Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

НЕ ПРЕКАЛЯВАЙ С НИЩО,ДОРИ И С НАЙ-ХУБАВОТО!
User Avatar


Темата за вегетарианството и веганството до момента винаги е била повдигана в общественото пространство от онези, които си хапват месо. Странно, никога не съм видяла дискусия инициирана от веган. Може би защото те вече са наясно със себе си, със заобикалящия свят и не държат да питат останалите “Ама вие пък защо ядете месо?”. Те са направили вече своя съзнателен избор. За съжаление до сега не съм чула да се води интелигентен разговор с “опоненти” на тема веганство и вегетарианство. Дори опита за дискусия, в която наскоро участвах в телевизионно предаване бе доста профанизирана и сведена до повърхностния въпрос “вкусно ли е да се яде месо”.


Може би защото инициаторите на дискусиите винаги разглеждат темата от една много ограничаваща и в същината си деградивна гледна точка – задължително противопоставятвегетарианството на месоядството?
По темата е хубаво да се говори, защото е важна. Но не в сблъсък, не в противопоставяне, не в избор едното срещу другото. Понеже вечният въпрос не спира да се поставя, реших веднъж завинаги да дам ясни отговори – какви са моите причини да не ям месо.


Подчертавам – публикацията не осъжда, не критикува, не цели да промени вашите хранителни навици. Дори на клиентите ми, които търсят помощ от мен за отслабване, изготвяне на хранителни и тренировъчни програми, не налагам не-яденето на месо. Защото това е нещо, което трябва да дойде отвътре, трябва да бъде личен, свободен и осъзнат избор. Тази статия просто описва моите причини :-)


Ще започна от единичката.. от собствените нужди, за да стигна до Цялото.


1. Защото ценя и обичам тялото си. Всички ние сме духовни същества, надарени с тяло. То е моето превозно средство докато съм в поредния си жизнен цикъл на тази планета и държа тялото ми да е здраво, устойчиво, младо и красиво, пълноценно функциониращо – възможно най-дълго време. Макар месото да се твърди, че снабдява тялото ми с незаменими аминокиселини и протеини, всъщност то отделя изключително количество токсини и шлаки, които се натрупват на клетъчно ниво и буквално задръстват като тиня клетките ми. Задръстени и замърсени по този начин, те не съумяват да работят с пълния си потенциал, а с времето натрупването на тези замърсявания резултира в множество заболявания, включително ракови. Вече има изследвания, които показват зависимост межу раковите заболявания и консумацията на месо. Растителната храна, в правилната комбинация и съотношение е пре-богата и дава на тялото ми всички необходими хранителни вещества, аминокиселини, витамини и минерали.


2. Защото съзнанието ми остава чисто, ясно и разширението му не познава граници. В онова предаване казах и сега пак ще повторя – “Ние сме биогенетични електромагнитни същества”. Тялото ни е е една мини-енергийна система, в която всяка клетка трепти с определена честота на вибрация и комуникира с останалите клетки и целия микро и макро Космос. Месото и замърсяването на клетките смъква вибрацията в много нисък честотен спектър, който има връзка и със съзнанието и ако щете – духовната и физическа еволюция на индивида.


3. Не/яденето на месо има отношение към психо-емоционалното състояние на човек.Убитото животно по същество си е труп. Извинете, ако думата е прекалено стряскаща, но това е факт. И то животното със сигурност е убито по изключително жесток и агресивен начин. А със сигурност знаем, че човек е това, което яде. Е, аз не мога да давам на тялото си мъртва плът, смърт, а да очаквам здраве, сила и живот. Цялата тази агресия, страх, ужас, омраза и болка се предава в клетките на животното. И остава там. А после – преминава в нашето тяло. Какво даваме на собствените си клетки? Тази ниска вибрация, допълваща мъртвата тъкан влияе изключитено върху емоционалното състояние. Има отношение към депресивни състояния, прояви на жестокост и агресия, страхове и неврози, нервност и раздразнителност, нетолерантност към себе си и другите хора.


4. Защото не мога да продължавам да съм съучастник в масовото изтребление на стотици хиляди, милиони животни, отглеждани само и единствено с цел да напълнят търбуха ми. Всъщност, в целия си кратък и нещастен живот, животните, отглеждани за месо са бити, нагрубявани, блъскани, ритани, отглеждани в клетчици, или наблъскани в помещения, в които едвам успяват да се обърнат. И накрая убити зверски, по най-жестокия и агресивен начин. Можете да изгледатефилмчето в края на материала – ако ви стиска.


Животните са дадени на тази планета за да ни служат и помагат, да ни учат, да ни бъдат компания, за изцеление, за храна дори. Но в крайностите, в които сме отнели правото им на избор и сме се отдали на крайни зверства и геноцид, унищожавайки и живи същества, и планетата (която също е жива), просто не намирам за уместно да се яде месо.


Една моя близка приятелка казва “Аз близки познати не ям”. Но пък няма проблем с всички непознати жертви на този геноцид. В едни по-отминали времена хората са хапвали месо изключително рядко – просто като изключение. Дори в българските традиции ако се огледаме, ще видим, че в по-голямата част от годината има пости. Месо се яде само по празници. Коленето на животно е било изключителен ритуал, близък до жертвоприношение.  В не толкова древното минало е било цял свещен ритуал коленето на животно. В който ритуал животното е било уважавано, почитано и в някакъв смисъл от него е искано разрешение да се жертва за да нахрани човека.


5. Защото искам чиста, мирна и жива планета. Обезлесяване, замърсяване и отровни газове. И това всичкото е следствие на огромния, безумен глад за месо. Благодарение на животновъдната индустрия се обезлесяват огромни територии гори – за да се осигурят пасища за животните, жертва на съответната индустрия. Също толкова огромни количества зърнени храни се произвеждат за нуждите тези животни да бъдат изхранени. А с тези количества растителни храни преспокойно можеда се реши проблема със световния глад.


Oтпадъчните продукти от животновъдната, месопреработвателната и свързаните индустрии са един от основните замърсители на водните плoщи на планетата (редом с енергетиката и тежките метали, разбира се).


Последните научни данни показват, че метанът е много по-опасен газ, свързан с глобалното затопляне, отколкото въглеродния диоксид. А метанът е газ, който преживните животни отделят още при храносмилането, а торът, който се отделя в промишлени количества отделя огромни количества метан. Всяка секунда се унищожава гора с размер на футболно игрище за производството на 257 хамбургера. А това е един порочен кръг… горите са необходими за да абсорбират и преработват въглеродния диоксид. Сами се сещате какво се случва, когато горите намаляват с такъв темп.  


Темата е дълга и може да се говори още много. Да, както казва един мой познат агроном, агробиоценозите също нанасят вреди върху екологията. Всяка индустрия в същността си експлоатира безмилостно и без мисъл за бъдещето ресурсите на Планетата. Затова съм привърженик на разумното градско, или селско земеделие, стремя се да купувам чиста продукция от производители. Но дори ако трябва да сравняваме вредите, причинени от месодобивната, преработвателна и проче свързани индустрии с растениевъдството.. мисля, че фактите натежават много убедително.


И за финал бих искала да цитирам някои мъдри люде, които странно защо са били вегетарианци…


АЛБЕРТ АЙНЩАЙН:
“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”


РАЛФ УОЛДО ЕМЕРСЪН:
“Току-що сте се нахранили, но колкото и старателно кланицата да е скрита на благовидно далечно разстояние от много мили, съучастничество има.”


Леонардо да Винчи:
“Още на млади години се отрекох от яденето на месо и ще дойде времето, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, както се гледат на човекоубийците.”


Махатма Ганди:
“Големият и морален напредък на една нация може да се измери по това, как тя се отнася към животните.”


Алберт Айнщайн:
“Чрез естественото си въздействие върху човешкия темперамент вегетарианският начин на живот би могъл да повлияе извънредно благоприятно на съдбата на човечеството.”


Плутарх:
“Аз се учудвам що за чувство, ум и разум е бил обхванал първия човек, който първи е замърсил устата си с кървав труп и е позволил на устните си да се докоснат до месото на убитото същество.”


Петър Дънов:


“Грехопадението в света започва с месоядството. То не е само един физиологичен акт – зад него стои егоизмът на човека, проявен като пренебрежение към другите живи същества.”


“Знае се, че клетките на животните имат отделителна система, от което следва, че те изхвърлят отпадъчни вещества. Последните се поглъщат заедно с месото, от нищо неподозиращия човек. При убиването (клането) на животното то преживява страх и ужас. В резултат, между тъканите на клетките му се образуват други отрови, които неизбежно попадат в организма на човека.”


“Съществува още един странен факт, малко познат на човечеството: като правило хората не ядат животни, които се хранят с месо, тоест хората не използват за храна хищници (лисица, вълк, котка, куче), а предпочитат тревопасни, защото тяхното месо е по-чисто, по-вкусно и вероятно, по-здравословно. От това неминуемо следва, че човекът, бидейки хищник, е с по-нечисто тяло дори от това на тревопасните животни.”


“Съвсем естествено и бидейки на по-високо ниво на развитие, съвременните хора изпитват неудобство да колят животни, обаче те забравят, че все пак някой трябва да извърши това грозно деяние. В такъв случай месоядците стават неволни съучастници в престъплението.”


В един действителен случай петгодишно дете от София пита майка си: “Защо нашата учителка ни учи да обичаме животните, а после ни кара да ги ядем?”http://www.svoizbor.com/2011/11/why_i-dont-ea­t-meat/

User Avatar

 


Едно от най-ободряващите неща в летните жеги е студен рязан свежа диня. Повечето от нас просто изплюват динените семки и ги изхвърлят. Това е защото не знаем колко полезни за здравето съставки съдържат те. 


Гълтането им е безполезно и може да раздразни стомаха. За да се възползвате от благотворния им ефект трябва да ги смелите или сварите във формата на чай.


Фибрите в семките наистина подобряват храносмилането. Те са като малки четки, които пречистват организма ни. Семките от диня съдържат магнезий, витамини А, B и C, антиоксиданти, манган, калций, полезни мазнини.  Витамините и минералите помагат на сърцето, като намаляват кръвното. 


Семките от диня са изключително полезни за пречистване на бъбреците. Те са безценни за пикочния мехур. Спомагат да поддържате баланс в организма.


Най-добрият начин да извлечете полезните съставки от тези малко здравословни бомбички е да направите чай с тях.Трябват ви само 4 чаени лъжици пълни със семки и литър и половина вода. Варете ги в продължение на 15 минути, после прецедете течността в стъклен съд с капак. Дръжте в хладилника и пийте по 1-2 чаши на ден. Можете да добавете и домашен мед за вкус, което също ще подсили благотворните влияния на чая. 


Другия метод е да смелите семките и ги добавете в смути или мляко.

http://bradva.bg/bg/article/article-447­78#.VU5tOPk5_IW

User Avatar
Aпpил, 06, 2015

10 проблеми, които бананите могат да решат по-добре, отколкото хапчета

Hacĸopo бeшe paзĸpитo, чe имa пpoблeми, ĸoитo бaнaнитe мoгaт дa peшaт пo-дoбpe oт xaпчeтa. Ядeнeтo нa бaнaни e нe caмo вĸycнo, нo и в дeйcтвитeлнocт e oт жизнeнoвaжнo знaчeниe зa нaшeтo здpaвe. Te cъдъpжaт витaмини, пpoтeини и мнoгo дpyги xpaнитeлни вeщecтвa в oбилнo ĸoличecтвo, ĸaтo тиaмин, pибoфлaвин, ниaцин и фoлиeвa ĸиceлинa, ĸoятo e ocнoвeн изтoчниĸ нa eнepгия в бaнaнитe.
 
Πpи пocлeднитe пpoyчвaния ce e ycтaнoвилo, чe ядeнeтo нa бaнaни, нe e caмo дoбpe зa здpaвeтo, нo тoвa в дeйcтвитeлнocт пoмaгa зa yвeличaвaнe нa ĸpacoтaтa. Te yвeличaвaт cилaтa нa тялoтo, ĸaĸтo и пoмaгaт нa жeнитe дa ce cпpaвят пo-лecнo c пpoблeмитe пo вpeмe нa циĸъл. Tъй ĸaтo тe cъдъpжaт мнoгo фибpи мoгaт дa ни cпacят oт мнoгo бoлecти.
 
10 пpoблeми, ĸoитo бaнaнитe peшaвaт пo-дoбpe oт xaпчeтa
 
1. Бaнaнитe ca мнoгo дoбъp изтoчниĸ нa eнepгия, тъй ĸaтo дaвaт eнepгия вeднaгa cлeд ядeнe, пopaди тoвa мнoгo oт cпopтиcтитe ĸoнcyмиpaт дocтa бaнaни.
 
2. Бaнaнитe ca мнoгo пoлeзни зa нaмaлявaнe нa cтpeca, тe cъдъpжaт aминoĸиceлинaтa тpиптoфaн, ĸoятo ни пoддъpжa нacтpoeниeтo и ни пpaви щacтливи. Te cъщo cъдъpжaт ĸaлий и мaгнeзий и пopaди тoвa дъpжaт дeпpecиятa дaлeч.
 
3. Бaнaнитe имaт пoлзи зa здpaвeтo нa cъpцeтo, ocoбeнo зa xopa, ĸoитo имaт виcoĸo ĸpъвнo нaлягaнe, тъй ĸaтo тe cъдъpжaт виcoĸo cъдъpжaниe нa ĸaлий и мaлĸo coл.
 
4. Ядeнeтo нa eдин бaнaн днeвнo c мляĸo, yвeличaвa cилaтa нa пaмeттa ни.
 
5. Бaнaнитe ca cъщo пoлeзни зa xopa c aнeмия, тъй ĸaтo тe cъдъpжaт мнoгo жeлязo, ĸoeтo yвeличaвa нивoтo нa xeмoглoбинa в ĸpъвтa ни.
 
6. Бaнaнитe cъщo пoмaгaт нa тялoтo ни дa зaпaзи бaлaнca нa xopмoнитe ни.
 
7. Бaнaнитe зaпaзвaт нивoтo нa ĸpъвнa зaxap пpи бpeмeнни жeни, ĸoeтo нaмaля cyтpeшнoтo гaдeнe.
 
8. Πopaди виcoĸaтa cи xpaнитeлнa cтoйнocт бaнaнитe ĸoнтpoлиpaт нaшaтa ĸиceлиннocт. Бaнaнитe пpaвят cлoй oт лyбpиĸaнт в cтoмaxa, ĸoйтo нaмaля пpичинaтa зa язви в тялoтo.
 
9. Бaнaнитe cъдъpжaт витaмини ĸoитo пoдъpжaт нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap пoд ĸoнтpoл.
 
10. Te ca дoбъp изтoчниĸ нa фибpи, пopaди тoвa ядeнeтo нa бaнaн cyтpин oблeĸчaвa зaпeĸ. Taĸa чe яжтe бaнaни вceĸи дeн, зa дa дъpжитe зaбoлявaниятa дaлeч и дa cтe eнepгични.

http://doctiming.bg/blog/10-%D0%BF%D1%80%D­0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0­%BC%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0­%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0­%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%­B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%­BE%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%­B4%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%­88%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%­BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%­80%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%­BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B­E%D1%82%D0%BE-%D1%85%D0%B­0%D0%BF%D1%87%D0%B5%D1%82­%D0%B0?utm_content=buffer62e0f&u­tm_medium=social&utm_sour­ce=facebook.com&utm_campaign=buffer

 

User Avatar


Главоболие, кашлица, настинки, рани... Бабите ни са имали лек за всичко, макар и в днешно време техните методи да ни се струват малко странни. Нека да видим кои са те и с какво могат да ни помогнат.


 7. Захар против хълцане.


Най-добрият начин да се отървете от хълцането е да изядете една чаена лъжичка захар. Нейният сладък вкус достига до всички вкусови рецептори и окончания по езика и по този начин възпира мускулните спазми.


6. Кисело мляко против лош дъх.Лошият дъх може да изчезне, ако хапнете малко кисело мляко. Благодарение на полезните бактерии, които се съдържат в него, чувството на дискомфорт в устната кухина ще изчезне до минути.


5. Водка за краката.


Ако мислите, че краката ви издават странен аромат и поради тази причина се страхувате да си събуете обувките, има едно много лесно решение за премахване на дискомфорта - водката. Напръскайте кожата на краката си с този продукт, който ще я дезинфекцира по естествен начин и ще способства за премахването на гъбичките и инфекциите, които са основните виновници за причиняването на неприятния аромат. Освен това водката ще помогне за отстраняването на влагата, която е най-благоприятната среда за развитието на тези бактерии.


4. "Гризането" на молив облекчава главоболието.Това е много лесен и подходящ метод, особено в моментите, в които сме уморени, стресирани и ни обзема главоболие. Трябва да вземете един молив и да го поставите между зъбите си, но без да прилагате натиск върху него. По този начин мускулите, които свързват челюстта със слепоочието ще се отпуснат и така главоболието ще изчезне.


3. Зехтин срещу екзема.


Не са малко хората, които страдат от това дерматологично заболяване. Един от начините за облекчаване на екземата е да нанесете няколко капки зехтин върху засегнатата зона (най-добре е това да става след баня), за да може по този начин допълнително да овлажните кожата, като "запечатате" влагата, с която тя се е снабдила.


2. Маслини и лимон против гадене и световъртеж.Няма нужда да се измъчвате, ако по време на пътуване с кола, влак, самолет или кораб ви прилошее. За да се справите с този проблем, трябва да изядете няколко маслини, а в случай, че не разполагате с такива, може да ги замените с резени лимон. Тези продукти ще способстват за премахването на световъртежа и гаденето, поради наличието на танин в тях.


1. Напитка за лечение на пикочните пътища.


Организмът на някои хора е склонен към инфекция на пикочните пътища и в случай, че и вие страдате от този дискомфорт, има две неща, които могат да ви помогнат. Консумацията на сок от червена боровинка или на една чаена чаша вода с една чаена лъжичка сода за хляб. И двете напитки са в състояние да атакуват бактериите, които причиняват инфекцията, създавайки условия на pH, в които те не могат да оцелеят.


http://petel.bg/7-babini-metoda-za-lec­henie--koito-vseki-tryabv­a-da-znae__107227


 

User Avatar
ВИЖТЕ 5-ТЕ НАЙ-БЪРЗИ ДОМАШНИ НАЧИНА ДА СПРЕТЕ КЪРВЕНЕТО НА ВЕНЦИТЕ! НОМЕР 4 Е НАЙ-ПРИЯТНО!
Възпалението и кървенето на венците са един от най-честите проблеми в устната кухина. Независимо от факта, че причините за тези състояния могат да бъдат различни, в повечето случаи това се дължи на неправилна орална хигиена и психологически стрес, при което се увеличава рискът от развитие на пародонтит.


В тези съвети ви препоръчваме естествени средства, които ще ви помогнат да се отървете от кървящите венци.  • Изплакване на устата с топла вода и сол - има положителен ефект върху състоянието на устата и венците. Солта има антисептичен ефект и подобрява кръвообращението на венците, премахва възпалението и спира кървенето. Достатъчно е да правите 2 изплаквания на ден, сутрин и вечер, като към чаша топла вода добавите щипка сол.


  • Почистване и масаж на венците с мека четка за зъби – така ще избегнете възпаление, което обикновено води до отслабване на венците и разклащане на зъбите. Потърсете специална четка с мека повърхност (за чувствителни зъби) и масажирайте венците си с нея след всяко миене.


  • Сода – полезна срещу кървене и болезнени венци, както и за много други възпалителни или гъбични заболявания в устната кухина. Смесете малко количество сода за хляб с вода, за да се образува паста и нанесете върху венците си чрез пръсти. След това измийте зъбите си с мека четка и изплакнете устата си, както обикновено.


  • Мащерка – утвърдена като ефективен природен лек за подсилване и грижа за зъбите и венците. Билката е особено полезна при оголване на венците и разклащане на зъбите. За целта правете редовни изплаквания на устата с прецедена отвара от мащерка (1 чаена лъжичка суха или прясна билка се залива с 1 чаена чаша вряща вода и се запарва за 5 минути).


  • Авокадо – прави венците по-силни и здрави. Също така се справя с кариеси и орални заболявания като пиорея (гнойни венци). Когато използвате авокадо в салати или други ястия, винаги оставяйте малко количество, за да си правите маска за венците с него.
http://vchas.net/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1­%82%D0%B5-5-%D1%82%D0%B5-­%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1­%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8-­%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%­D1%88%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%­D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D­0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81/­116297/?xjt=1#

User Avatar


Учителят Петър Дънов прави списък с 20 продукта от природата, които според него помагат за различни физически и психически болежки. Ето кои са и за какво помагат според създатея на Бялото Братство. 
1. Магданозът лекува болки и неудобства в стомаха.
2. Тиквата успокоява нервната система преди изпити или важни събития.
3. Вареният зрял боб лекува бъбреци.
4. Лимонът активизира човешката дейност. Носи усещане за сила и енергия.
5. Копривата запазва пигментацията на косата и забавя побеляването й.
6. Ябълката е плодът на красотата, затова Петър Дънов я препоръчва на дамите.
7. Динята е плод, който можете да си хапвате при носталгия, загуба на настроение и желание за активност.
8. Грахта влияе на хубавия и равномерен тен на кожата.
9. Патладжаните навяват самоувереност.
10. Пъпешът е за онез от вас, на които им се налага да проявяват разбиране, търпение и такт.
11. Смокини – естествен строител на имунната система.
12. Прасковите са нежен лечител на стомашни раздразнения.
13. Кайсиите ще ви помогнат при болести на черния дроб и анемия.
14. Цвеклото, особено захарното, помага при проблеми с очите.
15. Орехите са най-силния мозъчен стимулатор.
16. Оризът помага да се съсредоточите. Препоръчва се и при медитация или продължително наблюдение.
17. Черешите носят добро настроение и подобряват кръвообращението.
18. Доматите също влияят благотворно на кръвта.
19. Картофите ви карат да се чувствате удовлетворени.
20. Лещата бори късогледството.


http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=705022#

User Avatar
8 Март 2015 

Всяка година, още с първите топли дни, започваме да се оглеждаме все по-често в огледалото и ни се иска, без прекалено големи усилия и като с магическа пръчица, да свалим всичко излишно, което сме успели да понатрупаме по себе си по време на дългите студени месеци. Отвсякъде ни заливат и всякакви диети, като най-често спряганите са тези, включващи много пресни плодове и зеленчуци. И въпреки че зеленчуците са важна част от пролетното ни меню, то със сигурност не всички са еднакво полезни. Експертите съветват да хапваме поне по 5 порции от тях на ден, за да си изградим силен имунитет и да се предпазите от много болести, включително диабет и сърдечно-съдови болести. Ето 10-те най-полезни зеленчука.


1. Домати


1. TomatesМакар всъщност доматите да са плод, повечето от нас го смятат за зеленчук. Най-полезната съставка за организма е ликопен, който има способност да се бори с мутацията на клетките. Доматите съдържат още витамини A и K, редуцират кръвното налягане и се грижат за очите. Макар че повечето зеленчуци се усвояват от организма най-добре в сурово състояние, доматите са най-полезни леко задушени или на доматен сок.


2. Броколи


2. BroccoliМного малко храни могат да се мерят по полезни съставки с непретенциозното броколи. То е сходно по състав на зелето и съдържа бета каротин, витамин C, калций и фолиева киселина. Съставките на броколите се грижат за имунната система, борят се с настинките и редуцират опасността от рак на стомаха, на белите дробове и на ректума. Най-полезни са задушени с малко мазнина.


3. Брюкселско зеле


3. Brussels-sproutsМалките кръгли зелки на зеленчука са особено важна част от храненето на бременните, тъй като включват фолиева киселина. Тя е разновидност на витамин B, която редуцира опасността от дефекти на ембриона. В брюкселското зеле има витамини C и K, фибри, калий и омега-3 мастни киселини, които се грижат за сърцето, за стомаха и за червата.


4. Моркови


4. CarrotsЕдни от най-достъпните и полезни зеленчуци, които могат да се намерят на пазара почти по всяко време. Съдържа два от трите най-важни антиоксиданти – витамини A и C, а ако се комбинират с малко слънчогледово олио, ще си осигурите и третия антиоксидант – витамин E. Комбинацията с мазнина е особено важна, тъй като витамин A е мастно – разтворим и се усвоява от тялото много по-добре. Съставките на морковите предпазват очите и клетките от увреждане, грижат се за сърцето и укрепват имунитета.


5. Сладък картоф


5. Sweet PotatoБататът е по-полезен от обикновения картоф, тъй като съдържа съставки, които се борят срещу увреждането на клетките – витамини A и C, магнезий, фибри и желязо. Съставките дават енергия, премахват отровите и регулират храносмилателната система. Ако не можете да намерите на пазара сладки картофи можете да пиете таблетки с екстракт от зеленчука. 6. Тиква


6. PumpkinТиквата е пълна с витамин A, на който се дължи оранжевата и жълта разцветка. Тя съдържа витамин C в големи дози, който се бори с инфекциите и укрепва имунитета. Тиквата е полезна срещу астма, остеоартрит и ревматоиден артрит. Тя включва калий, магнезий и фибри, които се грижат за стомаха и сърцето.


7. Камби


7. Bell PeppersНезависимо дали обичате да похапвате червени, зелени, оранжеви или жълти чушки, те са пълни с полезни съставки. Ако похапвате от тях можете да си осигурите ликопен и фолиева киселина, които са полезни за бременни, а освен това редуцират опасността от увреждане на клетките. По една чушка на ден е достатъчна, за да се погрижите за здравето на белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур.


8. Патладжан


8. ЕggplantСъдържа много полезни съставки за сърцето, тъй като включва антиоксиданти, като насунин – флавоноид, който предпазва клетките на мозъка от увреждане. Те съдържат много фибри и калий, които се грижат за стомаха и червата, редуцират запека и изхвърлят отровите от тялото. Зеленчукът предпазва от сърдечни болести и деменция, но е противопоказен за хора с болна жлъчка.


9. Спанак


9. SpinachЧудесен източник на хлорофил за организма, който включва почти всички нутриенти, от които се нуждаете. Експерти смятат, че ако включвате в диетата си редовно спанак можете да редуцирате риска от болести на сърцето, на дебелото черво и стомаха, както от артрит и остеопороза.


10. Чесън и лук


10. Garlic-and-OnionsДвата зеленчука включват натурален антибиотик, фитонциди, които действат антибактериално и укрепват имунитета. Лукът съдържа съставки, които редуцират риска от остеопороза. Полезни съставки срещу болести на сърцето и диабет са витамин C и фолиева киселина. Тъй като унищожава бактериите в стомаха и червата, консумацията на лук и чесън не трябва да се предозира, за да не раздразни лигавиците на храносмилателната система.


http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=34352

User Avatar

12 Февруари 2015


Фурмите или защо арабите ги предпочитат?Спомняте си вероятно статията за бразилския орех, в която говорихме за ползите от съдържащия се в него селен. С високо съдържание на този химичен елемент са и фурмите. В тях има също 23 аминокиселини, пектин и въглехидрати, но и витамините А, А1, С, В1, В2, В6 и В5.

Фурмите са плод, който е изключително богат на фибри (между 60% и 85%) и естествени захари (предимно фруктоза и декстроза от 55% до 70%). Това е и причината в арабските страни да са на почит. С тях мюсюлманите прекъсват поста си, преди да започнат угощенията след залез слънце. Тъй като плодовата захар във фурмите се придвижва много бързо до черния дроб, където се превръща в енергия, затова тя е и предпочитана по време на Рамазана. Освен това, когато хората гладуват дълго време, организмът и храносмилателната система са отслабени. Предпочитани са и защото намаляват апетита, стимулират храносмилателния процес, помагат на стомаха да се справи с по-тежките храни.


Във фурмите има и фолиева киселина, желязо, калий, мед, магнезий и други минерали. Според диетолози 10 фурми на ден са идеалната дневна доза желязо. Освен това те са изключително полезни за хора, които страдат от анемия или таласемия ( снижено производство на хемоглобин). Бета-каротинът, лутеинът и зеаксантинът в тези плодове предпазват клетките от разрушителния ефект на свободните радикали.


Калият регулира сърдечната дейност и кръвното налягане, витамин А пък предпазва зрението. Според някои научни изследвания тези плодове защитават от рак на стомаха. Дори са препоръчвани по времене на бременност, защото се твърди, че улесняват раждането, тъй като подсилват всички мускулни тъкани, включително и матката.


При консумация на фурми може да се излекувате от състояния, които са ви измъчвали дълго време. Фурмите са идеални при хора със запек, защото са естествен лаксатив. Благодарение на него се предпазва слизестата мембрана на дебелото черво, като намалява цикъла на изхождане. Специалистите препоръчват да се натопят няколко фурми във вода за една нощ, тъй като така ще има по-голям ефект. На следващата сутрин плодовете се изяждат, а водата, в която са били киснати се изпива.


Съдържанието на ниацин (витамин В3) във фурмите също е идеален лек при различни чревни смущения. Лошият холестерол бива блокиран след едно по-дълго приемане на плодовете. Освен това намалява размножаването на патологичните организми и се стимулира растежа на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.


Ако се опитвате да имате дете или просто искате да повишите сексуалната си енергия, то фурмите са идеални за този случай. Перфектната смес за такива случаи е – шепа фурми, накиснати във вода, след това пюрирани със същата вода. Прибавя се и кардамон на прах и мед.


Забравете за шкембе чорбата при махмурлук. Има доказателства, че фурмите са отлично средство при алкохолна детоксикация. Симптоми като гадене, главоболие и колит изчезват бързо само след консумацията на няколко плодчета. Танините, които също се съдържат във фурмите, са отговорни за добрия и бърз ефект. Освен това е известно, че притежават антиинфекциозни, противовъзпалителни свойства, че кръвоизливите намаляват благодарение на тях.


Хората склонни към напълняване трябва да ограничат употребата на фурмите, защото това е един от най-калоричните плодове. Известни са с лепкавата си консистенция, и затова често полепват по зъбите и това може да доведе до налепи по зъбите. Препоръчва се след консумацията на фурми да ги измиете добре.


При обработката на фурми се използва парафин, който е вреден за хората с астма и алергии.Хората с проблеми с храносмилателния тракт е добре да консумират фурми и сушени плодове в компоти или добре накиснати във вода.Във фурмите се съдържа и тирамин, който провокира свиването на кръвоносните съдове, а това може да предизвика и мигрена при някои хора. Противопоказна е и консумацията на фурми при камъни в бъбреците, защото те съдържат доста оксалова киселина.


http://doctiming.bg/blog/%D1%84%D1%83%D1%8­0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5­-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B­7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B­0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8­%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%B8­-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4­%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%­D1%82%D0%B0%D1%82?utm_content=buffer0fc6c&u­tm_medium=social&utm_sour­ce=facebook.com&utm_campaign=buffer

User Avatar

Има продукти, които ускоряват метаболизма, активират изгарянето на мазнини и отвеждат токсини от организма. Ето някои – от леща до стриди и аспержи, някои са достъпни, други не толкова.
- Броколито изгаря мазнини – богато е на глюкорафанин – това органично съединение със сложно име действа просто и ефективно, като изпраща сигнал на клетките да изгарят по-активно мазнини. Броколито съдържа малко калории (33 ккал в 100 г), но е вкусно и насища. При редовна употреба спомага за изчистване на организма от токсини.
Броколи защитават хрущялите от разрушаване
brokoli


- Кокосово мляко спомага изгаряне на мазнини – екзотично е, но се намира и в нашите магазини. Източник е на триглецириди със средна верига, които са известни със своите антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Сред спортистите е известно като източник на енергия. Кокосовото масло се усвоява от организма и не се отлага в мастни депа.


coffee kanela
- Канела, стимулира изгаряне на мазнини – Главната особеност на канелата е това, че способства за регулация на кръвната захар след прием на храна. Факт, че канелата намалява кръвната захар. Една от теориите е, че ефекта се дължи на веществото проантоцианидин (най-могъщия известен антиоксидант), което се съдържа в нея.
Дневна доза канела е ¼ ч.л. на ден. Може да се добавя към кафе, овесена каша, мляко. Ако прекалим с количеството може да раздразни стомаха и да предизвика гадене. Особено ако имаме ниско кръвно налягане трябва да сме внимателни, защото го понижава


- Зелен чай, стимулира изгаряне на мазнини – съдържа два пъти повече кофеин от кафето, а кофеинът стимулира изработването на адреналин, който изпраща сигнали към мастните отлагания. Чаят съдържа и катехини, антиоксидант, който спомага за по-тънка талия. Достатъчно е да се пият 3 чаши зелен чай на ден, разбира се без захар и нещо сладко към него.


- Аспержи – също деликатес заради по-високата им цена, но се предлагат и в нашите магазини. Това е нискокалоричен зеленчук (21 ккал на 100 г). Богати са на фибри и на витамини A, С, Е и К и като резултат активират обмяната на веществата. Спомагат и за отвеждане от организма на излишната течност.


- Леща – вкусна е лещата и съдържа повече белтъчини и желязо от месото. За да се усвоява храна богата на белтъчини организмът изразходва много енергия, която взема от собствените запаси на мазнина. Дефицит на желязо е свързан не само с умора, слабост и бледност, но и със забавяне на метаболизма. Лещата е богата на фибри, които подобряват работата на стомашния тракт. Пектин, който спомага за отвеждане на шлаките от организма, биофлавоноиди намаляват нивото на кръвната захар. Въглехидратите в лещата не са малко, но не си заслужава да се отказвате от нея, просто я включвайте в менюто си за първата половина на деня и не по-често от 3 пъти в седмицата.


- Стриди – оморските дарове стридите са като спасение за тези, които следят за своето тегло. Деликатес, афродизиак. Стридите се сервират обикновено с отворени черупки, в чиния с лед, най-често с четвъртинки лимон, хляб и масло. Този начин на сервиране произлиза от традицията на средиземноморската кухня. В една дузина стриди се съдържат 100 ккал и 2 г мазнини и са най-богатия източник на цинк. Цинкът като микроелемент намалява влечението към сладкото, особено в периода на ПМС.


- Кисело мляко и млечни продукти – млечните протеини, които се съдържат в киселото мляко, в изварата повишават в организма нивото на хормона калцитриол (Витамин D и неговият активен метаболит – 1,25-ди(ОН)-витамин D (калцитриол) – играят основна роля в калциевата хомеостаза и костния метаболизъм) отговаря за обмена на калций и флуор в организма, но и активират клетките да изгарят подкожна мазнина. Действието се усилва от белтъчините и пробиотиците. Трябва да се изберат само правилните млечни продукти, ако са с намалена масленост, тогава съдържат повече калций и най-важното трябва да са качествени. Забравете за сладките варианти с добавки на плодове, шоколад и още неизвестно колко консерванти. Изберете кисело мляко, истинско и вкусно (ако имате мултикукър може да си го приготвяте и сами – това е едно от нещата за които използвам уреда)


- Малини – яжте малини, когато им е сезона, колкото се може по-често (има сортове, които дават плодове и през септември). Освен, че са вкусни, те са полезни и при отслабване. Не става въпрос за крайности като да купувате таблетки малинови кетони – това са химични съединения, на които се дължи така приятния и силен аромат на малините. Оказва се, че кетоните от тези плодове се отразяват изключително благоприятно върху организма и спомагат за отслабване. Те влияят директно върху мастните клетки и помагат за бързото изгаряне на мазнините. Проблемът обаче е в това, че в един килограм малини има от един до четири милиграма кетони. Затова широко се използва синтетичната версия, предлагана на таблетки.
- Ананасът също е хит, заради съдържанието на Бромелаин (бромелин) -мощен протеолитичен ензим, който се съдържа в плода. Естествената му способност да смила белтъците го прави желан в менюто на всеки, който спазва богата на протеини диета.


- Орехи и ядки – способстват метаболизма и неутрализират токсините, без тях биха оставали в мастните клетки и да способстват развитие на целулит. Съдържат пиноленова киселина – полиненаситена мастна киселина (някои препарати за отслабване съдържат Корейски бор, който е богат на пиноленова киселина, която стимулира производството на два от хормоните в храносмилателния тракт – холецистокинин и глюкагон подобен пептид. Те са основните маркери на усещането за ситост и водят до бързо потискане на глада). Учени от Корея са стигнали до извода, че пиноленовата киселина възпрепятства натрупването на излишни см по талията, като регулира нивото на грелин, който стимулира глада и лептин, който го потиска. Най полезни в това отношения са кедрови ядки, бразилски ядки и бадеми – разбира се без захарна глазура или сол. Достатъчни са 50 г, не всеки ден, а когато изпитаме глад между храненията, по-добре е да се хапват в първата част на деня.


- Грейпфрут – в един плод се съдържа дневната доза витамин С. Именно аскорбиновата киселина намалява чувството за глад и стимулира изработването на L-карнитин, който играе роля при разграждане на мастните киселини. Съвет – полезните вещества се съдържат във вътрешната бяла ципа, т.е. под кората, затова когато приготвяте фреш от грейпфрут не я махайте.
Стройна фигура с грейпфрут

- Чиа, семена от чиа – не е екзотика вече у нас. Ацтеките са употребявали още през XVI век и днес е много популярна в Мексико. Чиа е богата на омега 3 мастни киселини, фибри и белтъчини. Тези малки семенца активират глюкагон, хормон, който способства за разграждането на гликогена в черния дроб и по този начин повишава нивото на кръвната захар, в което се изразява противоположността му с инсулина — единствения хормон в организма, който намалява нивото на кръвната захар. След като бъдат изядени семенцата чиа след 10-15 мин те увеличават своя размер 1—12 пъти, което позволява да се намали порцията.


http://gotvarstvo.bg/a/produkti-koito-izgar­yat-maznini


 

User Avatar
8 Декември 2014 

Новият сезон на грипа и простудите чука на вратата и е добре да знаем, че освен ваксините, има и други алтернативни методи за предпазване от вирусните инфекции. Един от тях е правилното хранене. Има няколко супер храни, които можем да добавим към менюто си, за да ограничим до минимум възможността да се разболеем от грип през зимния сезон, съобщава NaturalNews.


Chesan


Чесънът е наричан още „руския пеницилин“.


 


Чесън против грип


Хубав навик е, ако целогодишно консумирате чесън, но сега трябва да наблегнете на тази храна. Особено през есента, когато децата са отново на училище, времето застудява и нашето тяло е по-предразположено към вирусни инфекции и простуди.


„Сега е идеалното време да започнете да се занимавате с йога, медитация, здравословно хранене, възстановителен сън и да използвате хранителни добавки и билки“, съветва д-р Карън Кофлър, директор по интегративна медицина в Evanston Northwestern Healthcare, Чикаго. Тези здравословни навици ще стабилизират имунната ви система и ще намалят стреса, посочва тя.


Едно от препоръчителните растения е чесънът, наричан още „руския пеницилин“, заради своите антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства.  „Един от най-добрите помощници на имунната система е чесънът“, казва билкарят Сусън Уийд, добавяйки, че по думите на експерти, той съдържа най-малко 17 различни вещества, които мощно подсилват имунитета.


Най-добрият вариант е той да се консумира пресен или в ястия, но ако стомахът ви не го понася, винаги може да го приемате под формата на таблетки.


Zelen chai


Зеленият чай е отлично средство против грип.


 


Зелен чай против грип


Една от основните супер храни в борбата с грипа е зеленият чай. Проф. Рейчъл Джонсън казва: „Колегата ми Мингруо Гуо, професор по хранителни науки в Университета на Върмонт, който изследва потенциалното подобряване на имунната система чрез храната, винаги има на бюрото си кана със зелен чай и пие поне по 6 чаши дневно, тъй като вярва, че чаят изключително силно укрепва имунната система“.


Професорката се позовава на изследване, според което определен вид полифеноли наречени катехини , които се съдържат в зеления чай, може да убият грипните вируси.


Позовавайки се на изследователи в Канада и Южна Корея, готварското списание Light съобщава, че „зеленият чай е богат източник на антиоксиданта катехин, по-специално епигалокатехин галат, който подсилва способността на организма да се бори с инфекциите“.


Borovinki


Боровинките съдържат много антиоксиданти.


 


Боровинки против грип


Хем сладки, хем вкусни, боровинките също имат силен антиоксидантен ефект върху тялото и  стимулират имунната система. „Пресните плодове са пълни с жизненоважни хранителни вещества  като антиоксиданти“, казват производителите на горския плод от  Driscoll’s.


Антиоксиданти се съдържат в храни като ягоди , боровинки , малини и къпини и те помагат да се защитят нашите клетки от уврежданията на свободните радикали. Така те ни предпазват от стареене, рак, грип и редица други заболявания“.


„Въз основа на данните от центъра USDA, който прави изследвания как храненето влияе върху  застаряването на населението, боровинките са сред плодовете с най-висока антиоксидантна активност“,  пише здравното гуру Моник Рой в портала Yahoo!.


С помощта на тест, наречен ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), учените са установили, че една порция от пресни боровинки осигурява повече антиоксиданти, отколкото много други пресни плодове и зеленчуци.


Med


Медът е сред най-известните природни антибиотици.


 


Мед против грип


Това, което прави меда толкова полезен за организма и толкова силен боец против грипа, е че той е пълен с хранителни вещества. Медът съдържа 22 аминокиселини, 27 минерала, пълна гама от витамини и 5000 живи ензима, съобщава Applied Health Journal.


Проучванията показват, че медът е по-ефикасен при лечение на кашлица, отколкото всякакви други лекарства.  Все пак мед не трябва да се дава на деца на възраст под 1 година заради ботулиновия токсин, използван за основа на ботокса. Той се абсорбира по-добре от по-големи деца и възрастни хора.


http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=28156

Визитна картичка

Име:ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Създаден: петък, 28 януари 2011

Членове: 67

Описание: ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ.ВЕГЕТАРИАНСТВО,ГЛАД И ГЛАДОЛЕЧЕНИЕ.ЗДРАВОСЛОВНИ ДИЕТИ.

Модератор(и): МИШ7

Галерия
Членове