Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: БЕЗМЕСНИ ЯСТИЯ - ВЕГЕТАРИАНСКИ

Моля,поставяйте заглавия на темите, които качвате (и линк на копираните).
User Avatar
Кулинария

Зеленчуците са важна част от балансираното меню. Те съдържат десетки важни хранителни вещества и много фибри. Всекидневният им прием ще ви помогне да си изградите имунитет срещу редица болести, в това число рак, диабет, сърдечни заболявания. Ето списък с десетте най-здравословни зеленчука.


Домати


В доматите се съдържа пигментът ликопен, който е известен с възможността да се бори с рака. Освен, че са пълни с витамини (от витамин А до витамин К), те също контролират кръвното налягане и спомагат да се намали броят на свободните радикали в тялото.



Броколи


Броколите са истински витаминозни бомби. Много малко зеленчуци могат да се съревновават с тях в това отношение. Те са пълни с антиоксиданти, които спомагат за намаляване риска от рак на стомаха, белия дроб, ректума. И тъй като броколите са богати на бета-каротини, витамин С и фолиева киселина, те засилват имунитета и успешно се борят с грипа и настинките.


Брюкселско зеле


Този дребен зеленчук е особено полезен за бременните жени, защото е пълен с фолиева киселина, която намалява риска от евентуални дефекти на невралната тръба на плода.  Брюкселското зеле също е пълно с витамин С, витамин К, както и фибри, калий и омега-3 мастни киселини.


Моркови


Морковите са богати на хранителни вещества, които правят чудеса с очите, кожата и косата. Те са най-богатият растителен източник на някои важни антиоксиданти като витамин А например. А тъй като са пълни и с витамин С, морковите предпазват сърдечно-съдовата система от заболявания.


Тиква

Един добър източник на противовъзпалителни хранителни вещества, като витамин С и бета-каторин, е тиквата. Тя може да се пребори със състояния като астма, остеоартрит и ревматоиден артрит. Тиквата е богата на калий, магнезий и фибри.


Сладък картоф


Този зеленчук съдържа десетки противоракови вещества като витамини А, С и манган. Освен това той е добър източник на желязо и фибри. Сладкият картоф не само ще ви даде енергия, но и ще ви помогне да регулирате храносмилателната си система.


Патладжан


Освен високото си съдържание  на ценни хранителни вещества, патладжанът е богат на антиоксиданти като насунин – уникална съставка, която предпазва мозъчните клетки от увреждане. И тъй като сините домати са пълни с фибри и калий, учените смятат, че консумацията им може да намали риска от инсулт и деменция.


Чушки


Независимо дали са червени, оранжеви или жълти, чушките са богати на хранителни вещества като ликопен и фолиева киселина. Последните изследвания показват, че всекидневната консумация на чушки предпазва от злокачествени заболявания на белия дроб, дебелото черво, пикочния мехур и панкреаса.


Спанак


Спанакът е зеленчукът, който ще ви осигури почти всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждаете. Учените са на мнение, че една диета със спанак е в състояние да предотврати всичко от сърдечно-съдови заболявания до рак на дебелото черво, артрит и остеопороза.


Лук


Този остромиришещ зеленчук е особено добър за хората, които страдат (или пък са застрашени) от остеопороза. Това е така, защото в лука се съдържа пептид, за който учените смятат, че намалява загубата на калций в организма. Лукът е полезен и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и диабета.


http://www.hobby-bg.info/blog/post/352

User Avatar
Рецепта за Салата с макарони

Необходими Продукти

макарони- 1 пакет

кашкавал-250г. 

майонеза- 1 кутийка

кисели краставички- 2-3 бр.

сол- на вкус

черен пипер- на вкус

Приготвяне на Салата с макарони


Варите макароните, докато станат меки, но да не се разкашкват с малко сол на вкус.

След като ги извадите, ги оставете да се отцедят. След това ги сложете в купа и сипете майонезата, хубаво разбъркайте.

Сложете черния пипер на вкус, и нарежете краставичките и кашкавала на кубчета. Разбъркайте и готово!


Приятен апетит!                                           МИШ7

User Avatar
Снимка 2 от рецепта за Чушки с доматен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


800 г белени печени чушки
1 кг домати(може и консерва)
6-8 с.л. олио
1 глава (6-7 скилидки) чесън
1-2 с.л. брашно 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Чушките се нарязват на едри парчета (около 3-4 см) и се слагат в тенджера с олиото. Задушават се 5-10 минути и се добавя чесъна, нарязан на ситно. Когато омекнат чушките се добавят обелените и нарязани домати. 

Вари се около 10 минути и се добавя брашното, размито в малко вода. Яденето се оставя да поври още поне 5 минути. Сервира се с бучка сирене. По желание може да се добави и магданоз.


Приятен апетит!                                           МИШ7

User Avatar
Снимка 3 от рецепта за Яйца по панагюрски

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


6 яйца
250 г кисело мляко
70-80 г сирене
1/2 ч.л. сол
1-2 скилидки чесън или 1 ч.л. чесън на прах
2-3 с.л. краве масло
1 ч.л. червен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Във вряща подсолена вода(+1с.л.оцет) леко и внимателно пуснете яйцата едно по едно(счупени).

Варят се 3-4 минути, докато белтъкът побелее.

Към киселото мляко се прибавят чесъна (ако е на скилидка се счуква),  и натрошеното сирене. Разбъркват се и сместа се разстила в чиниите. Отгоре се поставят забулените яйца, които се посоляват с червен пипер и се заливат с разтопеното масло.
Ястието се сервира докато е топло. 


Приятен апетит!                                           МИШ7

User Avatar

ЯСТИЯ


Необходими продукти


  • плодове -  ябълки, праскови или др.
  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ч.ч.+ още малко за поръсване
  • кисело мляко - 1 ч.ч.

  • олио - 3/4 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 2 прахчета

Начин на приготвяне 


Измийте плодовете и при нужда ги изчистете от костилките. Нарежете ги на еднакви парчета. 

Разбийте яйцата със захарта и добавете при непрекъснато бъркане киселото мляко, олиото, брашното, бакпулвера и ванилиите. 

Сипете сместа в намазнена и набрашнена неголяма кръгла форма. 

Отгоре разпределете плодовете,поръсете със захар(ако не са сладки)и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 мин.


Приятен апетит!                                           МИШ7

User Avatar

10 април 2013


domashno-guacamole


2 плода добре узряло авокадо (трябва да е меко на пипане)


1 по-мек домат


2 с.л. зехтин (по възможност екстра върджин)


сокът от 1/2 изстискан лимон


сол на вкус (по възможност хималайска)


1 с.л. накълцан на дребно лук


1 смачкана скилидка чесън (по желание)


Плодовете авокадо и доматът се смачкват с вилица.


Към сместа се добавят останалите продукти и се разбърква добре.


Ако искате да е по-пикантно, може да добавите малко лют пипер.


Гуакамолето е чудесно като салата(мезе за ракийка), предястие или просто намазано върху филийка пълнозърнест хляб с квас.


ПРИЯТЕН АПЕТИТ!                                                  МИШ

User Avatar

09 декември 2012 


Най-полезната салата на светаТова ястие има всичко за вас: красота, фитнес, щастие. Това е най-здравословната салата в света, и на всичкото отгоре дори е и много вкусна!



Какво съдържа тя, прочетете тук:


Репички


Испанците първи са открили тайните на репичките: те ги слагат дори в паелята. Защо? Ами, тези малки кръгли зеленчуци не само защитават организма от летни инфекции, те насърчават и смилането и изгарянето на мазнините. 4 репички са достатъчно количество.


Маруля


В марулята има много полезни вещества. Фолиевата киселина подобрява паметта и повдига духа. Добър растителен източник и на желязо е, има и 35 мг витамин С на 100 г - почти колкото портокалите. Богата е на бета-каротин, калий, магнезий и калций. 25 грама са достатъчни.


Краставица


Краставиците освежават, хидратират и имат диуретично действие. Токсините, които се отделят повреме на разграждането на мазнини, се транспортират по-лесно с помощта на краставици. Те стимулират обмяната на веществата, което прави загубата на тегло по-безопасно. Половин краставица е достатъчна.


Домати


Доматите съдържат ликопен, което е лек срещу рак, от който се препоръчват по 6 мг дневно, което се равнява на два малки домата. Съдържат и калий, който помага за предотвратяването на инсулт - това откритие са направили италиански изследователи. Два малки домата дневно са достатъчни. Сушените домати са също толкова полезни.


Винегрет


 


Съдържа супена лъжица винен оцет, морска сол, черен пипер, половин чаена лъжичка акациев мед, половин чаена лъжичка горчица, една и половина супени лъжици зехтин, чаена лъжичка ленено масло и супена лъжица прясно нарязани билки. Виненият оцет успокоява кожни проблеми и убива бактериите. Зехтинът пък засища.


Червен лук


Съдържа сулфиди, които са защита срещу рак и различни инфекции. Използва се като домашен лек за дезинфекция на устата и носната кухина, укрепва лигавиците. Половин глава е достатъчна. Чесънът също е много полезен и лекува високо кръвно налягане, подуване на корема и проблеми с кръвообращението.


Тиквени семки


Съдържат магнезий за здрави нерви и есенциални мастни киселини, които сподпомагат мозъчната дейност. Гликозидите укрепват пикочния мехур и са защита срещу растежа на простатата. Екстрактът от тиквено семе увеличава нивото на тестостерон при жените. Той помага за изграждане на мускулите, както и за отслабване. Една супена лъжица е достатъчна.


Цикория


Горчивината на цикорията подтиска апетита по естествен начин. То стимулира обмяната на веществата и храносмилането. Една цикория е достатъчно количество.


Мента


Съдържа етерично масло с главна съставна част ментол, което лекува спазми и има болко- и противовъзпалителни ефекти. Стимулира жлъчката и сподпомага храносмилането. Ментата има свеж вкус и охлаждащ ефект. Две стръкчета са достатъчни.


Бадеми


Не се ли пълнее от мазнините им? Напротив. Бадемите засищат, а техните мазнини са "добри" и не се лепят по бедрата ви, както правят "лошите" мазнини. Две супени лъжици бадеми са достатъчни. Орехите също са добър заместител - цинкът в тях е полезен за черния дроб и дори е защита срещу вредата от алкохола.


Моркови


 


Дори един морков покрива дневните нужди. Съдържа витамин А. Ретинолът в морковите пък се грижи за здравата кожа и млади клетки. Известен факт е, че морковите са много полезни и за зрението. Консумацията им помага за по-добро нощно виждане.


Босилек


Етеричните масла в босилека помагат за укрепване на клетките и за отслабване, заради ензимите, които активират изгарянето на мазнини. Две дръжки босилек са достатъчни. Добър заместник е и магданозът. Той пречиства кръвта и помага при справянето на проблема с лошия дъх.


Грейпфрут


Който ежедневно изяжда по половин грейпфрут преди хранене (или в салатата), е научно доказано, че отслабва с 3 до 4,5 килограма годишно. Това е така, защото плодът регулира нивото на кръвната захар и забавя хормона на апетита - инсулин.


А той е виновникът за складираните мазнини по бедрата. Важно е обаче да знаете, че грейпфрутът не е съвместим с някои лекарства - ако имате съмнения, попитайте лекаря си. Половин грейпфрут е достатъчен.


Чушки


Пълни са с хранителни вещества. Първо и преди всичко - може да забавите появата на бръчки с витамин С. Докато в портокалите има "само" 45 мг витамин С на 100 грама, в чушките има 140 мг на 100 грама. Каротеноидът пък неутрализира вещества, които причиняват рак и укрепва имунната система. Половин чушка е напълно достатъчна.


ПРИЯТЕН АПЕТИТ!                                                  МИШ

User Avatar



17.11.2012



Ключовият момент при здравословното готвене са храните, които използваме в процеса на готвене. Без значение, дали приготвяме ястие с ориз, картофи или зеле, важното е да използваме много зеленчуци и съответно много плодове за сладкишите. Много е важно да се подбират тези плодове и зеленчуци, внимателно от гледна точка на тяхното производство и отглеждане. Най-добре е докато готвите да използвате такива, които са лично отгледани от Вас самите или някой друг, който има градина, за да може да сте сигурни в екологичността на самото отглеждане. Масово, напоследък  зеленчуците, които купуваме от пазара или магазина са много красиви на външен вид, но не са никак вкусни. Това е така, защото не са отглеждани екосъобразно. Пълни са с нитрати, които ускоряват растежа им, за да може да отидат на пазара и да се продадат. Най-добре е когато ги купувате, да го правите от биоферми, където е обърнато достатъчно внимание не само на търговският им вид, но и на техните качествени характеристики. Когато ги готвите е хубаво да не ги преварявате, защото дългата термична обработка, не може да запази техните полезни вещества. Не ги режете на прекалено ситно. Когато парчетата от зеленчуците са по-големи ( по-едро нарязани), тогава те запазват вкуса и аромата си по-лесно и за по-дълго време. За овкусяването на ястията е изключително важно да използваме само свежи подправки, в зависимост от сезона. Ако ги сложим към ястието още в самото начало, до самото сготвяне няма да е останала и едно полезно вещество в съответната подправка. Затова добавяйте подправките след като сте извадили горещото ястие от котлона, за да могат  да запазят своя аромат наситен и да овкусят прекрасната Ви гозба!.


http://hubavica.eu

User Avatar

18 март 2012


Китайски пържен сладолед

   Лятото наближава с всеки изминал ден, а негов верен спътник в жегите е сладоледа. Всеки от нас е опитвал какви ли не видове от това ледено изкушение, но тук ще ви представя една по-различна рецепта, която се предлага във всеки Китайски ресторант - пържен сладолед. 


Преди да се разпострани толкова китайската кухня в България, едва ли някой е предполагал, че изобщо е възможно това, но за всяко нещо си има трикове.


Рецептата за пържения сладолед е много проста. необходими са ви само:


  • Ванилов сладолед
  • Кокосови стърготини
  • 3 яйца 
  • Смлян корнфлекс /може и смлени бисквити/

Оформете от сладоледа топки, който замразете почти до камък. 

Пригответе си три купички - едната с кокосовите стърготини, другата с разбитите яйца, а третата с корнфлекса.
Китайски пържен сладолед  


Изстудените топки сладолед овалвайте последователно в кокос, яйце и корнфлекс.
Китайски пържен сладолед  


Приберете отново топките във фризера да стегнат малко и след това ги изпържете в дълбок съд с много и силно загрято олио за 2-3 секунди, като ги обръщате от всяка страна. При поднасянето може да го гарнирате с шоколад, плодове или конфитюр. 
Китайски пържен сладоледКитайски пържен сладоледКитайски пържен сладолед




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!                                                          МИШ7

Визитна картичка

Име:БЕЗМЕСНИ ЯСТИЯ - ВЕГЕТАРИАНСКИ

Създаден: неделя, 11 юли 2010

Членове: 58

Описание: БЕЗМЕСНИ ЯСТИЯ - ВЕГЕТАРИАНСКИ. ВСИЧКО,БЕЗ ЖИВОТНИ (живи или мъртви)

Модератор(и): МИШ7

Галерия
Членове