Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: भारत ~~~Индия - родината на моята душа ~~~ भारत

नमस्ते - NAMASTE!Тук може да качвате всичко свързано с Индия.Всичко,което е свързано с културата,религиите,кухнята,обичаите,музиката и традициите на тази необятна,загадъчна и богата на културни ценности страна.
User Avatar

Боливуд загуби една от своите звезди. На 54 години почина актрисата Шридеви. Новината дойте толкова неочаквано,защото Шридеви беше млада и жизнена. Шридеви е една от големите актриси на индийското кино. Освен добра актриса,Шридеви беше и изключително добра танцьорка. Участвала в много филми и изиграла множество изключителни роли.


 
User Avatar

Пещерите Елора

Елора (Ellora) е старинен археологически комплекс от пещери, разположен на 30 км от индийския град Аурангабад (Aurangabad). Тези уникални пещерни формирования, които са дело на човешка ръка днес са една от най-посещаваните туристически забележителности в Махаращра (Maharashtra). Огромната ценност на Елора идва от факта, че тези пещери са уникален пример за индийското изкуство в изсичането на пещери. От 1983 година Елора са вписани в световното културно наследство на ЮНЕСКО.


Пещерите Елора датират от 5 век. Намират се близо до едноименното древно индийско село. По своята същност комплексът представлява внушителен ансамбъл от будистки, индуистки и джайнистки пещерни храмове, изсечени между 6-ти и 10-ти век. Всички скални помещения на Елора са издълбани по вертикалния склон на планина Чаранандри.


Известни в Индия са пещерите Аджанта (Ajanta), които са изоставени, точно когато тези в Елора започват да се оформят - през 550 година. По това време в страната будизмът започва да залязва като религия, а на негово място индуизмът набирал все повече последователи. Пещерите в Елора се строят до 10 век, когато религията се сменя отново, но този път от шайвизъм на джайнизъм.


Елора са дело на членовете на движението Брахманите, които в онези векове са били изключително силна общност. Доста от това, което представлява този скален комплекс е направено под наблюдението на царете Чалукия и Ращракута, а днес Елора е образец за това как на едно място могат да бъда обединени мотиви от цели три религии в Индия.


Помещенията Елора са издълбани във вулканична базалтова скала на върховете Charanandri, образувана от застиването на горещата лава, която се е стича и сформирала скални тераси. Пещерният комплекс Елора се състои от 34 пещери – 12 са будистки, 17 индуистки и 5 джайнистки. Всички са номерирани хронологически и се състоят от сложна интериорна украса и декоративни фасади.


Будистки пещери са най-ранните открити в Елора. Те са строени и украсявани в периода между 500 – 750 г. и представляват манастири (освен пещера 10), които са се използвали за учения, медитация, ритуали и за живот. Голямата главна зала или пещера номер 2 е поддържана от 12 квадратни колони и е обградена от скулптури на Буда. На входа към светилището пък може да се види Падпамани, държащ лотос, както и Майтрея – Бъдещият Буда.


В самото светилище има статуя на Буда, седнал в лъвски трон.


Пещера 1 е обикновен манастир с осем малки монашески клетки, а пещери 3 и 4 напомнят пещера 2, но са по-малко запазени. Пещера 5 или Махарада е използвана от местните махари като подслон по време на дъждовния период в Индия. В центъра се намира дълга 36 метра зала, която най-вероятно е служила като трапезария.


В пещера 6 се намират две от най-хубави скулптури в Елора. В лявата страна е богинята Тара, а срещу нея е Махамаури, която е будистката богиня на ученето, а под нея стои ученик, седнал на бюрото си. Пещера 10 или Дървената пещера е наречена така, защото камъкът по тавана имитира дървени греди. Тук отново има статуя на Буда, който седи върху трон срещу голяма каменна ступа.


Пещера 11 от тази група в Елора е известна като Двуетажната пещера, макар че през 1876г. е открито и подземие, което прави етажите общо три. Тук са направени статуи и на Буда, и на Дурга и Ганеш, което е доказателство, че това помещение е било превърнато в индуистки храм след като е изоставена от будистите. Пещера 12 в Елора е Триетажната пещера, а светилището е украсено с пет големи статуи бодхисатви и седем статуи на Буда.


Индуистки пещери в Елора са доста по-различни по стил, украса и цялостна визия от будистките. Индуистките храмове са издълбавани от горе надолу в продължение на няколко поколения. Те датират от периода 600 – 870 г. и са разположени около храма Кайласа. По стените на пещерите са изобразени събития от индуистките ръкописи.


Най-известната от тях е пещера 16, която е всъщност изумителен храм, символизиращ връх Кайлаш. Кайлаш е домът на Шива и се нарича храм Кайлаш. Първоначално е бил покрит с бял хоросан, който създавал илюзията за заснежена планина.


Кайлаш в Елора има удивителна архитектура, граничеща с човешкия гений. Тук е изкопана 250 000 тона скала в продължение на 100 години. Тя покрива район два пъти по-голям от Партенона в Атина. Пещера 21, Рамесвара, се смята за най-старата индуистка пещера в Елора, построена в края на 6-ти век. В нея могат да се видят скулптури на богините на реката, двама пазители на входа и любовни сцени по стените на балкона.


В Пещера 25 от индуистките пещери в Елора е скулптурата на богът на слънцето Сурия, който с колесницата си се отправя към залеза. На север пътеката се спуска стръмно до водопад, под който енаправена пещера 29. Пред трите стълбища пазят двойки лъвове, а вътре стените са покрити с големи фризове.


Джайнистки пещери в Елора са въплъщение на Джайнистите философия и традиции. Огромни по размер те се отличават с извънредна детайлност на украсата. Запазени са дори красиви рисунки по таваните, части от които все още са видими.


Най-прочута от джайнистките пещери на Елора е номер 32, умален вариант на храмът Кайлаш. На горният етаж може да се види красива украса и един лотос на тавана. Входът към светилището се пази от два тиртанкари, а в дясно от тях е голият Гометесвара, който е изпаднал в дълбока медитация в гората.


User Avatar

Пещерите Аджанта (Ajanta) са още едно от чудесата на Индия. Този скален комплекс заедно с пещерите Елора са пример за индийското майсторство в издълбаването на скални блокове. Аджанта е невероятен комплекс от внушителни храмове, светилища, скулптури и каменни украси. Намира се съвсем близо до пещерите Елора.


Издълбаването на красивите скални помещения в Аджанта спира точно тогава, когато започва работата при Елора - през 550 година. Броят на помещенията и храмовете в Аджанта са по-малко от тези в Елора, но за сметка на това са много по-красиви и уникални, имайки предвид колко отдавна са правени.


И докато в Елора пещерите са 34, то в Аджанта са 29. Те са издълбани в планинския склон над река Вагора (Waghora), в близост до град Jalgaon в индийската област Махаращра (Maharashtra). Аджанта всъщност са издълбани в хълмовете Сахиадри, на около 100 км от Аурангабад (Aurangabad). 25 от помещенията са служели като стаи за живеене (вихара), а другите 4 - храмове (чайтиас).


Пещерите Аджанта

Скалният комплекс Аджанта е майсторен между 200 г. пр. н . е. и 650 г. сл. н. е. и за изработването на статуите, ослепителната украса и издълбаването на помещенията са използвани само най-прости инструменти. Удивителните Аджанта са открити съвсем случайно през 19 век (през 1819 година) от група британски офицери, които били на лов за тигри. Капитан Смит е един от британските офицери и името му може да бъде видяно на една от стените.


Аджанта е създадена от будистка религиозна общност от учени и монаси които са вложили неимоверно старание. С прецизно и почти невероятно майсторство са оформени различните стълби, пейки, паравани, колони, скулптури и други мебели и декорации в комплекса. В Аджанта всяка скулптура или допълнителна декорация е свързана с подовете, таваните и стените. За боядисването и украсата са били използвани единствено естествени бои.


Единственото осветление, което са имали монасите, докато работят е било това от лампите с масло и от малкото слънчева светлина, която влиза в пещерите. Крайният резултат е поразяващ дори и днес, повече от 2000 години, откакто Аджанта съществуват.


Навярно Аджанта са дело на пътуващи монаси, които намирали убежище през дъждовния сезон в тукашните пещери. За да минава ползотворно и по-лесно престоят в скалните помещения, религиозните поддръжници започнали да ги украсяват. Като модели те използвали дървени фигурки. В по-късен етап Аджанта бил разширен и били организирани постоянни манастири, приютяващи около 200 души.


Защо пещерите Аджанта са били изоставени през 6 век и до днес не е ясно. Една от хипотезите е, че по това време в Индия е имало гонения срещу будистите и индуизмът е набирал все по-голямо влияние. Друга причина е свързана с изолираността на пещерите, която затруднявала снабдяването на монасите с храна. Трета хипотеза, която има и солидни доказателства е, че монасите са се прехвърлили в пещерите Елора, които са започнати, точно, когато Аджанта е бил изоставен.


Преоткрити през 1819 година колекция от рисунки, скулптори и образци на будистката архитектура, които могат да се видят в Аджанта, нямат аналог. Повечето от рисунките, които украсяват стените и таваните, са изображения на сцени от живота на Буда и на други будистки божества. Има и много митологични сцени. Сред стенописите най-интересни са тези от повестите Джатаки, които описват различни истории за предишните превъплъщения на Буда като Бодхисатва или този на който му е предопределено да бъде Буда.


User Avatar

 


P1130718 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Червената крепост (Red Fort)Червеният форт днес се счита за една от светините на Индия. На 15.08 всяка година министър-председателя на Индия поздравява индииците с деня на независимостта от трибуната му. Националният флаг, сложен на крепостта не се сваля под никакви обстоятелства.


Огромната крепост, още наричана Лал Кила (Lal Qila) е разположен на брега на свещенната река Ямуна. Цялата сграда е построена от червен камък, от където явно идва и името и. Крепостта е построена от моголския император Шах Джахан, извествен с построяването на най-красивия и изящен паметник на любовта Тадж Махал. Строежът е започнал през 1638г. и е завършен през 1648г. Тогава сградата се е наричала още Qila-I-Мубарак (блажена крепост), тъй като е била резиденция на кралското семейство.


 


Аурангзеб – синът на Шах Джахан е първият и последен Моголски император, управлявал страната от Ред Форт.


В преворд Ред Форт или Лал Кила означават Червената Крепост. Впечатляващи са огромните размери на крепостта. Дължината на стените, които ограждат цялата крепост са дълги около 2, 5 километра, а височината е от 16 до 33 метра, като най-високата част гледа към града. Има два вдоха – единият е Делхи Гейт, а другият Лахор Гейт.


P1130733 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Червената крепост - Lahore gate (Лахорската порта)Лахор Гейт (Lahore gate) е входът за туристи. Цената е 250 рупий на човек. Влизайки през този вход вие веднага се озовавате на закрития пазар – Чата Чок(Chatta Chowk). Преди това е бил пазар, където търговците са продавали стоки на кралските особи от двореца, а сега е място от където туристите могат да си купят шарени сувенирчета, шалчета, чантички. След като преминете през този весел пазар ще достигнете до Naqqar Khana, още наречена Drum House. Тук се е събирала музикалната група на репетиции. В момента това място е музей.


P1130745 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Chatta Chawk - пазарътВървейки по пътеката стигате до място, което се нарича Диван-и-ААМ. Това е голяма зала за публични аудиенции. Тук е седял императора в цялото си величие и е разрешавал проблемите на населението. Тук са се приемали молби, искания и жалби на гражданите.Залата е с богато украсена трон-тераса за имератора. Колоните и парапета отделящ императора от общността са изрисувани със злато и сребро. За направата на този трон са били наети известни френски дизайнери и художници.


P1130773 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


На времето тук са се постилали брокатени красиви килими, които са подчертавали изяществото и разкоша на сградата. Все още стоят и халките, на които са окачали завеса да закрият залата, когато е имало силно слънце. Всеки посетил Ред Форд застава и се снима пред величествения трон.


P1130774 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


След като заобиколите в ляво от Диван-и-ААМ попадате в голям двор, където са личните сгради на Императора. Дворецът – Кас Махал. Състои се от зала за молитва, спални и една изписана красива зала, която се е ползвала за трапезария. Джамията Моти Масджит, наричана още Перлената Джамия, защото е цялата от бял мрамор.


P1130783 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


P1130821 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Перлената джамияДжамията е била построена от Аурангзеб и е използвана за молитви. Трите големи зали в двореца са обкръжени от водни канали, наречени Нар-и- Беищ. В североизточната част на крепостта се намира кула, наречена Шах Бурдж, която е служила за водоемен източник от река Ямуна за захранване на водните канали. Целият дизайн на двореца се базира на идеята за „Рая- както е описан в Корана”. Надписът вътре в двореца гласи „ Ако  има рай на земята, той е тук, !”. Хиндуисткото влияние върху Моголската архитектура може да се забележи във всички зали, въпреки факта че дворецът е построен с прототипи на ислямска архитектура.


Градината на Двореца в Ред Форт е една от основните забележителности, защото тя ви дава пълна представа за величието на Моголските градини. Градината се нарича още Hayat Baksh. Друга градина в двореца е Лунната градина. Нарича се така, защото в нея е имало цветя, които разцъфват на лунна светлина.


P1130815 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


До двореца се намира друга зала Диван-И-Кас – богато декорирана зала. Това е може би най-красивата зала. Мраморните колони са декорирани с полускапоценни камъни в красиви цветни мотиви. Тук Императорът и съветниците му заседавали по важни държавни въпроси.


Моголите са съчетали персийския архитектурен стил с принципите на симетрията и оптическата илюзия. Въоръжете се с фотоапарати и видиокамери, защото си заслужава да се снима тази красота.


Всеки ден може да посетите Ред Форт, като може да останете в крепостта до около 20:30 часа. След това учиво ще ви подканят, да се отправите към изхода. От 21:00 часа започа светлинно шоу.


Градинките в района са добре поддържани и местните ги използват за пикник или пък просто да си подремнат на свежата тревичка. Ако имате време и желание, можете да се възползвате и вие.

User Avatar

Това е моята любима актриса,тя е красива,талантлива и прекрасна танцьорка. Мадхури Диксит е учила стила Катакх - това е един от многобройните танцувални стилове в Индия. Танцьорките на катакх са много грациозни и с плавни и красиви движения. Започвам да изброявам филмите с нейно участие,изгледала съм една малка част от тях,но ми е достатъчно,за да знам,че много харесвам тази актриса.


Ето и първият филм с нейно участие:


Филма е Raja ,което от хинди преведено означава цар,тука си партнира със Санджай Капур.Втория филм с нейно участие е Dil To Pagal Hai или в превод Сърцето е лудо. Тука си партнира с краля на Боливуд самия Шахрукх Кхан. Те си партнират в много филми и за мен това е най-красивата екранна двойкаТака,стигнах до третия филм и това е Devdas,тук отново си партнира с Шахчето.Четвъртия филм е Aaja nachle - И отново с Шахчето в Koyla - в превод Жив въгленLajja
Hum Aapke Hain Koun със Салман Кхан
SangeetUser Avatar

 Защо хиндуистите звънят с камбанка Ghanta преди влизането в храма и по време на молитва?

Пред входа на всеки хиндуистки храм може да се види една висяща от тавана камбана, наречена Ghanta( Гханта). Преди влизането в дома на боговете, хиндуистите я докосват с ръка, за да може нейният звук да прогони злите сили и да извести небесните обитатели за присъствието на поклонниците в обителта. Вярва се, че звънът на камбанката е символ на първоначалния звук на сътворението и мистерията на живота. „Ом“. Този звук е проявление на божествената същност и триадата Вишну, Шива и Брахма. Той олицетворява трите нива на съществуване: Рая (сварга), Земята (мартья) и подземното царство (патала). Мантрата е въплъщение на трите човешки способности: желанието, знанието и действието. Във ведическата литература този звук символизира слънцето и приближаването на душата към божествената същност, ето защо всички древни текстове завършват с него. Ом е символ на трите свята, триединството на сътворението, разрушението и Вселенското равновесие и приближаването на душата до светлината на висшето познание.
„Аз съм бащата на Вселената, опората и равновесието. Аз съм обектът на знанието, пречистващият и сричката Ом. Аз съм Ведите.”, се казва в един от диалозите на Бхагават Гита, като „Ом” се свързва с действието, желанието и знанието. Звукът на камбанката , представящ звука „Ом“ има за цел да активира седемте висши чакри и да ги свърже със седемте висши светове на духовно съществуване, като по този начин лекува тялото, подхранва духа и просветлява интелекта. Вярва се, че този звук има силата да излекува мъката в човешкия живот и да пречисти хората от греховете им. Той свързва Вселенския разум със седемте чакри в човешкото тяло, като по този начин обединява сърцето, разума и душата с духовната светлина, създавана от Вселената. Звукът на камбанката обединява душата Aatman с божествената същност Paramaatman.
Вярва се, че звънът на камбанката освобождава душата на дошлите в храма от греховете , натрупани през различните им прераждания и създава около тях аура на божественост и святост, изпълвайки съзнанието с мъдрост и покой. Той подготвя поклонниците за срещата с боговете - Даршан и им помага да се съсредоточат върху молитвата, отправена към тяхя както и върху свещените текстове, произнасяни от свещениците. Тялото на камбанкта символично представя безкрайността на времето - Ananta, езикът на камбанката е символ на богинята на мъдростта, знанието и изкуствата - Сарасвати. При камбанките за молитва -pooja дръжката е израз на жизнената енергия, източника на живота - Prana Shakti. Тези камбанки имат същото предназначение, както и камбанките в храмовете. 

Визитна картичка

Име:भारत ~~~Индия - родината на моята душа ~~~ भारत

Създаден: четвъртък, 01 септември 2011

Членове: 27

Описание: नमस्ते Тук може да качвате всичко свързано с Индия.

Модератор(и): ~~~ ♥♥♥ चाँदनी ♥♥♥~~~

Галерия
Членове