Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
интернет-по-50-лв-на-месец?!
Едно от малкото неща, с които нашата страна може да се похвали пред света е достъпността на Интернет-услугите до масовото население. Докато цените на горивата, стоките, банковите и мобилните телефонни услуги галопират нагоре и хората все по-малко могат да си ги позволят, то цената на достъп до Интернет е една от най-ниските в света – от 5 до максимум 10 евро за високоскоростен абонамент.
Този фактор е изключително важен, тъй като Интернет помага за независимото информиране на нацията, както и за нейното културно и интелигентно израстване – нещо, от което Българският народ има крещяща нужда. Също така, българските алтернативни Интернет-доставчици може да не са от най-приятните на външен вид фирми, но все пак те извършват много от трудната и малко благодарна работа по осигуряване на ИТ услуги в по-малките населени места – нещо, за което в другите страни се харчат милиони. Така погледнато, именно те спестяват на Европейският съюз много пари за инфраструктурни проекти. Дотук добре….

Но всичко това е на път да се промени коренно.

Противно на това, което се показва по телевизията за изрязването на „грозните висящи кабели“, истината е малко по-друга. Това, което се случва в момента прилича много повече на прочистване на пазара и проправяне на път за нов монопол, отколкото на прочистване от висящи кабели. Наши колеги от София и Бургас съобщават за тактики, граничещи с репресия. Пример за това е обикалянето на инспектори по домовете на хората и съставянето на актове срещу доставчиците, грозящи ги с глоба от 10.000лв до 50.000лв, забележете, за всеки АБОНАТЕН кабел. А там, където кабелите са подземни (наример в Русе и Бургас), служителите се хващат за кутиите, закрепени на фасадата на сградите. С други думи, въздушно или под земята – няма значение. Всички трябва да бъдат глобени и премахнати. Тук можете да видите една малка статия по въпроса:
РУСЕ

В заключение – в България имаме достатъчно ниски и пазарни цени на Интернет услугите, за разлика от цените на мобилната телефония (където са налице едни от най-високите цени в Европа). Всеки трезво мислещ и анализиращ човек може да си отговори на въпроса защо това е така и какво ще се случи когато пазарът бъде „изчистен“ от алтернативните телекоми и попадне в ръцете на 3 фирми.
Държавата наистина е озверяла за пари. Положението е много сериозно, различните институции са вече извън контрол и за пари правят всичко.
По неофициална информация, БТК, Глобул и М-тел са се разбрали да унищожат всички доставчици в България и след това да си разпределят пазара на Интернет. Те знаят, че там има пари и че услугата Интернет е вече необходимост. Доколкото знам, те даже вече са се разбрали и за цена 50лв или повече. Да, толкова ще струва интернета след като убият алтернативните телекоми (ЛАН-овете). Съсипването на пазара трябва да стане за около 2 години. Странно, как също така този срок (2 години) съвпада с изтичането на мандата на ГЕРБ .
Това е по непотвърдена информация, но до тук версията се потвърждава на 100% – факт е, че тия 3 фирми са се разбрали за GSM пазара и е факт, че в България цените на мобилни услуги са най-високи, а работната ръка – най-евтина. По този начин, те негласно ни доказват, че са се картелирали. Факт е, че държавата има изгода да напише по 500-100 хиляди лева глоби на операторите. След като обявят фалит, тя ще си вземе своята част. Факт е, че М-тел имат много акумулирани пари. Доказаха го, след като 4 месеца не събираха никакви пари. Вие знаете ли колко милиони струват разходите на тази фирма за 4 месеца? Откъде взеха тия пари? Ха познайте …
Накратко – хората са се разбрали в рамките на 2-3 години да убият пазара и после полека да вдигнат цените на интернета до 50лв. Оправданието е стандартно – високи разходи, и това, че навсякъде в Европа е толкова.
Звучи ли ви познато? Да, така ще стане.
Една от най-важните цели на СИЛА е БОРБА СРЕЩУ МОНОПОЛИТЕ.
Източник:

http://gorivo.net
User Avatar
Добър вечер уважаеми зрители.
Спите ли?
Поздравявам майките на нашите ръководители.
До вчерашни мухльовци, а днеска дупета.
Играят си на страшни, безкомпромисни ченгета.
И правят операции с позорни имена.
Октоподи, скариди и друга морска храна.
А пред кабинетите ги чакат журналистите,
Такива журналистки само да искате.
Още не са я качили в джипа,
а тя вече посяга и сваля му ципа.
Такъв е живота.


Поздравявам всички вестници и главните редактори
и техните заместници.
Всеки пише за всичко, а нищо не разбира.
Толкова е гнусно, че не ми се коментира.
Не ми говорете за закон и конституция,
в тая държава всичко е проституция.Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.
Пак ли ще търпиш и до кога?
Нема такава държава.
Няма смисъл от това и последната илюзия умря
в тая страна на власт и глупосттаДобър вечер уважаеми зрители.
Спите ли?
Колко данък ще вземат на народните будители?
Двама - Трима студенти уморено протестират,
нямат шанс тук за тях,
най-добре да емигрират.
Силиконов живот, силиконови цици,
силиконови мечти и фалшиви политици.
Всичките живеят в една тъпа реклама,
в която свободата е сравнена със салама.
Новините започват с дебат за бюджета
К'ви дебати, ебати, депутати и ментета.
На трибуната качва се некъв педераст.
Педераст, педераст, но облечен във власт.
Устата му глупости, в очите му злоба.
Той тая власт ще я стиска до гроба,
а щом свърши поредния смешен дебат,
ще отиде да чука в Студентския град.Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.
Пак ли ще търпиш и до кога?
Нема такава държава.
Няма смисъл от това и последната илюзия умря
в тая страна на власт и глупостта.Добър вечер уважаеми зрители.
Спите ли
или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история?
Изхвърляме единия, прегръщаме втория.
Някой знае ли как един милиционер
внезапно събужда се милионер?
И нали уж са нови, а пак са си същите,
правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се.
И изведнъж става ясно, че са пълни с имоти.
И изведнъж става ясно, че са пълни идиоти.
И какво да ги правим сега тея кавали
щот така или иначе вече сме ги избрали?
Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно?
Не ви ли омръзна да живеете бедно?
До кога ще си траем, вече става банално?
Толкова ли е трудно да живеем нормално?Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.
Пак ли ще търпиш и до кога?
Нема такава държава.
Няма смисъл от това и последната илюзия умря
в тая страна на власт и глупостта.А бе, нема такава държава!
User Avatar
константин-пенчев:-парламентът-приема-протекционистки-закони
Парламентът приема протекционистки закони, които пазят интересите на Топлофикациите. Това заяви днес в Бургас омбудсманът на България Константин Пенчев, съобщава "Burgas News".
User Avatar
грозна-картинка-за-5-млрд.-лева
“Ние режем, те ги възстановяват ДНСК ще иска съдействие от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да идентифицира доставчиците, които възстановяват мрежите, уверява шефката на дирекцията Милка Гечева. Ще последват глоби - от 5 до 50 хил. лв. за фирми и от 1000 до 10 000 лв. за физически лица.

В момента от дирекцията твърдят, че мрежите са така оплетени, че не са установили чия собственост са. Затова заповедите за премахване са обявени като на “неизвестен извършител”. В същото време според КРС до края на миналата година са били наложени около 300 глоби на оператори заради въздушни кабелни мрежи.

Интересно е какво още ни очаква, тъй като акцията на ДНСК ще продължи към периферията на София, съобщи зам.-шефът на дирекцията Георги Даракчиев. До регионалните служби на ДНСК освен това са изпратени разпореждания да опишат състоянието с кабелите по места до края на март. След това ще започне рязането им. (Виж по- долу какво е състоянието с мрежите в провинцията.)

Премахването на кабелните мрежи е следствие от законови изисквания. В населени места над 3000 жители и в курорти изграждането на въздушни кабелни мрежи бе забранено в началото на века и до началото на 2007 г. те трябваше да бъдат премахнати. Аргументите за тези разпоредби са свързани най-вече с мотива сигурност на доставките (подземните комуникации са по-добре защитени). Могат да се изтъкнат и други аргументи - пречат (например при пожар за достъп на техника), загрозяват фасадите на сградите и т.н.

Всъщност действително сноповете кабели са грозна картинка. И може би това е най-силният аргумент за държава, която има претенции да е европейска. Премахването на тази грозна картинка обаче би коствало на кабелните оператори 6,3 млрд. лв. в периода от 2006 до 2016 г. по изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ)! Ползите за тях в същия период ще са 1,35 млрд. лв.

Или крайният ефект е загуба за обществото на стойност 5 млрд. лв. за 10 години, е изводът на ИПИ. Към сметката трябва да се добави и загубата на време, тъй като изграждането на кабелна мрежа е позволено само със строително разрешение.

Числата от проучването на ИПИ вероятно може да бъдат подлагани на съмнение, тъй като анализът “разходи - ползи” е правен през 2006 г., при това по поръчка на кабелни оператори. И въпреки това, дори да са преувеличени, изводът е стряскащ. Трябва да се има предвид и периодът на силен икономически ръст след 2006 г., когато скочиха не само средните заплати, но и цените на материалите, таксите на общините и на БТК за ползване на съществуващите подземни комуникационни съоръжения.

Защо ДНСК се сети да прилага закона повече от 4 години след неговото влизане в сила? Оказва се, че акцията е по сигнал на бившата БТК, сега “Виваком”. Телекомуникационният оператор има явен интерес - изградените в изминалите десетилетия подземни канали са собственост на БТК. За ползването на съоръженията, т.е. за да върви кабел на друг оператор под земята, “Виваком” прибира немалки такси. В момента таксата е 8 ст. на линеен метър (виж долу какво казват от бранша). - "Кой на кого плаща ???"В България има 264 общини. Дори да се приеме, че само центровете им са населените места с над 3000 жители в страната, може да си представим за какви пари става дума. Числата набъбват още, ако се отчете, че в големите градове работят по няколко кабелни оператори и интернет доставчици.

Само за сравнение - според анализа на ИПИ операторите трябва да вкопаят около 26 324 км кабели, за да се отговори на изискването на КРС. Преди 5 години те са изчислили, че минималният разход за тази операция е бил 25 лв. на линеен метър.

Видно е, че става дума за много пари, което поражда и съмнения за прокарване на корпоративни интереси. И трябва внимателно да се прецени какви ще са ползите и вредите за обществото. Защото опъването на кабели или тяхното рязане е най-лесното и елементарно решение на проблемите. Но си струва да си зададем въпроса защо например няма изисквания за вкопаване на комуникационните мрежи в страни като Великобритания, Италия, Дания и др., но въпреки това там кабели не висят по фасадите.

Георги ВЕЛИКОВ
КРС трябва да реже жиците, не го прави

Според Закона за електронните съобщения всички кабели на телекомите трябва да минават под земята. Изискването влезе в сила преди три години, но не се спазва. Причините за това са много:

- Първо - ведомството на Веселин Божков трябва да каже на ДНСК къде да реже жици, но не го прави.

- Второ - БТК (“Виваком”) държи високи цени за преминаване в т. нар. канална мрежа на компанията. Допреди 4 месеца цената бе 20 ст. на линеен метър. През декември и януари тя бе намалена от регулатора на 8 ст., но БТК обжалва новите тарифи. После цената за преминаване пак бе свалена до 8 ст., но не се знае докога ще важи.

- Трето - алтернативните оператори и интернет компаниите се оплакват от липса на инвестиции и лошо обслужване от страна на телекома с господстващо положение на пазара.

“Пълен хаос цари в нашия бизнес. На практика няма никакъв контрол за спазването на елементарни правила, но КРС не си върши работата”, коментира шеф на голяма интернет компания. Неговата фирма е напълно изрядна и плаща по 100 000 лева месечно за ползване на каналната мрежа на БТК, но много други интернет доставчици не го правят.

“Много добре разбирам конкурентите ми защо не го правят. Дори не ги обвинявам за това, че аз плащам, а те не го правят и разходите ни са различни. Поддръжката на каналната мрежа е ужасна, след 17 ч техническото обслужване го няма”, твърди той. Т
Страната също е опасана в кабели

Пъстра се оказва картината с въздушните кабелни мрежи из страната. Служители на ДНСК в Търговищеса на мнение, че не могат да режат кабели, тъй като гражданите си плащат за услугата и не може те да са в крайна сметка потърпевши от законовите изисквания.

В Пловдив има добри подземни комуникации, но градът е опасан от кабели. От кметството в Русеса на обратния полюс и твърдят, че 80% от мрежите вече са под земята.

Видин също е опасан в жици. В момента ДНСК прави проверки в града и вече са съставени констативни протоколи за незаконни мрежи.

Повечето снопове кабели в Монтанаса незаконни, съобщиха от ДНСК. От общината уверяват, че градът разполага с подземна комуникационна мрежа и трябвало да се разчистят само отделни участъци.

Според служителите на ДНСК в Стара Загораградът няма сериозен проблем с незаконни мрежи. На отделни места имало изоставени стари жици, които вече не се ползвали. От местни оператори обаче предлагат вкарването на мрежите под земята да не се отнася за квартали, в които преобладават къщи. Проблемът е, че копаенето до всяка от тези къщи ще доведе до огромни финансови разходи за операторите.

Не повече от 30% от мрежите на операторите в Шуменса под земята. В Горна Оряховицавече се подготвят за премахване на въздушните мрежи и от кметството са разпратили писма до местните оператори.


Източник:

http://www.trud.bg
User Avatar
официални-дати-за-iii-нац.-протест
Официални дати за III нац. протест

16.04.2011 13:00

http://gorivo.net
User Avatar
Да се обединим срещу свалянето на кабелите от страна на Столична община с цеп подпомагане на монополиста БТК. Кабелите трябва да са под земята, но общината трябва да предостави на телекомуникационните оператори каналната мрежа безвъзмездно, както на БТК и както гласи закона, а именно:

На основание член 296, вр. чл. 295, ал.7 от Закона за електронните съобщения - инфо

Гражданите на София трябва да знаят, че не доставчиците са проблемът както общината афишира, а самата тя.

За това подготвяме протест срещу акцията по свалянето на кабелите.

Столична община трябва да предостави на всички оператори шахтите и след това да даде срок за вкарването им под земя.

Всеки, които подкрепя инициативата и иска да участва да сложи тази снимка на сайта си!!!

Цитат - Оскар Уайлд - Не е страшно, че грешим. Страшното е, че повтаряме грешките си.

Чл. 296. (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) (1) При подаване на заявление от предприятие, осъществяващо обществени електронни съобщения, органите или лицата, които стопанисват техническата инфраструктура, в 14-дневен срок от получаване на заявлението обявяват намерението си да предоставят право на ползване върху техническата инфраструктура на страницата си в интернет и в национален всекидневник или по друг подходящ начин, като определят 30-дневен срок за подаване на заявления от заинтересовани лица.

Чл. 295. (1) Предприятията, осъществяващи обществени електронни съобщения, имат право на специално ползване по смисъла на Закона за пътищата и/или на право на ползване на линейни инженерни мрежи на транспорта, водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, газоснабдяването, хидромелиорациите по смисъла на § 5, т. 31 от Закона за устройство на територията, включително техните сервитутни зони, на водни и напоителни съоръжения и естествени водни басейни - публична собственост.

(7) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) Използването на мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична общинска собственост, за прокарване, преминаване и поддържане на електронни съобщителни мрежи на предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, е безвъзмездно.
User Avatar
здравей-българия
Здравей България,

Честита пролет !

Най – сетне грейна слънце и на нашата улица, казано в буквалния смисъл.

Тревичката позеленя, дърветата напъпиха, пиленцата запяха....

Започна пролетно почистване. Излязоха едни хора с кофи и четки, и започнаха да мият пластмасовите контейнери, улиците се премитат редовно, на гражданите също ще бъдат раздадени кофи и метли, и столицата ни ще светне. Така и трябва да бъде в една Европейска столица. Е, в другите си мият постоянно и без да има прах. А при нас е малко е прашничко, ама ако трябва пак ще ги измием, ще ги лъснем тези чудесно надраскани и изпочупени контейнери. Важното е да има действие. Действие, действие и пак действие......

И как ще блесне тогава нашият град с цялото си великолепие, което очевидно се накърнява „ единствено и само” или може би „ най- вече” от ............... кабелите на далекосъобщителните оператори. Нещо, което вече няколко пъти ни напомня доблестната журналистика на в- к Телеграф.

Интересното е, че темата се появява повторно на страниците на вестника в рамките на по- малко от седмица. Един и същи човек вече за втори път пише на тази тема, и подхожда към проблема все едно е под негов патронаж, и непременно трябва да напомня на гражданите, и на различните институции за будната журналистическа съвест.

Ако и други проблеми се радваха на такова внимание, щеше да е чудесно. Ама с някои е по- добре да не се занимаваме, че не се знае какво ще се случи.

Така че, всеки се фокусира върху определена област и пише,......

А в момента се разгаря дискусия как да се реши казуса с висящите кабели, защото проблемът е многопластов и не е само в кабелните оператори. И при всички случай трябва да има твърда концепция по въпроса как да се процедира. Да се предложат решения и срокове за изпълнение.

Същевременно гражданите не могат да останат без телевизия, интернет и телефон. И не са длъжни поради липса на друга алтернатива отчаяно да се вкопчат в единственото, което им се предлага - БТК.

И докато едни се борят за правото на свободния избор на българина, срещу монопола, който иска да се наложи и в тази сфера, някои журналисти вървейки по улицата с високо вдигната глава, виждат само кабели, и милеят за „фасадата”.

Това ли е истинската България?

Това ли е нейната будна съвест?

Или говорим за нещо друго ...........

P. S. И докато „Телеграф” следи и отразява какво се случва с кабелите, ние пък ще следим и отразяваме колко пъти ще повдигне тази тема. Все пак трябва да има прозрачност.
User Avatar
в-света-на-„-вещиците”-и-опасните-кабелив-света-на-„-вещиците”-и-опасните-кабели
В какво време живеем? Би могло да се нарече интересно, ако не беше толкова отчайващо гротескно.

Вървим към Европа с бързи крачки, ама май към Средновековния и вариант.

Говорим за модерна инфраструктура, за модерни технологии и ловим „вещици”. Как пък нямаме и някой Джордано Бруно да го изгорим на клада за назидание. Ето това сигурно би впечатлило целия съвременен свят.

Бедни, гладни, нещастни, забравени от Бога и от неговите наместници на Земята, подвили глави и опашки като уличните псета, това ли сме ние съвременните българи ?Нищо ли не остана от гордия дух на българина? Това ли са потомците на Дякона?

Щом като и радиацията не е в състояние да уплаши повече от това, което се случва в дъражавата, нашите сънародници в Япония, за какво да говорим.

Някои даже са готови и да ги разстрелят в Либия, но да не потърсят убежище в Родината си?

Как ли би могло да се изтълкува това?

За страничните наблюдатели би изглеждало странно и любопитно, а за нас е повече от разбираемо.

Май е по- добре да си умреш като човек между хора, а не като псе на улицата.


Иначе държавата се грижи за нас: да си плащаме редовно сметките, да си връщаме кредитите, да си втълпяваме, че ставаме все- подобре и сме на европейско ниво, и почти вече са ни вкарали в Шенген и ............

Ето като свалим и „ опасните кабели” от фасадите и градовете ни ще грейнат с цялото си великолепие. Малко са ни олющени фасадите, прашни и надупчени улиците, опърпани хорицата, ама все пак ще сме горди, че сме почти пионери в тази област.

Ония с готините фасади, прекрасните инфраструктури и уреден живот не се впечатляват от кабелите, не им пука. А и като се замислят как да оправят проблема, все измислят нещо иновативно, хем удобно, хем полезно.

При нас е друго, действието е важно. По- точно важното е развиването на дейност. Какво като ще спрат телефоните, телевизията, интернета? Нашите дядовци и баби да не би да са имали? И не са се оплаквали, намирали си собствени забавления.

Ето едно шоу с някоя вещица например, би свършило работа.

Или с някой пиян свещеник с развяно расо, проповядващ мир и любов, анатемосващ извънземните...

Или с участието на някой политик, който приятелски ти напомня, че си гражданин на Европа и трябва да се гордееш с това. И най- важното - какви по- лоши неща се случват по света, и това не е ли утешително, и не трябва ли да ни изпълва с оптимизъм?

Визитна картичка

Име:Гражданско Движение По Стъпките На Дякона

Създаден: понеделник, 28 март 2011

Членове: 5

Описание: Гражданско Движение По Стъпките На Дякона - ПСНД

Модератор(и): PSND

Галерия
Членове