Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Цветя

Членове на този клуб, имам молба към всички вас - моля, слагайте заглавия на темите и когато копирате добронамерено текстове от други сайтове, задължително цитирайте източника. Достатъчно е да поставите линк към мястото, от където копирате. Проверявайте в ТЪРСАЧКАТА дали вече има темата, която искате да поставите. Благодаря на всички..
User Avatar
кавалер-и-дама
В групата на бегониите има над 1000 видове. Наименованието им е от името на Мишел Бегон, който е губернатор на Хаити. За първи път бегонията е представена в Англия през 1777 година.

Наричат растението кавалер и дама, защото цъфти с два вида цветове - женски само с плодник и мъжки само с тичинки. Женските са по-дребни, а мъжките са едри и кичести. Как изглежда - Те са с плътни, но нежни листенца и по форма приличат много на цветовете на розите и камелиите. Има форми с гладки краища на венечните листа, други са ресничести или като фестони. Цъфти с бели, розови, червени, оранжеви и жълти цветове.
User Avatar
годжи-бери-goji-berryгоджи-бери-goji-berry
Годжи Бери /Goji Berry/- плодът на дълголетието (Lycium barbarum), известна още като Годжи Бери, Лиций и Мерджан.

http://www.biotree.bg/index.php?ekod=bg&menu=32&koren=28

Годжи Бери/ Goji Berry/ е добре познато в древен Китай и Тибет от хилядолетия. Мерджанът е изключително лесен за отглеждане. Характеризира се с висока студо- и сухо- устойчивост. Годжи Бери расте на всякакви почви - от бедни и песъкливи до тежки и глинести, от кисели до алкални. Оставен без да се оформя храст Годжи Бери бързо израства и достига пълзящо височина до 1.5 метра. При редовно подрязване, може да се контролира размерът му, като сгъстяването на короната, ще гарантира и повече плодчета. Може да се поддържа и оформя като жив плет.

Годжи Бери /Goji Berry/ започва да плододава на втората година след засаждането, като формира плодове през целия летен и есенен период до октомври. Зрялост достига на 5-та година. Годишният добив на плодове от Годжи Бери /Goji Berry/ през третата година е 220-250 кг/дка /сушени плодове/, а на петата година достига до 400-450 кг/дка /сушени плодове/. Препоръчителната схема на засаждане на Мерджан е 1.80мХ1.60м или 350 растения на 1 дка. Растенията трябва да бъдат адаптирани и стабилизирани за засаждане на полето. Препоръчителния период на засаждане от млад посадъчен материал от Годжи Бери е от април до октомври.
User Avatar
хидрохарисхидрохарисхидрохарис
Народно название: водянка.

В тихите речни вирове, в езерата на повърхността на водата често можете да видите малки листа. Те са кръгли, сърцевидно изрязани в основата, напомнят намалени няколко пъти листата на водната лилия. Това са листата на водянката

Отдолу на късото стъбло има многобройни месести корени с въздушни части, с които корените на растението плават. Цветовете са разделнополови. В рода има два вида, които се срещат в Европа и Азия. На повърхността на стоящите и много бавнотечащите води може да се срещне обикновената водянка. Тя е многогодишно растение. През есента листата отмират, през зимата растението е на дъното на езерото във вид на пъпки в покой, които в началото на лятото се издигат на повърхността и дават началото на нови растения.

Цветовете са не дълговечни, но се сменят през цялото лято, бели са. Височината на цветовете над повърхността на водата е 3-5 см.
http://botanix.bg
User Avatar
хеликтотрихонхеликтотрихонхеликтотрихон
Хеликтотрихонът е от сем. Житни. Известен е един вид – вечнозелен хеликтотрихон ( Helictotrichon sempervirens). Родина са му Западното Средиземноморие и Алпите. Това е най-високата от многогодишните треви със сив оттенък.

Хеликтотрихонът е зимоустойчив, но в мразовитите зими губи декоративност.
User Avatar
валотавалотавалотавалота
Родина на растението е Южна Африка.В културното цветарство е разпространен видът прекрасна валота ( Vallota Speciosa).Представлява красиво многогодишно луковично растение .

Валотата цъфти през лятото и есента.Съществуват сортове с яркочервени,бели,розови цветове.
User Avatar
блестяща-салвия,-пламъкблестяща-салвия,-пламъкблестяща-салвия,-пламъкблестяща-салвия,-пламък
Родината на блестящата салвия е Бразилия, където тя достига височина 1,5м.
Пурпурно червените гроздовидни съцветия са дълги 15 до 20 см. Salvia splendens се култивира от 1822 г

User Avatar
метличинаметличинаметличинаметличинаметличинаметличинаметличинаметличина
В България естествено разпространени са 70 вида,17 са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Видове:

Бодлива метличина - Centaurea calcitrapa

Източна метличина - Centaurea orientalis

Кочиева метличина - Centaurea kotschyana

Лъжливопазвен­а метличина - Centaurea pseudoaxillaris

Манагето­ва метличина - Centaurea mannagettae

Рехава метличина - Centaurea diffusa

Ряповидна метличина - Centaurea napulifera

Синя метличина - Centaurea cyanus

Слънчева метличина - Centaurea solstitialis

Солунска метличина - Centaurea salonitana
User Avatar
салпиглосиссалпиглосиссалпиглосиссалпиглосис
Произхожда от Чили.

Цветовете му, с форма на тромпет или фуния, са бели, жълти, пурпурни, червенокафяви, тъмнокафяви и виолетови. Изглеждат доста необикновено, почти като орхидеи, със своите синкави, жълти, кафеникави или червеникави жилки.
User Avatar
лунария-–-сребърна-паралунария-–-сребърна-паралунария-–-сребърна-паралунария-–-сребърна-пара
Красив храст, достигащ до около 1-2 метра височина. Други популярни наименования на лунарията са сребърна пара, булчино перо, копринено цвете, седефена китка. Лунарията има интересни плодове - овални седефени шушулки.

Произход - Европа и Югозападна Азия.
Цъфтеж - април-юни със сребристо лилави или бели цветове (наподобяващи тези на люляка).

Tова растение е подходящо за изсушаване и изглежда много ефектно в сухи цветни композиции
User Avatar
момкова-сълзамомкова-сълзамомкова-сълзамомкова-сълза
Родът на момковата сълза (Polygonatum) включва около 50 вида. Произхожда от Западна Европа, Китай и Япония. У нас се среща из гори и храсталаци в цялата страна до 1500 м н. в. По-рядко се открива и по каменисти тревисти места. През пролетта от коренището излизат по няколко изправени ръбести стъбла. На височина достигат от 15 до 50 см.
Визитна картичка

Име:Цветя

Създаден: неделя, 03 февруари 2008

Членове: 283

Описание: В това е красотата на цветята - те не могат да се трупат и държат на склад. Те символизират любовта, а любовта не може да се пази в склад. Не е случайно това, че цветята са символ на любовта през всички векове, във всички страни, във всякакви общности.

Модератор(и): valq

Галерия
Членове