Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Най-редките неща в света

В този клуб можем да пишем за неща, които са уникални и/или рядко срещани.
User Avatar

Манастирът Света Катерина в подножието на връх Синай в Египет е бил построен по нареждане на император Юстиниан през VI век. Това е много голям и важен православен манастир, може би най-старият действащ манастир в света, който никога не е затварял вратии се обитава от около 20 монаси. В него си намира прочутата църква Свето Преображение с прекрасните си мозайки. Библиотеката му съдържа най-голямата колекция на ръкописи след Ватиканската. Според легендата някъде тук Мойсей е видял горящия храст като божи знак. Манастирът е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

User Avatar

Тибетският манастир Ламаюрю, наричан още Юнг-дунг Тапа Линг, в окръг Каргил в Ладах е най-старият и най-големият „гомпа", съществуващ в района. Той датира от времето на индийския майстор на будистката традиция Тилопа и неговия ученик Наропа. Разположен е на 3510 м надморско равнище по пътя Шринагар-Каргил-Лех и подслонява 200 монаси и лами.

User Avatar

Манастирът Кикос е построен на 1318 м надморска височина в планината Троодос и той е един от най-известните в Кипър. В този манастир първият президент на Кипър архиепископ Макариос III започва своята църковна кариера. Основан е в края на XI век от византийския император и е посветен на Дева Мария.

User Avatar

Построен е между X и XIII век и се намира в севериозточната част на Армения в селската община Хагфат. Основният параклис е бил изграден по заповед на царица Хосровануш. Представлява забележителен пример на арменската религия, смесица между религиозна византийска и традиционна архитектура.

User Avatar

Манастирът със златните кубета Свети Михаил се намира в Киев, на западния бряг на Днепър в Украйна. Стилът му е византийски и е изграден през XII век по времето на княз Святополк. По време на монголско-татарските нашествия е пострадал силно и е бил неколкократно наново изграждан, през XVII век за последно. На камбанарията на манастира има часовници и камбани, които изпълняват уникална мелодия.

User Avatar

Манастирът е построен през Х век от отшелника Иван Рилски. Намира се в полите на най-високата планинска верига на Балканите. Разположен е на площ от 8800 кв.м и е разделен на четири секции. В центъра му е издигната църква, типична за българското възраждане през XVIII и XIX век.

User Avatar

Манастирът Чуфлея се намира в Кишинев, най-големият град в Молдова. Причила на замък от приказките с белия и синия си цвят. Идеята за манастира е от 1858 г. на търговеца Анастасе Чуфлея, а сградата в руско-византийски стил е била построена в началото на XX век. Личи си влиянието на московската архитектура, особено по отношение на серията големи и по-малки кубета.

User Avatar

Издигнат е на склона на планина на 3120 м надморско равнище – над долината на Паро в Бутан. Манастирът е свързан с будисткия свещеник Падмасамбхава и е един от духовните центрове на тибетския будизъм. И 7-те му храма са отворени за посещение. До манастира се стига или пеша, или на гърба на магаре.

User Avatar

Манастирът на Сучевита в Буковина, Румъния е построен в края на XVI век от семейство Мовила. Под закрилата на ЮНЕСКО е от 2010 г. и външните му стенописи са най-добре запазените от всички църкви в Молдова. На северната му фасада е изографисана „Стълбата на добродетелите", която представлява внушителна композиция, представяща битката между доброто и злото. Манастирите в Буковина са били първите в света, които са били украсени с външни стенописи.

User Avatar

Този внушителен храм-манастир от древния имперски и религиозен Ангкор в Камбоджа датира от XI век и е бил построен от Суриаварман II. Първоначално е бил индуистки, след това става будистки, като символизира кхмерската архитуктура и олицетворява като цяло Камбоджа. Той всъщност е и основната туристическа забележителност на страната.Манастирът Ангкор Ват в Камбоджа