Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Рецепти

User Avatar
арабски-сладкиш
500 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
2 и 1/2 ч.ч. брашно
3-4 с.л. какао
3/4 пакетче канела
100 г стафиди

За сиропа:

1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода


Начин на приготвяне
Разбива се киселото мляко със содата, захарта и олиото. Брашното се смесва с какаото и канелата и постепенно се добавя към млякото. Накрая се слагат стафидите и всичко се изсипва във форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се в предварително затоплена фурна на температура около 180 С. От захарта и водата се сварява сироп и се охлажда. Добре изстиналият сладкиш се залива със студения сироп.
User Avatar
леко-брюле
Необходими продукти

600 мл прясно мляко
1 ч.ч. течна сметана
7 с.л. с връх захар
4 бр. жълтъка
ванилия


Начин на приготвяне
Сложете млякото и захарта на котлона, докато захарта се разтопи. После разбийте жълтъците и добавете течната сметана, разбъркайте ги, след което ги добавете постепенно при млякото. Сложете есенция ванилия и разбъркайте. Топлата смес се налива в огнеупорни купички и се пече на водна баня в умерена фурна, докато кремът получи леко кафеникава коричка отгоре. Поднася се охладен, като може да се гарнира по желание.
User Avatar
студен-плодов-сладкиш
Необходими продукти

2 пакета бишкоти (Савоярди) - 800 г
400 г заквасена сметана
400 г кондензирано подсладено мляко
250 г ягоди
200 мл прясно мляко


Начин на приготвяне
Сметаната и подсладеното кондензирано мляко се разбиват с миксер на бързи обороти за около 5 минути. Сместа увеличава обема си и става като крем. Може при разбиването да се прибавят малко ягоди за да се оцвети крема.
Нареждат се един ред бишкоти и се сиропират съвсем леко с прясното мляко с лъжица. Изсипва се 1/3 от крема и се нареждат паренца ягоди. Повтаряме с бишкоти и отгоре останалият крем. Украсяваме с натрошени бишкоти и ягоди. Оставя се да престои поне 6 часа в хладилник преди сервиране.

* Аз ползвах ягоди и нектарини. Може да се ползват също праскови или малини.
* Ползвам правоъгълна тавичка с размери 30х20 см.
User Avatar
торта-
Необходими продукти

3 бр. готови блатове за торта
500 г течна сладкарска сметана
110 г крем ванилия на прах
110 г крем шоколад на прах
500 мл прясно мляко (за кремовете)
200 г бял шоколад
200 г кафяв шоколад
100 мл прясно мляко (за шоколадите)
4 с.л. пудра захар (за кремовете)
1 ч.ч. смлени орехи
бисквити Котешко езиче

За сиропа:

ванилия
1 или 1/2 ч.ч. захар (според вкуса)


Начин на приготвяне
Сметаната се разбива с миксер до готовност. Кремовете също се разбиват поотделно в различни съдове, като се приготвят по указания на пакетчето начин (съдържанието на пакетчето + 250 мл прясно мляко и 2 с.л. пудра захар). 2 ч.ч. вода се кипват на котлона, като са овкусени с 1 или 1/2 ч.ч. захар (според вкуса) и прибавената ванилия. Полученият сироп е за сиропиране на блатовете.
В подходяща тортена чиния се поставя първия блат, сиропира се и се намазва с крем ванилия. Поръсва се отгоре със смлени орехи. Поставя се втория блат, отново се сиропира, върху него се прибавя крем шоколад, заглажда се и се прибавят смлени орехи. Покрива се с третия блат, който също се сиропира. Върху него се изсипва разбитата сметана. Заглажда се и отстрани по бордюра се нареждат бисквити котешко езиче. На водна баня поотделно се разтопяват шоколадите, като към всеки е прибавено по 50 мл прясно мляко. Така получените охладени течни шоколади се изсипват отгоре върху тортата и с помощта на клечка или шиш за месо се изтеглят линии в различни посоки. Може да се украси и по Ваше желание.
User Avatar
пухкав-кекс
Необходими продукти

6 бр. яйца
300 г захар
8 с.л. (80 мл) прясно мляко (може и вода)
8 с.л. (80 мл) олио
350 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1 прах ванилия


Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта, след което се прибавят олиото и млякото, после брашното предварително смесено с бакпулвера. Когато се получи гладка смес се прибавя и ванилията. Пече се в предварително загрята само отдолу фурна на 180 С градуса за около половин час, докато кексът бухне, след което се пуска горната част на фурната за около 15-20 минути.

* Кекса може да се нашари с какао, като малка част от готовата смес се разбърка с какао и се изсипе във формата преди печенето.
User Avatar
мусака-от-сварени-картофи
Чувайки думичката мусака, в съзнанието на всеки от нас изплува така вкусното и традиционно ястие, приготвено от мама или баба.
Но сега ще ви предложим една по – различна рецепта. За да приготвите своето кулинарно изкушение се нуждаете от :
1. 1кг. картофи ;
2. 500 гр. кайма ( най – добре телешка ) ;
3. 3-4 твърдо сварени яйца ;
4. кисели краставички ;
5. половин кофичка кисело мляко ;
6. 1 сурово яйце ;
7. сол ;
8. черен пипер и червен пипер ;
9. магданоз ;
10. олио
11. 1 глава лук
12. 1 супена лъжица брашно
След като сте се снабдили с всичко необходимо първо сварете картофите, а след като се охладят ги обелете и пасирайте. Преди да ги пасирате прибавете сол и олио на вкус. След пасирането разделете получената смес на две части. Междувременно сварете 3 – 4 яйца и подгответе каймата. За целта сгорещете малко олио в тиган и запържете 1 глава лук.Прибавете каймата при непрекъснато бъркане. Овкусете с черен пипер, червен пипер и сол. След като каймата се запържи и охлади прибавете 4 – 5 нарязани на дребно кисели краставички и твърдо сварените яйца, също нарязани на малки кубчета. Следващата стъпка в приготвянето на мусаката е намазняване на една тавичка със съвсем малко олио. Вземете едната половина от приготвеното предварително картофено пюре и я разстилете в тавичката. Върху картофеното канапе изсипете приготвената запържена кайма. Разстилете я равномерно и поръсете със ситно нарязания магданоз. След това покрийте с останалата част от картофеното пюре. Притиснете с вилица по крайщата на тавичката. Залейте със заливка приготвена от киселото мляко , суровото яйце и 1 супена лъжица брашно. Поръсете с червен пипер. Сложете тавичката в предварително загрята фурна и печете до образуване на червена коричка. Така приготвената мусака ще ви донесе комплименти от цялото семейство.
User Avatar
редено-гювече
Необходими продукти за 1 порция:
1/2 глава лук
1 печена чушка
1 малък сварен картоф или 1/2 голям картоф
1/4 пушено топене сирене (опаковка като колбас)
1/2 кренвирш
1/4 суджук
1 домат (нарязан на кубчета)
20 г краве масло
1 яйце

Начин на приготвяне:
Във всяко гювече, без да го намасляваме, нареждаме продуктите по следния начин: 1/2 глава лук, нарязан на ситно, застиламе по цялото дъно, отгоре слагаме лентички от нарязаната печена чушка, кубчетата картофи, кръгчетата топено сирене, кръгчетата кренвирш, резените суджук, доматите и парченцата масло.

Затваряме капака на гювечето (форма без капак покриваме с домакинско алуминиево фолио). Поставяме глинения съд във фурна, включена на 170 градуса, и печем ястието около 40 минути. Изваждаме гювечето от печката, чукваме по едно яйце отгоре и го запичаме за малко, но този път без капак.
User Avatar
агнешка-дроб-сърма
Необходими продукти:
1 агнешки комплект /бял и черен дроб, сърце, далак/; 1 агнешко було; 1 ч.л. сол за варене на комплекта; 3-4 стръка лук; 2 с.л. олио; 200 г ориз; 1 ч.л. червен пипер; 2-3 стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сух джоджен; 1 с.л. пресен девесил.

Начин на приготвяне:
1. В тенджера със студена вода се слага агнешкият комплект, сипва се солта и се оставя да се свари.
2. Лукът се нарязва на колелца и се запържва в тиган със сгорещеното олио.
3. Сварените дреболии се нарязват на малки кубчета и се поставят при лука, за да се запържат. Добавят се оризът, червеният пипер, джодженът и девесилът, нарязани наситно, и се разрежда с около 200 мл от бульона, в който е врял агнешкият комплект. Вари се на умерен огън, докато оризът поеме бульона.
4. Булото се нарязва на еднакви по големина парчета, в тях се слага от плънката, завива се като сърма и се поставя в тава. Наливат се 1-2 пръста вода и се пече около 20-30 минути във фурна, загрята на 180-200 градуса.

Това е най-старата традиционна рецепта, но в днешно време по-разпространен е вариантът, в който плънката се разстила в тава и се прави заливка със смес от разбитите яйца, кисело мляко и малко брашно.
User Avatar
1 пакет пилешки дробчета се измиват, проверяват внимателно за останали жлъчни мехури и се запържват в малко масло докато побелеят.
В друг, по-дълбок тиган се запържва 1 голяма глава кромид на ситно + 1 ч.ч. ориз.Д обавят се дробчетата + джоджен + чубрица + сол + черен пипер + червен пипер + 3 и 1/2 ч.ч. вряла вода. Запича се в предварително загрята фурна. Малко преди да е готово, се залива със смес от: 1 яйце + кисело мляко + брашно + малко сол. Запича се до зачервяване.
User Avatar
цветни-мъфини

Продукти:
3 яйца
1ч. ч. прясно мляко
1/2 чаша олио
2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
2ч. ч. захар
Ванилия

Приготвяне:
Смесваме яйцата, захарта, млякото и олиото, добавяме брашното, ванилията и бакпулвера. Разбъркваме докато не получим хомогенна смес.
Добавяме цветна боя за храна – ако искаме да са цветни.
Добавяме бадеми, стафиди, орехи и каквото сме решили. Според това, което сложим най-много можем да ги наречем бадемови мъфини, стафидени мъфини, шоколадови мъфини, орехови мъфини и готово.
И пълним формичките за малки кексчета – най-лесно е с хартиени формички.
Печем в предварително загрята фурна, на около 200 градуса за не повече от половин час – 15-20 минути и кексчетата са готови. Ако са в хартиени формички – просто оставяме да изстинат.
Визитна картичка

Име:Рецепти

Създаден: вторник, 15 декември 2009

Членове: 147

Описание: може да пишете рецепти за вкусотии, да давате идеи на всички нас, както също за коктейлни напитни

Модератор(и): ***Теди***

Галерия
Приятелски клубове
Членове