Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА !



 



 


 


 

User Avatar
Продукти

около 200 г листа от кисело зеле
4 с.л. олио
1 глава лук
40 г масло или малко доматен сос
1-2 бр. моркови
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.ч. боб
джоджен
чубрица
магданоз. Приготвяне :
Почистват се листата на киселото зеле и леко се начукват, ако са твърдички. В мазнината се задушава лукът, морковите и предварително сварения и изцеден от водата фасул. Прибавят се подправките. С така приготвената плънка се завиват сарми, които се нареждат в тавичка и се заливат с водата от варения боб. Запичат се в умерена фурна. Готовите сарми се поднасят топли, като се заливат с разтопеното масло или доматен сок. http://www.receptite.com/
User Avatar
Продукти

1 бр. пиле
500 г телешко месо
500 г свинско месо
300 г кайма
300 г пушени гърди
200 г наденица
1 бр. кисела зелка
100 г ориз
1 ч.ч. (200 мл) олио
2-3 глави лук
черен пипер
червен пипер
чубрица
сол Приготвяне
За пилето се приготвя плънка от половината ориз - задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива. От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички с кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, слага се пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, наденицата и нарязаните на пържоли свинско и телешко. Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата се захлупва плътно и се слага в умерена фурна да се пече. http://www.receptite.com/
User Avatar
рецепта-за-лека-баклава-с-пандишпанов-блат
Продукти :
• обикновени кори – 400 гр.( изсушени и натрошени като юфка)
• натрошени орехи – 1 ч.ч.
• краве масло + олио – 125 гр.(разстопено и допълнено с олио до 1 ч.ч.¬)
• олио за намазване

за сиропа :
• вода – 4 ч.ч.
• захар – 3 ч.ч.

за блата :
• яйца – 4 бр.
• захар – 1 ч.ч.
• брашно – 1 1/ 2 ч.ч.
• бакпулвер – 1 бр.(към брашното) Начин на приготвяне :
Сироп – разтапяме захарта във водата и варим 8 минути ( отделяме 1 Мич. от сиропа за глазура която приготвяме след като сиропираме десерта) .

Сместа за блата – разбиваме поотделно белтъците и жълтъците . Към жълтъците прибавяме постепенно захарта , белтъците и брашното с бакпулвера .

Разделяме натрошените кори на две части . В намазана с олио тава разстиламе първата част от корите . Върху тях разстиламе равномерно сместа за блата и поръсваме отгоре с орехите . Слагаме и втората част на корите , които поръсваме с разтопеното краве масло и олио . Печем в умерена фурна до зачервяване , след което нарязваме на правоъгълници и сиропираме с изстуден сироп . Най-отгоре поръсваме равномерно с глазура , получена като отделяме 1 ч.ч. от сиропа и варим допълнително до леко сгъстяване.Източник : http://kulinarni-recepti.com
User Avatar

Продукти :

• чаши брашно – 2 и 3 / 4
• пудра захар чист – 1 чаша
• масло – 125 гр.
• яйце – 1 бр. при стайна температура
• екстракт ванилия – 1 ч.л.

Начин на приготвяне :1. брашното и 3 / 4 чаша пудра захар се разбиват с миксер за 30 секунди. Добавя се маслото и се разбива докато сместа се смеси добре. Добавете яйцата и ванилията докато започне да се оформя тесто. Преместваме го върху набрашнена повърхност и измесваме меко тесто. Разстила се на кръг(диаметър 20 см). Слага се между два листа харитя за печене /намаслена/ и се оставя в хладилника за 1 час.
2. Загряваме фурната до 180 ° C. Разточете тестото между 2 листа хартия за печене до дебелина 5 мм. Използвайте фигурки за рязане на тесто, например звездички. Нареждаме готовите фигурки в тава с пергаментова намаслена хартия и печем. Остатъка от тестото оставете за малко в хладилника да стегне и повторете.
3. бисквитите се пекът за 10 минути или докато получат златист загар. Оставят се да изстинат в тавата напълно. След което се поръсват с останалата пудра захар.Източник : http://kulinarni-recepti.com
User Avatar




Продукти

- 50 г шунка, нарязана на ситно
- 1 средно голяма пуйка
- 7-8 листа кисело зеле
- 3 с.л. свинска мас
- 1 голяма ябълка
- 50 г краве масло
- 2 с.л. стафиди
- 1/2 ч.ч. вино
- 2 с.л. коняк
- черен пипер
- 1 глава лук
- 100 г бекон
- 3 ч.ч. вода
- 2 с.л. олио
- 1 ч.ч. ориз
- 1 лимон
- сол

Начин на приготвяне

1. Измийте пуйката и я намажете отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер, накрая я поръсете със сока от 1 лимон. Накиснете стафидите в коняка за 10 минути и нарежете на ситно лука. Запържете лука, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио и добавете 1 ч.ч. вода. Варете до набъбване на ориза, добавете настърганата ябълка, сол и черен пипер.
2. Напълвате пуйката с приготвената планка и зашийте отвора с конец. Отделете няколко големи листа зеле, а останалата част нарежете ситно и я запържете в тавата, в която ще печете пуйката в свинската мас. Поръсете със ситно нарязания бекон.
3. Поставете пуйката с корема нагоре в тавата върху подложката, която подготвихте и я покрийте със зелеви листа. Добавете 2 ч.ч. вода и започнете да печете на умерена фурна. Поливайте от време на време пуйката със соса. Обърнете я няколко пъти и добавете по малко топла вода, в случай, че е необходимо.
4. Пуйката е опечена, когато лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Извадете изпечената пуйка и поръсете зелето с малко вино, което сте приготвили и я запечете отново за около 10 минути.

User Avatar

http://margaritta.dir.bg/praznichen/recepti.htm


Има поверие, че колкото повече радост и добро настроение има в новогодишната нощ, толкова по-щастлива и спорна ще бъде новата година. И да не вярваме в поверия, всеки от нас се стреми да допринесе за празничното настроение. А тъй като посрещането на Новата година по традиция е свързано с по-дългите часове, прекарани около масата, всяка година, в милиони домове се повтаря суетенето в кухнята около печката и подреждането на новогодишната трапеза. Но нали подготовката на всеки празник вече е част от него. Нека не пестим сили и време и да изненадаме всички с нещо по-различно от неделното меню.


http://margaritta.dir.bg/praznichen/menu.jpg

Визитна картичка

Име:Трапезата на Коледа и Нова година

Създаден: сряда, 02 декември 2009

Членове: 109

Описание: ТРАДИЦИИТЕ В БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ. РЕЦЕПТИ

Модератор(и): bisi, Карамелче

Галерия
Членове