Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Левски

User Avatar

Казват, че времето лекува и годините заличават раните от големите загуби. Изтекоха 45, а болката от липсата на двама необикновени футболисти остава.

Отново е 30 юни. Близо половин век след онзи ден, в който съдбата ни отне Георги Аспарухов и Никола Котков. И днес сякаш някакъв камък ляга върху гърдите и настъпва една непреодолимо протяжна тъга. Едно чувство за безсилие и съжаление. Мъка по ранна загуба, която отеква през летата.

Гунди и Котето вече ги няма. Останаха спомените, разказите и усмивките на докосналите се до тях. За останалите пък красивите разкази, приказките и уроците от едно романтично минало.

Днес, 45 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат прехласнати историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма. 

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, но и на цяла България. Защото загубата на доблестни хора винаги боли

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Защото те останаха във футболната и обществена памет със своя чар и елегантност.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги.Те обаче бяха всенародни любимци, защото притежаваха невероятни човешки качества. Затова и бяха толкова обичани.

Ние няма да ги забравим. Наша мисия е обаче да съхраним паметта, да разкажем за големите им постижения като спортисти и хора и да предадем достойнствата на техните характери, за да изградим бъдеще, с което те биха се гордели.

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Левски се покланят пред паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков.

User Avatar
User Avatar
User Avatar
User AvatarДнес се навършват 32 години от смъртта на един от съоснователите на Левски Борис Василев (Боркиша). Той е участник в учредителното събрание на клуба през 1914 г. и е считан официално за „кръстник“ на отбора.


Борис Василев е роден на 25 септември 1898 в София, починал на 10 март 1983 г. в София. По професия е юрист. От 1914 до 1920 г. е неизменен ляв полузащитник на отбора. В същия период изпълнява ролите и на касиер и секретар в ръководството на клуба. През 1921 г. става първият „завеждащ спорта“ на клуба - длъжност, която днес отговаря едновременно и на треньор, и на технически директор. Остава на този пост до 1927 г.През 1922 г. създава първия детско-юношески отбор към Левски, наречен „сините лъвчета“, което е една от първите детско-юношески формации в страната. От 1928 до 1934 г. е член на ръководството на клуба, като заема длъжностите заместник председател и член на контролния съвет.


Участие в учредителното събрание на Левски


На 24 май 1914 г. в местността „Могилката“ (на ъгъла на бул. „Пенчо Славейков“ и ул. Никола Славков срещу 22-ро училище) в София група от тридесетина младежи основават официално собствен спортен клуб. Повечето от присъстващите на събранието са ученици от тогавашната Втора мъжка гимназия, сред тях е и Борис Василев-Боркиша. След оживени дебати относно името на отбора, по време на които са обсъждани имена като „Атлантик“, „Рапид“, „Експрес“ и „Мажестик“, по предложение на Боркиша отборът е кръстен на името на Апостола на българската свобода Васил Левски. Причините за предложението Борис Василев описва по-късно:


„На учредителното ни събрание на Могилката предложих Васил Левски зя наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата и виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа”.


Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Левски се покланят пред светлата памет на Борис Василев (Боркиша).

"Днес се навършват 32 години от смъртта на един от съоснователите на Левски Борис Василев (Боркиша). Той е участник в учредителното събрание на клуба през 1914 г. и е считан официално за „кръстник“ на отбора. Борис Василев е роден на 25 септември 1898 в София, починал на 10 март 1983 г. в София. По професия е юрист. От 1914 до 1920 г. е неизменен ляв полузащитник на отбора. В същия период изпълнява ролите и на касиер и секретар в ръководството на клуба. През 1921 г. става първият „завеждащ спорта“ на клуба - длъжност, която днес отговаря едновременно и на треньор, и на технически директор. Остава на този пост до 1927 г. През 1922 г. създава първия детско-юношески отбор към Левски, наречен „сините лъвчета“, което е една от първите детско-юношески формации в страната. От 1928 до 1934 г. е член на ръководството на клуба, като заема длъжностите заместник председател и член на контролния съвет. Участие в учредителното събрание на Левски На 24 май 1914 г. в местността „Могилката“ (на ъгъла на бул. „Пенчо Славейков“ и ул. Никола Славков срещу 22-ро училище) в София група от тридесетина младежи основават официално собствен спортен клуб. Повечето от присъстващите на събранието са ученици от тогавашната Втора мъжка гимназия, сред тях е и Борис Василев-Боркиша. След оживени дебати относно името на отбора, по време на които са обсъждани имена като „Атлантик“, „Рапид“, „Експрес“ и „Мажестик“, по предложение на Боркиша отборът е кръстен на името на Апостола на българската свобода Васил Левски. Причините за предложението Борис Василев описва по-късно: „На учредителното ни събрание на Могилката предложих Васил Левски зя наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата и виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа”. Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Левски се покланят пред светлата памет на Борис Василев (Боркиша)."

 

User Avatar

Търпението на феновете на Левски се изчерпа. В събота сините загубиха с 0:3 във Вечното дерби с ЦСКА. Три дни по-късно последва поражение и от тим, играещ в Б група.


След 0:2 от Монтана феновете на Левски избухнаха срещу собственика на клуба Тодор Батков.


Ето какво написаха привържениците от страницата във Фейсбук “Фонд Сектор Б”:


„Батков, стига си мълчал и си мишкувал. Излез и кажи пред всички и официално реалната продажна цена на Левски София. Продавай Левски! Махай се от Левски завинаги!


Смени 200 треньора, 600 футболисти, употреби всички легенди като бушони, зад които да се скриеш. Само ти си неприкосновен и никога виновен. Вечно жертва.


Милионите кредити към теб, които вечно “вадиш от джоба си” и ги сънуваш, си ги отпиши като цената за всичко, което си причинил и причиняваш на милиони левскари.


Левски има нужда от ново начало и бъдеще. То е без шуробаджанащината, която сте изплели в този клуб.


Тодор Костадинов Батков, излез и веднъж в живота си говори като мъж истината и само истината. Кой си ти в Левски, кой-кого е в Левски!?


П.С: Кога журналистиката в България ще започне да действа като такава и да задава истински и неудобни въпроси на правилните хора!?“, се казва в текста, написан от „сините“ фенове.
http://sportove.net/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1­%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0­%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%­8F-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0­%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%­B6%D0%B0-%D0%B5%D1%82%D0%­BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%­B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%­BF/20287/?xjt=1&fbp=1

User Avatar

02.06.2014г.LevskiЛевски има още един сензационен вариант за треньор. Специалист, който е с отлична визитка и страхотни успехи може да поеме българския гранд. Според информация наLivesport.bg италианецът Алберто Малезани, който в момента е без отбор, е сред обсъжданите имена на “Герена” за заемане на поста старши треньор на Левски.


Наставникът нашумя в края на 90-те години, когато бе начело на Парма. С дуковете Малезани успя да спечели купата на УЕФА и купата на Италия и да класира тима в Шампионската лига. Според информацията специалистът е готов да приеме оферта на Левски и ще се впише в критериите, които имат сините относно заплатата за наставник.


Хуан Карлос Гаридо е другото известно име, което се спряга за треньор на родния гранд. Ситуацията в тима е изключително динамична и се очаква до дни да има яснота относно това кой ще бъде начело на отбора. Като според последните слухове, именно Малезани, който е с огромни успехи в Европа, е фаворит номер 1 да оглави сините.


http://sportove.net/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D­0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1­%82-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0­%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80-%D1­%81-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0­%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%­B7%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%­81%D0%BF%D0%B5%D1%85%D0%B­8/5054/

Визитна картичка

Име:Левски

Създаден: събота, 01 септември 2007

Членове: 132

Описание: Фен Клуб на ПФК Левски София

Модератор(и): Калин

Галерия
Членове