837 година,

е роден Дякона!

Най-великият борец за Свобода, за Чиста

и Свята Република!

Днес България има нужда

от всички нас, да изградим Републиката на Народа!


User Avatar
света-марина-покровителка-на-пожарите,-господарка-на-змиите
Църковният празник се отбелязва на 17 юли

Празникът на св. Марина се отбелязва като голям църковен празник и се свързва с народната почит култ към светицата - покровителка на бурите и пожарите, господарка на змиите.
User Avatar
черпят-всички,-чиито-имена-„владеят-света“
15 Юли
Днес Православната църква чества Св. княз Владимир. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988. Животът му има два периода- езически и християнски. Като езичник е жесток, отмъстителен и порочен, извършил множество престъпления. Преди кръщението си ослепял. В християнския период извършва просветителска дейност, укрепва християнската вяра. Умира на 15 юли 1015 година.
User Avatar
лейди-гага-ще-е-лице-на-новия-аромат-
който ще излезе през есента.

„Лейди Гага означава свобода, самосъзнание, чисто сърце. Участието й в нашата кампания издига символичната сила на проекта на най-високо ниво. Тя е икона на поколението. Посланието й за свобода, страстта към изкуството, самосъзнанието и равенството са същите, които ние споделяме. Гордея се, че тя е с нас", каза творческият директор на "Валентино" Пиерпаоло Пичоли.

Копирано от standartnews.com