Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
свещници-от-стари-компютърни-дискове
http://www.ladyzone.bg/dom-i-gradina/za-doma/­story/1987696601-Sveshtni­tsi_ot_stari_kompyutarni_­diskove.html Какво правите със старите, надраскани и негодни за изпозлване по предназначение компютърни дискове? Изхвърляте ги? Разбира се - така правят още много, много хора.

А знаете ли, че може да ги превърнете в свещници?

Не? Ами, ние ще ви кажем и покажем. Лесно е.

Смело боядисайте старите дискове с латекс, боя или ги облепете с някаква красива хартия. Изрежете дребни декоративни елементи от списания - надписи, картинки, и ги залепете с лепило. Дупката на диска е мястото за чаената свещ. Поставете по краищата на металната поставка на свещта лепило или горещ силикон и залепете върху диска.


За есенна декорация изрежете от хартия шишарки, кестени, шушулки, орехи, листа, жълъди и каквито други растения, асоциирате с този сезон и ги залепете в ред, който ви харесва, върху дисковете.Освен с хартиени изрезки може да декорирате със сухи цветя и плодове, фигурки от фимо и каквото друго се сетите. Може да комбинирате ивици от различни видове хартия по цялата площ на диска, да направите акценти с брокатено лепило или декупаж със салфетка.Точно в тези свещници техниката среща изкуството, нали?
User Avatar
мини-възглавничка
Ето как да си направим декоративна възглавничка само с 5 лесни стъпки.

Необходими материали:

- 2 парчета плат с размери около 20 на 20 см.
- апликация зайче
- нарязан на малки парчета дунапрен/силикон/вата

На­права:
Като начало изберете формата, която желаете да бъде възглавничката. Ако тя ще е сърце, както в моя случай, имайте предвид, че след зашиването формите се изострят. Ако искате сърцето ви да стане по-широко трябва да се отпусне повече плат при извивките и цялата кройка да се раздуе.

Стъпка 1: Изрежете две парчета плат с формата на сърце. Ако не можете да го направите точно използвайте шаблон от хартия, който да закарфичите за плата. След това на едно от парчетата зашийте апликацията, където желаете. Начина на зашиване съобразете с възможностите на шевната машина и вашите също. Аз съм избрала ситен бод, за да образува контур на апликацията.

Стъпка 2: Съберете лицата на плата едно към друго и сложете карфици. Оставете празно място в единия край на сърцето. Това ще е мястото, от което ще сложим дунапрена.

Стъпка 3: Зашийте сърцето, като започнете от първата карфица, която сте поставили, докато стигнете до последната.
NB! Винаги поставяйте карфиците с върха насочен към иглата на шевната машина, така се махат по-лесно докато шиете. А по-голямата част от плата винаги трябва да е от външния край за ваше удобство. Така както е показано на снимката.

Стъпка 4: Обърнете сърцето откъм лицевата му част.

Стъпка 5: Поставете нарязания дунапрен като внимателно разпределите навсякъде, така че да не са останали празни места. След това на ръка зашийте процепа и сте готови! http://oblache.net/
User Avatar
човече-закачалка
С небрежно кръстосани крака, зелена шапчица и рижи коси, човечето не само ще служи за окачване на дрешки, но и... ще следи растежа на децата ви.


Необходими материали:


парче много твърд картон или шперплат с размери 21 х 85 см

тънка дървена летвичка с дължина 70 см

2 дървени закачалки - копчета (по избор може и други)

игли за плетене № 4 и кука за плетене № 4

остатъци от прежда (моделът е изпълнен с бежови, оранжеви и зелени остатъци от вълнена прежда, но спокойно можете да изберете друга комбинация)

пълнеж (бихте могли да използвате ситно нарязани скъсани чорапогащници).


Изпълнение:

Изрежете основата за тяло на човечето, като спазвате посочените на схемата размери. Преди да изрежете, предварително очертайте тялото върху картона или шперплата.

Подгответе летвичка с дължина 70 см, изгладете я добре и след това в двата й края фиксирайте по една закачалка.

Изплетете всички части на човечето, като 20 бр. х 20 реда = 11,8 см х 7.8 см.


Крака: За всеки крак нанижете 100 бримки от зелената преяжда на игли № 4 и плетете 28 реда лицево. След това изплетете първите 17 бр., завършете следващите 66 бр., изплетете останалите 17 бр. С така получените 34 бримки плетете 34 см лицева плетка, като на всеки втори ред сменяйте цвета (бежово, оранжево, зелено и т.н.). След като изплетете и двата крака, зашийте всеки от тях и ги напълнете с пълнежа. В горната част ги оставете по-празни.

Тяло: Нанижете с бежова прежда 40 бр. Изплетете 5 реда лицево (за подгъв), 1 ред лицево, но от опаковата страна на плетката (за ръбче), после 24 реда (9.4 см) лицево, 1 ред лицево с оранжева прежда, още 1 ред лицево с оранжева прежда, но от опаковата страна на плетката, 24 реда бежово, 1 ред лицево в зелено, още 1 ред лицево със зелената прежда, но от опаковата страна на плетката *. Повторете З пъти тази комбинация. След това разделете плетивото.
Отделете централните 16 бр. за глава, а левите 12 бр. и десните 12 бр. плетете поотделно, докато с всяка група изплетете по 4 см.

Глава: Скъсайте бежовия конец и продължете с розов.
Плетете по следния начин: 2 реда лицево, после на всеки 2 реда от двете страни наддавайте 4x2 бр., 5x1 бр. След това на всеки 4-и ред наддавайте от двете страни 2х 1 бр. Получавате 46 р.
Плетете 15 см право, след което почнете да свивате точно в обратния ред на наддаването.

Шапка: Нанижете със зелена прежда 80 бр. и плетете, както следва: 3 см лицево (за подгъв). 1 ред лицево, но от опаковата страна на плетивото (за ръбче), 13 см лицево, след което на всеки 2-ри ред плетете бримките2 х 2 заедно.
Продължавайте, докато бримките свършат. Оформете шапчицата и зашийте върху нея предварително изплетени на една кука оранжеви кръгчета.

Коса: От оранжевата прежда изрежете нишки с различна дължина. С конец и игла ги пришийте на групи от 4-5 нишки.

Лице: Пришийте леко косата и после избродирайте очи, уста и нос.

Окончателен монтаж:

Върху стената, на вратата или на друго, избрано от вас място, закрепете напречната летвичка със закачалките.

Върху картоненото тяло залепете изплетената част, сложете шапчицата и също я залепете.

В долната част на тялото фиксирайте двата крака.

Сега поставете тялото до стената, така че летвичката да оформи ръчичките на човечето, и го фиксирайте здраво към стената.

От черен мек картон или друга материя изрежете цифрите 50, 60, 70, 80, 90, 100. Залепете ги по тялото на човечето, както е показано на снимката.

Направете едно усукано оранжево шнурче и го завържете около врата на човечето. http://zadoma.rozali.com/napravi-si-sam/p3106.html
User Avatar
преди-великден
http://razvihreno.com/2011/04/01/three-week­s-before-easter/ Необходими са ви листове разтегателна хартия в желаните от вас цветове, от които да направите хартиено цвете. После просто трябва да сложите яйцето в сърцевината на цветето и да поставите украсата е готова – поставете я в центъра на масата или където си поискате. За пример аз използвах яйцето, което лани украси синът ми – много се гордея с него и мисля отново да му отредя централно място в дома си, нищо, че миналогодишно. И нищо, че моето съкровище ще сътвори ново, още по-хубаво. То също ще си има специално място.

И така, украсата е готова. Затова – ето още една бърза идея: не изхвърляйте изрезките от хартията. Нарежете ги на тънки лентички, но така, както са били сгънати. От тях се получава чудесна „трева“ за подложка, която преди празника можете да съхранявате в някой стъклен буркан. А може и да напълните целия буркан с яйца като ги редувате с тревата – мисля, че ще се получи красиво и ефектно.

Необходими материали: разтегателна хартия, конец, ножица. Аз купувам разтегателната хартия от „Джъмбо“ в комплект от няколко цвята и смело мога да твърдя, че един пакет стига за поне 10 цветя.

Време за изпълнение: за едно цвете – между 5 и 10 минути.

Вложени средства: комплект от няколко цвята разтегателна хартия струва между 3 и 5 лева – по-малките комплекти са по-евтини.

User Avatar
бижута-за-чанта
http://www.bis.bg/c.php?c=note&id=2181 за да си направите висулка за чанта, не е нужно много. Само ви трябва около един час, в който да разровите всички чекмеджета и шкафове, дори и онези местенца, където вашият мъж държи разни гайки, макарички с уплътнения, странни и необясними на вид метални нещица с удобна за нанизване дупка някъде по себе си. Ако случайно откриете старите ключове от мазето, които навремето не сте изхвърлили, някой скъсан гердан, който все още не сте нанизали, или интересни по форма макарони (добре е първо да ги лакирате, за да не се размекнат при първия пролетен дъжд).Можете да изберете за нанизването корда, обикновен дебел конец, предварително навосъчен за по-голяма здравина, или тел от онази, която в магазините за художествени материали продават за направа на бижута.Надникнете и в кутията с играчки за елха – там ще намерите истински съкровища. Не подминавайте копчетата! „Лепките“ за прикриване на скъсано по дрехите също вършат чудесна работа – зашити една за друга с мъничко памук или вата по средата.Безопасните игли са прекрасен материал . Необходими материали: всичко, което не тежи много, може да бъде нанизано и няма опасност да боядиса чантата ви, да се размекне от вода или да се разпадне.

Необходимо време: Ако бързате, за около час ще направите няколко висулки, но аз ви препоръчвам да им отделите цял един следобед.

Вложени средства: никакви.

User Avatar
http://jenite.bg/Chick-Trick/Стилът-изл­иза-евтино-ако-имаш-въобр­ажение_l.a_c.3398_i.17433.html направи-си-самОт Бис.БГПонякога свободните часове, прекарани вкъщи, могат да се превърнат и в креативен процес. Ако имаш стари, забравени от Бога тениски или потници, не ги осъждай на живот сред паяци в килера. По-добре си отдели малко време, пусни си любимия диск и виж как можеш да им вдъхнеш живот за нула време.
Старият потник с нова съдба

направи-си-самОт Бис.БГнаправи-си-самОт Бис.БГнаправи-си-самОт Бис.БГАко обичаш разкрепостения външен вид и раздърпаните дрехи, то имаме точното вдъхновение за теб. Изрови от гардероба стар бял потник, знаем че всеки има такъв, и хващай ножицата. В долния край на гърба на дрехата направи малък резен. След това, с помощта на сръчните си ръце започни да раздърпваш нишките на дрехата, като внимаваш да не скъсаш някоя. Уникалният резултат идва, когато се получат толкова м ного взаимно свързани нишки, наподобяващи мрежите на паяк. И така, вече имаш нов главозамайващ рок вид, за който дори вокалистката на Roxette би завидяла.А сега да съживим старите скъсани дънки

направи-си-самОт Бис.БГнаправи-си-самОт Бис.БГнаправи-си-самОт Бис.БГОтново се върни до гардероба, но този път потърси дънките, които не си обличала сякаш от десетилетие. Макар да са били модерни в гимазията, което е било отдавна, те пак могат да имат своите звездни мигове. Просто ще сменят функцият а си и от прилепнали по тялото панталони, ще се превърнат в секси пола.
Как да процедираш:

Отрежи краката на дънките, в зависимост от дължината, която желаеш. Сега обърни наопаки бъдещата секси дрешка и раздели частта между краката, за да се получи нещо подобно на пола. След това използвай остатъка от дънковия материал, за да запълниш получената празнота в средата. Ако обичаш по-шарени и цветни дрехи, можеш да използваш цветни конци, за да зашиеш. Безопасните игли по краищата пък са чудесно допълнение към експериментаторския ти вид.


User Avatar
хендмейд-вдъхновение-за-експериментатори
http://jenite.bg/Chick-Trick/Хендмейд-в­дъхновение-за-експеримент­атори_l.a_c.3398_i.23109.html Не е нужно да притежавате диплома за дизайнер, за да си измайсторите собственоръчно спиращи дъха бижута. Обици, колиета, гривни, брошки, та дори и декорации за дома. От сега ви предупреждаваме – рискът от пристрастяване е огромен, така че се подгответе да развихрите въображението си и да се сдобиете с купища дрънкулки.Нужният материал е така нареченото "фимо" - полимерна глина за моделиране, която се продава в арт магазините. Предимството ѝ е, че е достатъчно мека за ръчна обработка, но въпреки това и достатъчно твърда, за да запазва нужната форма.След като се сдобиете с нужния материал, е време да развихрите въображението си. Отчупете, режете или пък мачкайте части от глината, за да постигнете желания ефект и форма. Ако искате на всяка цена да се сдобиете с нови обици, може да експериментирате - кръгли, продълговати, извити, висящи...Стъпка номер две е поставянето на кукичката. Става въпрос за онези малки телчета, които държат обицата на ухото ви. Те се продават в магазините за бижута или в арт шоповете за художествени материали, а цената им е много ниска.И след като вече сте сътворили въпросните украшения, пуснете фурната на 150 градуса, сложете ги в тавичка и... е време за печене! Минутите, които са им нужни, за да станат готови за носене са ни повече, ни по-малко, а точно 15. Ако имате навика да забравяте, настройте аларма, защото в противен случай ще прегорите бижутата, а мисията ще е провалена.Финалните действия са може би най-приятните. Време е да внесете цвят. Дали с лак за нокти, с темперни боички или пък с фулмастри – ограничения няма
User Avatar
старият-пуловер-претърпява-метаморфоза...-и-се-превръща-чанта!
http://jenite.bg/ Ние сме бързи, смели, сръчни. А нашето желание е да ви заразим с доза креативност, а защо не и да разнообразим ежедневието ви. Именно затова, ще си позволим да преподаваме уроци. Този от днес е под наслов: "Да превърнем стария пуловер в чанта”!Нуждаете се от:

Някой любим, но много стар пуловер; трябва да е размер XL, така че може да потърсите и в шкафа на половинката. Задължително е да е 100% вълна, а ако нямате такъв може да проверите в магазините second hand
Ножици
Конец
Малко свободно време, хубава музика и добро настроение!Действайте!

Започнете като отрежете ръкавите и врата, както е показано на картинката. След това измерете колко точно са сантиметрите, изрязани от мишниците. Частта, изрязана от деклотето трябва да бъде със същата дължина.

След това отрежете долната част на пуловера, като се стараете да режете в права линия. Все пак това ще е основата на чантичката.
Време е да покажете шивашките си умения. Обърнете вече бившата блуза наопаки и поставете безопасни игли отдолу, за да ви е по-лесно при шиенето.

Сега квадратната основа трябва да се превърне в заоблена. Просто прегънете двата ръба навътре и ги зашийте.

Е, сега вече можете да се похвалите с чисто нова чанта и да я разходите из града. Дължите ѝ го!

За по-сръчните сме подготвили и бонус урок: украсете с декоративни розички!

Знаем, че ви останаха няколко парчета плат, които не трябва да хвърляте. Просто ги навийте под формата на цвете и закрепете с безопасни игли. Напръскайте с парфюм и от вашите цветя ще се носи аромат.

Време е и вие да разцъфтите от задоволство!

Визитна картичка

Име:Направи си сам

Създаден: петък, 01 април 2011

Членове: 5

Описание:

Модератор(и): пифче

Галерия
Членове