Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
Какво се случва в живота на бебето през втората половина на неговия първи месец живот? За разлика от динамичното начало нещата постепенно започват да влизат в рамките на обичайно ежедневие. Най-вероятно отпускът за раждане на дете на вашия татко вече изтича и майката остава у дома сама с бебето или с някоя баба – да помага. Стресът и напрежението от новото и непознатото постепенно правят място на рутината и все по-доброто познаване на нуждите на вашето бебе от вас самата. Имайте повече доверие на собствените си инстинкти за бебето и всичко ще бъде наред!

 

Кърмата и кърменето

Кърмата вече е намерила правилното количество и вече ви е много по-лесно да кърмите и да спазвате необходимия хранителен режим така, че бебето да е доволно, а също и вие самата. Храненето се е регулирало и най-вероятно бебето ви по естествен начин търси да суче на около 2 до 4 часа, и средно на около 3 часа. Това прави 7-8 хранения в денонощие. Ако бебето ви е по-едро може интервалите през нощта естествено да започнат да се удължават. При по-дребни бебета е препоръчително да се храните все още и нощем. При всички случаи консултирайте режима на хранене на новороденото с педиатъра ви.

 

Коликите

Ако тези неприятни болки в корема не са започнали в края на втората седмица може да ги очаквате да се проявят през третата или четвърта седмица. Но, знайте – не е задължително да се появят. Едва 25% от бебетата имат колики.

 

Разходките навън

Бабите ще ви кажат, че преди 40-тия ден бебето не бива да излиза навън. Някои ще кажат, че това може да става след 20-тия ден, други – след 15-тия. Е, вие решавате, но ако имате хубаво време, добра количка и желание – вече е време да извеждате бебето навън. Ще видите, че това ще му хареса. Обикновено бебетата спят много добре на чист въздух и поклащани ритмично из улиците с количките. Внимавайте с автомобилите, а също знайте, че ще погледнете собствената си улица и квартал с нови очи, ще разучите дупките из тротоарите и неудобните за минаване места. Грижете се на разходките бебето да е добре завито, а тъй като е все още доста малко – поставяйте задължително и шапчица на главата.

 

Къпането

Постепенно къпането започва да става все по-приятно за вашето бебе и то спира да плаче при допира с водата. Същото се случва постепенно и при смяната на пелените. Знайте, обаче, че децата са различни и някои деца имат нетърпимост към водата още дълго. Проявете търпение и разбиране. Това не бива да ви пречи да правите баня и тоалет на бебето си ежедневно.

 

Посещението при педиатъра

Имайте готовност в началото на петата седмица да заведете детето си на педиатър за поредната ваксина. Но, за това ще разкажем в Седмица 5 от живота на бебето.
User Avatar
През втората седмица от живота на бебето нещата малко или много навлизат в определен режим. И майката и бебето вече са се успокоили, след драматичните събития от първата седмица – раждане, адаптация, изписване. Бебето вече свиква с домашната обстановка, майката се чувства по-спокойна у дома.

 

Какво е новото през втората седмица?

Основната новост е, че бебето вече се научава да суче добре и изгражда добър свой ритъм на кърмене – през около 2-3 часа, с нощни паузи около 3-4 часа. Все още е рано да спирате нощното кърмене, но ако преценявате или детето само налага по-голяма пауза през нощта – приемете я.

 

Друга новост в края на втората седмица е появата на колики. Младите майки се притесняват, защото бебето плаче неистово и трудно се успокоява. Все пак направете преглед при педиатъра и се уверете, че бебето плаче от колики, а не от друго. Не се стресирайте извънредно от коликите – те ще отминат за няколко дена до 6 седмици. Знайте, че около 25% от децата страдат от колики и при момченцата са по-силно изразени, отколкото при момиченцата.

 

Някои важни елементи от ежедневието:

 

Грижа за очичките на бебето

В този период бебето основно спи. Но на очичките му се образуват гурели, поради още не добре разработените слъзни канали. Почистване на гурелчетата следва да се прави ежедневно с памуче, мокро с физиологичен разтвор. По преценка на педиатъра може да се поставят и капки.

 

Прием на Витамин D

Около 10-15 ден започва и приема на витамин D, важен за растежа на бебето. Обикновено педиатрите предписват по капка на ден, а през зимния период, в който има по-малко слънце или при по-дребни бебета – по две капки. При всички случаи съгласувайте дозата и приема с вашия педиатър!

 

Третиране на пъпчето

Ако пъпната връв все още не е паднала знайте, че именно сега е периодът, в който това ще се случи. Третирайте пъпчето с памуче, напоено в спирт до неговото пълно заздравяване. Внимавайте къде ще хвърлите падналата пъпна връв – такъв ще е късметът на вашето бебе!

 

Къпането

Къпането продължава да бъде по веднъж на ден, сутрин или вечер, както ви е удобно. Пъпчето вече следва да е паднало, но до пълното му заздравяване не е желателно да използвате ваничка. Къпете го на чешмата, с предварително настроена топла вода с температура около 34-36 градуса, такава, която е приятна за вашата ръка.

 

Масажите

Започнете след къпане да масажирате бебето с избрани от вас бебешко олио или масло, крем. След къпане поставете от крема на ръцете си и с равномерни движения обтрийте вратлето, коремчето, ръчичките, краката, гръбчето на бебето.

 

Дрешките

Вече сте установили ритъм на живот. Сега е време да прецените имате ли достатъчно дрешки. Преобличането може да е веднъж до два пъти на ден. Ако част от дрешките се зацапат междувременно – сменете ги. Перете бебешките дрешки отделно от вашите, поне на 40 градуса температура в пералнята. Използвайте задължително бебешки прах за пране или сапун. Останалите прахове са силно ароматизирани и могат да предизвикат алергии. Задължително гладете дрешките поне до 3-тия-6-тия месец.
User Avatar
Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и най вече от майката. Но какво да очаква тя от първата му седмица? Готова ли е за нея? Готови ли са околните? Ето най-важните моменти от живота на бебето през първата седмица.

 

Първата среща с майката

Първата среща между бебето и майката е много вълнуваща и незабравима, несравнима с друго. Обикновено тя е веднага след проплакването на бебето. След това бебето се отнася от медицинския екип за измиване, провеждане на основни тестове и после се връща при майката при нормалните раждания или се отвежда за изчакване в специално бебешко отделение при секцио раждане. При втория случай обикновено майката е в реанимация между 12 и 24 часа, след което се среща с бебето.

 

За първите часове след раждането прочетете тук.

 

Кърменето

Силно желателно е бебето да се постави на гърда още при първите срещи с майка си. Твърде вероятно е то в началото да не знае какво точно да прави, както и майката, но с добри указания ще се научат бързо. Поставянията на гърда са важни за по-бързото отделяне на коластра и начало на кърменето.

В първата седмица кърменето е все още основно учене и за двете страни. Ако сте избрали свободен режим само на кърма – поставяйте детето всеки път, когато то поиска. Нормално е това да са 5 до 8 пъти в 24 часа.

Възможно е в началото кърменето да е болезнено. Потърсете най-подходящата поза за вас и вашето бебе. Намерете удобен стол, фотьойл или легло, на което да кърмите.

Подготовка за кърмене

Хранене на кърмачката

Какво трябва да знаем за кърменето

Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО)

Защо да кърмим?

 

Ваксинации

В първите часове след раждането се извършват някои стандартни ваксинации по Националния имунизационен календар. Това става в болницата. Следващите подобни ваксинации са след месец и се поемат от педиатъра на бебето.

 

Преди изписването

Обадете се на педиатъра, който сте избрали – той следва да ви посети в дома и да ви даде инструкции за гледането на бебето до 24 часа след изписването ви. Уговорете това посещение.

Изписването е важен момент, пълен едновременно с радост и напрежение. Най-важното е да не хабите излишно нерви.

 

У дома

Много роднини и приятели ще искат да ви видят и поздравят вас и бебето. Опитайте да намалите броя на посещенията през първия ден и първата седмица – тя ще е достатъчно натоварена и за вас и бебето със свикването с обстановката.

 

Не се нахвърляйте на храна, въпреки че в болницата сте се лишавала. Съобразете храненето си изцяло с кърменето на бебето и знайте, че много от храните не му влияят добре. Предпочитайте кисело мляко, супи и готвено без много подправки. Внимавайте с плодовете.

 

Смяна на пелени

Успоредно с кърменето идва и пълненето на пелените и памперсите. Обикновено в първите 2-3 дена това се случва по-често, като цветът на бебешкото аки е тъмен, зеленикав, а постепенно става нормален и е до 5-8 пъти в 24 часа за първия месец. При деца на изкуствено хранене е възможно броят на изхожданията да е по-малък.

 

Първото къпане

Традиционно голям стрес предизвиква първото къпане и се поема от някой “по-опитен” като например бабата. Но знайте, най-добре е всичко да е във ваши ръце. Това бебе е ваше и не можете да му навредите, а бебешката баня наистина не е толкова голямо предизвикателство, колкото изглежда.

Къпането в началото е веднъж на ден, изберете сутрин или вечер, на течаща вода, поне до падането на пъпчето и няколко дена след това. Подгответе водата предварително, облейте първо по-чистите части – главата леко, после ръцете, завършете с дупето. В началото не е необходимо да използвате козметика, сапун, може да се къпе само с вода. Знайте, че след къпане бебето спи по-добре.

 

Преобличане

Можете да преобличате бебето два пъти или един път дневно – след къпане. Използвайте бебешки прах за пране, след което гладете дрешките, поне в началото. Не навличайте бебето прекалено, но и не го оставяйте голо – до съвсем скоро то е било във вас на постоянна температура, а след раждането терморегулацията му все още не е добра.

 

Пъпчето

Пъпчето пада до няколко дена след раждането. Ако ви изпишат от болницата без да е паднало е необходимо ежедневно да го третирате със спирт. Желателно е да не използвате ваничка за къпане докато не падне пъпчето и не заздравее.

 

В заключение – първата седмица от живота на бебето е основно адаптация – на майката към бебето и на бебето към майката и света. Опитайте да сведете до минимум нервите, бъдете подготвена, знайте за следродилната депресия и не й се поддавайте. Ако имате и най-малки съмнения относно здравето на бебето – винаги звънете на педиатъра.

 

Слушайте вътрешния си глас, майчиния инстинкт и всичко ще е добре.
Визитна картичка

Име:Майчинство. Новороденото

Създаден: сряда, 11 ноември 2009

Членове: 3

Описание:

Модератор(и): ice_women =]]

Галерия
Членове