Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Dakar

User Avatar
User Avatar
българи-ще-участват-в-рали-„дакар-2011
Тодор Христов и Петър Ценков са първите българи, които ще се включат в рали „Дакар 2011". Двамата ще представят България, но ще карат за най-големия частен отбор в Европа - MD Rally Sport. Двамата пилоти днес дадоха пресконференция в Шумен. Първите български представители с АТV ще се състезават съответно с номера 265 и 261.

„Шумен е единствения град, в който правим пресконференция след София. Причините за това са две - първо, че фотографа Стоян Драев ще ни придружава и втората причина е, че навремето моята спортна кариера в офроуда започна от Шумен", това заяви Тодор Христов.

През изминалата година двамата пилоти са участвали в 17 състезания и имат 11 подиума. „Подготовката ни вървеше много добре, миналата година направихме рекорд - за 24 часа изминахме 1 000 км. по навигация и това ни даде сили да скочим към следващото голямо изпитание", каза Христов.

Христов и Ценов заявиха, че се готвят активно за престижното състезание. „Целта ни е минимум да финишираме. Най-късият ни етап е 330 км., а най-дългия 860 км.", добави Христов. Той поясни, че през тази година ще има специален скоростен етап от 230 км. на 3 300 м. надморска височина.

Двамата ще трябва да изминат 9 000 километра през Аржентина и Чили, да прекосят дюните в пустинята и да финишират в Буенос Айрес. „ Надявам се, че подготовката, която имаме към този момент ще ни позволи да се представим добре там", отбеляза Тодор Христов.

По време на пресконференцията днес шуменският фотограф Стоян Драев каза, че след завръщането си ще подреди изложба със снимки, които ще направи по време на ралито


dariknews.bg
User Avatar
Първите българи, които участват в най-трудното рали в света “Дакар”, развяха родните трибагреници пред 800 хиляди зрители.

Тодор Христов и Петър Ценков, които ще се състезават с ATВ-та, бяха аплодирани в събота сутринта в Буенос Айрес, когато бе даден стартът на третото издание на надпреварата в Южна Америка.

Българите, както и другите смелчаци, преминаха през шпалир от ентусиазирани фенове, проточил се на повече от 20 километра.

Нашите момчета ще се впуснат в люта битка с рекордно голям брой участници в техния клас - 33.

Керванът потегли от 67-метровия Обелиск, който се смята за символ на Буенос Айрес. Участниците са от 51 държави и трябва да преодолеят над 9500 километра, 5000 от които високоскоростни отсечки. Христов и Петър Ценков са част от френския отбор MD Rally Sport. Тодор Христов стартира с №265, а Петър Ценков с №261.

Маршрутът включва 14 етапа, а финалът е на 15 януари отново в аржентинската столица. В състезанието участват 68 камиона, 146 леки автомобила, 183 мотоциклета и 33 четириколки (АТВ).

На 1 януари състезанието имаше шоухарактер, след като състезателите и техните машини дефилираха пред хилядната публика и се придвижиха, без да бъде измервано времето, от столицата на Аржентина до Виктория.

Вчера с етап 1 започна същинското рали с преход от Виктория до Кордоба към пустинята Атакама, където ще нагазят утре.

Първото изпитание обаче включваше и труден планински терен, като кулминацията се очаква да е днес, когато керванът ще достигне невероятните 4800 метра надморска височина в Андите, колкото е висок и европейският първенец Монблан.

Иначе вчера Ценков тръгна на старта 11-и, а Христов 14-и по дългото 566 км трасе. (24часа)

Публикувана: Неделя,2-ри Януари 2011
12>>
Визитна картичка

Име:Dakar

Създаден: четвъртък, 14 януари 2010

Членове: 13

Описание:

Модератор(и): PRESLAVA77

Галерия
Членове