Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Записи на миглена към Клуб: Интересни цитати

User Avatar
летище-артър-хейли
В шест и тридесет часа вечерта в един петък през януари международното летище"Линкълн"в щата Илиноис все още продължаваше да работи,макар и с големи трудности.

Над летището,както и над целият Среден запад на Съединените щати,бушуваше най-свирепата и най-опустошителната снежна буря от пет-шест години насам.Вече трети ден виелицата не стихваше.В работата на летището,както в заслабнал и съсипан организъм,започнаха да се появяват сериозни смущения.

Един камион на компанията"Юнайтид еърлайнз",натоварен с храна за двеста пътници,бе заседнал някъде сред преспите в района на летището.Търсеха го упорито в непрогледната тъма и бръснещия сняг,но до този момент не бяха открили нито изчезналият камион,нито неговият водач....
User Avatar
...Голяма черна кола с изгасени фарове изскочи иззад един неосветен ъгъл.

В момента ,в който осъзнах,че е без светлини,разбрах,че идва за мен.

Нямах време да се скрия обратно в ресторанта,колата приближаваше много бързо.Наблизо нямаше друга врата,зад която да мога да потърся прикритие.Стоях съвсем на открито и се чувствах гол и беззащитен като муха върху стена....
User Avatar
Много от словата на Паисий се утвърждават като сентенции, валидни всякога, за всички и навсякъде - по време на гнет или духовен подем, при изграждане на нови политически и нравствени критерии:

 

„О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш и не говориш на свой език!“

 

„Ти, българино, не се подмамвай, знай своя род и език и се учи по своя език!“

 

„Аз видях у много българи, че правят така и се водят по чуждия език и обичай, а своя език хулят, затова тук написах срещу ония отцеругатели, които не любят своя род и език.“
User Avatar
....И така,Кейти чака,и чака.После присяда на моравата и започва леко да разтрива стомаха си,заслушана в ромона на вълните.Пресича"Бийч роуд",където любимото куче на Сюзън е премазано от червения пикап.

Сяда на плажа,където Мат и Сюзън са танцували под лунна светлина.Почти ги вижда.А след това си представя,че самата тя танцува с Мат.Той не е кой знае какъв танцьор,но Кейти умира да се остави в могъщата си прегръдка.Не и се ще да го признае точно в този момент,но това е истината.

Мисли си,че вероятно е разгадала по-голямата част от ребуса:Мат не може да освободи съзнанието си от постоянната мисъл за Сюзън и Николас.Не може да избяга от мъката.Навярно смята,че така ще бъде винаги.Може би го ужасява мисълта,че отново може да загуби близък.Както е загубил любимага жена и едва едногодишния син.Както е загубил и баща си,сам още дете.
User Avatar
....След два дни Марион Уордър пристигна у дома към пет часа,тъкмо когато се канех да пия чай.Огледа предпазливо стаята,преди да седне.

-Братовчедите ти няма ли ги,Бърти?

-Не,слава богу.

-Тогава ще ти кажа къде са.В моята всекидневна.Гледат се на кръв от два срущуположни ъгъла и ме чакат да се прибера.Бърти,на това трябва да се сложи край.

-Ти май доста ги виждаш напоследък?

В този момент влезе Джийвс с чая,но горкото момиче беше тъй разбълникано,че не го изчака да се махне,за да продължи с болежките си.Имаше вид на прескрипиран заек.

-Крачка не мога да направя,без да се препъна в единия или другия.Най-често и в двамата.Развиха навика да се явяват едновременно,след което сядат мрачно и чакат да видят кой ще издържи по-дълго.Изнемогвам до пълната крайност!

-Знам-казах с много разбиране.-Знам.

-Казвай тогава какво да правя.

-Хабер си нямам.Защо не кажеш на прислужницата да им съобщава,че те няма?

Тя потрепера.

-Опитах вече.Те опънаха палатка на стълбището и не можах да мръдна от къщи цял следобед,а имах много важни ангажименти.Защо не ги убедиш по някакъв начин да си вървят в Южна Аюрика,където явно ги искат....
User Avatar
....Беше изминала седмица от предполагаемото заминаване на Едмънд за Лондон,а Фани още не беше получила вест от него.От мълчанието му можеха да се направят три различни извода и Фани се луташе в догадки на кой от тях да отдаде предпочитание.Всеки от тях и се струваше твърде вероятен в един или друг момент.Той или беше отложил пътуването си,или още не беше имал възможност да се срещне насаме с мис Крофърд....или беше твърде щастлив,за да му е до писма!

Една сутрин-Фани беше отсъствала от Менсфийлд близо четири седмици,не минаваше ден,без тя да пресмята и да брои дните-двете със Сюзан се готвеха както обикновено да се качат в стаята си,когата на входната врата се почука.Те разбраха,че срещата с посетителя е неизбежна,тъй ката Ребека тутакси се спусна към вратата,защото това беше задължението,което тя изпълняваше с най-голяма охота.....
User Avatar

ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ,КОЙТО ЩЕ ТЕ ВЗЕМЕ ЗА ГЛУПАК.СМЕШНОТО Е ,ЧЕ ТОЗИ НЯКОЙ ПОЧТИ ВИНАГИ Е ГЛУПАК.-М.АРНАК

 

МЛАДИТЕ РАЗПРАВЯТ ОБИКНОВЕНО ЗА ТОВА,КОЕТО ПРАВЯТ;СТАРИТЕ-ЗА ТОВА,КОЕТО СА ПРАВИЛИ,А ГЛУПЦИТЕ-ЗА ТОВА,КОЕТО ВЪЗНАМЕРЯВАТ ДА ПРАВЯТ.-  ВОЛТЕР

 

КОГАТО СМЕ МЪРТВИ,ТОВА Е ЗА ДЪЛГО,КОГАТО СМЕ ГЛУПЦИ-ТОВА Е ЗАВИНАГИ.-К.БНАРЮ

 

ЕДИН ГЛУПАК НИКОГА НЕ СЕ ОТЕГЧАВА:-ТОЙ РАЗМИШЛЯВА.-Р.ГУРМОН

                        ­      
User Avatar

НЕ ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ХУБАВО,КОЛКОТО НИ СЕ СТРУВА:МНОГО НЕЩА СА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ХУБАВИ.-М.ГЕНИН

 

ГРОЗОТАТА ИМА ПРЕДИМСТВО ПРЕД КРАСОТАТА-ТРАЕ ВЕЧНО.-КРЕЧА П.

 

ВСИЧКО Е ПРЕКРАСНО,ОСТАНАЛОТО Е НЮАНСИ.-Е.КРОТКИ

 

НА ХУБАВОТО СЕ НАСЛАЖДАВАТ,ЛОШОТО ОБЯСНЯВАТ.-Д.РУДИ
User Avatar
...Разказах на приятелите си за моите проблеми и те много се развълнуваха.

-Постъпили сте некоректно,Дмитрий Иванич-каза Достоевски.-Трябвало е да се ожените за нея.Красотата ще спаси света.

-Лесно ви е да говарите-казах аз.-Като сте толкова отворен,защо вие не се оженихте за нея?Сваляхте я,говорихте и за романи,ама нищо не направихте.

-Не мога да се женя за всяка моя муза,Дмитрий Иванич.Аз съм женен за литературата.

-Да ви еба литературата,Фьодор Михайлович-емна го Пушкин.-Това вашето никаква литература не е.Пишете само гадости.

-Антон Павлович,как мина премиерата на "Чайка"?-опита се да смени темата Гогол.

-Зле,Николай Василиевич.За нещастие пиесата ми попадна в ръцете на некадърен режисьор-някой си Станиславски.Пълен тъпанар,без всякакво чувство за хумор.Осра текста ми по най-безобразен начин.Излизат актьорите с мрачни лица,пъшкат,въздишат,охкат,сякаш са ги нажилили ливански пчели.Едно такова тягостно настроение.А пиесата ми е комедия.И съм написал с големи букви под заглавието ко-ме-дия!
User Avatar
....Блъсканицата на перона изведнъж се засили,сякаш сега,когата пуфтенето на локомотива подсказваше,че влакът ще потегли всеки момент,възбедата на тълпата достигна своя връх.Изгубени души,поотделно и на групи,се мятаха насам-натам и надзъртаха по купетата в търсене на места.Пискливи гласове нареждаха на неизвестни"Томи"-та и "Ърни"-та да "не се отделят от леля".Точно когато Ъкридж се върна,започна да се чува ужасяващото за железопътните тълпи"Сядай,където завариш",и в следващият миг във вагона се изсипа лавина от сгорещено човечество.

Новодошлити се състояха от дама на средна възраст,към която се обръщаха с "лельо"-много пълна и облечена в сива вълнена рокля,плътно прилепнала по тялото;младенец,нареченАлбърт,който нямаше вид на слънчево дете;племенница на около двайсет години,едра и без видим интерес към живота,плюс един-двама случайни пътници и прислужници........
12>>
Визитна картичка

Име:Интересни цитати

Създаден: неделя, 08 ноември 2009

Членове: 102

Описание: Мястото, където споделяме цитати, сторили ни се интересни.

Модератор(и): atom shake

Галерия
Членове