Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

User Avatar

User Avatar

User Avatar

User Avatar

User Avatar

Обичаи в ресторанта

 

Празничната част от сватбата започва в ресторанта и също така е съпътствана от редица обичаи. Най- добре е предварително да се уговори с водещия на сватбеното тържество, какво точно желаете. Тук Ви предлагаме най-често прилаганите ритуали.

 

Посрещане на младоженците

  

Когато гостите са настанени в ресторанта, водещият на тържеството призовава всички да станат на крака и с бурни аплодисменти да посрещнат младото семейство и техните кумове.

 

Те пристъпват по бяло платно, посипано със свежи цветя – символ на светлината и безоблачния живот, към който се стремят младоженците. Когато спрат в края на платното, свекървата захранва младите и техните кумове с пита и мед – сладък да им е живота. Понякога свекървата поднася по две хапки на всеки - първата със сол, втората с мед - символ на сладките и солените мигове в живота.

 

Следва наздравица на младоженците и техните кумове с шампанско. След като изпият шампанското (по традиция “до дъно”), младите (и кумовете, ако желаят, също), без да поглеждат назад, хвърлят едновременно своите чаши – символиката тук е, че “счупеното носи щастие” и освен това старите хора казват “Колкото парченца – толкова момченца”.

 Тази част от посрещането на младоженците, естествено, не е задължителна, но ако сте решили да спазите този обичай, пригответе си други чаши, специално за тази цел.

Кумът е желателно да каже първото “Горчиво” на младото семейство именно тук. Това може да стане, по негово желание, в един от следните три момента:

Ако той първи отпие от шампанското след наздравицата.

След като чашите са изпразнени.

След като младоженците хвърлят чашите.

Желателно е на посрещането да присъстват родителите и на двамата младоженци. Ако желаете, може тъщата да държи питата, докато свекървата захранва младото семейство; бащата на булката може да отвори шампанското, докато свекърът държи чашите; ако желаете да изпълните ритуала по този начин обаче, уговорете се първо с управителя на ресторанта дали ще е възможно.

Тук може да следва още един обичай, който не е задължителен. Водещият на сватбеното тържество призовава свекъра да потупа сина си по рамото, толкова пъти, колкото внуци иска да гледа.

С това посрещането на младоженците приключва и те, заедно с кумовете си, сядат на специално приготвена маса.

Забележка: Задължително уговорете целия ритуал с водещия предварително!

 

Разчупване на питата

 

Този обичай младоженците сами решават, кога точно да го изпълнят. По традиция младото семейство хваща питата, с която свекървата ги е захранила, от двете и страни и я разчупва. Старите хора казват, че при който остане по-голямото парче, той ще “командва” в къщата. После, ако младоженците желаят, млади момичета обикалят масите на гостите и дават на всеки да си отчупи по парче от питата, за здраве на младото семейство.

Желателно е разчупването на питата да стане веднага, след като свекървата ги е захранила, но също така може да направите това и по всяко едно време на тържеството.

 

Закичване с перца

 

След като ритуала по посрещане на младоженците е приключил, млади момичета тръгват по масите и закичват гостите със специално приготвени перца, подредени в кошничка. След като всички гости са закичени и кошничката е празна, може да я ползвате за събиране на парите на булченското хоро.

 

Реч на кума

 

След като младоженците и техните кумове се настанят на масата, идва ред на кума да открие тържеството с реч и наздравица. В своето слово той приветства всички гости, отправя своите пожелания към младото семейство, най-често словото му завършва с “Наздраве”.

Очаквайте скоро : Вижте on-line видеоклипове с най-сполучливите речи.

Първи семеен танц

 

Първият танц по традиция е за младоженците – това е техния първи танц като семейство.

Предварително може да уговорите с водещия, ако желаете той да пусне някоя по-специална за Вас песен за първия Ви семеен танц. Или го оставете да ви изненада с песен, избрана по негова преценка.

 Празнична наздравица с гостите

 

Тържеството вече е официално започнало, съпровождано с много музика и танци. Идва време да се сервира празничния обяд/вечеря (зависи кога е сватбата) и е прието всички да седнат по местата си. Под звуците на тиха и приятна музика всички започват обяда/вечерята. Тук е момента, когато младоженците могат да направят наздравица с всеки един от гостите. Обиколката им започва от официалната маса, където са техните кумове и родители. При наздравицата гостите отправят своите благопожелания към младото семейство и им връчват своите сватбени дарове. След като се видят лично с всички, младоженците се връщат на официалната маса и започват своя обяд/вечеря, след което тържеството продължава отново с музика и танци.

 

“Откупване” на торта и петел

 

В разгара на празника идва ред да се поднесат дарове на кумовете. Това по принцип са петел и торта, понякога може и пита. Пред официалната маса излизат танцьорите, които носят даровете. Обикновено под звуците на кръшна ръченица, кумовете се “надиграват” с танцьорите и трябва да си откупят даровете, а докато дават парите, да се опитат да си вземат даровете. Целта на танцьорите пък е да съберат колкото може повече пари. Това продължава докато кумовете успеят да си вземат даровете (внимавайте петела и тортата да не се озоват на земята, след успорваната борба).

 

Булчинско хоро

 

Това е най-важното право хоро от сватбата. По традиция булката взима един букет и застава начело на хорото. Целта е гостите на сватбата да вземат букета и да поведат хорото. Букетът обаче не го получават даром, а след като оставят една банкнота в специално подготвената за това кошничка, в ръцете на младо момиче или момче. Добре е предварително булката да уговори с водещия на сватбеното тържество колко време да продължи хорото – тогава музиката изведнъж спира. Ако букета е останал в жена, първото дете ще е момиче, а ако е останал в мъж – детето ще е момче.

Този, при когото е останал букета, има право младоженците да му изпълнят едно желание, ако искат да си вземат букета. За да даде парите, събрани от хорото, право на желание има и този, който е събирал парите. Когато преброят парите, ако сумата е четна, първото дете ще е момиче, ако е нечетна - момче.

Разрязване на

сватбената торта

 

Това е един обичай, навлязъл като част от ритуала съвсем наскоро. За целта младоженците разрязват предварително закупената сватбена торта заедно и всеки захранва другия, а после и техните кумове. Ако сте предвидили по-голяма торта, то тя може да бъде поднесена като десерт за Вашите гости. В такъв случай разрязването на тортата от младото семейство става преди булчинското хоро.

Ако младоженците знаят, че някои техни приятели ще се женят скоро, може да ги изненадат, като ги захранят с парче от сватбената торта.

 Хвърляне на букета

 

Това също е сравнително нов обичай. За целта на дансинга се събират всичи неомъжени момичета и булката, без да поглежда назад, хвърля своя булчински букет. Което момиче го хване, значи тя ще е следващата, която ще се омъжи.

 

Хвърляне на жартиера

 

Този обичай е аналог на предния, само че се отнася за мъжете. Той може да бъде изпълнен, само ако булката има жартиер. За целта, тя сяда на стол в средата на дансинга и младоженеца трябва да го свали със зъби. После да го хвърли, без да поглежда, към събралите се ергени. По същият начин, който от тях хване жартиера, той първи ще се задоми.
User Avatar
kumovete
Кумовете са главно действащо лице в сватбата. Кумството се предава от баща на син, в българската традиция кумуването е наследствено. За кум се кани кръстника, този който е кръстил младоженеца като дете. Ако нямат родово кумство или кръстник, който е кръстил младоженеца, младоженците избират кумовете си.

 

Покана за кум се прави с бутилка с пиене (ракия или вино), торта и букет за кумата. Като се разкриват плановете за женитба и насрочената дата на сватбата, за да се съгласуват. Кумовете трябва да се съгласят да кумуват за да може да се продължи подготовката на сватбата.

 

Кумът купува воала и букета за булката, свещите за църквата, чашите за ритуала, питката за църквата и късметите (бонбоните със стотинки, които се хвърлят на мнозинството на сватбата). Кумата заедно с шаферките и най-близките приятелки на булката помагат на булката да се приготви за ритуала, забулва булката. Кумата също е и тази, която разбулва булката. На излизане от църквата и ритуалната зала, тя хвърля върху гостите жито (или ориз) и късметите.

 

Кумовете стоят на централната маса заедно с младоженците. На самото сватбено тържество, кума произнася реч и вдига наздравица за младоженците.

 

Младоженците са длъжни да подарят подаръци на кумовете, според обичая се подаряват дрехи - риза, кърпа, пижама и т.н. След сватбата кумовете трябва да гостуват на семейството на следните празници: Великден, Коледа и Гергьовден.
12>>
Визитна картичка

Име:СВАТБЕН КЛУБ - Как си представяте сватбения ден

Създаден: вторник, 01 декември 2009

Членове: 41

Описание: И какво ни е нужно, за да е перфектна нашата сватба :) Ако вече си направил голямата крачка, то разкажи за нея - за твоята сватба!

Модератор(и): Geri

Галерия
Членове