Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Диети

User Avatar
диети-с-боровинки
Боровинките са полезни за здравето на сърцето и предпазват от диабет тип 2, но малките сини плодчета също така помагат и в борбата срещу затлъстяването.

Под тяхно въздействие намалява броят на мастните клетки в тялото с близо 75 процента. Съдържащите се в боровинките полифеноли разрушават наличните в тялото мастни клетки. Освен това те предпазват от образуването на нови.

Боровинките съдържат полезни захари, органични киселини, пектини и витамини: B, C, PP и др. Богати са още на природни микро и макроелементи: желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, натрий.

В тази статия ви предлагаме диети с боровинки. Диетата с боровинки се прилага за 3 дни, когато целта е да се свалят 2-3 килограма. Добре ще бъде, ако можете да я съчетаете с някакъв спорт за по-добри резултати.

Първа закуска: 100 грама извара, смесена с 2 с. л. боровинки и 1 ч. л. сметана. Чаша айран – 200 мл.

Втора закуска: 125 мл айран и 1 с. л. боровинки.

Обяд: 100 грама извара с 2 с. л. боровинки и 1 ч. л. сметана. Чаша айран – 200 мл.

Следобедна закуска: 100 грама кисело мляко и 1 с. л. боровинки.

Вечеря: 125 грама кисело мляко и 3 с. л. боровинки.

Освен, че са полезни срещу затлъстяването, боровинките забавят процеса на стареене и на възпаления. Дори намаляват риска от рак и невродегенеративни заболявания, като загуба на паметта и Алцхаймер. Боровинките помагат и за намаляването на лошия холестерол (LDL) – отговорен за сърдечен удaр и други сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от възпаления на пикочо-половата система и подобряват зрението.
User Avatar
Ако искате да свалите някой килограм, но не знаете как да се справите с влечението си към сладки храни, опитайте да постигнете това с ванилия.
Последните изследвания на английските учени от лондонската клиника „Св. Георги” показват, че ароматът на ванилия може да помогне на любителите на сладко да овладеят страстта си. Ароматът на ванилия съдейства за производството на серотонин, а това значи, че се понижава апетитът.
Твърди се, че е достатъчно да се помирише с дълбоко вдишване тоалетна вода с мирис на ванилия преди хранене, за да намалее потребността не само от сладко, а въобще да се намали количеството храна. Може да се вдишва и ароматът на ванилов прах, обвит в достатъчно пореста хартия.
За отслабващите ванилията е полезна и като заместител на захарта. Някои диетолози препоръчват към плодови и зеленчукови салати да се добавя ванилия като подправка, когато целта е да се постигне леко сладък вкус на храната.
Интересен е следният съвет: към минералната вода или към ябълков сок да се добавя малко ванилия с цел успокояване на стомаха и намаляване на апетита.
Ако решите да пробвате, имайте предвид, че става дума за много малки количества ванилия.
User Avatar
Ако се чудите как да разнообразите диетичното си хранене, можете да опитате една салата от Тученица. За летния сезон това е една великолепна храна, независимо че някои хора гледат на растението като на бурен, други като на билка, а трети като на една много крсива украса на двора или терасата си. Тученицата принадлежи към семейство Portulaceae и у нас са разпространени няколко вида. В някои европейски държави и в Турция населението отдавна е оценило вкусовите качества на растението и то се продава в зеленчукови магазини и пазари.
Освен отлични вкусови качества Тученицата е и много полезна, тъй като съдържа голямо количество витамин С, витамин Е и бета каротин. Мастните киселини, наподобяващи Омега-3, в нея е с пет пъти повече отколкото в спанака. Налични са много минерални вещества, предимно калций, магнезий, калий и фолиева киселина. Растението има силно антиоксидантно въздействие и се смята, че предпазва и от различни видове рак.
Тученицата се използва с лечебна цел за регулиране на кръвната захар, предпазва от инфаркт, подобрява зрението, засилва имунната система.
Не е желателно да се подлага на топлинна кулинарна обработка и замразяване. В прясно състояние растението е много приятно под форма на салата, подправена със зехтин, лимонов сок и пресен магданоз. Може да се добавя вместо краставица в млечна салата. Отлична е комбинацията на портолака (тученица, калдъръмче) с извара и различни сирена. Успешно се добавя към супи, ризото, спагети, ястия от елда, рибни блюда.
Достатъчно е да наберете растението, да измиете добре сочните листа и вече са готови за употреба.
User Avatar
сок-от-нар-за-тънка-талия
Последните проучвания върху полезните свойства на нара показват, че редовната консумация на сок от “божествения” плод може да помогне в борбата с възрастовите изменения, които настъпват в тялото с напредване на възрастта. Често тези изменения водят до обезформяне на тялото ни или с други думи, до натрупването на прекомерно количество мазнини.

Последните проучвания на изследователите от университета в Единбург са установили с категоричност ползотворното влияние на сока от нар. Една чаша дневно спомага за намаляване кръвните нива на мастни киселини, известни като неестирифицирани или свободни мастни киселини (FFA).

Именно неестирифицирнаните мастни киселини са главният виновник за мастните натрупвания в областта на корема и около вътрешните органи. Това на медицински език е известно като висцерално затлъстяване.

По този начин освен ползите за сърцето, повишаването на сексуалната активност при хората и намаляването на риска от онкологични заболявания, сокът от нар добави в актива си още една точка, като силен унищожител на мазнините на талията.

В експериментално проучване на специалистите са взели участие 24 мъже и жени. Ежедневно те приемали по 500 мл сок от нар в продължение на един месец.

След приключване на експерименталния период били отчетени ползите, които този плод дава на човешкия организъм. При повече от 50% от доброволците намаляло количеството на мастната тъкан в областта на корема и ханша.

Като допълнение, при почти 90% от хората било отчетено по-ниско кръвно налягане, а следователно и намален риск от инфаркт, инсулт, сърдечни проблеми и бъбречна недостатъчност.

Тръпчивият вкус на нара издава богатото му съдържание на танинови вещества, а сладкият вкус на плода е благодарение на високото съдържание (до 20 %) на монозахариди – фруктоза, глюкоза и захароза.

Сокът от нар ежедневно ни доставя високи дози калий (до 378 мг), желязо, магнезий, фосфор, калций, натрий, мед и др. Не липсват и витамините, като дозите на витамини С, В6, В12 и Е в нара са доста големи.
User Avatar
от-хляба-се...-отслабва!
В желанието си да отслабват, много жени изключват категорично от менюто си хляба. Преди няколко дни обаче израелски лекари обявиха хляба за най-добрия продукт за отслабване.

Едно от свойствата на хляба е да регулира нивото на серотонин. Който пък от своя страна управлява чувството за глад и насищане, обяснява Олга Кеснер, ръководител на клиниката по диетология "Ихилов".

Според са категорични, че най-добрата диета включва черен хляб със сирене, хумус, авокадо и зеленчуци. А храненията трябва да са през няколко часа.

По време на своето изследване израелските учени установили, че хората, които включили в диетата си хляб, имали по-високи нива на серотонин. При белтъчните диети било обратното - той спадал.

Освен това специалистите считат, че само 5% от отслабналите успяват да запазят новите си килограми две години. Но шансът това да стане скача на 15 процента при тези, които не са пренебрегвали хляба в диетата си.

Хлябът е познат на хората вече 10 хиляди години. Хлябът съдържа въглехидрати, белтъци и мазнини, той е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини.

Хлябът съдържа аминокиселини - левцин, фенилаланин, метионин, триптофан. Той е източник на витамини от група В и на минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Съдържа фибри, които не се разграждат при храносмилането и се изхвърлят почти напълно, но преминавайки през червата, стимулират дейността им, отнасяйки със себе си излишните мазнини от храната. По този начин помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.
User Avatar
можете-да-отслабнете-и-без-диети
Думата "диета" най-вероятно е една от най-често употребяваните от жените. През по-голямата част от живота си, нежният пол е подложен на непрекъснати и жестоки диети.

Може би режимът ви е горе-долу следният: 2-3 дни необузнато плюскане, след което жестока диета. И си мислите, че това е полезно за организма ви, неограниченото ядене няма да се отрази на талията ви, но дори и да се отрази, в следващите "постни" дни натрупаното излишно тегло ще изчезне.

Този режим обаче е вреден за здравето ви. Ето защо, най-добре спазвайте следните правила. Те не само ще ви помогнат да се сдобиете с желаната фигура, но и ще се отразят благоприятно и на здравето ви. Трябва да проумеете, че отслабването е възможно и без диети.

- Като начало, половин час преди всяко хранене, изпивайте по чаша вода. Тя ще помогне на стомаха с храносмилането, а и ще намали чувството ви за глад.

- Спрете с режима "едно хранене на ден", а яжте по три пъти - сутрин, обед и вечер. Ако пропуснете някое от храненията, по време на следващото ще приемете по-голямо количество храна.

- Ако изпитвате глад, дори яжте и повече от 3 пъти на ден. Всички знаят правилото, че е по-добре да се яде често, но на малки порции. Стоп! Тук трябва да направим задължително уточнение, че не трябва на всеки 10 минути да ядете шоколад, бонбони и сандвичи, например. Винаги най-добрият вариант са плодовете или зеленчуците. Ако пък не можете без сладко, по-добре замезвайте сушени плодове, вместо вафли или сладкиши.

- Добре ще е, ако на обяд на трапезата ви има бульон или зеленчукова супа. Вечерята - лека. Без тестено, мазно или сладко. И не по-късно от 19-20 часа.

- Избягвайте висококалоричните продукти. Наблягайте на такива с ниско съдържание на калории и с ниско съдържание на въглехидрати.

- Не на последно място - спортувайте. Дори и най-елементарната гимнастика пред телевизора по време на любимия ви сериал, ще е полезна за фигурата ви. Вместо с автомобил, ходете пеша на работа. Вместо асансьор - ползвайте стълбите.
User Avatar
тайната-на-слабите-жени
Знаете ли тайната на слабите жени? Тези, които ядат каквото си поискат и когато си поискат, без да напълняват? Не е важно количеството, а това как комбинират храните и какво е отношението им към тях.

Слабите хора не се успокояват с храна, нито се лишават от нея като тези, които се подлагат на диети. Диетите намаляват метаболизма, тялото продължава да е гладно и трупа калориики за „черни дни". Много хора, които се борят с излишните килограми, страдат йо-йо ефекта - гладуват, а след това се тъпчат, което означава, че свалят килограми, но после си ги връщат двойно.

Храните правилно, имайте предвид калоричността на храните, т. е. колко калории има на 100 грама. Яжте спокойно по-големи количества нискокалорични храни, но не и големи количества висококалорични храни.

Гладът и апетитът вървят ръка за ръка в контролирането на теглото. Полезна мерилка в това е Индексът на засищане, съставен от д-р Сузан Холт от университета в Сидни. За стандарт се приема белият хляб и останалите храни се сравняват с него. Той се изчислява с времето, което ще измине след като сте изяли една храна, преди отново да станете гладни. В общи линии, колкото повече фибри, протеини и вода иам в хранителния ни режим, толкова по-голям ще е съотвено и коефициентът ни на засищане.

Коефициентът на засищане на някои от най-използваните храни:

Задушени картофи – 232;

Бяла риба – 225;

Овесени ядки – 209;

Портокали – 202;

Ябълки – 197;

Кафяви спагети – 188;

Телешко месо – 179;

Грозде – 162;

Пълнозърнест хляб – 157;

Царевица – 154;

Яйца – 150;

Сирене – 146;

Кафяв ориз – 138;

Бял ориз – 132;

Солени бисквити – 127;

Бели спагети – 119;

Корнфлейкс – 118;

Банани – 118;

Житни растения – 116;

Пържени картофи – 116;

Бял хляб – 100;

Сладолед – 96;

Кисело мляко – 88;

Фъстъци – 84;

Поничка – 68;

Кекс – 65;

Кроасан – 47.

Хранете се нормално, включвайки по-горните продукти в менюто си, и за отрицателно време ще се почуствате по-добре и ще свалите някой и друг килограм.
User Avatar
сок-от-прясно-зеле-извайва-фигурата
Пресният сок от зеле, който сами можем да си приготвим у дома със сокоизтисквачка, гори успешно мазнинките. Той е изключително полезен при затлъстяване, тъй като спира трансформирането на въглехидрати в мазнини.

Пресният зелев сок усилва обмяната на веществата и извежда шлаката и холестерола.

Витамин С, РР, фолиева кисела и аминокиселини, както и лесноусвоими въглехидрати влизат в състава на листното растение. Малко известен факт е, че съдържанието на витамин С в зелето е повече в сравнение с това в лимоните.

Освен това сокът има противоязвено действие, заради съдържащия се в него витамин U. Зелевият сок подпомага функцията на щитовидната жлеза. Топлият прясноизцеден сок служи за профилактика на остра язва на стомаха и при киста на дванадесетопръстника. Единственото неудобство е, че предизвиква повишено образуване на газове, особено в началото на редовната му употреба.

Напитката подпомага заздравяването на лигавицата на стомаха. Въпреки това при кризисно обостряне на гастрит или язва не е препоръчително да се консумира. Той е изключително полезен при затихване на симптомите и оздравяване.

В сокът от зеле има и голямо количество фибри и желязо, които помагат за храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро състояние. Пресен зелев сок, приеман заедно с каша от зеле, действа целебно при възпалителни промени на червата.

Напитката се пие по една кафена чашка 2 пъти на ден 15-30 минути преди ядене. Пресният сок от растението може да се разреди с малко сок от моркови или спанак. Тази комбинация действа пречистващо на организма. Не добавяйте сол, тъй като ще унищожите ценноста на съставките.

Добри резултати за намаляване на теглото дава двудневната гладна диета със сок от зеле и минерална вода.
User Avatar
храненето-–-5-капана,-които-да-избягваме
Храненето е важно за състоянието на организма и външния вид на човек. От начина, по който се храним зависи до голяма степен как ще се чувстваме и какво ще говори на останалите нашата визия. Постоянният глад и апетит обаче могат значително да помрачат ежедневието ни и да ни накарат да се самоизмъчваме, докато попадаме в капаните на лакомията си.

Ето най-големите клопки, до които ни отвежда собственият ни апетит и начини, да ги избегнем успешно:

Ядене под стрес

Вечер нямате търпение да се приберете вкъщи след дългия работен ден и да похапнете нещо сочно и вкусно. По време на работния ден постоянно гризете нервно някакви солети или вафли... И това има своето решение – започнете да спортувате!

Движението разтоварва мислите, стимулира обмяната на веществата и освобождава серотонина. Именно хормонът на щастието е този, който предотвратява апетита. Ако нямате време да посещавате тренировки или фитнес залата, изкачвайте при първа възможност стълби и се разхождайте редовно.

Ядене от скука

На кого не му се е случвало да посяга към пакетче чипс или някакъв снакс, докато превърта безизразно програмите на телевизора с дистанционното? В такава ситуация обикновено не изпитвате глад, а нужда да правите нещо, която удовлетворявате, като изядете нещо вкусно.

Опитайте се да се разсеете – само 10 минути и гладът ще изчезне. Излезте до близкия магазин за кисело мляко, почистете нещо вкъщи, запалете ароматизирани свещи и вдишайте или пък започнете да четете някоя нова интересна книга.

Храна за утеха

Когато сме нещастни, серотонинът не е на нужното ниво, в резултат на което се тъпчем необуздано – сладолед, бисквити, соленки, няма значение какво, важното е да се залъгваме, че апетитната храна ни облекчава и носи наслада. Яденето и чувствата са в тясна зависимост, но като се тъпчете няма да решите нито един проблем.

В такъв случай приложете самотерапия, като си купите нещо хубаво, послушайте любимата си музика, разходете се и открийте малките неща навън, които могат да ви зарадват. Важни са и приятелите, на които винаги може да се обадите и да поговорите.

Храна от умора

За да не се стигне до преяждане в резултат на умора, е важно периодично да си подарявате почивка. Дори и делата ви да напират, отделете 5-10 минути и хапнете едно малко пълнозърнесто блокче. Когато сте уморени добре действа ароматната вана и масаж на краката с етерични масла.

Можете да затоплите вода до 37 градуса и да пуснете в нея няколко резена портокал. Накиснете краката си за 15-20 минути – това почти сигурно ще ви зареди и ще прогони всякакво чувство на глад.
User Avatar
какво-да-ядем-през-есента,-за-да-не-дебелеем
Есента променя нашия организъм и една от тези промени е сезонната депресия и повишаването на апетита. И ако сте успели да се вталите през лятото, то през есента рискът да си върнете обратно килограмите и да качите още е особено голям.

Как трябва да се храним през есента, за да се чувстваме сити, но в същото време да не трупаме мазнинки? Според европейски диетолози с настъпването на есента и намаляването на температурите тялото ни започва да изпитва потребност от по-калорична храна и по природните закони се опитва да натрупва мазнина за зимния период.

Затова е напълно естествено, че апетитът се увеличава, започваме да изпитваме желание да ядем по-мазна и калорична и по-сладка храна, отколкото през лятото.

Не е необходимо да се огранчаваме чак толкова в яденето, нито пък да спазваме определена диета, за да успеем да запазим постигнатото през лятото.

Ако съсипваме организма си с глад, това може да изостри стомашно-чревните заболявания, ако такива съществуват, и да бъде предпоставка за тях, ако все още ги нямаме.

Ако през есента не набавяме на тялото си необходимите вещества, ставаме раздразнителни, по-податливи към стреса и постоянно изпитваме чувство на тревога. Всичко това се отразява зле и на фигурата.

Постоянните ограничения в храненето водят и до спонтанни преяждания, а понякога и просто до лакомия. За да се чувстваме добре и спокойно и да не се вълнуваме за излишните сантиметри, които можем да натрупаме, трябва просто да преразгледаме начина си на хранене.

Съвременната диетология препоръчва следния принцип – храненето ни трябва да зависи от сезона. За това има сериозни аргументи – необходимостта от поддръжка на енергиен баланс в организма в зависимост от студения или топъл сезон, както и пренастройването на тялото при прехода от един сезон към друг.

Информацията за промяната на сезона стига до нас и от промяната в храната, като настройва фината хормонална система на стомашно-чревния тракт и подготвя тялото към предстоящите сезонни промени.

Ако през лятото идеална храна са студените зеленчукови супи, плодовите сладоледи, салатите и студените напитки, то през есента те се сменят от топли супи, зеленчукови суфлета, топли напитки.

Температурата на храната играе важна роля в обмяната на веществата, затова не намалявайте вашия метаболизъм със студените продукти. Топлата вегетарианска супа ще замести салатата, а чаят с мед ще стопли не само тялото, но и душата ви, а и ще подобни обмяната на веществата.

През есента е много важно да се храните редовно. Ако през лятото е било съвсем нормално да пропуснете едно и даже две хранения в жегите, то през есента не трябва никога да пропускате обяда.

Заменете в някои хранения месото със задушени зеленчуци, а кравето масло заменете със студено пресован зехтин. Когато ви се яде сладко, хапвайте плодове, леки кремове и сладкиши.

Добър вариант е и печената ябълка с една лъжичка мед. Според съвременните диетолози най-добре се усвояват продуктите, които са характерни за климатичната зона на района ви. Есенните плодове и зеленчуци не трябва да се пренебрегват, защото съдържат много полезни вещества, сред които и ценните антиоксиданти.
Визитна картичка

Име:Диети

Създаден: понеделник, 31 януари 2011

Членове: 23

Описание: Ако имате излишни килограми и търсите начин да ги свалите, това е клубът за Вас!

Модератор(и): Dima

Галерия
Членове