Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Записи на Dima към Клуб: Замъци и Крепости

User Avatar
замъци-и-крепости-в-германия
Маршрутът ни обхваща над 70 замъци и крепости, които ни връщат векове назад в историята и съживяват образите на императори и крале, поети и мислители, благородни разбойници и легендарни влюбени. Днес някои служат за фон на пиеси и концерти,рицарски турнири и средновековни пазари. Други принадлежат на потомците на някогашните собственици и не винаги са отворени за посещение. Една част са превърнати в музеи, предлагащи на посетителите възможност да се докоснат до начина на живот, обичаите и изкуствата отпреди столетия.


Драхенбург

Високо над брега на Рейн, в сърцето на местността Зибенгебирге край Бон - какво по-идеално място за един Драконов замък? Тъкмо тук Зигфрид, героят от легендата за нибелунгите, пресъздадена по-късно от Рихард Вагнер в оперния цикъл "Пръстенът на Нибелунгите", победил дракона и станал невидим. Самият замък е построен между 1882 и 1884 г. като резиденция на банкера Щтефан фон Сартер (1833 - 1902), който обаче никога не е живял в него.


Зацвей

Крепостта Зацвей, построена през ХІІ-ти век, е една от малкото останали крепости със запазен воден ров. Разположена в североизточната част на областта Айфел в западната покрайнина на Германия, Зацвей е една от най-добре реставрираните и поддържани крепости в провинцията Северен Рейн Вестфалия. Повече от 300 години тя е частно притежание на херцозите Байсел фон Гимних. Крепостта отваря вратите си за посещение всяка година по Коледа и за няколко седмици през лятото.


Марксбург


Крепостта Марксбург е единствената неразрушена планинска крепост по средното поречие на Рейн, ето защо се смята за главен образец на крепостно строителство в региона. Предполага се, че е построена от владетелите Браубах между 1117 и 1171 г., които я използвали за защита, административен център и митница.


Щалек

Крепостта Щалек се намира на запад от река Рейн, приблизително 50 км южно от Кобленц. Не е известно точно кога е построена, но според исторически източници в нея са живели обитатели още през 1095 г. Крепостта е пострадала тежко по време на Трийсетгодишната война (1618-1648), а през 1689 г. е била почти изцяло разрушена от френските войски. Днес е реставрирана и се използва за хотел.


Елц

Замъкът Елц е заобиколен от девствената природа на елцбахската долина - там, където река Мозел навлиза в областта Айфел. През 1268 г. собствеността над замъка си поделят тримата братя Елц, представляващи три различни фамилни разклонения. С течение на годините всеки от родовете застроявал отделно своята част от собствеността, което довело до характерния белег на замъка - неговото архитектурно разнообразие.


Замъкът Кохем

Както в много други региони по поречието на Мозел, първоначално Кохем е келтско, а по-късно и римско поселище, преди да бъде споменат официално като град през 886 г. Замъкът Кохем възниква вероятно през ХІ-ти век. Днес градчето Кохем кипи от живот. Крайбрежната му променада и лозята наоколо привличат многобройни посетители. Въжена линия отвежда до върха на планината Пинер, откъдето се разкрива смайваща панорамна гледка към мозелската долина.


Хайделбергският замък

Строежът на замъка започва през ранния ХІІІ-ти в. и трае повече от 300 години. Поради продължителния строителен период архитектурата му съдържа както готически, така и ренесансови елементи. Най-старото запазено крило датира от 1400 г. По време на Пфалцката Война за Наследство в периода 1688-1697 в по-голямата си част замъкът е разрушен. Възстановяването му е възпрепятствано от пожар.

Посетителите на замъка неизменно ще се докоснат до красотата и страданието, с които са обвеяни руините му.


Комбург

През 1078 г. херцог Буркхард фон Комбург-Ротенбург започва двайсетгодишно преустройство на замъка Комбург в бенедиктински манастир. По поръчка на третия по ред абат на манастира са изработени скъп преден олтар и пищен кръгъл свещник-полилей - един от трите подобни полилеи в Германия. И двата предмета са изложени за посетителите.


Лангенбург

Първото споменаване на замъка Лангенбург датира от 1226 г. От ХІІІ-ти в. насам замъкът е притежание на благородническата фамилия Хоенлое. Част от постройката е превърната в музей. Параклисът и паркът в бароков стил също са отворени за посетители.


Хоенцолерн

Замъкът е наследствената резиденция на фамилията Хоенцолерн. Първата постройка на това място датира от ХІ-ти в., но е изцяло разрушена по време на Селската война през 1423 г. Днешният замък в неоготически стил е построен от принц Фридрих Вилхелм между 1850 и 1867 г. и е един от най-посещаваните замъци в Европа. От него се разкрива поразителна гледка към швабските Алпи.


Рабенщайн

Замъкът Рабенщайн се намира на север от Нюрнберг, кацнал на върха на надвиснала над Айлсбахската долина скала. Построен е през средата на ХІІ-ти в. като наблюдателен пункт към виещия се под него път. Днес замъкът е превърнат в пищно мебелиран хотел и предлага помещения за специално организирани събития. Два пъти в годината на територията му се провежда оригинален средновековен пазар.


Пласенбург

Разположен­ над градчето Кулмбах, замъкът Пласенбург е рядък образец на ренесансова архитектура и се слави като един от най-забележителните замъци в Германия. Построен е през ХІІ-ти век, а днес е седалище на няколко музея. В неговия красив вътрешен двор се организират културни събития.


Кобург

Цитаделата Кобург, разположена над града със същото име, е една от най-големите и добре запазени крепости в Германия. Днес в нея се помещават ценни сбирки от предмети на изкуството, включително художествени произведения на Стария Кранах, Албрехт Дюрер и Рембранд. Интересни за посетителите са Залата с ловни оръжия, Музеят за модерно стъкларство, помещенията, в които през 1530 г. за кратко е живял Мартин Лутер, както и многобройни други експонати.


Каленберг

Построен в неоготически стил, замъкът Каленберг се намира близо до град Кобург. Известен е с уникалната си осмоъгълна кула и красива розова градина. От 1998 г. в него се помещава херцогска колекция на предмети на изкуството, съдържаща мебели, картини, порцелан, традиционни занаятчийски произведения и сбирка от оръжия от четири столетия.


Вартбург

Построена през 1067 г., крепостта Вартбург е свидетел на близо 900 години германска история. През ХІІІ-ти век в нея живее Света Елисавета (Елизабета Унгарска и Тюрингска, 1207-1220). През ХVІ-ти век, след като бива отлъчен от църквата, в крепостта намира убежище Мартин Лутер, а през ХVІІІ-ти в нея отсяда поетът Йохан Волфганг Гьоте, който е във възторг от околната природа. Крепостта е включена в Световното наследство на ЮНЕСКО през 1999 г.


Визитна картичка

Име:Замъци и Крепости

Създаден: събота, 22 май 2010

Членове: 41

Описание: Най-красивите замъци, крепости и дворци по света.Техните истории и любопитни факти.

Модератор(и): valq

Галерия
Членове