Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Любопитно

User Avatar
парижки-готвач-открил-стерилизирането-и-консервирането
Консервирането на хранителни продукти е било познато и използвано още през древността. Разбира се, не във вида, в който го познаваме в наши дни – използвани са материали като восък, вино, ароматни растения, сол.

По-късно за консервиране са използвани спирт, оцет, етерични масла. Голямата крачка за консервирането на храната е била направена през 1795 година.

Никола Апер е френски готвач, който е открил, че храните могат да се стерилизират и консервират. Това се е случило през 18 век – Наполеон е обявил голяма награда за онзи, който намери начин хранителните продукти да се запазват по-дълго време.

Наградата е била 12 000 франка. Десетки изобретатели се заели с тази задача, но единствен парижкият готвач Апер открива, че хранителните продукти се стерилизират при загряване, а след това могат да бъдат консервирани чрез херметическо затваряне. Експериментите на Апер продължили цели 15 години.

Накрая готвачът сложил храна в стъклени бутилки – затворил всяка една с коркова тапа и после „сварил“ бутилките във вода. През 1802 година първата парижка фабрика за консерви отваря врати, а с това се поставя и началото на индустрия, чиито мащаби в наши дни са колосални.
Консерви

Основният проблем се оказали само тапите – те не издържали на налягането, освен това стъклените бутилки се оказали доста тежки са войниците. Няколко години по-късно Апер публикува своя книга наречена Изкуството за консервиране на животински и растителни продукти.

В нея френският изобретател разказал каква са тайните са стерилизацията, а след нейното публикуване, британците наричали готвача благодетел на човечеството.

Дълго време тази технология била наричана с името на своя изобретател Апертов метод. И макар че първообразът на консервата измисля французин, англичанин получава патент за това.

През 1810 година Питър Дюранд (или Дуранд, на английски – Peter Durand) патентова кутиите за консерви, но неговата идея е да се използват метални цилиндри. Дюран е английски търговец. След няколко години в Англия била отворена и първата фабрика за консерви.

Дълго време отварянето на консервите е било сериозен проблем. Ламарината била доста дебела и отварянето понякога било истинско предизвикателство – според някои източници, налагало се е дори да се използва чук. Първата отварачка за консерви била патентована от американеца Езра Уормър, но това се случва чак през 1857 г.
http://gotvach.bg/n5-45655-%D0%9F%D0%B0%­D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D­0%B8_%D0%B3%D0%BE%D1%82%D­0%B2%D0%B0%D1%87_%D0%BE%D­1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0­%BB_%D1%81%D1%82%D0%B5%D1­%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%­B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B­D%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%B­8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%8­1%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8­%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%­D1%82%D0%BE
User Avatar
бански-от-чисто-злато-представиха-в-китайбански-от-чисто-злато-представиха-в-китай
Бански от чисто злато бяха представени пред публика в Китай през уикенда. Потресаващите бикини са на стойност 100 хил. британски лири. Любопитно е, че веднага след събитието, банските били закупени от посетител, решил да запази анонимност.
http://www.bulgaria.utre.bg/gallery/2014/08/11/420­5-banski_ot_chisto_zlato_­predstaviha_v_kitay_galer­ia
User Avatar
във-великобритания-откриха-хотел-за-кокошки
Цената е 1,7 долара за нощувка
Хотел за кокошки приема квартиранти в село в Северозападна Англия, съобщи ИТАР-ТАСС.
Цената е 1,7 долара за нощувка. Интересът е голям. Веднага щом публикувал обявата в интернет, 18-годишният Сам Джоунс получил резервации за 36 "стаи".
"Много бях изненадан, защото първоначално се надявах да имам 5-6 клиента" - призна момчето, като разясни, че приемат не само кокошки, но и патици и пуйки. Хотелът за кокошки е в селскостопански район в графство Ланкашир, уточни в. "Дейли мейл".
http://www.bulgaria.utre.bg/2014/08/12/249992-vuv_­velikobritania_otkriha_ho­tel_za_kokoshki
User Avatar
колко-китайци-се-събират-в-един-басейн--15-000!
15 000 души влязоха едновременно в басейн в провинция Сечуан, за да се разхладят в големите жеги, обхванали Китай. Огромният басейн, пълен със солена вода, е известен като "Китайското мъртво море", но днес в него има повече китайци, отколкото вода.
Хората, които попаднали в средата на множеството, са чакали с часове, за да излязат. Разминаването е допълнително затруднено от големите пояси, с които почти всички влизат във водата.

Китай страда от мощна гореща вълна с температури над 40 градуса. Експерименти със сурови яйца, които за минути стават "на очи" под слънцето, и пържола, оставена на тротоара за 10 минути, която става средно изпечена, обиколиха Мрежата.

Граждани алармират, че на открито и в станциите на метрото хората масово припадат от жегата, а който стъпи бос на асфалта, получава мехури по краката.

Очаква се през следващите дни температурите да продължат да се покачват, а хората да прибягват до все по-отчаяни мерки, за да се разхладят.
http://www.blitz.bg/news/article/214324
User Avatar
тато-за-капак
Светлият лик на Тодор Живков (мир на праха му) краси предния капак на шуменска мазда с пернишки номера. Шмоко засече автомобила днес предиобед преди Тато още да е окончателно полиран. Ако се съди по първите реакции - за един ден минувачите сами ще се хвърлят на капака и ще полират бившия диктатор.

Автомобилът с Тато е собственост на 31-годишния шуменец Диан Тодоров. Мъжът, който е мебелист и се занимава основно с правене на кухни имал и други коли с картинки преди - от йероглифи до филмови герои. Идеята за Живков обаче назряла, след като върху кола се появила физиономията на бившия гард на диктатора Бойко Борисов. Диан признава, че е бил малък по времето, когато е управлявал Тато, но от това, което е чувал и чел животът по негово време бил по-добър.



Диан признава че неговото участие в рисунката е подготовката на капака и лакирането. "Зографът" на Тато е художникът-татуист Румен Десев от тату студио "Dоwn blue tatoo". Изписването на първия партиен и държавен ръководител до 1989 година е направено с аерограф Собственикът на ламаринения лик е готов да се раздели с него срещу 500 лева, научи още Шмоко.
User Avatar
витамини-през-есента
Преминаването от горещо лято към прохладна есен може да причини известен стрес за организма и отслабване на имунната система. Всички знаем, че това води след себе си неприятните болести. За да се предпазим от тях трябва да подготвим нашето тяло за ожесточената борба. Нашето оръжие ще бъдат витамините. В аптеките може да откриете всички витамини, от които се нуждае вашето тяло. Но и без прием на малки цветни хапченца, всеки от нас ще си може да осигури необходимия минимум от витамини. Това става по изключително лесен и естествен път, просто наблегнете повече на някои храни.
На първо място заредете своя организъм с укрепващи имунната система витамини. Ще се нуждаете от А, В6, С и Е. Тях лесно можете да си доставите чрез приема на плодове, зеленчуци, както и хранителни добавки. Морковите са богат източник на витамин А, но запомнете, че те трябва да се консумират с мазнина, тъй като този витамин е мастноразтворим и без мазнина, той няма да се усвой добре от човешкия организъм. Тялото ви ще си осигури витамин В6 най – лесно от бобовите култури и картофите. Лимоните, портокалите, червените чушки са богат източник на витамин С. Есента е сезонът на сладкото грозде. Възползвайте се от това и заместете с него десертното блокче. Гроздето е познато на медицината като богат източник на витамин С. Зехтинът и царевичното олио ще допълнят нужните запаси от витамин Е. Луковите и зелеви храни ще ви заредят с витамин В1, В2 и В12. Витамин D влиза в категорията на необходимите витамини за есента. Него лесно ще си набавите от гъбите, сиренето, жълтъка. Комбинацията от витамини D, А и С предпазва от настинки. За децата и по – възрастните се препоръчва допълнителен прием на витамини чрез мултивитаминни препарати.
Есента носи със себе си пълна кошница от плодове и зеленчуци. Насладете им се и същевременно защитете организма си.
http://womens.bg/vitamini-prez-esenta/