Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: КАФЕТО

User Avatar
утринно-кафе
Опитвам като тебе да го правя –
най-дъхавото утринно кафе,
което помни нощната забрава
и ласките от топло кадифе...

Горещо, с билков мед и със сметана,
завивка топла и лъжичка страст...
Във този миг бих искал да остана
и в тебе да потъвам дълго аз...

Отпивам бавно... Вън градът се буди...
Цигарата сама ще догори...
И от терасата врабче учудено
ще гледа как го пием от зори...

Ванилин Гавраилов
User Avatar
порно-в-чаша
Новата мания в Ню Йорк е специалитетът „Порно в чаша”, предлаган в местно кафене.

Това, което находчивият собственик Тони Фишър е измислил, е близо до представите за рай на кафеманите - десет шота с кафе еспресо с високо съдържание на кофеин.

Печалбите на кафенето рязко се увеличили след нововъведението, признава 37-годишният Фишър. Той обаче допълва, че екстраенергийната серия от напитки не се продава на лица над 40-годишна възраст, тъй като е застрашено здравето им.

Идеята на откривателя дошла след като открил, че на самия него дори двойното кафе му е недостатъчно и се нуждае от още едно. Фишър определя напитката си като особено подходяща за хора, които се опитват да изследват границите на възможностите на кафето и кофеина.

И как иначе - десетте шота с по-сериозно кофеиново съдържание неслучайно са си спечелили вече прякора „секс в чаша" заради впечатляващата активност, която се появява у консуматорите му след серията.

Истинското наименование в менюто обаче е далеч по-тривиално - „диеци", от италиански - „десет".

Още любопитни неща и актуални новини четете в BNews.bg
User Avatar

    

 

Вярвам, че хората сме постигнали много не защото сме умни, а защото имаме палци, които ни позволяват да направим кафе.

Флаш Розенберг

 

Веднага щом седнеш да изпиеш чаша горещо кафе, шефът ще те  помоли да свършиш нещо, което ще ти отнеме поне толкова време, колкото  на кафето - да изстине.

Неизвестен автор

 

Нямам проблем с кофеина. Имам проблем без него!

Неизвестен автор

 

Зад всяка преуспяла жена стои огромно количество кафе.

Стефани Пиро

 

Всеки трябва да вярва в нещо. Аз например вярвам, че ще изпия още едно кафе.

Неизвестен автор

 

Измервам живота си с кафени лъжички.

Т. С. Елиът

 

Кръвната ми група е кофеин.

Неизвестен авторСамо ирландското кафе предоставя в една-единствена чаша и четирите  жизненоважни хранителни групи: алкохол, кофеин, захари и мазнини.

Алекс Ливайн

 

"Животът е кафето, а работата, парите, социалното ви положение  са чашите. Те са просто инструменти, които удържат и съдържат живота и  видът чаша, която имаме, не определя, нито променя качеството на живота  ни. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим  на кафето, което ни е дал Бог... "

 

Насладете се на кафето си!

User Avatar

 

Еспресо пият педанти, капучиното е за нежни души

 

Обичащите го горчиво са кариеристки

 

Една-единствена чаша кафе и не ви е нужен психоаналитик.  Домашно, турско, със захар или без, еспресо или капучино, с мляко или  без мляко. Предпочитанията ви към горчивата напитка издават не само  характера, но и навиците ви. Обърнете внимание какво кафе пие партньорът  ви сутринта и така ще научите нещо, което не ви е известно за него.  Според учените изборът на кафе недвусмислено определя характера.  Заключенията обаче са различни за дамите и кавалерите - мъжете, които  обичат еспресо, са педанти, а жените със същите навици са доминиращи  личности.   

Ако той пие късо еспресо, най-вероятно е амбициозен, педант,  зубрач и на първо място за него е работата. Той е бърз, както и кафето  му, обича всичко да е навреме и с презрение се отнася към закъснението.  Към дамата си е нежен, но има моменти, в които е по-добре да не сте пред  очите му.Мъжът, който пие дълго кафе, е безупречно облечен, никъде не ходи  без часовник и чадър, възпитан е и знае какво иска. В любовните  отношения той е непредсказуем и забавен и компанията му никога не  досажда. Въпреки това не остава сляп за красотата на другите жени и  поддържането на връзката ви ще изисква много търпение.  Капучиното пък е любимо на непоправимите романтици. Те са нежни,  внимателни, с музикално настроение. Техният живот е като пяната на  кафето и привличат вниманието, където и да се появят. Любителят на  капучино е това, за което всяка жена мечтае. Той е провокативен и е  запазил детето в себе си. Този тип мъже обаче много лесно внася  безпокойство в женското сърце и не е добър избор, ако търсите вечната  любов.  

Ако пие кафе с мляко, без съмнение е меланхолик с намалено ниво на  тестостерон, твърдят експертите. Нежен и чувствен, той непрекъснато  търси сродната душа. Понякога обаче е прекалено пасивен, няма  инициатива, затова и много от дамите го смятат за скучен.

Кафето с алкохол разкрива художествената душа при мъжете. Мъжът,  който пие този вид кафе, е оригинален, с изтънчен вкус, естет с открит  поглед към живота. Много често обаче той има тежък характер, променливо  настроение и не е леко да му се угоди.

Учените обаче предупреждават дамите да избягват мъжете, които не  пият кафе. Много често те са песимисти, винаги друг им е виновен и  техният свят е черно-сив.Ако жената пие късо кафе без захар, има много голяма вероятност да  сте попаднали на предател. За нея кариерата и успехът са първостепенни.  Бавно, но сигурно ще превзема контрол във връзката ви и ще е доминираща,  независимо от това, дали ви харесва или не. Ще иска от вас да се  променяте и приспособявате към нейните планове. Ако изоставате и не  можете да следите нейния ритъм, ще ви захвърли като стари обувки и ще ви  сложи етикет на неудачник.Ако пие дълго еспресо или турско кафе, трябва да сте наясно, че сте  на сигурно място. Дамата, която пие този вид кафе, никога няма да ви  тормози. Тя е нежна, обича голямо семейство, къща с баща и много деца.  Въпреки че с такава жена понякога може да ви е скучно, това няма  прекалено да ви пречи, защото е невъзможно да не я обичаш. Ще бъдете  щастлив, доволен и обичан мъж.

Ако си пада по кафе с мляко, бъдете сигурни, че тя робува на  детството си. Тя е мечтателка, живее в своя малък приказен свят и не  трябва да я събуждате. Ако искате да прекарате живота си със затворени  очи, да не обръщате внимание на проблеми, тя е идеалната за вас.Жената, която пие турско кафе със захар, е стабилна и смирена. Почти  няма да я видите да крещи и изпада в истерии, но затова и на всички  останали полета е сравнително студена. При нея има ред, ако искате от  нея да бъде страстна, значи сте сгрешили. Тя не показва чувствата си в  никакви ситуации и най-подходящ за нея е доминантен мъж, който да я води  в живота.  

Ако жената не пие кафе, значи е страдала от липса на любов и  непрекъснато иска нови доказателства за привързаност. Често е нещастна и  много трудно може да я развеселиш, смятат учените.

Петя Бояджиева  

User Avatar

  

Здравей Съдба, да пием по кафе ще позволиш ли? Да поговорим само  двете - ти и аз. Да ти разкажа аз за мен, ще разрешиш ли... не, няма да  те бавя, само час.

 

А как, Съдба го предпочиташ, да е сладко? или без вкус, горчиво  като теб?... Ще пиеш бавно, със наслада кратка или греховно, като в стар  изгнил вертеп...

 

До мен, Съдба, ти поседни и ме послушай, отпий на глътки черното  от жал кафе и в думите, Съдба за малко се заслушай... те идват от  изпълненото с гняв сърце.

 

За мен, Съдба, ти майка трябваше да бъдеш, а мащеха защо  проклета си до днес?! Дори сега усмихвайки се пак ме лъжеш, че шварц  кафето е, а аз поисках нес!...

 

Така, Съдба, ме лъжеш от години и след провала свой аз трупам  пак провал. Защо, Съдба, ме смачка, обясни ми Нима за теб съм просто  глупав фал?

 

Опитвах да те променя но безуспешно, дори да ти избягам без  следа... Но всяка моя стъпка бе погрешна и пак обезумяла търсех теб,  Съдба!

 

Добро ли е кафето, да не пари? Внимавай, като мене да не  изгориш! И както аз поемах твоите шамари виж, егото си да не нараниш!

 

Допивай си кафето и от мен се махай! Не вярвам вече в теб и в  твоя чар! Не ме поглеждай, милост в мен не чакай... ти въглен си...аз  вече съм пожар!

 

Сама ще те създам от днес до края, измислена с любов, дори с  тъга... Във самота и от сърцето си ще те извая, На мене гордо вречена  Съдба...!

Devils Angel

User Avatar
Факт е, че кафето (от тур. kahve) е една от най-популярните напитки в света. Ако обаче си зададем въпроса какво точно представлява то, ще се изненадаме от разнообразните отговори, които можем да открием. Кафето е радост и почивка, повод за размисъл, вдъхновение и споделеност, прекрасен ритуал, време за приятелски разговор, за усмивка, или просто едно от нещата, без които не можем в ежедневието си. До такава степен сме приели кафето за даденост, за неразделна част от делника и празника ни, че рядко отправяме поглед към неговия произход и история.

 

Откъде е произлязло кафето?

За родина на кафето се смята Етиопия, където то се среща и до днес като диворастящо растение. Но своята популярност кафето дължи не на родината си, а на държавата Йемен, откъдето започва триумфалното му шествие и завладяване на света. Все още дори и специалистите спорят за произхода на името на кафето. Някои смятат, че "кафе" се образува от арабското "кауе", което означава сила, енергия. Други го свързват с названието "кахва", идващо също от арабски и означаващо "вино". Третата версия е на база името на провинция Каффа в Южна Етиопия, където и до днес из горите се среща диворастящо кафе.

 

Първите сведения за кафето са открити в арабски източници, датиращи около 1000 г. от новата ера. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе "Мока" е наречен на името на йеменското пристанище Мока, откъдето е тръгнало разпространението на кафето. Но преди арабите кафе започнали да пият не йеменците, а жителите на изчезналия по-късно град Джулфара. Тогава хората приготвяли напитката, варейки цели зърна и изсушени листа. Този начин на приготвяне се използва и до днес на някои места в Арабския полуостров. Бедуинското светло кафе "Далля" (по названието на медния съд. "Далля" ) и фурмите са бедуинските "хляб и сол", с които се посрещат желани и скъпи гости и до днес.

 

Първоначално разпространението на кафето ставало бавно. Използвали го главно като лечебно средство при слабост и умора. Арабите, стремейки се да съхранят тайната на своето откритие, отказвали да изнасят сурови семена кафе. Но многочислените ислямски поклонници, посещаващи Мека, бързо станали почитатели на любимото питие на местните. Скоро започнали да отнасят по родните си места и зърна кафе от Мека, наричайки го "ислямско вино". Дори поради особено засилилата се страст на арабите към кафето, през 1511 г. висшето ислямско духовенство създало в Мека "Съвет по кафето". На този съвет след дълго обсъждане било решено, че кафето развращава разума и чувствата на правоверните и ги отвлича от правата вяра. Кафето, както и виното, били забранени. Но не след дълго забраната, касаеща кафето, била постепенно и благополучно забравена.

 

Разпространението на кафето по света е съпроводено и с множество куриозни факти:

 

1453 г.: Кафето се появява в Константинопол чрез османските турци. Първото кафене в света е отворено в Константинопол през 1475г. и се наричало "Кива Хан".

1600 г.: В Италия папа Климент VIII е бил убеждаван от съветниците си, че тази любима напитка на османските турци е заплаха за вярата. Но той решава да обяви кафето за християнско питие.

1645 г.: Открито е първото кафене в Италия.

1652 г.: Открито е първото кафене в Англия. Постепенно кафенетата станали толкова популярни места за дебати, че били наричани "университети за едно пени", защото цената на чаша кафе е била едно пени.

1672 г.: Отваря първото кафене в Париж.

1675 г.: Виена е обсадена от Османската армия. Виенчанинът Франц Георг Колшитцки намира изоставените по полето от бягащите турци торби със "сух черен фураж". Колшитцки веднага разпознава, че това е кафе. Така той отваря първото кафене в Централна Европа. Там въвежда и смесването на кафе с мляко, което поставя началото на виенското кафе.

1690 г.: Холандците открадват кафеено растение от арабското пристанище Мока и първи започват да пренасят и култивират кафето за търговия – в Цейлон и другата им колония в Източна Индия – Ява.

1721 г.: Открива се първото кафене в Берлин.

1727 г.: Началото на бразилската кафеена индустрия. Тя се появява заради полковник Франциско де Мело Палета, който бил изпратен да реши граничен спор между френските и нидерландските колонии в Гвиана. Той не само успял да разреши спора, но и омаял съпругата на френския губернатор на Гвиана. Макар че Франция пазела много строго своите кафеени плантации, за да не излиза лист от тях, дамата се сбогувала с полковника, като му подарила букетче със скрит разсад за кафе.

1732 г.: Йохан Себастиан Бах композира своята Кафеена Кантата. Прави това не само от желание да създаде ода за любимата напитка, но също и като реакция срещу популярното мнение в Германия, че на жените трябва да се забранява да се пие кафе, тъй като ще станат стерилни.

1753 г.: Егберт Дау и неговата съпруга основават своя малък магазин за кафе и чай в Жур /Холандия/, наречен "Белият вол".

1900 г.: В Германия следобедното кафе се превръща в традиция. Немският израз "KaffeeKlatsch" се появява, за да означи женското клюкарстване по време на следобедното кафе.

1901 г.: Първото разтворимо кафе е измислено от американо-японския химик Сатори Като от Чикаго.

1946 г.: В Италия Ахил Гайа усъвършенства еспресо машината. Появява се капучиното, което е наречено така, защото цветът му напомнял на робите на монасите-капуцини.

2008 г.: Виетнамската компания за производство на кафе Vinacafe постави световен рекорд като приготви най-голямата чаша кафе. Тя съдържа над 3.5 тона от напитката, което е достатъчно, за да я опитат 30 000 души.

В средата на 16 век предприемчив арабин преплавал морето с голям запас сурови кафеени зърна и засадил първата кафеена градина на брега на Босфора. Начинанието му се увенчало с неочакван успех - ароматната напитка много се харесала на турците. Но както в повечето случаи, успехът ражда и врагове. Цялата отоманска столица се разделила на 2 лагера — единият на горещите привърженици на кафето, другият — яростно заклеймяващи го, обосноваващи се с това, че кафето е не друго, а коварен дар на дявола и е забранено от пророка. От 18 век гоненията били прекратени. Кафенетата веднага започнали да процъфтяват, придобивайки характер на обществени клубове, където на чашка ароматно кафе и сред упойващия дим от наргилетата правоверните обсъждали всякакви въпроси, най-често от политиката. Западна Европа също е превзета от кафето. Но тук нещата се развиват малко по-различно. Дълго време кафето оставало екзотична, скъпа и недостъпна напитка. Арабските търговци, опасявайки се от загуба на монопола си над търговията с този ценен продукт, много строго охранявали суровите зърна.

 

През 17 век във Венеция се появява първото кафене, което е извън арабския свят и венецианските търговци създават първия европейски пазар за сурово кафе. Триумфалният поход на напитката нашир и надлъж европейския континент започва заедно с постепенно изграждащата се култура на кафенетата през 18 век.

Холандците били първите европейци, които успели да отгледат фиданка на кафеено дърво. Много търговци, пътешественици и дипломати се опитвали да откраднат и тайно да пренесат в Европа ценните семена. Едва в 1616 г. щастието се усмихнало на холандеца Петер ван дер Брок, който се занимавал с търговия в йеменското пристанище Мока. По-късно предприемчивите холандци създали и своя плантация кафе в колонията си на о. Цейлон (днес Шри Ланка).

 

Първото публично представяне на кафето във Франция e през 1664 г., когато на официален обед в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. Това време е свързано със сложна дипломатическа борба, която водели помежду си Франция и Турция.

 

Днес…

Кафе се добива в около 80 страни в света. Бразилия е най-големия световен износител на кафе и произвежда една трета от световната продукция, като една трета от добиваното в страната кафе се консумира от бразилското население.

Виетнам, преди непознат за търговията на кафе, през последните години изпреварва Индонезия и Колумбия и се нарежда на второ място от световната продукция.

Най-важните области за отглеждане на кафе се намират между Африка и Средна и Южна Америка, както и Азия.

99% от общата продукция на кафе се основава на двата сорта - Arabica (Coffea arabica) и Robusta (Coffea Canephora). 70% от световната продукция на кафе принадлежи на зърната Arabica.

Най-много кафе пият скандинавците, като начело са финландците с 11 кг кафе на година на човек от населението. Американците изпиват едва 4 кг кафе средно на година.

Източник:

wikipedia.org

kafe.freebg.eu
User Avatar

User Avatar

User Avatar

Визитна картичка

Име:КАФЕТО

Създаден: сряда, 03 март 2010

Членове: 29

Описание: Какво се казваше в старата песен? „Хубаво е, дявол да го вземе, кафето през работно време...”хубаво, ама за чиновници, бюрократи...Джейсън и аз сме от друга боя и затова си пием кафето сутринта на гарата, докато чакаме влака за Вакарел...

Модератор(и): Стелинце

Галерия
Членове