Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !        ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ ХУБАВ,  УСМИХНАТ ГЕРГЬОВДЕН!       А ЗА ВСЕКИ ИМЕННИК   НЕКА БЪДЕ ПОЗДРАВ СЛЕДНИЯ КЛИП:    ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН!

User Avatar

Dа сме хора, вместо победители.

да спасим себе си, за да е спасен светът

и да не забравям, че Бог умря на кръста , заради нас!

Бъдете здрави!


  User Avatar

ВЪЗКРЕСЕНИЕ

 Христос дойде и проповядваше любов! Любов към ближния, към себе си и  дори към враговете! Донесе със себе си светлина която никога не угасва!  Докосна болните и бедните. Даде надежда на отчаяните, смелост на  слабите, воля на борещите се против злото. За добрината си не  беше награден, за милоста си не бе дори похвален. Разпънаха го на  кръст, наред с престъпниците, но той не прокълна, а рече – Господи,  прости им! Да простим и ние!  Да простим на себе си, на ближните и на враговете си! Да заобичаме  истински! Да заобичаме себе си, ближните и враговете, защото любовта ще  спаси света! Погребвайки  омразата, погребваме мъртвото си тяло. Обръщайки се към доброто,  възкръсваме, прераждаме се в светлината, която не умира. Христос  възкресе!

User Avatar

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!        Великден или Възкресение Христово е  най-големият празник за православните християни.        Легендата гласи, че самият Иисус  Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението  си след три дни. Иисус е дошъл на земята, за да спаси хората от  греховете им, но останал неразбран. И когато на  третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в  гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, намира  гробницата празна. Възкресението е повод за грандиозни тържества в целия  християнски свят.

         Приготовленията  за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца  се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или на Велика Събота. С  първото, боядисано в червено яйце, най възрастния човек от семейството  чертае кръст по челата на децата, за да са здрави, румени и силни през  годината. Това яйце се слага пред иконата на Светата Дева Мария. То се  пази до следващия Великден, когато се чупи – ако вътрешността му е  пълна, то и къщата на стопанката ще е пълна.

        Второто яйце също е червено. То се оставя в  църквата след литургията в нощта срещу празника. С  останалите яйца, украсени според вкуса на домакинята, семейството и  близките се чукат, като си пожелават късмет и здраве.

        По традиция у нас на този толкова хубав  пролетен празник, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо,  свежи салати и козунаци, както и боядисаните в различни цветове яйца. За  да бъде истински празникът, в менюто трябва да присъства и бутилка  хубаво вино.        Нека този хубав християнски празник  ни накара да се обърне към себе си. И припомняйки си човешките мъки на  Христос да пречистим душата си, да я окъпем в живителната сила на  Любовта! Онази Любов, която донесе Иисус на земята - всеопрощаваща,  търпелива и безкористна. Това е Любовта към ближния. Тя не се ражда от  нищото, тя не се състои в ходене в храма по празник. Тя се гради  постепенно, упорито, целенасочено. И ако не сме го постигнали, време е  да го направим, защото целият свят се нуждае от Доброто, от тази Любов, която носи светлина в душите ни! Нека бъдем по-добри и  направим този свят по-красив, в името на нашите деца! Да изградим за  тях едно  по светло и щастливо бъдеще!Нека светлината на Неговото Възкресение озари живота  Ви! Много здраве, любов и благополучие!

 

User Avatar

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тежкият ден за Божия  син - Исус Христос.

 

В този ден Исус претърпял неимоверни страдания.

 

Това е денят, в който са го разпънали на кръст, "изтезаван за нашите  беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на  цялото човечество".

 

На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

 

На утринната служба се четат 12 откъса от Евангелието, които разказват  за страстите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос.

 

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се  служи Света литургия.

 

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се  Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя.

 

Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът"  Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата.

 

Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в  гроба Христос.

User Avatar
тодоровден
Първата събота след Сирни Заговезни Българската православна църква и българския народ честват Тодоровден. На този ден църквата отбелязва паметта на светците войни Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Като повече ранни християни и те са загинали в името на вярата. Освен тях съществува още един светец с това име. Става въпрос за Св. Теодор Студит. Името на Св. Тодор е събирателен образ на тримата светци. Смята се, че Св. Тодор е покровител на конете.

 

Празника на тези светци войни се отнася към българските традиционни празници. Тодоровден е празник, който е разпространен по цялата етническа територия на българите. Той е част от празничния Великденски цикъл. Поради това и той като повечето пролетни празници е подвижен, т.е. неговата дата зависи от Великден.

 

Като повечето от нашите традиционни празници и Тодоровден има езически произход. Неговата обредност е свързана с наследството на прабългарите и това е напълно естествено, тъй като нашите предци са били конен народ. Но към тази категория отнасяме не само прабългарите, но и траките и славяните. И траките и древните българи са били прочути със своите коне, за които говорят и древните автори. За разлика от траките и славяните, които са били уседнали земеделски народи – прабългарите са били номади. Въпреки това и при тях се наблюдавали тенденции към установяване на уседнал начин на живот. За това говорят останките от старите български столици.

 

Въпреки тези промени конницата продължавала да играй важна роля в старобългарската армия. Тя е била една от най-силните в Европейския Югоизток и на нея са разчитали много нашите владетели по време на война.

 

Конят поради тези причини е бил на висока почит. Той е свещенно животно у прабългари и траки. Смъртта на боен кон причинена от немарливост се е наказвала със смърт. И това е било напълно естествено, тъй като благодарение на конете българите са извоювали множество военни победи.

 

Старобългарската традиция изисквала поне веднъш годишно провеждането на строеви преглед. Този преглед на бойни коне е бил едно от задълженията на българските владетели и висшите сановници.

 

С приемането на християнстовото като държавна религия тази традиция се е запазила. Годишните прегледи започват да се извършват на Тодоровден.

 

Още тогава са се провеждали конни състезания, които българите наричали кошии. Това се е правило с цел да се проследи физическото състояние на конете –дали са годни за военна служба или не.

 

На Тодоровден участие вземат млади мъже и ергени. Самите кошии започват още след службата в църквата. Този празник е много важен за българското общество. Той спада към групата на онези при които се извършват ритуали и обреди на социализиране младите мъже в обществото на пълноправните българи.

 

На този ден жените приготвят обеден хляб, който раздават на близки и съседи. Като всяка жена гледа да не е последна. Тази, коятото остане последна нейните коне ще окраставеят. Поради голямото си значение за българите, този пролетен празник се нарича още Конски Великден и Тодорица. Той е от тези празници, чиято традиция е жива и днес.

 

Да е здраво и честито името на хората, които носят имената Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Тошко, Тошка.

User Avatar
тодоровден
Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон.

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари.

 

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

 

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

 

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си.  Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

 

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца). За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.  
User Avatar
13-февруари-именници:-евлоги,-зoя
21 февруари

 

Именници: Евстати, Евстатия
12>>
Визитна картичка

Име:Предстоящи празници........

Създаден: четвъртък, 03 декември 2009

Членове: 8

Описание: На 6 декември празнуват всички с имена-Николай,Никола,Николета,Никол,Николинка,Нина,

Модератор(и): Стелинце

Галерия
Членове