Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

1. Ако ципът на якето ви заяжда и се движи трудно, можете да прекарате графита на много мек молив или сапун по зъбците му и той ще се оправи.

2. За да наточите ножица, използвайте гърлото на бутилка, като се опитате да го прережите, от търкането ситните стъкълца ще заточат остриетата.

3. Ако имате петна от вино върху дрехата си - натъркайте ги със сол, след което натрийте с веро или сапун и изперете нормално.

4. За обувките от кожа - бебешкото олио действа като балсам , просто го втрийте и след това полирайте. Обувките стават като нови.

5. Свещите ще горят по-дълго и по-равно, ако преди да ги запалите ги подържите няколко часа във фризера.

6. Мръсни петна по ръцете можете да премахните лесно, като ги разтъркате с крем направен от олио и захар.

7. Велурените обувки и дрехи се почистват в домашни условия по- лесно, като ги натъркате с перилен препарат, след това попивате с вестник и изчетквате с твърда четка.

8. Стъклата се почистват по- лесно, ако към водата прибавите няколко капки оцет, след което изтривате с гюдерия.
User Avatar
Не изхвърляйте утайката от кафе и използваните чаени торбички в кофата за боклук.Те могат да ви послужат за:

1.С утайката от кафе от кафе-машината или дзезвето натрийте ръцете си, след като сте рязали лук,чесън или сте чистили риба, и после ги изплакнете.Неприятният мирис ще изчезне.

2. Поставете малки платнени торбички с кафе на зърна в гардероба и кухненските шкафове- неприятните миризми ще изчезнат.Кафеените зърна ще абсорбират и неприятните миризми в купето на колата , ако поставите една торбичка и там. По същата причина дръжте отворена пластмасова кутийка или бурканче с кафе на зърна и в хладилника.

3.Използвайте утайката от кафе като растителен тор за стайните цветя.размийте я с вода и поливайте растенията . Тя неутрализира киселинността на почвата и предотвратява развитието на микроорганизми в нея.

4.Смляното кафе е отлично абразивно средство. С него може да изтъркате мивката. След изплакване тя ще заблести и ще изчезнат неприятните миризми от канала.

5. Ако използвате филтри за кафе, с тях отлично се чистят стъклата на очилата, огледалата и стъклата на маси и прозорци.

6.С неизползвани филтри за кафе покривайте съдовете при затопляне на храната в микровълновата печка и ще я предпазите от изпръскване.

7. С използвани пакетчета чай и топла вода отлично се измиват мазни съдове.

8.С използвани пакетчета чай може да отстраните мазни петна по огледала и други стъкла.

9. Ако заварявате чай на листа, вместо да изхвърляте заварката, смесете я с почвата в саксиите. Тя е отличен тор.

10. Ако в обувките поставите за през нощта изсъхнали използвани чаени пакетчета, ще отстраните неприятната миризма.
User Avatar
Кърпите ще станат отново меки на допир, ако от време на време ги потапяте в разтвор от вода и оцет.

Ще изчистите микровълновата без особени усилия, ако сложите в нея купичка с вода и лимонов сок. Пуснете я за 5мин. На пълна мощност. Мръсотията бързо ще се предаде под натиска на гъбичката, а уредът ще заухае приятно на цитруси.

Каната няма да олива и да оставя кръгли петна по покривката, ако намажете върха на гърлото й с малко масло.

За да избегнете неприятните миризми от боклука, увивайте обелките от плодове и зеленчуци, както и утайката от кафе във вестник или хартия преди да ги изхвърлите.

Дъното на термоса ще стане отново чисто, ако напълните съда с вода и бакпулвер и го оставите така за една нощ.
User Avatar
Хладилникът
За да не замирише неприятно,при размразяването му е необходимо да се измие с топла вода,в която е разтворена сода за хляб/1с.л. за чаша вода/

Огледалото
Почиств­а се с влажен парцал,потопен в оцет

Загоряла тенджера
Почиства се,като в нея се кипне оцет със сол

Пилешкото месо
Ще стане по-крехко,ако се натрие с лимонов сок преди се опече

Червеното цвекло
Става по-вкусно,ако се пирготви с ябълков сок или няколко резена ябълка
User Avatar
Има случаи, когато петната просто отказват да изчезнат от дрехата. Не се отчайвате, а бъдете упорити! Пробвайте триковете срещу тези пет упорити петна!
5569286909e023a41c072ff46dc9977c82cc5414
При мазни петна по дрехата минете мястото с препарат за миене на съдове. Оставете го да подейства час-два и след това изперете дрехата.

Изненадващо петно от ярко червило може да съсипе любимата ви дреха. Намажете мястото с вазелин и след това изперете - червилото ще се предаде.

Често децата забравят дъвките си на най-неочаквани места и в последствие те се появяват по ръкавите на блузите им. Най-лесният начин е да приберете дрехата за известно време във фризера. Когато я извадите, дъвката ще е замръзнала и при лек натиск ще пада сама на трохи.

В бързината сутрин не е изключено кафето внезапно да се появи на ризата или панталона ви. Изперете дрехата със студена вода и след това я накиснете в разтвор от лимонов сок и вода.

Току-що появило се петно от кръв може да нанесе доста поражения, ако не му се обърне внимание веднага. Мястото може да обработите с разтвор от аспирин и вода. Оставете да подейства за известно време и изплакнете.
User Avatar

1. Преди да използвате нова тенджера под налягане, кипнете в нея литър вода, в който сте прибавили малко мазнина, или най-добре сварете литър мляко (без да затваряте херметически). Това ще предпази вътрешността на тенджерата ви от потъмняване при следващите готвения.

2. Спазвайте точно упътванията за правилното затваряне и херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията, приложена към тенджерата.

3. Ако вентилът за парата не е на мястото си, поставете го върху капака и го натиснете да слезне до долу.

4. Най-напред поставете тенджерата на силен огън . Щом вентилът започне да се върти и да изпуска пара, значи в тенджерата има вече нужното налягане. От този момент започвате да отчитате времето за приготвянето на ястието, посочено в съответната рецепта.

5. Щом вентилът се завърти, ВЕДНАГА НАМАЛЕТЕ ОГЪНЯ. Достатъчно е вентилът да се върти съвсем леко или дори да не се върти, но да изпуска от време на време пара. Това показва, че вътре се подържа необходимото налягане. Силното въртене на вентила само хаби излишната енергия, а може да бъде и опасно.

6. Когато изтече определеното време за варене, свалете тенджерата от огъня и вдигнете вентила, за да излезе парата и да спадне налягането в тенджерата. Не е необходимо да вадите изцяло вентила, за да не се загуби.

7. След като престане да излиза парата, отворете тенджерата. НЕ БИВА ДА СЕ ОТВАРЯ ТЕНДЖЕРАТА, ПРЕДИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА ПАРАТА И ДА Е СПАДНАЛО НАЛЯГАНЕТО !
User Avatar
Достатъчно да ги напръскате с препарат за чистене на стъкла и да ги избършете. Но ако са в лош вид, вземете някакво козметично олио, например бебешко олио, и натрийте с него прозорците. Оставете го да действа един час. След това го избършете с мека хартия. Накрая почистете, както обикновено.
User Avatar
Нагрейте ютията и внимателно я намажете с тампон потопен в оцет. От изпаренията молците ще загинат. Повторете процедурата няколко пъти.
User Avatar
неочаквани-приложения-на-6-вещи-от-дома
1. Не бързайте да изхвърляте изгорялата крушка. Отвийте фасонката й и я използвайте като мини саксия, завинтена на стената. Може да сипете малко водичка и да ползвате вместо чашка за стръковете, които трябва да си пуснат коренчета, преди да бъдат посадени.
2. Непотребната чугунена кана, чайник или лейка, които вече сте заменили с по-модерни, може да превърнете в часовник за кухнята. Трябва само да пробиете дупка в лицевата част на тялото и да сложите часовников механизъм. В строителните хипермаркети продават такива, заедно със стрелките. Цифрите може да нарисувате допълнително с боя.


3. Ако се чудите къде да съхранявате всички конци, игли, ножици и други дреболии, неизползваната кутия за хляб е добър вариант. Тя е широка, има място за всички вещи, а има и капак, с който да покриете всички дреболии, така че да не се разпиляват. Ако искате допълнително разделение на секции, може да използвате разделител за вилици и лъжици. Продават се в магзините за домашни потреби.


4. Обикновеният буркан може да се превърне в красива ваза, ако го изрисувате с боички или направите декупаж. Хубавото на този вариант е, че за всеки букет може да имате различна ваза - според цветята, според декора в дома ви, според вашето настроение. Може да използвате обикновени темперни бои, но внимавайте - от водата те ще се разтворят и ще се изтрият. Специалните бои за стъкло са малко по-скъпи, но освен че са с добра покривност, не се влияят от водата.


5. Вместо да изхвърляте хартиените пликчета, в които сте сложили хлебчета в магазина, направете забавни кукли за децата. Нужни са ви копчета, цветни хартии, лепило, тел и много въображение.


6. Бравите може да използвате освен по предназначение и като закачалки. Ако поставите такива в антрето, ще има достатъчно място всички от семейството ви да закачват палтата си. Разбира се, трябва да съобразите този детайл с цялостния интериор на дома си. http://www.ladyzone.bg/dom-i-gradina/za-doma/­story/118507214-Neochakva­ni_prilojeniya_na_6_vesht­i_ot_doma.html
Визитна картичка

Име:Всичко за домакинята

Създаден: понеделник, 16 ноември 2009

Членове: 137

Описание: Домакинската работа е една от основните задължения на жената. От нея зависи до известна степет, дали домът ще се превърне в уютно местенце или в нещо друго.

Модератор(и): Роси

Галерия
Членове