Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: София

User Avatar
зоопаркът
Зоопаркът в София се намира на ул. „Сребърна“ №1. През летния сезон е отворен за посетители от 9:00 до 19:00 ч., а през зимния — от 9:00 до 17:00 часа. Зоопаркът е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

 

Зоопаркът в град София започва да съществува през 1888 г. Тогава той не е разположен на сегашното си място, а в бившия царски дворец. Първата поява на животинска експозиция представлява появата на черен картал. Животинската колекция бързо се разраства, поради интереса на цар Фердинанд към колекционирането на диви животни. Фердинанд се интересувал особено от птици. Поради това недълго след възникването на зоологическата градина бил изграден специален павилион, в който били пуснати фазани. Следващото попълнение на зоопарка бил елен, а след него в градината трябвало да се поместят и двойка кафяви мечки. Територията, с която разполагали се оказала недостатъчна, поради което царят определил за целта част от бившата ботаническа градина.

 

По това време теренът на ботаническата градина се намирал в края на града. През средата на терена, отреден за развитието на бъдещата зоологическа градина, минавало сухото коритото на един от притоците на Перловската река. На отредения терен се намира само една стара сграда, която се използвала за складиране на зеленчуци и семена. Сградата била преотстъпена на бързоразвиващата се зоологическа градина. Продължило обогатяването на животинската колекция. Тогава интересите на царя се насочили извън рамките на България. През 1892 г. в зоопарка били докарани първите два лъва. В сграда, в която да се помещават двата хищника била преустроена дотогавашната сграда за фураж и зърно. Още през същата година двата лъва дали поколение - едно мъжко лъвче.

 

През 1893 г. за управител на софийския зоопарк бил назначен орнитологът д-р Паул Леверкюн. Основният принос на Леверкюн е в построяването на голям брой клетки и помощни сгради, които по-късно спомагат за по-бързото разрстване на зоологическата градина. През периода на неговото управление е построена и солидната сграда, в която по-късно биват настанени първите пристигнали в зоопарка бели мечки. Три години по-късно на този пост бива назначен дотогвашния главен ловец на двореца Бернард Курциус. Той пристигнал в България заедно с цар Фердинанд. Бернард Курциус остава на този пост в продължение на над 40 години.

 

През 1894 г. е построен първият басейн на територията на зоопарка. Тогава басейнът е зает от няколко розови пеликани. През същата година е докарана първата едногърба камила. През 1894 г., както и през следващите години са разширени значително колекциите на птици и бозайници. През 1895 г. е построена голямата куполовидна клетка, предназначена за едрите грабливи птици. През същата година в нея са пуснати и два брадати орела. Особено важно за зоологическата градина е че през следващите десетина години тези орли силно увеличават своя брой.

 

В наши дни в софийската зоологичиска градина се отглеждат огромен брой екзотични животни, както и много животни, които са характерни за българските земи.

User Avatar
  Национален природонаучен музей

    бул. "Цар Освободител" 1А,

    тел.: 02/ 987 41 95, 988 51 15 - номератор

 

    Национален военноисторически музей

    ул."Черковна" 92,

    тел. 02/ 946 1805; 946 1812 + вътр.номер

 

    Национален музей "Земята и хората" - www.earthandman.org

    бул. "Черни връх" 4

    тел.: 02/ 865 6639, факс: 02 / 866 1455

    e-mail: emnmuseum@mail.bg

 

    Национален eтнографски музей

    пл. "Батенберг" 1

    тел.: 02/ 987 4191

    раб. време: от вторник до неделя: 10:00-18:00ч.

 

    Национален исторически музей - www.historymuseum.org

    кв. Бояна, ул. "Витошко лале" 16

    тел.: 02/ 955 4280

    раб. време: от понеделник до неделя: 09:30-17:30ч.

 

    Къща музей на Иван Вазов

    ъгъла на улиците "Г.С. Раковски" и "Ив. Вазов",

 

    Национален исторически музей

    кв. Бояна, ул. "Витошко лале" 16

    тел.: 02/ 955 4280

    раб.

 

реклама

време: от понеделник до неделя: 09:30-17:30ч.

 

    Музей на спорта

    Бул. "България" 1А,

    Национален стадион В. Левски,

    тел.: 02/ 930 07 61

 

    Музей по палеонтология и историческа геология към СУ

    бул. "Цар Освободител" 15

    тел.: 02/ 930 8200

 

    Национален литературен музей

    ул. "Г. С. Раковски" 138, ет. 2

    тел.: 02/ 988 24 93, 987 34 14

 

    Национален селскостопански музей

    ул. "Суходолска" 30

    тел.: 02/ 929 67 53

 

    Национален църковен историко-археологичен музей

    пл. "Света Неделя" 19

    тел.: 02/ 988 13 43

 

    Националния Политехнически музей

    ул."Опълченска" 66,

    тел.: 02/ 931 80 18, 832 40 62
User Avatar
националният-дворец-на-културата
Националният дворец на културата е многофункционален комплекс, съвременен замък – синтез на модерна архитектура с пластични изкуства. Великолепните пространства са одухотворени от над сто произведения на монументалната живопис, скулптурата, дърворезбата, гоблена, металопластиката и други жанрове...

 

В него има повече желязо отколкото в Айфеловата кула, под покрива му са съсредоточени както културният живот на столицата, така и престижна конгресно-конферентна дейност, делови и политически събития. В този смисъл той е уникален.

 

Тук всеки намира нещо за себе си. Модел, който на пръв поглед изглежда еклектичен, но всъщност е дълбоко демократичен. В залите и фоайетата му присъства изкуството и си дават среща всички музи. Тук можете да срещнете както големи артисти така и видни конгресмени, политици, бизнесмени. Има прекрасни условия и добри професионалисти за провеждането и на най-престижните прояви, могат да бъдат посрещнати и най-строгите международни изисквания.

 

 

 

 

НДК се превърна в естествен притегателен център за столичани и гостите на столицата, а силуетът на Двореца на фона на Витоша вече е емблематичен.

User Avatar
история-на-софия
София е една от най-древните европейски столици. Счита се, че историята й датира от 8 000 години пр.н.е.

 

През 8 век пр.Хр. около термалните извори възниква древен тракийски град, наричан от римляните Сердика.

 

Около 1в. по време на римската епоха градът процъфтява най-напред като център на административна област в провинция Тракия, а в края на 3 век се превръща в столица на провинция Вътрешна Дакия.

 

По времето на император Марк Улпий Траян Сердика получава статут на римски град и започва да носи неговото родово име - Улпия Сердика.

 

През 5–6 век по време на „великота преселение на народите“ градът преживява нашествия от хуни, готи и други варварски племена.

 

През 809 г. градът влиза в пределите на българската държава и получава българското име Средец.

 

От 14в. почти до края на 19-ти век градът е под османско владичество.

 

По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. София е освободена на 4 януари 1878 г. от руски части, под командването на генерал Йосиф Гурко.

 

На 20 октомври 1878 г. от Пловдив в София се премества седалището на Временното руско управление, а на 3 април 1879 г. по предложение на Марин Дринов, Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България. В резултат на това броят на жителите нараства много бързо.

User Avatar

Визитна картичка

Име:София

Създаден: вторник, 12 февруари 2008

Членове: 6

Описание:

Модератор(и):

Галерия
Членове