Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
Един триъгълник, в който всеки търси мястото си и изисква своята власт. Трудно се живее в този триъгълник, но не и невъзможно.

 

От всяка съпруга се изисква да е освен всичките други преимущества и това да е психолог. А, повярвайте ми, в отношенията със свеки - това ще ви влезе в употреба. Но...изисква се много работа. Усилена работа, ако, естествено, обектът е по-сложен. Има и такива. Ето няколко групи свекърви и подходът към тях:

 

Първи вид са тези, които са влюбени във синовете си. Ама такава любов, която не позволява на друго човешко същество да припари до вътрешния мир на синчето. Този вид е доста труден за контакт, но не и невъзможен. Залагайте на чар, усмивка - винаги и по всяко време. С такава свекърва не върви война на открито. Со кротце и со благо, както казват. И ако не се обичате, то поне ще се търпите. Тя ще говори зад гърба ви, ще сее интриги, но гледайте отвисоко и ще го надживеете.

 

Втори вид са тези, които най-малката грижа сте им вие. Те са заети с какво ли не, но не и с вашия семеен живот. Обаждат се веднъж в месеца, колкото да регистрират присъствие, но се хвалят наляво и надясно с това, че са много добри баби и страшно ви обичат. Те са безобидни и лесни за общуване.

 

Трети вид са свекървите, които приемат брака на синовете си, но изискват от тях 24-часова помощ. Такава свекърва не умее да си смени крушката, защото няма нужда - тя има телефон и синът й трябва да дойде. Не й се сърдете. Ще свикне. Но за целта трябва да се постарае синът й. Там вие не участвате. И по-добре.

 

Четвърти вид са добрите свекърви. Тези, с които можете да споделяте всичко. Те са ви приятелки, те са най-добрите съюзнички. Те са винаги насреща, когато ви потрябват и много ви обичат. Истина е, вярвайте им.

 

Пети вид го оставих за последно, защото там е война на живот и смърт и който оцелее. Този вид са устремени и много властни по характер натури. С такъв човек, който открито си заявява, че никой не е в състояние да се грижи така добре, като нея за благоверното й синче, само с открити оръжия става. Борбата е безмилостна и често с много жертви. Хм, ако оцелеете след тежките битки, сте достойна за медал. Тази битка не е за всеки. Но аз съм сигурна, че, ако вашата е от този вид, вие ще се справите. Само остава да ви пожелая успех! И най-добре да я водите отдалеч. За по-сигурно.

 

С най-добри чувства към всички свекърви и снахи! haha
User Avatar
# Предоставете на свекървата възможност да се изявява и „изживява" в точно определена дейност в семейството, като се интересувате дали тя желае това.

 

# Внимателно поставете границите. Снахата не бива да се намесва при конфликти между майка и син.

 

# Уважавайте се взаимно, но отстоявайте твърдо времето, в което като съпрузи желаете да сте сами.

 

# Никога не поставяйте ултиматум: „Или аз, или тя!" Такова решение може да предизвика у сина не само колебание, но и семеен разрив.

 

# Не допускайте изгода в отношенията. От една страна, да приемате помощ (гледане на децата или гладене на прането), а, от друга, студено пренебрежение по други семейни въпроси.
User Avatar
най-често-срещаните-свекърви:
    * Разочарованата.

 

      Тя е недоволна от сина си. Той не се държи с нея по начина, за който тя е мечтала. Може би не учи това, което тя харесва, не се облича както тя иска. Снахата е почти задължена да замести майката и да го промени. Синът в такава ситуация е „бунтовник". Той не може да се откъсне от родителската опека, остава все така зависим от нея.

 

    * Виновната.

 

      Синът може би обича да си пийва, има лабилно поведение, оскърбява майка си. Тя знае всичко и за да запази семейството му, непрекъснато прави подаръци, успокоява снахата.

      Синът в случая е „неустойчив" и не се научава да поема отговорности за живота.

 

    * Второстепенната.

 

      Тя игнорира напълно снахата или пък намира за необходимо да изисква синът й да се отнася с нея така, както към съпругата си. Или пък се грижи за него вместо нея: пере му дрехите, готви неговите любими гозби, все още му купува дрехите.

      Снахата заема отбранителна позиция. Свекървата обяснява: „Готвя му, защото ти си уморена, когато се върнеш от работа."

      Синът в случая е „любимият" или заместник на бащата.

 

    * Ангел-закрилник.

 

      Майката има точна представа как да се грижи за сина си. Смята, че ако не е тя, той ще сбърка в нещо. Освен това, тъй като не е сигурна дали снахата ще се грижи достатъчно добре, я контролира.

      Например: „Миме, гледай мъжът ти да спи достатъчно. Виж какви сенки има под очите." Синът в случая е „безпомощен". Той е свикнал винаги някоя жена да се грижи не само за него, но и за всичко.

 

    * Яростна съмишленица.

 

      Сама търси съпруга за сина си, запознава го с млади дами, урежда срещите и проверява дали всяка е подходяща за него. Държи се напълно свободно. Например осигурява им любовна нощ в родителското жилище и без да й мигне окото, сутринта им поднася закуска в леглото, като говори небрежно за времето навън.

      Синът в случая не е достатъчно „мъжествен". Зависи напълно от майка си, не може да създаде сам връзка с жена.
User Avatar
вечната-вражда:-свекърва-–-снаха
Сватбени истории. Не всички са ужасни, разбира се. И все пак кой не би признал, че „най-красивият ден в живота му" има и горчив привкус.

 Не са малко майките, които си спомнят (година след сватбения ден) как са вдигали кристална чаша за наздравица и са изричали пред младото същество, облечено в бели дантели, почти сакралното:

„Днес аз не губя син, аз печеля дъщеря."

 

Колко от младите булки не забравят минутата, когато една жена, облечена в кремава копринена рокля, се притиска към гърдите им и казва:

„Направи ми удоволствие и ме наричай мамо!"

 

Сватбени истории.

Двама, които се обичат, стават съпруг и съпруга. И две жени, които до този момент не са били свързани с нищо, ще бъдат свекърва и снаха.

 

Но същинските проблеми започват по-рано.

„Той говореше много за майка си - все милички историйки. Когато я срещнах за първи път, сякаш ме удари ток -това бе абсолютно друга жена. Една мършава личност, властна и съвсем не ласкава", споделя една млада съпруга.

 

Доста често така изглеждат първите срещи между двете жени.

Още тогава те се превръщат или в приятелки, или обратното - в две враждебни същества. Никога обаче в майка и дъщеря. Веднага след това и за двете става ясно, че при всички ситуации ще трябва да си поделят обичта на един мъж - син и съпруг. Едната е майка, другата -любима жена.

 

Известни са различни истории, невероятни по съдържание, разнообразни по драматизъм, всичките неочаквани за нашето съвремие.

Защо и кому са нужни такива игрички на малки семейни войни за дреболии?

Такива ли са всъщност жените? Почти винаги са лоши свекървите, почти винаги горките са снахите! Или пък обратното, според случая -горката майка и злата снаха.

Не всичко е така просто, както може би изглежда. Защото проблемът не е в самите жени, а в ролите, които трябва да изпълняват в едно семейство.

 

Френската психоаналитичка Кристин Оливие обяснява дилемата с „рухналата надежда".

Надеждата на майката, която е възпитавала сина си, очаквайки да споделя с него цял живот. Без да съзнава, тя дори го формира по свой вкус - той е мъж, но подобен на майка си. Който пък от своя страна желае все някога да се откопчае от полите й.

Кръговрат, който се повтаря от поколение на поколение.

 

User Avatar

Снаха и Свекърва се разхождат по магазините. Снахата настоява:"... да купим нещо за рождения ти ден майко, защото не сме ти взели нищо, избери си ти, хем ще го премериш, да ти е по мярка.

Свекървата нервно прецежда през зъби. "Абе аз мога да си избера, ама после какво ще кажете, нека за вас да има". А на ум си мисли: как ще те очерня иначе пред сина си, ако се върнем и кажа, че си ми купила подарък. По добре е нищо да не ми купиш ти, а да ми дадете пари, аз знам, как да ги изхарча. Хем от тебе ще се оплача, че не мислиш за мене, хем за себе си нова дреха ще имам.
User Avatar
Поводът първи април – ден на шегата и организирания от нас конкурс Виц за свекървата – ето малко семеен хумор, с най-добри чувства към любимите майки на нашите любими мъже. Един свеж поглед към семейните ни отношения.От кога датира враждата " снаха – свекърва "?

Още от времената, когато се е пишело на старобългарски. В граматиката на този език тези две думи не стоят в едно склонение.

Коя е идеалната свекърва?

Тази, която има кънки на краката и катинар на устата.Седят три майки с децата си в кварталната градинка и разговарят. Едната казва:

-Моята свекърва като почина по нейно желание я погребахме на едно райско местенце в

планината до едно поточе под една красива плачеща върба.

Другата казва:

– Моята пък я погребахме на едно островче в средата на река сред чудна природа.

реклама

Спокойствие и идилия!

В този момент на третата звъни GSM-а и свекървата й се обажда да разбере какво прави, как са с детето. Снахата отговаря:

– Ми на чист въздух сме в градинката. А ти какво правиш?

– Ами нищо, мотам се нещо из къщи- отговаря свекървата

Снахата казва:

– Мотай се, мотай се ама те хубавите места хората ги взеха вече!

User Avatar
Не съм свекърва и никога няма да бъда, защото имам дъщеря. Обаче съм снаха! От тия, дето не винаги могат да се похвалят с безусловна обич от „втората” си майка... И все се питам защо туй явление е така разпространено из нашите географски ширини. Легенди се носят за враждите между снаха и свекърва. И с право. Потресаващи са историите, на които съм попадала за взаимоотношенията между тези две дами. Веднага искам да кажа, че има и изключения. За щастие, познавам изключително добри свекърви и снахи. Защото, когато човек е добронамерен към някого, рядко ще срещне отпор или открита омраза. Наше приятелско семейство- англичани- имат двама сина. И две снахи. Единият ги дари с две внучки, другият няма деца- доста късно се ожени. Свекървата не прави разлика между снахите. Не критикува, не коментира, не натяква. Пред тях се държи естествено, но без излишно фамилиарничене. Не се опитва да „превъзпита” снахите. Не прави забележки как се отглеждат внучките й. Не иска обяснения, не се обижда, не помни до гроб грешките на снахата и не търси под вола теле. Приема, че това е отделно семейство, различно от нейното, с различни разбирания и не влиза в конфликт със снахата. Колкото и да ви е чудно, искрено се радва и на двете си снахи и е доволна, че синовете й са щастливи. Макар и да не живеят според нейните разбирания. Тя ги обича, подкрепя и не ги съди. Така е в Англия. Много важно, ще кажат някои. А тук как стоят нещата? Отвърже ли се езикът на свекървата, следват чудеса от умопомрачителни заключения за „проклетията” на снахата, която е насочена лично срещу нея с цел да я уязви, обиди, унижи, смачка…. Дали е така наистина? „Снаха” на английски език е „daughter-in-law”. „Свекърва” е „mother-in-law”. И двете понятия включват думите „майка” и „дъщеря”. Което ще рече, че снахата е дъщерята, която винаги сте искали да имате. Колко свекърви мислят за снахите си по този начин? Скандално ли ви се струва да си помислите, че снахата ви е дете- така, както е синът ви, а не е врагът в къщи? Можете ли да я обичате като собствено дете? Да я приемете като родна дъщеря? И така, както прощавате грешките на сина си, да прощавате и нейните? Да ги приемете като грешки на младостта, а не като целенасочени нападения срещу вас? Да я подкрепяте и обичате цял живот, въпреки някои издънки? От сина си никога не бихте се отказали, нали? Без значение какво направи или каже. Направете го и за вашата снаха. Ще сте спокойна, щастлива и ще се радвате на полагащото ви се внимание и обич от най-близките ви същества- синът, снахата и прекрасните ви внуци. Нима има по-голяма благословия от това?

И ще се смеете от сърце на всички онези зловещи разкази с неясен край за кръвожадни битки между снахи и свекърви. За злата свекърва, проклела снахата да няма деца. Или за тази, която подарила златен пръстен на снаха си, като предварително го „закодирала” за раздяла, болести и смърт. И цял живот чакала проклятието да се сбъдне, докато не разбрала, че няма как да стане, защото снахата предвидливо е изхвърлила скъпоценния дар…. И други подобни „градски легенди”, които не ви касаят и за които не искате да знаете. Защото това се случва само в приказките, а не в реалния живот, нали?

И понеже сте преди всичко майка- знаете, че децата са най-големият Божий дар. Те са вашето щастие, отговорност и любов. Смисълът на живота. Затова ежедневно благодарите на Господ за този дар и се чувствате благословена.
Визитна картичка

Име:Снахите, свекървите и златото...Клубът на щастливите снахи

Създаден: неделя, 27 декември 2009

Членове: 4

Описание: стихчета,разкази и каквото се сетите още

Модератор(и): Стелинце

Галерия
Членове