Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Здраве

User Avatar
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Млечните продукти, особено кравето мляко, разболяват най-много, след тях по вредност се нареждат месото, белия хляб и захарните храни. Лекуват храните, които са алкалнообразуващи – плодове, пресни плодови сокове и зеленчуци. Това подчерта Георги Славов – диетолог и специалист по лечебно хранене и Слави Славов – нутриционист. Те бяха лектори на провелите се този уикенд в Пловдив семинари с практични занятия.


Ето още някои основни моменти от съветите на двамата диетолози:
Още по темата

Каква е ползата от ябълките?
Необичайни съвети за добро здраве
Диета без хляб води до умора и лошо настроение

1. Балансираната диета се състои от 80% от алкалнообразуващи храни и 20% киселинообразуващи (месото, саламите, рибата, захарта, белият хляб, тестените изделия, сиренето, кафето, чаят, шоколадът, алкохолът и др.)

2. Колкото по-висока е киселинността в кръвта на даден човек, толкова по-вероятно е той да се чувства и да изглежда болен. Когато храната ни съдържа много захар, хляб и месо, а е бедна на пресни зеленчуци и плодове, се създава киселинно насищане, докато увеличеният прием на пресни плодове и зеленчуци увеличава алкалността на кръвта и подобрява здравето и издръжливостта.

3. Комбинацията плодове, зеленчуци, семена и ядки е съвършеното хранене. Докато обаче човек достигне до него трябва да има преход от месеци до години. Този преход трябва да е под наблюдението на специалист и контрола на диетолог.

4. Кравето мляко е наситено с много силен белтък и човешкият организъм не може да го смели пълноценно. Когато варим млякото, ние още повече усложняваме структурата на този белтък и той става още по-сложен за преработка.

5. Противопоказни са млечните продукти – ако се яде сирене и мляко то трябва да е козе или биволско. Любителите на сиренето може да го комбинират със зелена салата.

6. Нашите предци са яли месо и млечни продукти много рядко – само на празник. Те са били почти вегетарианци. Не сме в студените скандинавски страни, за да наблягаме на месото. През вековете основните храни на нашия народ са били просото, качамакът, булгурът, варивата, семената и ядките. Предците ни са консумирали и много полезното масло.

7. Всяка болест може да се излекува чрез храна. Старт на оздравителния процес задължително трябва да се даде с 5 до 15-дневна вегетарианска програма. Добре е да се прилага поне четири пъти в годината – на всеки сезон. След това може да се включат и храни от животински произход, но трябва да бъдат обработени така, че да бъдат лесно усвоени от организма.

8. Месото задължително трябва да се вари 10-20 минути, за да се премахнат от него тежките вещества. След това се промива и се приготвя на пара, скара или във фурната.

9. Да се дъвче продължително – всяка хапка трябва да е смляна от всеки зъб.http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/1­6477-vsiako-lechenie-tria­bva-da-zapochva-s-vegetar­ianska-hrana-/
User Avatar
9-полезни-свойства-на-сълзите:-да-плачем-за-здраве
Сълзите са секрети от жлези, които пречистват и овлажняват очите. Това е научното обяснение, но когато плачем, рядко се замисляме за медицинските термини.
Сълзите често се появяват при силна тъга или разтърсваща положителна емоция. Оказва се, че те са много-много полезни, така че можем да поплачем...за здраве:)

1.Сълзите помагат на зрението

Макар че, когато плачем, виждаме по-трудно, всъщност сълзите са полезни за зрението. Те действат овлажняващо на очните ябълки, а също така намаляват и опасността от дехидратация на слизестите мембрани. Иначе казано, ако не плачехме, паренето щеше да е постоянен ефект.

2.Убиват бактериите

Всеки път, когато плачем, помагаме на здравето си, тъй като сълзите убиват бактериите в организма.
Разбира се, понякога и цял ден плач няма как да достигне ефективността на антибактериалните капки за очи, но определено от време на време и сами можем да си помогнем в борбата.
Сълзите съдържат клетъчни органели, наречени лизозоми, които унищожават над 90% от бактериите, попадащи в очната ябълка.

3. Освобождават емоциите

Перфектно антидепресиално лекарство - сълзите са най-добрият начин да се освободим от натрупаните негативни емоции. Преди да се разплачете, често чувствате болка в гърдите, нали?
Това е просто защото те искат да излязат най-сетне на повърхността и да ви накарат да се почувствате по-добре. Когато това се случи, сълзите потичат от само себе си.

4.Подобряват настроението

Забелязали ли сте, че винаги след като сте плакали, всъщност се чувствате по-добре след това?!
Биохомикът Уилям Фрей, изследвал влиянието на сълзите върху организма в продължение на 15 години, достига до заключението, че те всъщност подобряват физическото и емоциално състояние и обратното – сдържането им ги влошава. Тоест: изразът „Плачи, за да ти олекне” не е лишен от логика.


5.Премахват токсините

Знаете ли, че когато плачете, всъщност премахвате всички токсини, натрупани по време на стрес?!
В състава на сълзите, предизвикани от емоции, се съдържа освен вода, също така и хормони на стреса и различни токсични субстанции.
Виж, ако белите лук, тогава плачете с т.н. „рефлекторни сълзи”, чийто състав е вече 98% вода.


6.Намаляват стреса

Когато плачете, намалявате до минимум нивото на стрес в организма си. И логично, се случва обратното, когато предпочитате да не демонстрирате слабост: нивото на стрес се покачва.

7.Сълзите ни правят...щастливи?!?

Вярвате или не, но плачът има и свойството да стимулира производството на ендорфини – хормоните на щастието и удовлетворението.
Затова и като проливате сълзи, те всъщност допринасят за натрупването на положителни емоции и до позитивна настройка на духа след това. Като се замисли човек, май и изразът "да плачеш от щастие", не е лишен от смисъл.

8.Сближават хората

Може и да сте от тези хора, за които проявата на слабост и чувства пред очите на околните, не е предимство, но е факт, че понякога да поплачеш пред очите на друг може да помогне доста за сближаването ви.
Това е така, тъй като показвате на отсрещната страна че сте открити и й имате доверие и съответно в 90% от случаите, логичната реакция е проява на емпатия и загриженост. Така погледнато, сълзите са перфектно средство за укрепване на емоционалната връзка между хората.


9.Предпазват от външни дразнители

Описвани от Уилям Фрей като рефлекторни, сълзите предизвиквани от външни дразнители като дим, прах и т.н., имат за основна функция да предпазват очите от негативно въздействие от страна на фактори на външната среда. Такива са и сълзите, които се получават, докато белим лук например. http://www.belladonna-bg.com/2011/08/sylzi-polezni­-zdrave.html
User Avatar
защо-екземите-се-засилват-през-есента-и-зимата
Екземата е хронично и „своенравно” заболяване. Тя идва и си отива буквално, когато си поиска и появата й често зависи от околната среда. Метеорологичните условия играят голяма роля. При някои хора екземата се влошава през лятото, защото се потят повече, а потта дразни кожата. Въпреки това, при повечето хора страдащи от екзема студеното и сухо време изсушава кожата им, което прави екземата много по-остра и възпалима.

В основата си, екземата представлява бариерна дисфункция на кожата. Облекчаването на екземата, значи да помогнете на възстановяването на тази бариера.

Предлагаме ви няколко съвета за възстановяване на тази бариера:

Не прекалявайте с дългите душове: имайте предвид, че колкото и да са приятни, дългите душове много изсушават кожата. Това компрометира защитната бариера на кожата и я прави раздразнително, люпеща се и сърбяща. Старайте се душовете ви да са топли и кратки. Хидратирането на кожата трябва да ви стане задължение след всеки душ. Ако имате предписано лекарство за локално лечение на кожата, първо нанесете него, изчакайте да попие и след това хидратирайте.

Избирайте внимателно сапуна си: сапунът, който използвате при къпане също има голямо значение. Старайте се да избягвате търкане и сапунисване на цялото тяло, освен ако не е много замърсено. Зоните от тялото, които винаги трябва да бъдат сапунисвани са подмишниците, слабините, краката и всички сгъвки.

Хидратирайте се: независимо от силата на екземата, кремовете за хидратиране са много важни са възобновяване на кожната бариера. Екзематозната кожа има намалено съдържание на серамиди – компонент на най-външния слой кожа, който помага за поддържане на тази бариера. Има определени овлажнители за тяло, които съдържат тези серамиди и помагат за тяхното възобновяване. Друг подходящ овлажнител е вазелинът, който не съдържа серамиди, но има невероятната способност да успокоява екзематозната кожа. Той е толкова добър в лекуването на кожата, че понякога се използва при хирургични рани, за да забърза процеса на възстановяване на кожата.

Овлажнявайте дома си: тъй като зимния, сух и студен въздух дразни кожата, опитайте се да овлажнявате въздуха в дома си, защото по този начин може да облекчите малко стреса, който екзематозната кожа преживява през зимата.

Отпуснете се: освен студеното време, има и други фактори, които важат. Емоционалния стрес е добре позната причина за засилването на екземите. Стресът причинява спад в имунната система, което може да влоши състояния като екзема и псориазис.

Ако имате екзема, не се колебайте да отидете на лекар веднага, защото някой разновидности на екземата могат да бъдат много упорити и да трая с години. http://www.ladyzone.bg/zdrave/zdrave/story/14­18885614-Zashto_ekzemite_­se_zasilvat_prez_esenta_i­_zimata.html
User Avatar
как-да-се-справим-с-подутия-корем?
Решавате да облечете любимите си дънки и... изведнъж се оказва, че просто е невъзможно да ги закопчаете. Странно, защото това не е било така едва ли не до вчера, нали? Ако тази сценка ви се струва позната, то това не означава непременно, че сте качили няколко килограма само за ден. По-вероятно е да страдате от подут корем.

Има няколко простички стъпки, които можете да предприемете, за да върнете добрата форма на коремчето.си. Ето кои са те:

1. Избягвайте натрия

Имате ли навика да солите обилно всяко ястие? Натрият, който се съдържа в подправката, както и в редица други често консумирани в ежедневието храни (китайска, пица), кара организма ви да задържа течности. Това създава усещането за подуване на корема. Експертите съветват дневният прием на натрий да се ограничи до 2300 милиграма (една чаена лъчжичка сол) при възрастните. Онези от тя, които имат някакви здравословни проблеми не бива да консумират повече от 1500 милиграма.

2. Яжте фибри

Нищо не предизвиква по-бързо подуване на корема от бавната храносмилателна система. Ето защо е осбено важно в храната ни да присъстват фибрите, които се съдържат в изобилие в пълнозърнестите закуски.

3. Пийте повече вода

Водата е най-верният ви съюзник в борбата с подуването. Редовното хидратиране на организма спомага за неговото бързо очистване и отделянето на натрупания натрий. Препоръчителното количество вода за жените на ден е около 9 чаши на ден.

4. Правете упражнения редовно

Намeрете време за редовни тренировки. Това има безброй предимства, едно от които е справянето с подуването на корема.

5. Не се предавайте!

На моменти борбата с подуването може да ви се струва неравна, но в никакъв случай не се предавайте дори за ден. Ако някога си позволите да приемете повече натрий, отколкото е допустимо, или по-малко вода от препоръчителното, върнете се в "правия път" възможно най-бързо. И не приемайте това като мъчение - превърнете го в свой начин на живот! http://www.ladyzone.bg/zdrave/zdrave/story/56­1792068-Kak_da_se_spravim­_s_podutiya_korem.html
User Avatar
отслабни-с-оцет
Установено е, че редовното приемане на умерени количества ябълков оцет подпомага топенето на мазнините в тялото.

Това е така, тъй като оцетът съдържа естествени киселини, които разграждат и даже промиват (буквално) всички отрови и несмляна храна от червата.

По този начин храносмилателната система получава “повече място” за здравословно смилане на храната.

Друг плюс на ябълковия оцет е свойството му да предотвратява развитието на вредни бактерии в тялото и да помага при други заболявания.

Приемането на две чаени лъжички ябълков оцет дневно ще подобри здравето ви, ще подсили имунитета, ще изразходи някоя и друга калория повече и ще помогне при проблеми с кожата.

Ябълковият оцет помага и при инфекции на синусите, акне, висок холестерол, хронична умора, кандиди, киселини, възпаления на гърлото, контактен дерматит, артрит, а има възможност и за детоксикация на тялото.

Всъщност става дума за много силно вещество, което е ползвано и от Хипократ при лечение на различни болести.

Макар че ябълковият оцет е богат източник на витамини, минерали и други хранителни вещества, необходими за здравето и силния имунитет, все пак препоръчваме преди използването му да се посъветвате с вашия лекар. http://www.ladyzone.bg/zdrave/zdrave/story/16­58425975-Otslabni_s_otset­.html
User Avatar
здрави-ли-са-ушите-ви?
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/­p10503.html Човешкото ухо е сложно устроена система, която е пряко свързана с цялостното здравословно състояние на организма ни. Ухото се състои от външно, средно и вътрешно ухо. Защо е важно да се грижим за здравето на ушите?Ушите ни са крехки сетивни органи, за които трябва да полагаме специални грижи и да ги пазим усилено. Системните неразположения в областта на ушите може да са по-опасни отколкото подозираме. Обикновено проблемите се появяват в областта на средното и вътрешното ухо, но е възможно да се засегне и външното ухо. Кои са пет от най-честите болести, за които трябва да внимаваме?Отит
Отитът представлява най-често възпаление на ухото. Възпалението на ухото може да бъде в областта на външното, средното и вътрешното ухо. В зависимост от остротата и локализирането на възпалението съществуват няколко вида отит. Обикновено се предизвиква от простуда, вирус или от продължително нелекувана хрема.

Ако отитът е на външното ухо и не в много тежка форма, симптомите обикновено са болка в областта на засегнатото ухо. Колкото по-навътре и колкото по-тежка е формата, толкова повече се засилват симптомите. Възможно е да се появи температура, отпадналост, наличие на течност, намаляване на слуха. Лечението обикновено успява напълно да излекува заболяването, като в много редки случаи може да остане хронично или да засегне слуха на болния.

Пукване на тъпанчето
Това не е заболяване, а травма, която се предизвиква в следствие на силен натиск с остър предмет в ухото или от удар по същата страна. При пукването на тъпанчето човек чува силен шум, който е съпроводен с внезапно прилошаване. Възможно е да протече малко кръв. Може да си пукнете тъпaнчето и без да имате специфични симптоми, освен болка. След преглед се установява, че тъпанчето е спукано. Лечението трябва да се проведе под лекарско наблюдение, докато травмата бъде излекувана. Възможно е загнояване на раната, затова докато не се възстановите напълно, не бива да прекратявате лечението.

Церумен (ушна кал)
Ушната кал се отделя естествено от човешкото ухото от церуменните жлези. Целта й е да защитава ухото от навлизането на малки външни тела, които може да увредят ухото. Ако поради някаква причина отделянето на церумена бъде възпрепятствано, е възможно ушният канал да се запуши. Това води след себе си неприятна болка, намален слух, дори главоболие и отпадналост. В такива случаи е добре да се обърнете към специалист да ви направи промивка и да отстрани заседналата ушна кал.

Болест на Мениер
Това е заболяване на вътрешното ухо, което се предизвиква от нарушение на кръвоснабдяването. Покачва се вътрелабиринтното налягане и заболяването протича на пристъпи. Пристъпът представлява внезапно прилошаване, гадене, отпадналост, напрежение в ушите и влошаване на слуха. Болните страдат от силен световъртеж по време на пристъп и трябва моментално да легнат. Обикновено се започва от най-силен пристъп, който продължава най-често няколко часа и всеки следващ пристъп е по-слаб и отшумяващ. Дори да се овладее навреме заболяването, хора страдащи от болестта на Маниер има опасност да загубят слуха си.

Отосклероза
Отосклерозата е често наследствено заболяване, при което се наблюдават промени в костната обвивка на вътрешното ухо. Настъпват костни промени, които необратимо увреждат клетките на вътрешното ухо. Постепенно слуховите костици загубват напълно подвижността си, което води до влошаване на слуха и често до глухота. Първоначалните симптоми са системен шум в ушите, който преминава в проблемно чуване. Лечението на отосклероза се извършва оперативно, като веднага след това пациентът подобрява леко слуха си и с времето се чувства все по-добре.

Редовните профилактични прегледи при специалисти и промивките на ушите са силно препоръчителни. Неразположенията на ушите може да предизвикват редица оплаквания, за които не намирате причина – системно главоболие, мигрена, виене на свят, умора, дори високо кръвно налягане. Прочистването на ушите е много полезно за цялостното състояние на организма и важна стъпка за всички, които се придържат към здравословен начин на живот.

User Avatar
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/­p777.html Жените най-много си патят от ниско кръвно. Статистиката сочи, че към лекар се обръщат 1 от 5 жени.
Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява проблем и когато съществува нормално, а не в резултат на заболяване или приемане на лекарства, е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота.
Лечение се налага само когато кръвното налягане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите (особено мозъка, сърцето и бъбреците).


•Симптоми
Лицето е бледо, нямате сили, ръцете и краката са ледени, единствено, което желаете е да си полегнете да поспите.


•Кога кръвното ни е ниско?
Измерването на кръвното налягане се осъществява с маншета, завита около ръката, най-често лявата.
Най-точното измерване става с живачен апарат.
Отчитат се горна (систолна) и долна (диастолна) граница. Понижаването на кръвното налягане под 100 мм живачен стълб систолна граница, отчетено при измерване на ръката, се нарича хипотония.
За понижено налягане при мъжете се счита 100/60, а при жените - 95/60.


•Причини водещи до хипотония

◦Хиповолемия - наблюдава се при намаляване на течностите в организма, предизвикано от недостатъчен прием, от загубата им или от двете.
По-често се среща лятно време при горещини, както и при повишена телесна температура и диария.

◦Кръвозагуба - например при по-обилен менструален цикъл.

◦Прием на медикаменти - за отводняване (диуретици), за понижаване на кръвното налягане (антихипертензивни средства) и успокоителни (седативни препарати, като реланиум, диазепам и др.).

◦Ортостатична дисрегулация при изразени разширени вени на краката (варикоза).
◦Ортостатична дисрегулация при засягане на вегетативната нервна система, която регулира съдовия тонус - характерно усложнение на захарната болест и при алкохолици. При рязко спадане на кръвното налягане след ставане от седнало или легнало положение се говори за ортостатична дисрегулация. Понякога този спад е толкова рязък, че може да доведе до колапс.


•Хипотонията може да бъде есенциална (тя е най-честата форма) и вторична.
Есенциалната хипотония е с неуточнена причина, като резултат от вродени конституционални особености. Понася се добре. Среща се почти изключително при представителки на нежния пол и най-често не изисква лечение.
Вторичната е породена от някакво заболяване и обикновено лечението му води и до нейното излекуване. Когато е особено изразена, тя трябва да бъде лекувана и самостоятелно.


•Ако не обръщаме внимание на ниското кръвно
Кръвоносните съдове, работещи с години при ниско налягане, настъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръща в хипертоник.
Даже и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза. Назначените стабилизиращи налягането препарати при най-малка неточност на дозировката може да предизвикат рязко падане на артериалното налягане (колапс).


•Лечение
В много клиники и институти по света се води успешна работа в тази насока.
Лечението на хипотонията има два елемента: симптоматично коригиране на кръвното налягане с медикаменти и лечение на първопричината (чрез кръвопреливане, вливане на течности и солеви разтвори венозно, промяна на стереотипа на хранене и прием на течности, лечение на фебрилно състояние, диария и т.н. )
Да регулираме кръвното си налягане, трябва да се научим и сами. Ако домашният ви апарат за измерване на кръвното налягане показва ниски стойности, веднага се "вземете в ръце". Най-напред посетете ендокринолог.
Възможно е основният източник на вашата беда да е хормонален дисбаланс, след отстраняването на който отново ще се почувствате човек.
Освен традиционните чай и кафе всичко солено също повишава кръвното налягане: солена риба, кисели краставички, кисело зеле.
Забравете за разширяващият кръвоносните съдове твърд алкохол!

User Avatar
защо,-колко-и-какви-течности-да-пием
Всъщност общовалидното правило за количеството е просто. С него може да се справи всеки - 40 мл течности на всеки килограм телесна маса. Т.е. човек с тегло около 60 кг трябва да изпива всеки ден по 2,4 литра течности – не повече, но и не по-малко.

Оттук нататък обаче започват условностите и преодоляването на битуващите погрешни схващания. Например - това че през лятото заради горещините губим голямо количество влага през кожата и за поддържане на водно-солевия баланс трябва да пием колкото се може повече вода, е заблуда или, ако го кажем по-меко, правилото е твърде абсолютно, за да може да бъде наречено вярно.

В резултат на наложения стереотип и множество публикации повечето от нас страдат от вредния навик – през лятото да пият повече течности отколкото през другото време от годината.

Да – в топло време тялото е особено чувствително към нарушаването на водния баланс, но е задължително да се прави разлика между жаждата и желанието за пиене. Такава наистина има и тя е голяма! Чувството за жажда е сигнал на организма, а желанието за пиене често е свързано с неосъзнат импулс за потребност, която понякога вреди на организма.

А ако прекалим...
Отоците под очите сутрин и вечер, продължителната и възникваща от най-малкото течение хрема, повишената секреция на мастните жлези в кожата на главата (поради която ни се иска да си мием косата не само всеки ден, а дори два пъти дневно), главоболието при най-малките промени в температурата, достатъчно дългата менструация (до 7 дни) при не много продължителен цикъл (21-23 дни) – всичко това са признаци за наднормено количество течности в организма.

Според специалистите, хората твърде малко се замислят за изпитите количества течности. По-голямата част от деня е съпроводена с поемането на кафета, чайове и сокове.

Топлите напитки са безполезни, особено през лятото. Те притежават диуретични свойства, т.е. с тях едва ли можем да преборим жаждата.
Газираните напитки също не разрешават проблема - те само увреждат лигавицата на стомаха и червата, а и повечето съдържат значителни количества захар или подсладители, т.е. предизвикват жажда.

В доста от минералните води се съдържат много соли, които задържат влагата в организма и поради това в някои случаи могат дори да предизвикат отоци.

Подходящо решение за справяне с жаждата и набавяне на достатъчно течности (освен водата) е да се пият сокове, но не тези, които се предлагат в магазините, а прясно изцедени. Първите съдържат консерванти, а и повечето от тях – подсладители.

Най-разпространеният начин за производството на сок е т.нар. концентрация. В процеса под въздействието на високата температура се разрушават до 50% от витамин С, изпарява се част от ароматичните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати влизат в реакция и променят своята структура.
Така полученият сок често се разрежда с вода, захар, лимонена киселина, ароматизатори, консерванти.

За разлика от тях, прясно изцедените сокове са богати на микроелементи и витамини. Те не само добре утоляват жаждата, но и притежават допълнителни свойства. Например:
• сокът от боровинки и други горски плодове помага при физическа и психическа умора.
• сокът от моркови стимулира обмяната на веществата. Соковете от портокал, лимон и грейпфрут помагат за справяне с проблемите, свързани с концентрацията на вниманието.
• сокът от ябълки способства за запазване на ясния ум и в напреднала възраст. Веществата, съдържащи се в него, са способни да защитават мозъчните клетки от оксидантния стрес, който води до влошаване и загуба на паметта и намаляване на интелекта.
• Зеленчуковите сокове са своеобразна панацея за тези, които страдат от пролетно-летни алергии. Особено ефективни са соковете от зеле и картофи.

Всички диетолози са единодушни, че който и сок да изберете, всекидневната употреба на една чаша може да удължи живота ви средно с 3-4 години. http://www.zdrave.bg/?c=n&id=4017
User Avatar
за-какви-заболявания-може-да-подскаже-пулсът
Как правилно да разчитаме неговите показания.
здраве.bg

Ако пулсът ви “спира”, посетете кардиолог, ако не можете да го напипате – хематолог, а ако неговите удари са по-малко от 45 – ендокринолог.
Поставяйки пръсти върху лъчевата артерия и анализирайки пулса си, вие можете да разберете с доста голяма сигурност дали имате някакъв здравословен проблем.

Как да измерваме правилно пулса

Най-правилно е пулсът да се измерва в седнало положение. Класическото място за измерване е лъчевата артерия. Пулсът се измерва върху нея на разстояние ширината на палеца под първата гънка на кожата до китката на ръката. Ако ви е трудно по този начин да го напипате, тогава може по-лесно да го откриете върху сънната артерия. Пулсът на здравия човек в състояние на покой е 60-80 удара в минута – тогава той е ритмичен и равномерен.

За да избегнете неточност, не измервайте пулса след употребата на алкохол или след хранене, при силно чувство за глад, след тежка физическа работа или напрегнат умствен труд, след масаж, взимане на вана или душ, след секс, а също така в критичните (при жените) дни.

Честота (на ударите в минута)

- по-малко от 45
Това подсказва за евентуална сърдечна блокада, която може да бъде причина за отпадналост, хронична умора, а в занемарена форма – за образуването на тромби в сърцето. Ако си измерите такъв пулс, добре е да посетите кардиолог и да си направите кардиограма.

- 59-46
Признак за понижена функция на щитовидната жлеза. Посетете ендокринолог.

- 81-100
Това може да свидетелства за хипертония. Ако едновременно с такъм пулс си измерите и кръвното, и то е над 140/90 мм.рт.ст., трябва да посетите кардиолог.

- повече от 100
Този забързан пулс често е признак за повишаване на функциите на щитовидната жлеза. Задължително посетете ендокринолог.

Внимавайте! Еднократното измерване на пулса не е достатъчно основание да се причислите към една от изброените по-горе групи. Направете няколко измервания през определен период от време.

Ритмичност
Ако пулсът “изчезне” за известно време – това може да е признак за блокада на сърцето. Ако сред нормалния ритъм се вклинят неритмични удари – това е показател за аритмия. И в двата случая трябва да потърсите помощ от кардиолог.

Напълване на пулса
Ако единият удар на пулса е силен, а следващият е слаб или ако пулсът се различава по напълване в дясната и лявата ръка, това може да е знак за порок на сърцето.
Ако пулсът е слаб по напълване (тънък и едва се напипва) - това често е симптом за анемия или понижено кръвно. Измерете го. Ако то е наистина понижено, консултирайте се с личния си лекар – много вероятно е той да ви препрати към кардиолог или хематолог. http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3624
User Avatar
организмът-се-защитава,-когато-не-харесва-някои-храни

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1441 Някои хора имат като че ли вродена неприязън към някои видове зеленчуци и нямат никакво желание да ги консумират, независимо от формата, в която са приготвени.

Според американски учени от частния научно-изследователски институт Monell Chemical Senses Center във Филаделфия това се дължи на “вътрешния глас на тялото”, който се стреми да ни диктува какво, колко и под каква форма да консумираме.

Авторите на изследването - Мери Сандел и Пол Бреслин твърдят, че тези, които буквално мразят зеленчуците, инстинктивно се предпазват от недостига на йод и от предизвикваните от това нарушения в работата на щитовидната жлеза.
Много зеленчуци, преди всичко броколите, кореноплодните и хрянът съдържат относително голямо количество глюкозинолати, които възпрепятстват образуването на органичните съединения на йода в организма и техния достъп до щитовидната жлеза.

Без съединенията на йода щитовидната жлеза не може да функционира нормално. Затова и в отделни части на света, където има недостиг на храни от нерастителен произход, т.е. има недостиг на йод, много хора страдат от увеличаване на щитовидната жлеза.
При силно изразен недостиг на йод се забавя умственото развитие на децата, което с увеличаване на възрастта не може да се компенсира.

Горчивият вкус е предупредителен сигнал

Учените са открили върху езика рецептор на вкуса, който определя горчивите вещества, а в отделни случаи реагира на глюкозинолатите. При част от участниците в изследването са били открити по два гена, отговарящи за този рецептор. Те са възприемали зеленчуците, съдържащи глюкозинолати, еднозначно като горчиви. Други участници, които са имали един ген, отговорящ за особеното възприятие на вкуса, са определили тези зеленчуци като малко горчиви. Останалите, които не са притежавали подобен ген, въобще не са почувствали горчивина.

Специалистите подчертават, че повече от 1 милиард души по света в момента са застрашени от недостиг на йод.Затова е много важно умението да се опредят веществата, които възпрепятстват усвояването на йод от организма. Все още не е известно в каква степен хората, живеещи в региони, бедни на йод, притежават по-често наследствена способност към определяне на горчивия вкус, отколкото хората, живеещи на други места.

Употребата на йодирана сол намалява риска от заболявания, предизвикани от недостига на йод.
Визитна картичка

Име:Здраве

Създаден: понеделник, 15 ноември 2010

Членове: 56

Описание: всичко, свързано със здрвето

Модератор(и): ***Теди***

Галерия
Членове