Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
Ден на Холокоста в България


Отбелязан за първи път в България през 2002 година. През 2003 година,
с решение на Министерския съвет, той влиза и в официалния календар на Република България.

"Холокост" (от гр. "Holocaust" ) е терминът, употребяван за геноцида и преследването на евреите от нацистите.
Научната достоверност на фактите, доказващи Холокоста, се оспорва от много историци, наричащи себе си "историци-ревизионисти".
В редица западнопевропейски страни отричането на Холокоста и дори научното му изследване се счита за криминално престъпление, което се преследва от закона. http://www.events.bg/
User Avatar
Празник на Ракетните войски и артилерията

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва днес в Асеновград в отбелязването на празника на Ракетните войски и артилерията. На тържеството ще присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. http://calendar.dir.bg/index.php
User Avatar
На 8 февруари рожден ден имат:Акад. Благовест Сендов, математик, бивш посланик в Япония, бивш председател на БАН, депутат в 36-ото НС, председател на 37-ото НС, зам.-председател на 38-ото и 39-ото НС

Д-р Димитър Димитров, изп. директор на МБАЛ "Св. Анна"

Елиана Масева, юрист, депутат в 39-ото и 40-ото НС

Иван Ценов, зам.-министър на физическото възпитание и спорта в правителството на ГЕРБ

Д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"

Рашко Младенов, актьор, режисьор и музикант, бивш директор на русенския драматичен театър

Спас Панчев, депутат, председател на Съюза на филателистите, зам.-министър на отбраната в правителството на С. Станишев

Симеон Щерев, треньор на националния отбор по борба, световен и европейски шампион

Стойне Манолов, бизнесмен

Тодор Енев, тенисист

Христо Стоичков, футболист и треньор, носител на "Златна топка" и "Златна обувка"
User Avatar
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ
User Avatar
Църквата почита Св. Фотий

Св. Фотий (от гръцкото photos - светлина) е светецът-покровител на всички, които имат светлина в името си. Св. равноапостол Фотий е Цариградски патриарх (умира 6.02.891 година), затова Православната църква почита паметта му на 6 февруари.

Патриарх Фотий се борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол, умира в заточение на 6 февруари 891 година.

С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ - това е обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Имен ден празнуват: Доротея, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Светлин, Светла, Светлана, Светозар, Светозара, Светлозар, Светлозара, Искра, Искрен, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина, Фотьо, Светльо.
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=6&month=2&year=2012&cid­=0&sid=0&eid=59469
User Avatar
През 506 г. кралят на вестготите Аларих II издава сборник с римски закони.
През 1783 г. при първото от петте последователни земетресения на полуостров Калабрия (Италия) загиват 50 хиляди души.
През 1818 г. маршал Жан Бернадот се възкачва на шведския престол като Карл XIV.
През 1850 г. в САЩ е патентована първата машина за смятане арифмометър.
През 1859 г. княз Александру Йоан Куза е избран за владетел на Княжество Молдова и поставя основите на съвременна Румъния.
През 1861 г. в САЩ Коулмън Селърс патентова кинокамерата.
През 1871 г. Васил Левски пише писма до Филип Тотю в Одеса и Панайот Хитов в Белград, с които кани двамата войводи да се включат дейно в работата на Вътрешната революционна организация.
През 1889 г. княз Фердинанд I дава разрешение на военното министерство да купи първите картечници за българската армия.
През 1901 г. американският магнат Джон Пиерпон Морган създава империята „Юнайтед стейтс стийл корпорейшън".
През 1909 г. Русия признава независимостта на България.
През 1928 г. по изкуствен път е получен витамин D.
През 1936 г. Чарли Чаплин снима последния си ням филм — "Модерни времена".
През 1945 г. по време на конни надбягвания в Мексико конят Голяма Ракета поставя световен рекорд по скорост — 70 км в час.
През 1958 г. Гамал Абдел Насър е номиниран за първи президент на Обединената арабска република (Египет и Сирия).
През 1971 г. "Аполо 14" каца на Луната.
През 1973 г. в Торонто (Канада) започва строежът на телевизионната кула Си Ен Тауър - най-високата сграда в света за следващите 34 години.
През 1976 г. американката Мод Тал става най-възрастния шофьор в света, след като получава книжка на 104 години.
През 1997 г. под обществен натиск три швейцарски банки прехвърлят 71 млн. долара по сметката на фонда за жертвите на Холокоста.
През 2002 г. компанията Pepsi заснема най-скъпия рекламен видеоклип — с участието на Бритни Спиърс, на стойност 9 млн. долара. http://www.manager.bg/news/na-dneshnata-data­-5-fevruari-imen-den-praz­nuvat-agata-dobrin-dobrin­ka-dobri
User Avatar
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=4&month=2&year=2012&cid­=0&sid=0&eid=59466 Световен ден за борба с рака

Решението за отбелязването му е записано в Парижката харта срещу рака. Тя е приета на днешната дата през 2000 година във френската столица по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.
User Avatar
3-февруари-2012
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=3&month=2&year=2012&cid­=0&sid=0&eid=2950 Имен ден празнуват Симеон, Мона и Мончо

На 3 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Симеон (означава - изслушващ), Симеона, Симо, Симон, Симона, Симян, Мона, Мончо Симеон има имен ден на 1 септември, когато православната църква почита паметта на св. Симеон Стълпник. Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога. По това време в Йерусалим живеел един благочестив старец на име Симеон. Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил". Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: "Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи". Така по внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Иисус. Той Го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал. Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. Думите му, тогава не напълно ясни за ония, които ги чули, но по-късно са потвърдени от земния живот на Спасителя. Църква почита Сретение Господни като един от 12 велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики.
User Avatar
2-февруари-2012
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=2&month=2&year=2012&cid­=0&sid=0&eid=59476 Стоянка Мутафова на 90

Стоянка Мутафова ще играе на сцената и на екрана навръх 90-ия си рожден ден - 2 февруари.

Почитателите на популярната актриса могат да я гледат на живо в Сатиричния театър "Алеко Константинов" - в комедията "Госпожа Стихийно бедствие" от Алдо Николай, и на кино - в "Одеон", във филма "Езоп" /1970/ на Рангел Вълчанов. Прожекцията е от 17.30 ч. - в рубриката "Български екран". Входът е безплатен, научи БТА от организаторите.
Адриана Андреева и Николай Атанасов - Шуши, който е и режисьор на спектакъла, партнират на Стоянка Мутафова в "Госпожа Стихийно бедствие" на импресарската къща "Вирджиния Втора".
Героите на представлението - майка, дъщеря и техният предан приятел, живеят заедно в къща в италиански град.

Най-фаталната, най-сексапилната, най-женствената дама - такава е в мечтите си от своята младост жизнената героиня на Стоянка Мутафова. Нейната 90-годишна Олга танцува степ, чарлстон, сиртаки, валс, командва цялата къща и най-вече дъщеря си Елза, останала стара мома заради нея.

Стоянка Мутафова е в ролята на Касандра в българско-чехословашката копродукция "Езоп" по сценарий на Анжел Вагенщайн. В звездния актьорски екип са и Георги Калоянчев, Доротея Тончева, Джоко Росич, Константин Коцев.
User Avatar
Православната църква чества Трифоновден

Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква на 1 февруари (по новоюлианския календар).

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — Свети Симеон.

Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Някои хора празнуват на 1 февруари, а други на 14 февруари (по нов стил).

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана - умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно. Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от мъка. Идвали най-способни лечители, но накрай родителите й се убедили, че за болестта й няма лек. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: "Никой не може да ме излекува, освен Трифон." Тия думи отдавали на душевното й страдание и ги отминавали без внимание. Но когато нямало вече какво да правят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат.

Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и истинският Бог, в Когото вярват християните, е излекувал девойката, била очевидна за всички. Мнозина повярвали и се кръстили. Императорският дом се изпълнил с радост. Благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин. Той обдарил богато свети Трифона и с благодарност го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата било чуждо за богатството, затова той раздал из пътя си всичко на нуждаещите се.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Имен ден имат: Трифон, Трифона
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=1&month=2&year=2012&cid­=0&sid=0&eid=59478
Визитна картичка

Име:На тази дата...

Създаден: сряда, 10 март 2010

Членове: 6

Описание: събития,рожденици и т.н

Модератор(и): пифче

Галерия
Членове