Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
http://blitzbg.info/1422

След нашата реакция на филма на ББС за Слънчев Бряг, разбрахме две неща – хората в България са омерзени, а политиците и медиите се правят, че не забелязват. Дълго време след гостуването на екипа ни в сутрешния блок на Нова ТВ, се питахме защо г-жа Цолова с такава ирония неглижира обидата, която Англия нанесе на България. Но после разбрахме – не може да очакваш от мерзавеца да чувства омерзение.

И ето, че след „прекрасната реклама“, която ББС направи на курортите ни (по мнение на директора на Института за анализи и оценки в туризма), британците ни зашлевиха поредния шамар – брошура под наслов „Как да се справите с насекомите?“, тоест с българите и румънците.

Листовката е дело на Британската партия за независимост Ukip и е била получена от български студент на Острова. Лидерът на Ukip Найджъл Фараж отхвърли авторство на агитационния материал, но с насмешка побърза да уточни, че става въпрос за невинно иронизиране.

В листовката са описани и практични съвети как англичаните трябва да действат спрямо българи и румънци, за да се отърват от цитирам: „гадните хлебарки“. Вижте пълния й текст на български. Предварително се извиняваме, ако имаме неточности в превода, но нямахме време да се допитаме до професионални преводачи.

„Следващата година, ЕС ще допусне 29 милиона българи и румънци в Обединеното кралство.

Румънците твърдят, че изглеждат по този начин. Българите са същите, но с по-странни очи.

В действителност, ние направихме едно пътуване до там и открихме, че те изглеждат така – гадни, мазни, чуждестранни хлебарки.

НАУКАТА! МОЖЕ ДА СЕ ДОВЕРИТЕ НА ТОВА!
Ако им се позволява да продължават да идват в страната ни, с това темпо до 2016 година цяла Великобритания ще бъде пълна с булгамънци, а само след година, те ще са превзели планетата. След това е само въпрос на време те да останат единствената форма на живот във Вселената, точно, както тази графика, направен от учените, показва.

Какво можете да направите, за да ги спрете?

1. Не ги пускайте в дома си, дори да ви предлагат на ниска цена да ви свършат някаква работа. Това е предлог да ви оберат дома и да ви изядат домашните любимци.

2. Сложете утайка от кафе около цялата си ливада и запалете ароматна свещ през нощта. За предпочитане с успокояващ аромат на сандалово дърво или с приятен на ванилия.

3. Трупайте запас от копията на Дейли Мейл, за да си построите барикада, ако разярена тълпа булгамънци се опита да пресече линията.

4. Направете си смъртоносен лъч, с който да можете да задържите за откуп ЕС с искания повече имигранти да не се допускат във Великобритания.

5. Гласувайте за Британската партия за независимост. (очевидно)

В жълтото каре горе, вдясно: Направете теста „Колко голям расист си ти?“ като посетите сайта http://www.ukip.org/hateblacks“

Е, г-жо Ани Цолова, скъпи политици и всички вие, които сметнахте, че филмът на ББС за Слънчев Бряг не е тенденциозен, все още ли не се чувствате обидени?

за нещо сиОт Бис.БГ
User Avatar
http://www.mont-press.com/index.php?issue=152014&kind=&articl­e=36871&rank=4&short=&num­b

Кой е Левски, какво е той за българите, почитаме ли го по достойнство - това са въпросите, на които се опитвахме да намерим отговор през миналата седмица. И заети да се упражняваме в цитиране на Апостола, пропуснахме пак, тоест за енти път, да осъществим неговия завет. Сещате ли се - да бъдем обединени, без значение какви са индивидуалните ни различия, независимо дали са религиозни, етнически, идеологически или партийни.
“Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.”, пише до Любен Каравелов Васил Левски. Голямата му мечта е била, да бъдем всички заедно и в добро, и в зло, а не да сме разединени. За съжаление, дори оптимистите вече мислят, че чашата е наполовина празна. От ден на ден ставаме все по-зли. Игнорираме, заклеймяваме, критикуваме и сякаш това ни опива. Доставя ни огромно удоволствие. За съжаление!
“От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи.”, това е казвал Левски на новоприети членове в комитетите. Безкрайно прав е бил, или? А ние какво правим? Оплакваме се непрекъснато, тарикатстваме и то без грам стил, хитруваме съвсем не на дребно. Свиваме по някой и друг лев от еврофондовете, а когато европейците отправят укори към нас, се свиваме в черупките. Но после тичаме при тях, да се оплакваме нещо от сорта: “Госпожо, а Гошко ми взе играчката, Катето пък ми каза лоша дума”. И това не става веднъж и дваж. И се пишем последователи на Апостола. Упражняваме се върху неговата памет, ей тъй, за да покажем колко много сме начетени?
Спомняте си, че Васил Левски е имал тефтерче. В него освен мислите си, записвал и разходите си. А днес тефтерче стана една от най-мръсните думи. Пък и харчовете ние ги крием всякак. Инак някой ще реши, че имаме пари и току виж ни поискал. А да получаваш и да даваш са различни неща.
Левски винаги е казвал, че свободата трябва да си я извоюваме сами. Направихме ли го, свободни ли сме, или ни е трудно? А на Апостола лесно ли му е било? Пак стигнахме до въпросите, на които или не искаме или по-скоро не можем да отговорим. Защото сме твърде заети с големи дела..

Янка АПОСТОЛОВА
User Avatar
http://www.mont-press.com/index.php?issue=142014&kind=&articl­e=36838&rank=4&short=&num­b

За какво мечтаете? Питали ли сте се поне веднъж? Изобщо остава ли ви време за мечти? Толкова обикновени въпроси, а затрудняват, нали? Направих си труда, да ги задам на познати и непознати. И знаете ли какво отговориха повечето? Искаха пари - много от тях. Тук-таме някой си пожелаваше здраве. Един каза презокеанско пътешествие. И това е. Никой не мечтае за свобода. Може би, защото не знаем, какво е това или пък го имаме в изобилие... Нали сте чували, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Излиза, че ние сме малки хорица. Защото да имаш милион в зелено зад гърба, не означава непременно щастие.
А знаем ли, какво е щастие? Можем ли да го дефинираме? Всъщност налага ли се, защото и то е ограничено от самите нас. И до такава степен, че чак ни боли от тези лимити. Вероятно затова залагаме на страха и омразата в ежедневието. Боим се, някой нещо да не каже, някого да не заговорим, да не поемем отговорност... А мразим всичко и всички. Човекът на другия край на улицата се усмихва. Защо в това време се смее този... И тук сипем такива епитети, че съседите завиждат за богатия речник.
Обградени от вражда и нетолерантност загърбваме красотата на милите думи, на човешкото отношение, на природата дори. И как не, като наоколо е сивота, готови сме да се омаскарим, независимо, че до вчера сме били приятели. Хвърляме огън и жупел. Това го можем. А после се оплакваме и то много сполучливо. Все някой е виновен, все не сме разбрани. И се сещам за една реплика на ненадминатия Григор Вачков от прекрасния български филм “Мъжи времена” едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш. Та ако се върнем на мечтите, но онези истинските и си набележим поне една, а после положим повечко усилия да я осъществим, ежедневието ни ще е по-красиво. В този ред на мисли, ако осъзнаем, че щастието не е шестицата от тотото, а усмивката на дете, ще се почувстваме на седмото небе. И защото малко хора знаят, какви чувства бушуват в нас и кога са на път да изригнат, а още по-малко биха ни подали ръка, когато паднем, дали не е време да помечтаем за истински приятел, с когато да споделим голямото щастие!

Янка АПОСТОЛОВА
User Avatar
Ромка смята, че Кирил и Методий са военни, а Бойко е журналист

Да се смеем или да плачем. Николинка (Замариковца) е на 36 години и все още няма лична карта. Живее в Котел. Казва за себе си, че не участва в България. С училището е приключила още в първи клас, което е оставило незаличима диря в настоящия и образ на неграмотна и несоциализирана жена. Твърди, че телевизия не е гледала от времето на Тодор Живков. За него си спомня, че е човека който е давал парите на хората.

Според Николинка, братята Кирил и Методий са авиатори, които са катастрофирали при състезание в небето. Тя ги описва като военни, облечени „баретени“ дрехи, заради някаква картинка, която е виждала. Не е чувала за Хан Аспарух, Цар Симеон. За Бойко Борисов знае, че е журналист. Ахмед Доган е от Котел, а начело на държавата е „Параламов“, който дава детските и помощите.

Николинка има особено отношение и към математиката. Познава часовника само ако е „печатен“. Има GSM „Симес“, но не го ползва защото няма на кой да звъни, а и не чака от никой обаждане.

Николинка е рожба на тази България, в която десетки хиляди са идентично подобни и социално отхвърлени. Ако този репортаж във Вас единствено е породил смях и безразличие, пуснете го още веднъж и се замислете на къде е тръгнала нашата България.
User Avatar
Който е бил в София, знае, че там е сякаш друг свят, нямащ нищо общо с останалите региони на България, особено Северозападна България, където е и гр. Монтана. Разликата във всички области е изключително голяма. На практика Монтана е малтретиран български регион. Например, за столицата има проекти за усвояване на европейски и български държавни пари в общ размер на 2,5 млрд. лв, при положение, че 32 малки български града, включително Монтана, ще получат по-малко от една четвърт от тази сума – 600 млн. лв., средно по 20 милиона. Средствата от ЕС, договорени и усвоени от Южна България, към която е и София, са 6,7 млрд. лв., а за цяла Северна България, където е и Монтана, парите са три пъти по-малко – 2,5 млрд. лв. Известно е, че София чака пари от Програмата за развитие на селския туризъм и поради тази причина тарикатски ще се припознае като село. Според НСИ, чуждестранните преки инвестиции към 31.12.2012 г. в София са 11 586 557 000 евро, а в Монтана са 25 384 100 евро, това е 456 пъти (45 600%) по-малко, а населението на Монтана, 43 781 души, далеч не е толкова пъти по-малобройно, то е само 30 пъти по-малко от живеещите в София. По оценка на Центъра за демографска политика цели 89% от държавния бюджет в областта на регионалното развитие са за Южна България, включваща София, а за Северна България, с Монтана, остават едва 11%. Градът е предмет на специално негативно отношение на властта през последните десетилетия, Много голяма част от бюджетните средства и от европейските пари се насочват само към София. Според данните на Националната статистика доходите на хората, както и темпът на тяхното нарастване, са драстично по-високи в столицата, в сравнения с останалите региони на България. Средната работна заплата на софиянци е 1077 лв., а в Монтана получават средно по 563 лв. Това са официалните данни на НСИ, а иначе ние знаем, че заплатата на една продавачка в София е 1000 лв., в Монтана се заработват 300-350 лв. Ако имаме предвид средногодишния процент на увеличение на доходите, който за София е в пъти по-висок, и ако тенденцията се запази, то след 20 години жителите на Монтана ще получават една четвърт от доходите на софиянци.
Хиперцентрализмът и регионалното малтретиране са свързани с безумната корупция, с нечовешкия алчен монополизъм, с растящата икономическа престъпност, с паразитирането на най-богатите (олигарсите) и на най-бедните (циганите), както и с продължаващото дълги години очевидно мафиотизиране на държавата, срещу което са нестихващите, но игнорирани от сегашната власт, улични протести. Всичко това от своя страна е причина за масовото емигриране на младите българи, в т.ч. и младежи и девойки от Монтана, зад граница (общо 2,4 промила годишно, общо около 2 милиона за Прехода), за демографската катастрофа на България, която, според проучване на Световната банка, през 2050 г. ще бъде с около 4 млн. жители (през 1989 г. бяхме 9 млн.), при неизвестно каква етническа структура, вероятно 3:1 в полза на циганския етнос. Според НСИ, населението на Северна България намалява седем пъти по-бързо в сравнение с Южна България, където е и София. Монтана попада в печалната група на градовете с най-бавно нарастващи доходи и с най много увеличаваща се безработица, а София е с бързо увеличаване на доходите и с намаляваща безработица. Населението на Монтана драстично намалява за последните години. Сега то е около 40 000 души. Всяка година между 850-950 души се изселват от Монтана. Ако тази тенденция не спре, след 20 години градът ще намалее наполовина, като етническата му структура може би ще е доминирана от циганския етнос.
Всички в България знаят и говорят за едни 3,5 млрд. лв., които всяка година се крадат от обществото ни чрез различни форми на контрабанда, знаем за източването на ДДС, пак в милиарди лева, и т.н., но никой не предприема абсолютно нищо по този повод. Всички знаят за умопомрачителните размери на наркотрафика, знаем кой взема парите, знаем кои са наркобароните, само полицията, съдебната система и властта в София не знаят нищо. Откраднатите пари определено не отиват в провинцията. В София са всички държавни институции, министерства, агенции, комисии, центрове и т.н . Даже Изпълнителната агенция „Морска администрация” и Агенцията по рибарство, представете си, са там. По официални данни цели 58% от семействата в София имат поне един член на бюджетна заплата. В обществения сектор работят 579 000 чиновници, голяма част от които са в София. Само в държавното управление (в министерствата) получават заплати 116 400 софиянци. Всяка година, според НСИ, хората на бюджетна ясла нарастват с хиляди, за последната година са се увеличили с цели 14 400 души, вместо да се съкращават. Освен това заплатите на тези хора, въпреки икономическата криза в България, драстично нарастват, изпомпвайки парите на българите. Само за една година нарастването на средното възнаграждения с бюджетни средства е почти два пъти по-голямо в сравнение с нарастването на заплатите в частния сектор. В София осигурените на минималния праг са само 5%, а в Монтана са 60%. Това показва въпиющата разлика в стандарта на живот между столичани и монтанци. При положение, че осигурява-щите се за здраве в България са само 40%, то ясно е, че повечето от осигурените са софиянци, които се осигуряват от държавния бюджет за сметка на всички данъкоплатци. В бъдеще огромната и безнадеждна пропаст между бедните българи от провинцията и богатите софиянци ще е в пъти по-голяма. Ако имаме предвид, че и сега според Евростат, бедните българи са около 60% от населението, то картината в бъдеще ще става още по-зловеща.
Още нещо, в момента, според НСИ, раждаемостта в Монтана (8,6 промила) е доста под средната за Бълга-рия (9,7 промила). Смъртността при жителите на столицата е 11,8 промила (при 14,3 промила средно за България), а смъртността в Монтана е 21,4 промила, два пъти по-голяма. За една година тук всеки 46-ти човек от 1000 души умира. Детската смъртност при момчетата в Монтанския регион 19,4 промила, при средна обща детска смъртност за България 9,6 промила, в София детската смъртност е 4,4 промила. Това е много тревожно. Пак според НСИ, заболелите и починали от болести на органи на кръвообращението годишно български граждани (мъже), живеещи в Северозападна България с Монтана, са с 57% (!) повече от живеещите в Югоза-падния район със София, т.е. на всеки един от 100 000 починали по тази причина от региона на софиянци се падат повече от двама починали от региона, в който е Монтана. Така стоят нещата и по отношение на раковите заболявания, докато в София на всеки 100 000 годишно умират 239 души, то в Монтана умират 294 души, което е с 24% повече от София. Подобно е положението и при диабета, астмата и т.н.
Всичко това е ярка проява на пристрастеност само съм интересите на дадени региони – на столицата и отчасти на нейните фаворити (Бургас, Правец и др.) – за сметка на интересите, благоденствието, здравето и живота на хората в другите български региони. Тази убийствена практика е известна като регионализъм. В някои случаи той е по-лош от фашизма и комунизма, защото напълно безнаказано и неусетно обрича на мизерно съществуване, на болести и ранна смърт (поради липса или лошо здравеопазване, липса на аптеки, недостиг на средства за лекарства, мизерия, безработица, глад, депресия и др.) огромно множество български граждани. Всички виждаме как националното богатство на България се употребява само и единствено в полза на богатите софиянци. За тях се строят с народни пари магистрали, за да могат лесно и удобно да стигат до черноморските плажове и Гърция с луксозните си мерцедеси и бентлита, за тяхно удобство се строи метро, строят се зали, центрове, молове, свръхлуксозни сгради, увеселителни паркове и др., като в същото време инфраструктурата в много провинциални селища, включително и Монтана, е плачевна и опасна.
Ако имаме предвид чл. 2, т. „в”, на ратифицираната от България Конвенция за предотвратяване и наказва-не на престъплението геноцид на ООН, гласящ, че действията по „умишлено налагане на условия на живот, целящи физическото унищожаване изцяло или отчасти на групата”, то продължаващата с десетилетия дискриминация по признак местоживеене по отношение на Северозападна България, включително и Монтана, с течение на времето се превръща в осъществяване на престъплението „геноцид” по признак местоживеене. Осъществен е съставът на престъпление по чл. 416, ал. 1, т.”б” на Наказателния кодекс, което ясно се вижда от официалните статистически данни за смъртността на населението и за самоубийствата на българските граждани.
Тези нарушения и престъпления трябва да бъдат час по-скоро спрени и наказани с цялата строгост на бъл-гарските и европейските закони. Това е единствената алтернатива за съществуването на и без това най-бързо намаляващата в света, най-болна, най-бедна и умираща българска нация.

проф. Петър Иванов, Център за демографска политика

http://montana-dnes.com/modules.php?name=News&op=SeeNews&id=6­267
User Avatar
http://www.mont-press.com/index.php?issue=772013&kind=&articl­e=35803&rank=4&short=&num­b

Чували ли сте, че на човек винаги не му достига само едно нещо? Една секунда, една минута, един час... Ден, седмица, месец, година... И че дори да не е свързано с времето, пак е само едно: идея, дума, мисъл, човек. Или вещ някоя, без значение движима или недвижима. Но всеки път е само едно. Нямам представа кой гений е направил това откритие, но то е толкова вярно, че е достатъчен само един поглед, за да бъде доказано.
При един поглед наоколо например става ясно, че едната мисъл за управлението на държавата никаква я няма. Няма какво да политиканстваме сега, но фактите са потресающи: 122 или колкото там дни на протести - без почти никакъв ефект, хиляди бедстващи българи, мизерстващи бежанци, пълно отсъствие на диалог - между отделните власти, между властите и народа, между народа и народа. И нито един отговор на единствено важния въпрос: “Какво правим?”
По отношение на времето, вероятно няма да ни стигне един живот да отговорим. По отношение на останалото, не ни достига едно правителство. Или поне един свестен човек в него. Също така не ни достига една пълна хазна. И едната идея за светлото бъдеще - и тя не ни достига, понеже всеки си ги вижда светлинките според индивидуалните зрителни способности. А, като стана дума за разбиране: и то не ни достига. Разбирането, че безвремието вече продължава отчайващо дълго и че повече няма накъде, освен на терминал “заминаващи”, макар че там отдавна е претъпкано.
И накрая пак ще липсва само едно нещо: един град, една община, една България.

Рени ХРИСТОВА
User Avatar
Мартин Карбовски

Искате ли гражданска война?! Ще я получите. Ще получите разплакани майки, кръв по улиците и бягство на стотици хиляди българи като сирийци по цялата планета. В интернет набират сила посланията, които търсят хаос, смърт и насилие. Още един повод да разберем, че не всички проблеми, които съдбата ни носи, са заради отвратителните политици.
Искате ли гражданска война? Ще я получите. Ще получите каквото заслужавате след толкова партийна партизанщина и саботиране на нормалното. И тук това заглавие не е за политиците. То е за всеки, който ползва интернет като трибуна, за да говори за кръв, за спане с майки и конкретно за гражданска война. Защото отдолу в обществото се прокрадва един призрак - желанието да разкървавим лицето на клетата майка България.
Това заглавие е и за унижението. Да разсъблечеш треньора на "Левски", да го изгониш на пресконференция - това е разговорът, който ни се предлага. Колкото у нас емигрират заради беднотията, толкова емигрират и заради разговора, който ни се предлага. Дивашка и нецивилизована страна. Това е казано за щата Мисисипи пред 1960 година. Днес се огледайте -
страх ни е да кажем истината за себе си
А тя е, че ползваме интернет като бухалка, Фейсбук като партиен циклостил, телевизиите като вендета и вестниците като масови гробове. Какво ви става, бе хора, как така искате всички да влезем насила във вашето ТКЗС на омразата, да станем хунвейбини и да гоним врабчетата, които уж ядат нашата реколта?
Мразите "чорбата" - окей, убийте Наско Сираков. Мразите комунистите - окей, щурмувайте Зимния дворец. Мразите комунистите?! Какво по- комунистическо от това да направиш ляв бунт без цел, посока и лидер?
В интернет някакви хора искат кръв. Други казват - без гражданска война няма да се оправим. Ние приличаме на тълпа, която се бута един в друг и отива към пропастта. Всяко побутване изглежда невинно, всяко лашкане на тълпата се приема като демокрация, но истината е, че пропастта вече се вижда.
Партийната партизанщина и опростачената медия направиха така, че пред погледа на българина една гражданска война да изглежда приемлива. И понеже вече е късно да говорим за причината за тоя тип мислене, искам само да ви кажа - една гражданска война
ще донесе само кръв и сълзи
В нея ще участват всички, който мразят мястото, където живеем. Ще има отряди от турци, сирийци, джихадисти, руснаци и синове на пакистанец и сръбкиня. Искате да взривите мътилката? Това ли ви е решението, това ли ни предлагате?! Как не разбирате, че с война и кръв и омраза няма да оправим нищо. Прочетете "История на Америка" от Пол Джонсън - това е една книга, където няма кръв, няма революции, въпреки че исторически се споменават битки като тази при Гетисбърг. В тази книга, в историята на Америка има само хора, които са направили така, че да живеят заедно. Има всичко, което се случва и на нас, но никой не е крещял за кръв и гражданска война. Кое ни тегли към брадвата, запитайте се?
Хубаво е да мразиш комунистите, но с комунистически прийоми светът няма да стане по добър. Хубаво да искаш да убиеш всички цесекари, но те са ти съседи. Можеш да съблечеш всички треньори, но това няма да направи играта на отбора ти. Бунтове за Пеевски с 200 човека, метеж на пресконференция с 20 човека - ние живеем в диктатурата на минималната тълпа. И, забележете, дори когато тълпата е права, тя ще продължи да ни бута към пропастта. Искате ли гражданска война? А?!

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-10-10&article=4681­59
User Avatar
Мартин Карбовски

Това, което се случва в парламента, е саботаж.
Без да взимаме страна кой е причината, без да се обясняваме защо мислим така - време е да разберем - това е парламентарен саботаж с махленски пинизи.
Надкацване? Надхитряне? Процедурни хватки? Квестори броят депутати, защото те не искат да се регистрират, докато са седнали на банките? Стоят си по стаите и чакат някой да им каже "влез-излез"?! Не ви ли е жал поне мъничко за тая изчезваща нация и за децата й ? Какво работите вие, господа депутати ?!
С цялото си уважение към Бойко Борисов и магистралите му трябва някой да му каже, че прилича на човек който пада за дузпа и това донякъде е симпатично. Но преди да изпълниш дузпата, пак да паднеш в наказателното поле? Когато никой не те спъва? Г-н Борисов, в тази страна няма дясна партия, за която да гласуват десните избиратели - това което правите просто маха хора от вашата бюлетина. Какво ви става?
Тази нация някой трябва да я накара да работи. А колко да работи една нация, която вижда как едни други политиците се саботират в парламента, за да няма свършена работа, за да няма смисъл?
Та всички вие, политиците се кълнете да работите за тази нация, за хората навън - какви са тия номера, какви са тия акробатики?
Това което се случва компрометира не просто парламента - това компрометира партиите, демокрацията, изборите, начина по който искахме да работи една държава.
Не ви ли е жал за хората, които работят и плащат данъци и вашите заплати? Не ви ли е жал поне малко за децата, който растат наоколо и пишат себе си "бългЪри"? Не ви ли е жал за пътищата и недостроеното? Не ви ли е жал за разрушаващото се и за ограбените бабички по селата? Не ви ли е жал поне малко за бизнеса, който седи и чака "нещата да се успокоят"? Не ви ли е жал, не ви ли се плаче, като излезете от парламента?! Като излезете и видите къде живеете, като видите грозния български свят - не ви ли се приисква да направите нещо свястно? Не ви ли е жал, че проблемите на българите гноясаха, че българите бягат, че ви се отвращават? Вече на българина му е все едно кой ще му помогне - той ще хване и червена, и синя, и всяка подадена му ръка. Но това, което подавате на българите в момента от парламента, не е ръка. Това е крив Космос.
А на българите им става ясно, че в България единствената олигархия са политиците, които могат да си позволят да не работят и да получават заплати. Които могат да си позволят да не правят нищо и пак да са важни и да им се покланяме?! Политиците рекетират всички с поведението си - от най-богатите хора в държавата до обикновения хонорар на стажанта по журналистика -
тези хора крадат от нас не просто пари - те крадат житейско време, всеки ден ни гепват смисъла и ни се усмихват от екрана. То бива политически стратегии и номера, но това вече е саботаж.
Не искам да съм част от котерийните журналистически битки, днес всеки политик си има лични журналисти, но искам да бъда разбран неправилно. Когато се правят магистрали, това е добре. Когато се правят номера, това не е добре. Губите ми времето на тази земя, какъв късмет си викат българите един на друг - какъв късмет е да се родим по това време и да живеем по този начин. Не ви ли е жал?


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-09-28&article=4667­66
User Avatar
http://www.mont-press.com/index.php?issue=722013&kind=&articl­e=35654&rank=4&short=&num­b

Янка АПОСТОЛОВА

Ромите трябва да се върнат в Румъния и България, заяви френският вътрешен министър Манюел Валс. Те са орисани да се върнат. По думите на Валс, Европейският съюз заедно с властите на двете държави може да направят така, че тези хора първо да бъдат интегрирани в собствената си родина. И тъй като французите са по-висша класа, ние нямаме право на мнение, вероятно само имаме право да се съгласяваме. Друг е въпросът, че и циганите ни са бедни като нас, та затова са недолюбвани на Запад. Тези хора имат коренно различен начин на живот от нашия, който очевидно се конфронтира с местните жители, е мнението на френския министър. Така е, западняците имат висок стандарт за разлика от нас. Ние сме по... Краят оставям на вас, решете вие какви сме.
Въпросът всъщност е, защо след така наречената нежна революция през 1989 година толкова много се разединихме. Освен че се нароиха съюзи и съюзчета, партии и партийки, взехме да проявяваме големи претенции и относно произхода на този и онзи, че дори и на съседите ни. Забравихме приятелите, с които заедно сме превзамали в детството баирите и сме споделяли тайните си. Назад във времето остана, че сме седели на един чин. А на всичкото отгоре с апломб взехме да ухажваме основно малцинствата, но не всичките. Да си признаем честно това става основно около изборите, но да сте чули да са купувани арменски или еврейски гласове? И политиците ни, макар че са далеч от равнището на Манюел Валс или поне не говорят по този начин, се изучиха. Едни поясняваха, че еврофондовете зависят от тях. Други бяха категорични, че всичко зависи от тях. Трети посочваха, че помак ще вземе този или онзи пост. И отново тръгнахме наляво, надясно, напред и назад. Като орелът, ракът и щуката от прочутата басня на Крилов. На български има и превод на Славейков, който завършва така - кой крив, кой прав - не знам, товарът и до нине там, несговорна дружина - не могат си почина. Та и ние така не може да си починем от безкрайния преход, който хем е започнал, хем доникъде не е стигнал. И в момента се делим на протестиращи и контра протестиращи, макар че по целия бял свят “те такова животно нема”, както би казал шопът. А иначе има задача, заедно с Европейския съюз да си интегрираме ромите. И да не забравяме, че от това зависи влизането ни в Шенген. Макар че миналата седмица Валс посочи, че има “сериозни резерви” по отношение на присъединяването на Румъния и България към Шенген на 1 януари 2014 година. Той бе категоричен, че това не е на дневен ред нито днес, нито на идния 1 януари.
Визитна картичка

Име:"Бодилът" на деня

Създаден: сряда, 11 януари 2012

Членове: 34

Описание: За всичко онова,което сте прочели,видяли,чули,сънували...иви е "боднало"

Модератор(и): Scarlett, ГЕНЕРАЛ БАУ-У

Галерия
Приятелски клубове
Членове