Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: ***напитки***

моля, само да поставяте заглавия(теми),за да не се повтаряме... Благодаря предварително. Поставяйте линкове. благодаря:)
User Avatar
aйс-кафе-ванилия
Необходими продукти
кафе - 50 грама силно
захар - 100 грама
мляко - 300 мл
сладолед - 300 грама, ванилия
сметана



Пригот­вяне
Залейте кафето с гореща вода, прецедето го и го подсладете.

Оставете го да изстине, след което го смесете с млякото и отново оставете на хладно в хладилник.

Преди да сервирате на дъното на чашите разпределяме сладолед "Ванилия" и го полейте със сместа от млякото с кафето.

По желание гарнирайте със сметана. http://recepti.gotvach.bg/
User Avatar
персийски-пунш
Необходими продукти
прясно мляко - 1 литър
захар - 250 гр.
канела - 1 щипка
ванилия - 1 ч.л.
ром - 100 мл.
коняк - 100 мл.

Приготвяне
Сваряваме прясното мляко с ароматите и захарта. Отделно завираме двата алкохола. Смесваме двете смеси. Оставяме да изстине.

Наливаме в бутилка и държим на хладно.
http://recepti.gotvach.bg/
User Avatar
айроконяк
Необходими продукти
ракия - 500 мл.
захар - 1 кг.
жълтъци - 6 бр.
ванилия - 2 бр.
какао - 4 с.л.
прясно мляко - 1 литър

Приготвяне
1. Сваряваме 1/2 л. от прясното мляко със захарта.

2. Сваряваме 1/2 л. от прясното мляко с какаото.

Смесваме двете млека и оставяме да се охлади. Прибавяме към млякото ракията, ванилията и разбитите много добре жълтъци, прецеждаме.

Наливаме в бутилки и държим на хладно. http://recepti.gotvach.bg/
User Avatar
сладък-шейк-с-малини
Необходими продукти
малини - 500 гр.
захар - 150 гр.
белтъци - 1 бр.

Приготвяне
Сложете плодовете, захарта и белтъка в купа. Разбийте ги с миксер или използвайте пасатор, докато сместа стане на пяна.

После изсипете сместа в чаши и сервирайте с кубчета лед. http://recepti.gotvach.bg/
User Avatar
ментово-мляко
Необходими продукти
мента - сироп
прясно мляко - 200 мл.
сметана - за украса

Приготвяне
Първо се сипва сиропа, след това студено мляко и накрая се гарнира със сметана.

Сервира се в прозрачна чаша. http://recepti.gotvach.bg/
User Avatar
индианско-племе-приготвя-чая-мате-от-около-9000-години
http://www.napitki.bg/articles/view/3/910 Чаят Мате е напитка, таяща в себе си древни индиански тайни е наситена с полезни вещества, вкусна и даваща сила и енергия.

Южноамериканското индианско племе гуарани приготвят мате от преди около 9000 години. Много по-късно, европейските алхимици ще се мъчат да произведат еликсир на вечната младост и безсмъртие, не знаейки , че една част от него вече е даден на човечеството.

Дървото от листата, на което се прави напитката се нарича Yerba Mate. Вари се в специален съд - kalabas изработен от специален вид тиква. Kalabasy се предлагат в различни размери, обикновено украсени с традиционни индиански орнаменти.

Твърдостта на тиквата, от която са направени съдовете е почти същата като на дърво, така че използването на kalabas е многократно.

Тиквените kalabasy се считат за класика, но има и дървени, от метал и от стъкло. Най-добрите са тези, които дават възможност на чая да „диша“.

Пиенето на мате от kalabasa става с бомбила (сламка за пиене на мате). В горната част на сламката се намира леко сплесканият мундщук, а долната част, която се потапя в течността се удебелява кълбообразно, с множество малки отворчета, като своеобразно малко сито.

Maте не трябва да се приготвя с вряла вода, която може да унищожи витамини съдържащи се в чая, оптималната температура на водата е 60-80 градуса.

А още по-добре е да се поръсят сухите листа в студена вода, да се разклаща kalabas, така че течността да абсорбира в листата и едва след това постепенно се добави гореща вода.

Церемонията за приготвяне и пиене на мате е много успокояваща и приятна. Твърди се, че редовната употреба на мате помага за намаляване на времето за сън, организмът се възстановява само след 4 часа.

Смятало се, че хранителните свойства на мате са достатъчни той да замени използването на хляб при древните индианци, поради което те смятали, че е изпратен за тях от боговете.

User Avatar
дестинации-за-производство-на-най-известните-марки-ром-на-карибите
http://www.napitki.bg/articles/view/3/907 Ако робите на о-в Барбадос, които първи произвели рома преди повече от 300 г., са знаели, че питието им ще завладее света, биха поискали най-малкото незабавно освобождаване. И ако отидете на Карибите, можете да обиколите по интересен oрганизиран маршрут с местните аеролинии LIAT 6-те дестинации за производство на най-известните марки ром.

В столицата на Барбадос от 1703 г. се произвежда най-старият Mount Gay. Продава се в повече от 66 страни. Фирмата е тясно свързана с ветроходството и спонсорира над 110 регати по света.

Къщата “Ангостура” е в околностите на столицата на о-в Тринидад, Порт ъф Спейн. Това е най-дългата обиколка, защото освен дестилационната и завода за бутилиране е включено и помещението Bitters, където се произвежда подправката Angostura Bitters. На всяка бутилка с нея стои подписа на немския д-р Зигерт, който преди 200 г. в екип с индийци разработва ангостурата срещу стомашни болки.

В дестилационната River Antoine на о-в Гренада нищо не се е променило от 1785 г. - това е мястото с най-старите съоръжения и технологии за производство на ром на Карибите.

Дестилация на рома Cruzan на Сейнт Кроа, един от Американските Вирджински острови, върви от 8 последователни поколения. В американски дъбови бурета отлежава питието, за да получи характерния си богат и здрав аромат.

Плантация Diamona на източния бряг на Демерара в Гвиана (също част от Карибските държави) е “дом” на рома El Dorado, известен като течното злато на Гвиана. В Demerara уникални са специалните кръгли дестилатори и складовете за 65 000 бурета.

Дестилационната Bologne е най-старата на Гваделупа - от средата на XVII в. Тя е специализирана в производството на бял ром Agricole, от който прави 1,4 млн. литра годишно.

И до днес съществуват историческите каменни акведукти за довеждане на вода от реката до дестилационната. И тук посещението завършва с дегустация и подарък - бутилка бял ром.

Източник: Димитрина Янева, Труд

Визитна картичка

Име:***напитки***

Създаден: понеделник, 15 март 2010

Членове: 52

Описание: Тук може да пишете за всеки вид напитка - всичко, свързано с тях(дори интересните факти)...и т.н.

Модератор(и): ***Теди***

Галерия
Приятелски клубове
Членове