Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar


Домашно сирене: без


закваска и


лимонтузу, яде се


след 4 часа




г


Опитвали ли сте домашно сирене ? Мекият му и не толкова солен вкус е любим на мнозина.
По структура и качества напомня много на италианската моцарела .
За целта ви трябват 2 литра мляко.

 
Всичко става лесно и просто, без дори да използвате мая или други ензими, без лимонена киселина или оцет.
А най-хубавото е, че себестойността му излиза двойно или тройно по-малка от тази на купешкото сирене.
Домашното сирене, приготвено така, може да се яде след 4 часа. Опитайте и няма да съжалите!
Домашно сирене
Продукти:
прясно мляко – 2 литра;
сол -1,5 -2 супени лъжици (или на вкус);
заквасена сметана – 400 грама;
яйца – 6 броя;
кисело мляко – 200 грама (по избор).
Приготвяне:
1. Изсипете млякото в тенджера, добавете солта.
2. Ако харесвате по-несолено сирене, добавете по-малко сол.
3. Докато млякото заври, разбийте яйцата.
4. Добавете заквасената сметана и разбитите яйца във врящото мляко, като разбърквате непрекъснато (за предпочитане с тел). Варете така около 5-6 минути.
5. Трябва да видите как се отделят изварата и суроватката.
6. Поставете голямо сито върху тенджера, покрийте го с марля, сгъната на 4 слоя, и изсипете сместа в гевгира.
7. Оставете да се отцеди напълно.
8. Увийте отцедената смес с марля (просто завържете краищата, които висят надолу).
9. Поставете отгоре тежест. Може да го поставите между две дъски или във форма, като отгоре сложите някакъв предмет с тегло 1 кг.
12. След 4 часа сиренето е готово, махнете тежестта.
13. Оставете го в марлята за още няколко часа в хладилника.
14. Можете също така да добавите и 200 грама кисело мляко, когато добавяте заквасената сметана, сиренето става още по-нежно.
15. А ако имате нужда от по-плътно сирене, можете да поставите по-голяма тежест при отцеждането.
*****


 


 

User Avatar

Масленица на конци


със сирене


д


   Необходими продукти: 


   Около 800 гр. брашно (не по-малко), 7 гр. суха мая, 2 яйца, 400 мл. вода, 100 мл. кисело мляко, 10 супени лъжици олио, 2 равни чаени лъжички захар и една и половина чаена лъжичка сол.
Още: 300 гр. сирене, 50 гр. краве масло, 50 гр. свинска мас, 4 супени лъжици олио.
Тава с диаметър 26 см. и хартия за печене.



  Приготвяне на вкусната масленица на конци:



 В голяма купа сложете 2-3 супени лъжици брашно и го смесете със сухата мая. В 100 мл. хладка вода разтворете захарта и налейте в брашното с маята. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Към киселото мляко добавете хладка вода и солта. Разбъркайте солта да се разтвори. Яйцата разбийте до еднородност с вилица в купичка и отделете от тях 3 супени лъжици.
 

Щом маята е образувала мехурчета прибавете 7 супени лъжици олио, айранът който направихте и разбитите яйца. Разбъркайте с лъжица сместа и започнете да добавяте по малко от брашното. Щом тестото се сгъсти до степен да се отделя от стените на купата, сложете малко брашно на плота и започнете да измесвате.  За тестото отива цялото количество брашно, а то става меко гладко и еластично. Когато тестото е усвоило необходимото количество брашно, разстелете го на кора с  ръце с приблизителен диаметър 25 см. и го намажете с 1 супена лъжица олио. Прегънете тестото няколко пъти и го омесете докато усвои мазнината. Направете това още два пъти с останалото олио. Това премесване ще направи тестото на конци.
  Намазнете съд и сложете тестото да втасва. Съда покрийте с кърпа, стреч фолио или капак. Моето тесто втасвам в тенджера с капак. Тестото втасва докато удвои обема си (това става за около 1 час при стайна температура 25-26 градуса). Моля не слагайте тестото във фурната, както напоследък е “модерно”. Този вид втасване променя структурата на тестото и маята.
  Докато тестото за вашата масленица втасва вие си разтопете и смесете мазнините.
  Смесването на трите вида мазнина прави масленицата уникално вкусна. Смесването и разтапянето става в общ съд като съдът се затопля на ниска степен на котлона. Мазнината, която ще ползвате трябва да е топла, а не вряща. Топла означава като я пипнете да ви е топличко на пръста. Натрошете си и сиренето да е готово.
  Втасалото тесто се разделя на 4 приблизително равни части. Тестото не се премесва повторно. Вземате 1 част от него и с длани го разплесквате на кора с дебелина около 5 мм.


Тайната на пухкавата масленица е да разстилате тестото с ръце, а не с точилка.


Щом разпънете кората я намазвате с 2-3 супени лъжици от топлата мазнина. Разнасяте равномерно навсякъде. Сиренето също разделете на 4 части. С едната четвъртина поръсвате първата кора. С ръце раздърпвате втората част от тестото  възможно най-много. Поставяте я в средата на първата кора и раздърпвате дебелите краища към краищата на първата. Намазвате…отново с мазнина и ръсите със сирене. По този начин правите и останалите кори като ги нареждате над предните.    Накрая навивате на руло четирите кори заедно и усуквате леко с издърпване. Не се притеснявайте, ако някъде тестото се изтъни повече или се прокъса. Това не е дефект.
  В тавата сложете хартията да покрие добре дъното и стените. Свийте тестото на рехав охлюв и го сложете в тавата. Оставете да втасва 30 минути.
Преди да сложите във фурната да се пече, подготвената масленица я намазвате отгоре с отделените предварително разбити яйца.
  Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор на средна скара около 55 минути. Ако има нужда по време на печенето поставете хартия отгоре върху масленицата (в случай, че забележите, че се зачервява по-бързо).
 

  Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка или голяма дървена дъска. Не е необходимо да я покривате. Поднесете я топла.





 д


 


 

User Avatar

КАШКАВАЛКИ


 г

              ПРОДУКТИ:
200 МЛ.ПРЯСНО МЛЯКО
1/2 КУБЧЕ ПРЯСНА МАЯ
1 Ч.Л.ЗАХАР
200 ГР.КИСЕЛО МЛЯКО
100 МЛ.ОЛИО
1 ПАКЕТЧЕ БАКПУЛВЕР
1 Ч.Л.СОЛ
600 ГР.БРАШНО


 
                   ОЩЕ:
1 ЯЙЦЕ
2 С.Л.КИСЕЛО МЛЯКО
2 С.Л.ОЛИО
1 /2 С.Л.БРАШНО
250 ГР.КАШКАВАЛ
50 ГР.МЕКО МАСЛО


 
                  ПРИГОТВЯНЕ:
  В ТОПЛО ПРЯСНО МЛЯКО РАЗТВОРЕТЕ МАЯ,1 Ч.Л.ЗАХАР И 2 С.Л.БРАШНО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
  В СЪД СЛОЖЕТЕ ТОПЛО КИСЕЛО МЛЯКО,ОЛИО И ШУПНАЛАТА МАЯ.ПОСТЕПЕННО ДОБАВЯЙТЕ БРАШНО СЪС СОЛ И БАКПУЛВЕР ДО ЗАМЕСВАНЕ НА МЕКО ТЕСТО.


  БЕЗ ДА ВТАСВА РАЗДЕЛЯТЕ ТЕСТОТО НА ДВЕ ЧАСТИ.ВСЯКА ЧАСТ РАЗТОЧВАТЕ НА ПРАВОЪГЪЛНА КОРА 0,5 ММ.,



  НАМАЖЕТЕ С МАСЛО И ПОСИПЕТЕ С НАСТЪРГАН НА ЕДРО КАШКАВАЛ /ОТ КАШКАВАЛА ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ЗА ДВЕ РУЛА И ЗА ПОРЪСВАНЕ ПРЕДИ ПЕЧЕНЕ/.


  НАВИВАТЕ ТЕСТОТО НА РУЛО И РАЗРЯЗВАТЕ НА ПАРЧЕТА 3 СМ.РЕДИТЕ ГИ В ТАВА С ХАРТИЯ,КАТО ВСЯКО ПАРЧЕ ЛЕКО ПРИТИСКАТЕ ДА СЕ СПЛЕСКА.


  БЕЗ ДА ВТАСВАТ ГИ НАМАЗВАТЕ СЪС СМЕС ОТ ЯЙЦЕ,КИСЕЛО МЛЯКО,ОЛИО И БРАШНО.ПОСИПВАТЕ С ОСТАТЪКА ОТ КАШКАВАЛА И ПЕЧЕТЕ В ЗАГРЯНА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ.


д


ф


ф


д


д


д


д


д


 


 


 

User Avatar

Роскон


г


  Първо се прави една топка от:
70 мл.хладко мляко.
10 гр.мая.
1ч.л.захар.
130 гр.брашно.
  Прави се топка и се слага в хладка вода докато изплува отгоре е готова и се слага кам общите продукти..
2 яйца.
60 гр.хладко мляко.
70 гр.меко масло
20 гр.мая.
450 гр.брашно.
120 гр.пудра захар.
Кората на 1 портокал и 1 лимон и
30 гр.специална есенция.-agua de azahar...в България едва ли има..



  Меси се меко тесто..Втасва  докато утрои обема си..
  Прави се формата и се оставя да втаса още малко.
Маже се с жълтък и се декорира със захар и плодове..
Пече се на 180 градуса 30_35 мин...


 


 


 

User Avatar

Пухкав тутманик


г


ф


              Необходими Съставки



  • брашно - 700 г

  • мая - 1 пакет суха 7 г

  • олио - 7 с.л.

  • сол - 1 с.л.

  • захар - 1 с.л.

  • вода - 250 мл топла

  • яйца - 3 бр.

  • кисело мляко - 300 г

  • сода за хляб - 1 к.л.

  • сирене - 250 г

  • масло - 80-100 г



        Приготвяне


 


   Слагате в купа водата с маята, захарта и 2 л.брашно, разбърквате и оставяте маята да се активира.
Пресявате брашното, добавяте разбитите яйца, олиото, солта, шупналата мая и киселото мляко, в което предварително сте сложили содата. Разбърквате добре сместа. Тя става гъста и лепкава. И я оставяте да втаса.
  Намаслявате тавичка и изсипвате половината от сместа, поръсвате със сирене и разтопено масло и изсипвате останалата част отгоре. Разстилайте с намаслена лъжица.
  Отгоре нахвърляйте на парченца останалата част от маслото.


  Пече се на 170-180 градуса, като фурната не се загрява предварително.
              Приятен апетит!
.............



 

User Avatar

Автентична рецепта


за макови кифлички


х


Необходими Съставки



  • брашно - 700 г

  • захар - 125 г кристална

  • олио - 106 мл

  • яйца - 3 - 4 бр.

  • мая - 25 г свежа или 1 пакетче суха

  • сол - 1 щипка

  • прясно мляко - 200 мл топло

  • мак - за поръсване


  Работи се с миксер или се измесва козуначено тесто по класически начин. Приготвят се две плоски тави, които са добре намаслени. Фурна -180/200 градуса.
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, захарта и сухата мая, без да е активирана предварително. Разбърква се. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква, прибавя се и топлото прясно мляко. Щипка сол.
Разбива се на слаба степен на миксера, докато добре се смесят продуктите и се образува хубава топка тесто.


  Много внимателно, лъжица по лъжица, започва да се прибавя мазнината, като се изчаква всяка лъжица да бъде добре усвоена от тестото. Разбиването продължава, докато се изчерпа мазнината и тестото започне да се отделя от стените на купата.
  Сваля се от миксера и се поставя в леко намаслена дълбока купа, завива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 70/80 минути. Добре втасалото тесто се изсипва върху леко намаслен плот и се размерва на късове/фитили, които леко се намасляват с ръце.
  Фитилите се оформят на оразмерени топчета и се оставят да втасат за още 15 мин върху хартия за печене.


  След това върху намаслен плот се оформят кифли и се подреждат в намаслената тавичка с разстояние между тях около 3 см, защото при втасването им отново може и да се залепят едни за други.
  Втасват още 30/40 мин. Намазват се с яйце и отново се оставят да втасат за още 15 мин, а след това отново се намазват с яйце и се поръсват обилно с маково семе.


  Пекат се на 180/200 градуса най-много за около 15 мин. Охлаждат се напълно.
  Може и да се работи с ръчен миксер с дебелите бъркалки за тесто. Ако се ползва свежа мая би трябвало предварително да се активира с малко топло прясно мляко, 1 ч.л захар и малко брашно. Прибавят се другите съставки и измесването вече става на ръка, като се добавя мазнината, както при направата на козунак.
   Напълно се спазва времето посочено в рецептата за многократното втасване на кифлите, може би и това им е тайната да се получат пухкави и меки. Прекрасна рецепта отпреди много години с истински вкус на макова кифла.
...............


Приготвяне


 


 


 

User Avatar

Банички със сусам



ф
   Интересното при тази рецепта, която ние публикуваме, е, че баницата се нарязва на парчета преди да се изпече.
              Продукти:
3 яйца
1/2 ч. ч.олио
1 ч. ч. кис.мляко
1 к. ч.царевично брашно
1 пакетче бакпулвер
250 г сирене
500 г кори за баница
олио за намазване на тавата и баницата
сусам за поръсване



   Разбийте яйцата. Добавете олиото, млякото, брашното и бакпулвера. Отделно натрошете сиренето.
Вземете 1 кора, намажете я на тънък пласт с яйчената смес навсякъде.
Сложете върху нея втора кора и я намажете със сместа.
Покрийте с трета кора и отново намажете.
Същото направете и с четвъртата кора. Наръсете със сирене.
Навийте корите на руло и го сложете в тавата, която предварително сте намазали с олио.
Постъпете така и с останалите кори.
Наредената сурова баница нарежете на парчета, намажете ги с олио и поръсете със сусам.
Изпечете за около 50 минути или до златист загар във фурна, загрята до 180 градуса.
 

..............




User Avatar

Тутманик


ф
    Продукти за тутманика:
3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване)
1 чаена ч. прясно мляко
1 чаена л. сода
1 пакетче суха мая
1 суп. л. захар
1 чаена л. сол
500-700 грама брашно
110 грама масло
370 грама сирене



         Приготвяне на тутманика:
  Първо разтворете маята във вода. След това добавете захарта и изчакайте – трябва да се надуе.
Замесете тесто с изброените продукти, но без сиренето и маслото.
Оставете готовото тесто да втаса – това обикновено отнема около половин час.
 

   Сега разделете тестото на три. Разточете 3 кори под формата на правоъгълник.
Обилно намажете всяка кора с масло, поръсете с натрошено сирене и оформете руло.
Намажете тавата с мазнина.
Нарежете с остър нож получените рула на малки парчета – около 2-3 см и ги подредете в тавата, но ги поставете вертикално.
Нека има повече място между отделните парчета, защото ще увеличат обема си. Най-отгоре намажете с разбития жълтък.
Оставете за 20-ина минути и печете на 200 градуса около половин час. Фурната трябва да е предварително загрята.
След като тутманикът се изпече, извадете го от фурната и го напръскайте с малко вода.
   После покрийте с подходяща кърпа и оставете за четвърт час.

..................



 


 

User Avatar

Домашна моцарела?


Лесна рецепта, само


за 30 минути!


г


Продукти:
4 литра мляко 
1 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина , разтворена в 1/4 чаша вода със стайна температура 
1/4 ч.л. мая за сирене 
1 чаена лъжичка морска сол
Начин на приготвяне:
Изсипвате прясното мляко в голям съд. Загрейте на тих огън до 55 градуса. Разбърквайте бавно и постоянно. След като млякото достигне до 55 градуса, добавете лимонената киселина и разбъркайте добре. Когато млякото достигне до 88 градуса, добавете маята за сирене и разбъркайте. Именно тогава млякото ще започне да се сгъстява.
След като стигне до 90 градуса, се разбърква много внимателно и бавно. Когато сместа стане 95-105 градуса отстранете от огъня и се оставя да престои 5 минути.
 ф

 ф
 д
 ф



  С лъжицата извадете „каймака“ в купа. Ако в съда има суроватка, изсипете я отново в тенджерата. След това поставете моцарелата в микровълнова фурна за 60 секунди. Ако отново пусне суроватката, извадете я и я добавете към останалата суроватка.  Отново поставете в микровълновата суроватката за 30-40 секунди. Изсипете изварата. Поръсете сиренето със сол и поставете в микровълновата за още 30-40 секунди. Изсипете излишната суроватка. В този момент сиренето трябва да е много горещо и повече ще изглежда като разтопена моцарела. Разстелете сиренето и го сгънете на три. След това можете да го разделите на топки. Ако искате да запазите в хладилника за по-късно, поставете в купа със студена вода.
==============


 


 

User Avatar

Двуцветни кифлички


с шоколад


ф


Необходими Продукти



  • брашно - 1 кг.

  • яйца - 3 бр.

  • кисело мляко - 1 кофичка (400мл.)

  • сода - 1 ч.л. хлебна сода

  • захар - 1 ч.ч.

  • олио - 1/2 ч.ч.

  • какао - 2 - 3 с.л.

  • течен шоколад - около 100гр.

    Пресявате около 750-800 гр брашно и си правите кладенче - в него слагате първо киселото мляко и содата да се погаси, когато това стане прибавяте всичко останало без единия жълтък, какаото и шоколада. 
Замесвате тесто, то все още трябва леко да лепне, но първо го разделете на две и едната половина омесете с какаото. Двете топки трябва да са гладко омесени и не лепнещи. След това всяка топка се дели на две и се точи на тънка кора - около 1-2 мм.
При единия вариант бяла кора отгоре и слагате кафявата, при другия обратното. Разрязвате тестото на триъгълници и в горния им край слагате по малко шоколад
Завивате на кифлички и редите в тави. 
   Намазвате с жълтък примесен с мъничко олио и печете на 160 - 170 градуса при предвърително загрята фурна.
=================