Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

Има ли външен натиск да мълчим за древната ни история и защо е наш дълг да говорим за това?Това е уникална карта на Аспарухова България, която ни бе изпратени от бесарабски българи, преселници в Украина.
Преди дни във фейсбук с мен се свърза Габриела Стамова, за да ми даде източника за популяризирането на тази карта - книга на нейната майка, която препоръчвам на всеки, който иска да види истинското измерение на българското величие.
Съдбините на България
Автор: Стефка Стамова
Издател: Металика ООД
За да видим, че България е била империя, разположена на два континента, които носят български имена - ЕврОПА (древна област, съседна на Род-ОПА) и АЗ-ия (както и АЗ-овско море, носители на древното българско АЗ).
Граници на Аспарухова България са другите държави с това име на неговите братя, както и на Кубратова Волжка и Велика България, Киев на Кубратовия брат Шамбат и т.н. На изток и на запад Аспарухова България е граничила с другите Българии.
Защо не учим това в училище? Логичен въпрос. Но отговорите са още по-логични:
- До Освобождението ни Раковски и други будители като него са се опитвали да върнат скритата българска история, като намират в редица библиотеки архивите, които категорично доказват древния произход на българите, тяхната висока цивилизованост, която са дали на народите на двата континента, които пък носят и български имена, както вече видяхме.
Цитат: ‎"Европа" отначало е област в България. "Азия" е име на Анатолия. По-късно континентите започват да се наричат с тези имена. Ето и къде точно е първоначалната земя Европа (до Родопа) - това е днешна Източна Тракия - земята от западната страна на Босфора:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria­/Oblast_Evropa_v_Trakia.bmp Край на цитата

Истинската история на България потъва заедно с българската държавност през 14 век - при навлизането на турските окупатори, към Ватикана са изнесени от българските манастири тонове с документи за древния ни корен. Както знаят по-начетените от нас, Вати-Кан (името ни напомня друго българско насвание БАЛ+КАН = Голям Владетел. Вече има написано подробно как католическата църква е създадени от български духовници, но с течение на времето тази църква става враждебна към всичко българско) издава смъртна присъда на българите още в началото на 13 век, когато Калоян спира нашествието на кръстоносците, окупирали и разрушили Византия. (както знаем, в библиотеките на Ватикана е невъзможно да отиде обикновен човек или специалист. Досега двама българи са били там - д-р Стефан Гайд, който получава духовна степен, за да може да чете тези архиви. След като задълбочено чете, той издаде цяла поредица за древната ни история, заради което официалната ни наука му обяви война, а брат му беше пребит в центъра на София. Божидар Димитров също посети библиотеките на Ватикана, но отказва все още да говори какво е прочел там.) Огромен архив от нашата история е отнесен по-късно - след 1944-та от КГБ.
Няколко десетилетия след турското нашествие, гърците изгарят каквото е останало от нашите архиви. За да променят изцяло историята на нашата цивилизация и да я присвоят, както ни отнемат дори Орфей, Дионис, Троя и т.н.
Следващият удар по българската история е нанесен от руските имперски амбиции - използвайки заличаването на България и унищожавайки нашите държави около Волга - Волжка и Велика България, те превземат останалата част от историята ни - така българската азбука става славянска, цялата българска духовност и култура - също.
След Освобождението - в период от около 60 години, българските учени наваксват 5-те века затъмнение за истинската ни история и отново я възстановяват. Не е тайна, че Хитлер е бил вманиачен на тема арийски произход на петата раса (в света има три държави, които носят в името си арийския си произход - БОЛГ+АРИА, Унг+Ариа и Бав+АРИА) и е бил няколко пъти в страната ни в търсене на свещения граал, допитвал се е до Ванга, заровил се е в дупката в Царичина, а според някои и в гробницата на египетската принцеса БАСТЕТ до Малко Търново.
А за да отговоря и на главния въпрос - защо това не се учи в учебниците ни, ще кажа:
Политиката в световен мащаб има и световен интерес към историята. За съжаление.
През 1944-та съветската политика, стъпила върху българската свобода, въвежда свои закони. Българите във Волжка България стават татари, а държавите им Татарстан, Чувашия, Башкирия и т.н. Над 15 милиона българи сменят името на рода си.
Тук съветската политика дели българите на парчета, Сталин създава и Македонски език и Македония, за да разделя и да владее.
Какво прави той с историята ни? Амбицията в Европа да няма древни народи, а всички да имат начало от средновековието - плюс-минус някой век за едните или другите, е налице. Гърците още по турско признават на Русия, че е наследник на Византия, и така този проблем отпада. Но българите? Как да ги лишим от техния древен и славен произход?
По най-милиционерския и тъп начин - показваме някакъв договор на Византия с България от 681-ва и толкоз. А на въпросите, които следват
- Защо бащата на Кан Аспарух е имал друга България на изток, която е наречена Велика?
- Защо братът на Кубрат - Шамбат, прави съседна до Велика България държава със столица Киев?
- Защо в архивите пише, че Аспарух "пресича" Дунава, за да спаси българите от робството на Византия?
- Защо Аспарух е убит във война в днешна Украина, като границите ни са били до Дунав и Черно море?
На тези логични въпроси - отговор никой не дава. До 1989 г. е имало заплаха с концлагари за всеки, който се е осмелявал да търси древните корени на българите.
Дори и дъщерята на тогавашния ни тоталитарен управник Тодор Живков - Людмила, е убита заради смелостта й да търси този корен. Не случайно тя е първата след 1944-а, която има възможност да се възпротиви на тази явна кражба от историята ни. След срещи с държавни управници в Азия и Европа, дори и в Мексико, тя открива много от скритата ни история. При честването на 1300-години България, организирано с цел да се изнесе повече от истината за българите, не случайно до Тодор Живков идват официални писма от Индия и Япония, в които техните президенти пишат: Та вие имате толкова древна хилядолетна история, как е възможно да празнувате само 1300 години?
Няколко месеца след като се вдига шум и то на високо ниво в световен мащаб за всичко, което Людмила започва да прави, тя умира при странни обстоятелства.

Българската империя на духа е разположена и днес на тази територия, където има българи, които се гордеят с корена си!
За да фокусираме вниманието на българите върху истинските му герои, които наистина са пример за младото ни поколение, учредихме награди за патриотизъм, силен български дух и защита на културно-историческото ни наследство.
Росен Петров и продуцентският му екип от „Нека говорят” ще получат отличие за патриотизъм от сдружение Велика Болгариа.
Това ще стане на официална церемония в София на 19 септември. Събитието ще бъде част от отбелязването на първата година от издаването на вестника за българския дух Велика БОЛГАРИА.
Ще бъде връчена и почетна награда за опазване на културно-историческото наследство. Тя ще отиде при проф. Иво Кременски.
По време на събитието ще бъде обявена и инициативата за научна експедиция „По стъпките на древните българи в Китай”.
Сдружение "Велика Болгариа" издаде със свои средства и дарения от БЪЛГАРИ-ПАТРИОТИ първите седем броя на вестника за българския дух - "Велика Болгариа". При този външен натиск да не се говори за древната ни история, ние считаме за наш дълг да не спираме да правим това.
User Avatar
Хуните съвсем не са били диви номади, а създатели на цивилизация. За един източен клон на хуните Съма Цзиян казва – “Макар днес ние да наричаме хуните варвари трябва да бъде признато, че те са потомци на Шун Вей – основателят на династия Ксия! “
Ксия, Шанг и Чжоу са първите китайски династии. Керамиката е неразличима неолитната керамика на Балканите. Погребенията са могилни, жертван е кон, колесница а и съпругата на владетеля...както правят и траките.

Археолозите установиха, че “дивите”хуни са имали градове, а и къщи с хипокост. Отглеждали са просо и пшеница, били са майстори ковачи. Тези данни обаче се знаят само от тесен кръг хора и това дава възможност на различни спекуланти да разпространяват лъжи.

Лично аз намирам за странно това, че когато определени автори се желали да подчертаят азиатския произход на българите постоянно са посочвали отъждествяването на българите с хуните. От друга страна тези изследователи на нашето минало са пропуснали да дадат един по-пълен списък с имената на старите владетели на хуните и успоредиците в тракийската именна система. По този начин широката публика е била лишена от възможност за сравенние и волю-не волю данните са били приети за чиста монета. Дали обаче някой би вярвал на теорията, че ние сме потомци на азиатски народ, ако бе обявено, че Атила, Баламер, Бузан, Заберган, Горд, Боарикс, Мундук, Борис и др. са тракийски имена...?Същото важи за Кроват ( Кубрат), Тервел, Аспарух, Гостун, Телец...

Бихме ли се оставили да ни заблуждават, ако имахме възможност да разберем, че старобългарските погребения са неразличими от тракийските, че жилища, оръжия, стопански методи, сечива, обичаи и т.н. на дедите ни са от тракийски произход...?

Тези неща не ни бяха казани, измисли се дори една 681 година като началото на нашата държавност. Направено бе всичко възможно да се сломи самочувствието на българите. Без самочувствие един народ започва да линее и да позволява на чужденци да му натрапват управници и закони. Това води само до още повече беди. Народът го е казал – Рибата се разваля от към главата! Когато управляващите са порочни и духовно слаби, то е само въпрос на време когато алчостта, глупостта, бездушието ще се пренесат и върху народа.

Няма съмненние, че обществото ни е болно и ни е нужен катарзис, едно пълно пречистване, което ще доведе до завръщането на старите идеали. Днес примера няма как да дойде от горе, ние обикновените хора трябва да започнем обновлението сами, без да очакваме помощ от никого. Имаме силите, имаме много повече сили отколкото повечето хора смеят да мечтаят. За да дойде тяхното проявление обаче е нужно да намерим себе си в добротата, почтеността и благородството. Трябва да си върнем старата годрдост и да престанем да се държим като просяци. Навлекли са ни дреха, която не ни подхожда. Крайно време е да разберем, че силните коват сами бъдещето си, слабите загиват под ударите на съдбата.

Аз вярвам в бъдещето на България, а вие?
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/06/12/ne­izvestnite-bylgarski-vlad­eteli.763863

Истинската българска история! :: НЕИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ
sparotok.blog.bg
Истинската българска история! :: НЕИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ
User Avatar
Ако „научните ни работници” признаят, че траките са имали писменост, веднага ще трябва да си надигнат д…тата, да напуснат удобните кресла и да тръгнат по скали и баири, могили и гори, за да търсят /каквато всъщност им е работата/ да открият и оповестят всички останали истини за цивилизацията на траките. Не само да развяват златни съкровища, а да представят далеч по-ценните за науката артефакти, представящи истината за НАШИТЕ предци на Балканите!...
И тук стигаме до хора, които ще търсят яка махна и няма да допуснат такова „безобразно нахалство” от страна на „диваците, варвари – българите”. Разбирате – става дума за гърчулята. Никога гърците няма да оставят някой да им каже, че техните предци ... не са гърци. Те така са си наместили историята, че няма мърдане! Който и каквото да открие, различно от това, дето е всеизвестно /макар и недоказано/ за гърците – не е верно и това е!
Никога гърчулята няма да разрешат някой в Европа да каже, че е имал нещо преди тях – най-малкото писменост! Според повечето енциклопедии кирилицата е с

Emil Andreev 02:28 19.01.2012•Коментарите са изключени
ъставена от гърци, на основата на гръцката азбука. И никой не се пита – а бе къде на картата по това време е написано "Гърция" или "гърци", та ги определят като гръцки??!?!?! /То и славяни няма по това време, ама и славянска я наричат!!!/
….
Четвърто. Ако нашите учени признаят, че траките са имали писменост, те трябва да оповестят пред света, че тя всъщност е по-стара от египетската! Смятате ли, че египетските „мъдреци” и египетското лоби по света ще разрешат такова „кощунство” с цивилизацията на цивилизациите, чудото на чудесата и прочее подобни…?!
Пък и ако вземат да приемат и развият хипотезата на Стефан Гайд, че египетската писменост представя междинен стадий от развитието на тракийското жреческо писмо, а пък самите египтяни /чистият етнос/ са всъщнст разселили се траки – как ви се струва – ще чуят ли въобще, че някой го казва?!...

Пето. Сещам се, че и на германците няма да им е драго да чуят каквото и да било за траките и тяхната цивилизация. Те пък хептен без древна история ще останат. Ако се поразрови историята, ще стане бързо ясно, че туй измисленото нещо „готи”, всъщност си е „гети” – тракийското племе, за което е писал не един историограф…
Шесто.: Признанието, че траките са имали писменост ще докара и един ОГРО-О-О-ОМЕН проблем.Ето какво си мисля:
Щом се каже, че предците ни са имали писменост, ще се публикуват и писмените им паметници. А щом има писмени паметници, ще стане ясно
КАК Е ЗВУЧАЛ ЕЗИКЪТ НА ТРАКИТЕ!Тогава ще стане страшно за Русия и за руските перманентни мераци за Трети Рим. Защото изведнъж ще се бялне неопровержимо и ясно, че никакво славянско море не е имало -нито тук, нито по-нататък, че и оттатък на не знам си кое!!! Имало е море от траки!!! /Подчертано е от Херодот/ И като се чуе езикът на това море от 99 племена, с диалектните му разновидности, ще стане ясно, че всъщност езикът на траките е близък, родствено-близък до езика на българите, на старобългарския език. И много от думите, които днес с радост продажните ни учени обявяват за думи с турски, тюркски, гръцки, руски и персийски произход, ще се окаже, че сме си ги наследили от траките. И какво ще излезе - щом езиците на двата етноса са родствено близки, не е имало културна колизия, живели са на една и съща територия, то значи СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДИН И СЪЩИ ЕТНОС!!! https://sites.google.com/site/historyofthegrea­tbulgaria/news/ezikipisme­nostnaevroaziatskatakultu­ra
User Avatar
васил-левски--най-великият-българинвасил-левски--най-великият-българин
Васил Левски

Величествен и горд, с душа на Прометей,
Апостолът - зовяха го людете;
С неземен блясък името му грей
И с лъвски скок премина вековете.
Любов във всяко българско сърце
Ликът му скромен в миг обгърна,
Една империя със дух превзе,
Във кръст бесилото превърна.
Слава, вечна слава на героя!!
Комитата - борец за свобода -
Избра смъртта пред робската съдба.

User Avatar

Днес се навършват 125 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Годишнината беше отбелязана с редица инициативи в цялата страна.

В Пловдив от 9.30 в катедрален храм "Св. Богородица" бе отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. По-късно от 10.30 часа бяха поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов. Празничната концертна програма започна на пл. "Ст. Стамболов" от 11.30 часа.

От 18.00 часа в концерта ще се включат Биг Бенд "Пловдив" и солисти. Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година ще бъде направена от комитет "Родолюбие" на пл. "Джумаята". От 19.30 часа в зала "Съединение" ще бъде представена изложбата "Равнис по капитаните!" "Източнорумелийската милиция и българското Съединение" - изложба на Национален военноисторически музей – София, Регионален исторически музей – Пловдив и Исторически музей "Искра" – Казанлък. Тържествената заря-проверка на площад "Съединение" започва в 20.30 часа.

На тържествената заря-проверка ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметове на общини и др.

В София Столичната община и Общонародно сдружение "Мати Болгария" организирха традиционното шествие-поклонение, посветено на Съединението. Началото на шествието бе от 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин.

"Не може да има патриотизъм без да има местен патриотизъм", изтъкна пред паметника на Незнайния войн кметът на София Йорданка Фандъкова и подчерта, че столицата на България е длъжна да отбелязва всеки важен празник на страната.

След като положиха венци и цветя родолюбците от "Мати Болгария", "Гургулят" и други организации се отправиха към костницата на княз Батенберг, алеята на възрожденците в Борисовата градина, паметника на Захари Стоянов и барелефа на цар Борис III, където също се преклониха и положиха цветя.

Празничен концерт с участието на Мистерията на българските гласове организират от 18.00 ч. на закритата сцена в Борисовата градина.
User Avatar

  Годишнина от смъртта на цар Симеон I Велики Въпреки, че според историците титулът на сина на княз Борис I - Симеон е спорен, защото Византия не дава официално признание на царската корона повечето българи предпочитат да го наричат: цар Симеон I Велики. Обяснението идва от факта, че този владетел на българските земи от 893 до 927 г. остава на най-високо място в ранносредновековната ни история. Успешните войни на Симеон довеждат до най-голямото териториално разширение на България, превръщайки я в най-силната държава в Източна Европа. Управлението му е и период на културен разцвет, наречен по-късно "Златен век на българската култура". По времето на Симеон България се простира на територия - от Бяло и Адриатическо море до Черно море, дори съвременниците на българския цар сравняват столицата Преслав с Константинопол. Българска православна църква става първата нова патриаршия извън Пентархията (т.е. - петте главни църкви: Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим), а българските глаголически преводи на християнски текстове се разпространяват из целия славянски свят.

Синът на княз Борис I е роден през 864 г. (няма категорична датировка), Симеон е един от първите българи, който учи в Константинопол - в известната Магнаурска вкола (предполага се, че това става до 878 г.). По-късно, Симеон се замонашава при византийския монах-исихаст Арсений. През 886 г. той вече е в България и участвал в културната дейност на Кирило-Методиевите ученици. Счита се, че княз Борис е готвел малкият си син да поеме Българската църква. Но съдбата качва Симеон на трона и го прави най-успешният владетел - българската държава се разпростира на юг до Адриатическо море, а границата с Византийската империя минава на 20 км от Солун.

На 20 август 917 г. близо до река Ахелой българите постигнат една от най-великите победа над византийската армия. Погромът е пълен, а според византийските хронисти (Скилица, Лъв Дякон) споменът за тази битка останал задълго - България за първи официално е призната за фактор на Югоизточна Европа. Нещо повече, Симеон се почувствал достатъчно силен за да завладее Константинопол и да стане император на ромеите и българите. Израз на това му намерение била титлата, с която се именувал: "василевс на всички българи и гърци" (българският владетел подписва международни договор с титул "Симеон в Христа Бога - самодържец на всички българи и ромеи"). Проблемът е обаче, че нямало кой да узакони новия титул, затова през 918 г. на Симеон самоволно издига българската архиепископия в патриаршия и тогава вече новоизбраният патриарх можел законно да извърши освещаването на Симеоновата титла. Актът на коронацията повтарял тази на византийския ритуал – “василевс и самодържец на ромеите”. Разбира се подобни самоволни решения не получават международна санкция или поне не веднага, защото потомствените "императори" се почувствали с накърнен авторитет.

За дръзновените планове на българският владетел, показва трезвата му оценка на ситуацията - осъзнавайки, че мечтата му за завладяване на Константинопол се отдалечава той разбрал, че византийската столица не може да бъде превзета без силен флот. И тъй като той не притежавал такъв се обърнал за съдействие към арабите. През 922 г. българско пратеническо било изпратено в Кайруан (където била столицата на Фатимидския халифат) до представителя на Фатимидите Убайдаллах ал-Махди. Той се съгласил с предложението за нападение по море и суша и заедно с българските пратеници изпратил в България и свои, които трябвало да уточнят някои подробности около нападението. За съжаление на връщане те били заловени от византийците. Симеон умира в разгара на поредната си подготовка за война - нов поход срещу Византия, който не се състоял поради преждевременната му смърт на 27 май 927 година, има сведения, че е покосен от сърдечен удар.

Едно от най-стойностните постижения на Симеон е вътрешно-държавното управление. Преслав бил построен по византийски образец и целта му била да съперничи на Константинопол. Българската столица има: “Златната” църква и дворец с тронната зала, които видимо се отличавали от останалите сгради. По това време е създадена и преславската рисувана керамика, която следвала най-престижните византийски образци. Като знак за величието на столицата била поставена представката “Велики”, една хроника от ХI век пише, че Симеон строил Велики Преслав 28 години, по-късно периодът е наречен "Златен век на старобългарската литература и култура".

User Avatar

 

Годишнина от смъртта на Панайот Волов На 26 май 1876 г. (ст. ст.) гонен от османските власти при опита да се прехвърли в Румъния, Панайот Волов се удавя в р. Янтра край гр. Бяла (Русенско). Той е български революционер, организатор и ръководител на Априлското въстание в IV Пловдивски революционен окръг с център Панагюрище /ок. 1850-1876/.

Панайот Волов е псевдоним на Петър Ванков (1850 - 26 май 1876 г.), организатор и ръководител на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание. Точната дата на раждането му не е известна, знае се че е роден през 1850 г. в град Шумен, където е завършил Шуменското класно училище при Добри Войников. С материалната подкрепа на богатия си роднина Маринчо Бенли получава възможност да учи в Букурещ, после заминава в Болград, следва и Одеса. Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев, Украйна (1869-1873), е принуден да се завърне в гр. Шумен поради заболяване. Назначен е за главен учител и директор на класното училище, организира вечерно училище, участва активно в дейността на местното читалище. Разгръща активна революционна дейност в гр. Шумен и Шуменско.

През август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ. Председател на революционния комитет в гр. Шумен. Арестуван и хвърлен в затвора в началото на 1875 г. заради участието му в острия конфликт между местната младеж и европейските инженери, участващи в строителството на жп линията Каспичан-Шумен-Ямбол. Волов застава начело на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка. След неколкомесечен престой е освободен и заминава за Румъния.

Участва в подготовката на опита за въстание през септември 1875 г. Един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет, определен е за главен апостол на Четвърти (Пловдивски) революционен окръг с помощник Георги Бенковски. В резултат на организаторската им работа са създадени десетки революционни комитети, в организацията са включени много местни патриоти с голям принос в хода на въстанието. След появата на противоречия между двамата ръководители Волов проявява воля и такт и в името на общото дело отстъпва първенството на Бенковски. Той е един от инициаторите за свикването на общо събрание на комитетите от Четвърти окръг в местността Оборище, близо до гр. Панагюрище, и взема дейно участие в него.

След избухваенто на въстанието, Волов е в Панагюрище заедно с другите апостоли вдига бунт, а след потушаването на въстанието е предаден. Бяга с Георги Икономов и Ст. Ангелов.

Визитна картичка

Име:История на България

Създаден: понеделник, 26 октомври 2009

Членове: 141

Описание: Материали и снимки, свързани с историята на България. Защото, ако се поровим малко в историческите факти, свързани с нашата история, ще видим, че има защо да се гордеем от това, че сме българи. Нищо, че сега България е в това състояние.

Модератор(и): Роси

Галерия
Членове