Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
международният-ден-на-жената
http://www.sibir.bg/blog/MEGI4/?

 

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

 

Малко история

  

Започнал като политическо събитие, празника постепенно става част от културата на много страни (предимно Русия и страните от бившия Съветски блок). В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колежки) - нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени, и на политическата, и обществени борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

 

Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

 

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

 

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908, когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. На 27 август 1910 в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международния ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 във Франция и Русия. Въпреки това, пожар във фабрика за дрехи в Ню Йорк убива повече от 150 работнички. Високата смъртност се приписва на липсата на превантивни мерки. На Запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

 

Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917. На 8 март 1917 работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия, участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 в Москва също препоръчват Осми март за Международен ден на жената. През 1965 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз - Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Македония и Монголия.

 

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“.

 Денят на жената в съвременната култура

 8 март е официален празник в Албания, Армения, Азърбайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам и се отбелязва от мъжете като подаряват цветя на жените около тях - майки, съпруги, приятелки, колежки. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

 

В Италия, за да се отбележи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на жените.

 

В Босна и Херцеговина, Бразилия, Хърватия, Унгария, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, България, Словения и Сърбия продължава обичаят мъжете да подаряват цветя на жените. Жените понякога получават подаръци от техните работодатели. В училище децата често подаряват подаръци на учителите си.

 

В страни като Португалия е обичайно, вечерта на 8 март, жените да празнуват в женски партита или вечери.

 Мдаа... На по-многочислената част от женското население съвсем не му е до празници.

Фалшиво! Не става. Сценарият е наивен, изпълнителите са без капчица фантазия и душевност.

Някои казват, че Осми март е нужен само на тези, които се взират с умиление назад. И какво от това - прекрасно е поне един ден да се чувстваш специална и всичко около теб да бъде с цветя, нали?!?

 

User Avatar

Искам да изкажа своята признателност и обич към жената, която ми е вдъхнала живот, която се е грижила и продължава да се грижи за мен. Благодаря ти, мамо!Прости ми за това, че често съм се държала егоистично и не съм показвала любовта и грижата, която ти показваше към мен. Може би ще почна да те разбирам когато стана и аз майка. Прости ми,мамо и ти благодаря за всичко, което си ми дала, ще се опитам да се променя и да ти помагам с каквото мога. Честит празник, мила мамо, все още си свежа и млада като розова пъпка, остани си такава завинаги!

 

Какво си преживяла мила мамо,

до днес се питам, ала не узнах

годините се завъртяха рано,

тъй неусетно минаха край нас.

 

В годините на свойта младост

загубила си майчината обич,

все още уязвима в света ,

приела кротко свойта орис.

 

Но и тогава ти глава не си склонила

за нас си мислела, две ангелчета малки

да ни отгледаш здрави и щастливи

да станем като тебе пример ярък.

 

Сега те виждам в бяла светлина

с ръце отрудени, корави

как залък слагаш в моята уста

а твоята затворена оставяш.

 

Приведена над мойто тяло

с поглед разтревожен и унил

подаваш ми вода и хапче бяло

от болка ти да ме спасиш.

 

А твоята кога ли ще изчезне

кога товарът ти ще понеса

ще стана вестник непотребен

ако без теб остана в света.

 

Прости, сълзите ми напират

и капките не мога да изтрия

прости, че често бях себична

и моята отрова пиеше.

 

Прости ми мила моя мамо

не бях достойна дъщеря

днес имам всичко щом до мен си само

защото ти ми подари света.

 

До мен си, но не зная докога

и отговор не искам да получа

до мене остани така

защото имам още да се уча.

 

До мен си и до мен оставаш ти,

защото Бог ме подари на Теб

до мен си, и в този стих сподавен

защото той е посветен на теб.
User Avatar

Честит Осми март, мамо!

На този женствен празник, мамо

Аз ще те обгърна само

С усмивка топла,

С нежен полъх,

С каквито ти ме надари,

В онзи септемврийски ден,

Когато се сдоби с мен.

 

Аз искам моя, скъпа мамо,

Да кажа, че за мен си само

Единственото близко рамо,

Което с радост ме благословява

И в трудност помощ ми дарява.

 

Аз чувствам твоята грижовна обич,

Аз нося твоето сърце,

В теб аз вярвам,

С теб живея

И нивга няма да изневеря

При друга да се приютя.

 

За мене ти си онзи порив,

Онази майчина сълза,

Която приласка ме

Единствено с доброта.

 

Затуй на теб отдавам свойта сила

И свойта детска топлота.

Затуй на този празник мамо,

Ти пожелавам искрено и прямо,

Да бъдеш вечно млада кат сега,

Да бъдеш здрава кат скала,

Да носиш с гордост името ЖЕНА!
User Avatar

Мамо, безкрайно много те обичам и ти благодаря (за кой ли път вече) за грижите, положени за мен, за безкрайното разбиране, за топлината, която ми даваш, за любовта и обичта ти към мен, брат ми, баща ми, съпруга ми и всички останали около теб. Благодаря ти, че те имам и че си точно такава - майчица мечта. Благодаря на Господ, че си здрава, и че работиш една толкова благородна професия - учителската с толкова много любов и желание, че чак си за завиждане (благородно, разбира се), че въпреки свойте задължения винаги намираш време за нас. Благодаря ти за всички усмивки и добри думи, които си ми подарила в мигове, в които съм имала толкова нужда от тях! Благодаря ти, че си до мен винаги когато те пожелая! Благодаря най-вече, че заедно с татко сте ме създали и отгледали с толкова обич и нежност, и че съм станала надявам се един истински и достоен човек. Дълбок поклон пред тебе мамо и честит празник! Искам да ти пожелая много, много здраве, щастие,много положителни емоции през годината и най-вече сили за преборване с препядствията и трудностите.
User Avatar
-----не-остарявай,-мила-мамо!
Не остарявай, мила мамо!

Без теб ще съм непоправимо аз сама.

От моите години ще ти дам,

но искам да сме вечно двама.

Сърцето ти е скрита рана.

Ще вляза в стария му дом - смирен -

да взема болките му върху мен.

Не остарявай, мила мамо!

Очите ти са гаснещ пламък.

Сложи на моите гърди лице -

аз имам топлина - едно сърце...

Вземи си с пълни шепи, мамо!

Ръцете ти - напукан камък,

когато милват, стават на памук,

когато бранят - яростен юмрук...

Благодаря ти силно, мамо!

Не остарявай, мила мамо!

Косите ти - разцъфнал вишнев цвят,

стихиите нима ще осланят,

ако те стопля с моя пламък?

Цяла себе си ти давам. Само

прости, каквото съм пред тебе съгрешила,

и в знак, че ми прощаваш, разреши

да си поплача върху твойто рамо!

 

Затворя ли очи, аз виждам звездна вечер,

тъмнеят чумеренските балкани,

скали аз виждам в синята далечност,

и зъбери, в небето приковани;

аз виждам валог, къщи, скрити в слама,

коларски път през нивите зелени

и две реки, протегнати към мене,

като ръцете чакащи на мама.
User Avatar
---------от-майка-за-майка
Обичам тебе свята майко,

това ти казва твойта дъщеря,

която през живота преминава

след теб с детенце свое на ръка.

За всички мигове изминали

не зная как да ти благодаря.

Но съдейки по себе си и нея

безкрайна ще е твойта доброта!

Милувка , нежност даваш още,

отворена за нас е слънчева душа.

обичам те - да знаеш

и аз и мойта дъщеря.
User Avatar
----------за-моята-майка
С тебе сме приятелки добри

и споделяме си болка, радост и мечти.

Ти си моя майчица любима

нежна и неповторима.

 

Знам, не бях добро дете,

но ти прие ме в своето сърце

и напътстваше ме безпогрешно

казваше кое е правилно или пък грешно.

 

Искам да ти кажа колко те обичам

и във вечна вярност ти се вричам.

Можеш да разчиташ всеки ден и час,

че ще съм до тебе аз.

 

Не искам да те виждам мрачна, тъжна

тъй силно искам аз да те прегърна

и да видя на лицето ти усмивка

тогава аз ще съм щастливка

 

Ти моя майчице любима

бъди все тъй лъчезарна и красива

и знай, че в твоето сърце

завинаги ще бъда твоето дете.

 

Знам, че понякога съдбата

коварна е към майките и към децата,

но ние двете ще се справим

и срещу несгодите ще се изправим.

 

Ей, хора запомнете, на света,

майката е най-силната жена,

поклонница на любовта,

защото е обичана от своите деца.
User Avatar
-------------майчино-сърце
Алея от обич към теб извървявам,

пред мен се явява лъч – твойто лице.

Всяка мисъл за теб, мамо, се превръща в единствена,

всеки ден покрай тебе, пак на юг ме зове.

Уморена от дните си и забравила чудото,

аз присядам при теб и се сливам с мига.

Тука времето все се отърсва от смисъла,

и във мен се пробужда онова малко дете.

От най-топлия пристан пак си тръгвам умислена,

от най-топлия скут си открадвам звезда.

И пристигам при мама всяка нощ в мечтите си,

и отново потъвам в море – топлина.
User Avatar

Честит 8ми март скъпи мой приятелки от този невероятно хубав сайт.Клубът е посветен на всички жени и майки в биса
Визитна картичка

Име:8 март - международен ден на жената-майка

Създаден: четвъртък, 04 март 2010

Членове: 17

Описание: какво знаем за този празник,стихчета за мама,картички,пожелания и всичко останало...........

Модератор(и): Стелинце

Галерия
Членове