Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Клуб: Да спрем A.C.T.A. навреме!

Този дето подписа от името на България - кой го избра???
User Avatar
На който му е интересно, прочетете тази статия, касаеща ACTA и българските "творци" от в-к Сега.

http://www.segabg.com/article.php?id=588278
User Avatar

da10f8d336157947eda163875bd9215b82cc5411
Полша няма да ратифицира АСТА. Премиерът на страната Доналд Туск заяви, че Варшава няма да ратифицира антипиратското споразумение. Решението на правителството дойде, след масови протести срещу АСТА. „Смятам, че аргументите за спиране на процеса на ратификация са оправдани", каза Туск.

"Въпросът за подписването на споразумението ACTA не включва консултиране с всеки, който е част от процеса", заяви премиерът. „Процесът за ратификация на ACTA ще бъде замразен толкова дълго, колкото ние е нужно, за да преодолеем съмненията. Това вероятно ще доведе до преразглеждане на полското законодателство. Ние не можем да изключим, че в края на деня, това съгласие няма да бъде одобрено", допълни той.
http://www.burgasnews.com/svetat/politika/53343­-polsha-zamrazi-ratifikat­ziyata-na-asta
User Avatar
20-000-тръгват-на-поход-срещу-acta-в-българия
Масов протест срещу приемането на ACTA в България се готви следващия уикенд. Близо 20 000 души вече се обединиха във Фейсбук срещу решението на властта да приеме и подпише тайно договорката за контрол в интернет, съобщиха за Actualno.com участници в групата.
Протестът е планиран за 11 февруари от 11:00 до 16:00 часа, а организатори са AnonymousNetwork.
Началната точка са Пилоните до НДК. Шествието тръгва в 11 часа с начална точка Пилоните на НДК, бул. Витоша - бул. Тодор Александров - пл. Независимост - бул. Цар Освободител - крайна точка пл. Народно събрание.
Протест ще има и във Варна и Бургас, като се очаква и други градове да се включат.
"ACTA (Anti Counterfeit Trade Agreement) е международен договор, подписан от 22 страни, сред които и България. Официално, целта му е да се бори срещу неправомерната употреба на защитени продукти в интернет, но реално ще доведе до цензура в последната истински свободна среда", коментират организаторите.
Протестът е част от световния ден за протест срещу АСТА. Ще има протести в повечето европейски държави.
"Носете си собствени плакати, но нека бъдат само свързани с АСТА. Няма да допускаме никаква друга политическа агитация. Ще се раздават хартиени маски на Anonymous преди протеста на всички участници като част от хореографията на самия протест", призовават организаторите.

http://society.actualno.com/news_376364.html
User Avatar
Следени щели да бъдат сайтове, които предлагат "фалшиви дрехи, фалшиви лекарства, фалшиви неща.."

Търговското споразумение за борба с фалшификацията възбуди АСТА в България реакция, подобна на буря в чаша вода. Притесненията на хората обаче са напълно неоснователни. Мнението е на началника на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, цитиран от БГНЕС.

В първото си изказване по спорната тема - АСТА, Явор Колев разясни, че споразумението цели да запази правата на хората, "да няма фалшиви лекарства, да няма фалшиви стоки и фалшиви неща", но не става въпрос за обикновения потребител. Колев напълно изключи варианта интернет доставчиците в България да бъдат задължени да следят потребители в мрежата по какъв начин използват продуктите, защитени с авторски права. А невъзможността за това идвала от факта, че просто властите не разполагат с такъв механизъм, с който да въведат подобен контрол.

"Виждате кои са страните, които подписват ACTA и кои са страните, които не подписват ACTA...От това споразумение следват редица стъпки, за да бъде това, което е предвидено в него реализирано в съответните законодателства по съответен начин", изтъкна още Явор Колев.

"Виждате каква реакция възбужда в България в момента търговското споразумение ACTA, буря в чаша вода. За да бъда докрай откровен трябва да кажа, че тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи, които вероятно ще излязат на улицата без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права", заяви той.

На 26 януари 2012 г., представителите на 22 страни-членки на ЕС, сред които и България подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Целта на споразумението между ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария е да се укрепи упражняването на правата на интелектуална собственост, включително и в интернет, и да се подпомогне борбата срещу фалшифицирането на стоки като луксозни дрехи и пиратството на музика и филми. Комисията по международна търговия е отговорна в Европейския парламент да подготви позиция по въпроса, уточняват от БГНЕС. Четири други комисии ще изразят становището си. Едва след като предложението се обсъди и гласува в комисиите, то ще бъде разгледано и окончателно гласувано в планарно заседание.


http://www.livenews.bg/YAvor-Kolev--ACTA-nyam­a-da-zasegne-obiknoveniya­-potrebitel-26916
User Avatar
„Подписът на страната ни под АСТА е със симпатично мастило, и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва”, каза Трайчо Трайков. Снимка: dariknews


Подписът на България под споразумението срещу фалшифицирането АСТА е под условие, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В сряда сутринта по бТВ Трайков обясни, че Министерският съвет дава мандат на посланика в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент.

„Така че реално, ако не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис и в този смисъл няма смисъл актът на оттегляне на подписа от страна на правителството (както поиска опозицията – бел. ред.)”, уточни министърът.

По думите му, както при всички други случаи на ратификации, следва да се изготви проект на ратификация, в който да бъдат включени резерви, както от Министерски съвет, така и от парламента.

Трайков посочи, че преговорите по АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането) започват още през 2007 година.

Тогава всички страни-членки, включително и България, са дали мандат на Европейската комисия да преговаря по международното споразумение.

През 2008 г. страната ни още веднъж потвърждава своята позиция в рамките на Съвета по европейските въпроси, по времето на предишното правителство (на тройната коалиция – бел. ред.), добави Трайков.

По думите му през 2010 г. Европарламентът приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за текстовете.

Според него от тогава документът стои на сайта на ЕП и сега вече се подписва от всички страни-членки на Европейския съюз, без Германия, Словакия, Кипър, Естония и Холандия, като информацията е, че причината е, че тези страни не са приключили вътрешните си процедури.

„У нас са минали процедурите по подписване на принципния текст, но не са започнали процедурите по ратификацията”, уточни министърът.

Трайков отбеляза, че е разбираемо подозрението на хората, когато става дума за авторски права, интернет, звукозаписна и филмовата индустрия, и това се дължи на дългогодишните злополучни опити на по-голямата част от тези компании да намерят успешен бизнес модел, за да се включат към новите реалности.

„Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители”, каза Трайков, като посочи, че има оплаквания от български производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

По думите на министъра ЕС и България имат висока защита на интелектуалната собственост и целта на документа е и другите страни да се придържат към същите високи стандарти, както Евросъюза.

Трайков добави, че този нов закон не предвижда промяна в българското законодателство както и в общностното законодателство на Европейския съюз.

„АСТА не създава нови изисквания за нас и за ЕС. Тези стандарти се разширяват към другите страни, подписали споразумението”, уточни той.

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма подготвя законопроект по споразумението, възможно е след дебати да бъдат включени резерви, и едва ако Народното събрание ратифицира АСТА, споразумението ще обвърже България, каза още министърът.

Трайков е категоричен, че няма да има ново българско законодателство и ново европейско законодателство.

„Подписът на страната ни под АСТА е със симпатично мастило, и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва”, каза министърът, като се ангажира, че по темата ще има дебат.

Той отбеляза, че възгледите му далеч не съвпадат с тези на звукозаписната и филмовата индустрия, защото според него те трябва да бъдат принудени сами да се грижат за правата си.

Очаква се днес парламентът да вземе решение преди ратификацията, няколко комисии в Народното събрание да разгледат споразумението.

Nfvinite.bg

1 февруари 2012, сряда / 11:05


http://novinite.bg/articles/5282/Trajkov-­Balgariya-podpisa-ACTA-po­d-uslovie
User Avatar
из новините:

България се ангажира да постави под строг контрол интернет. Страната ни е една от 22-те членки на ЕС, които подписаха спорното международно търговско споразумение за опазване на авторските права ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането") в Токио.
Макар ACTA да се представя като инструмент "за създаване на законни стандарти за опазване на правата върху интелектуалната собственост и за засилено международно сътрудничество", всъщност тя е инструмент за централизиране на надзора върху интернет и ще стане първият световен договор за контрол върху мрежата, коментират авторитетни американски медии, съобщава в. "Сега".

Текстът на договора не е публикуван никъде. Аргументът е, че става дума за търговско споразумение, и това изисква конфиденциалност. ACTA третира интернет пиратството (по подобие на американските проектозакони SOPA (Stop Online Piracy Act - "спиране на онлайн пиратството") и PIPA (Protect Intellectual Property Act - "защита на интелектуалната собственост"), както и разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти.

Споразумението задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права. Ако обменът не бъде засечен и прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. Доставчикът, който не спре нарушението, ще бъде отстранен от пазара.

Според ACTA притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, не е нужно да доказва, че потребителят или доставчикът на интернет са нарушили авторското му право. Достатъчно е само да се оплаче три пъти, че правата му са нарушени. Споразумението предвижда криминализирането на разпространение на стоки и съдържание в интернет с неуредени авторски права, ако това се прави с търговска цел. Това означава, че сайтове, които имат голяма популярност и имат качено съдържание със спорни авторски права, попадат под наказателна отговорност.

Критиците на ACTA смятат, че този документ ще наруши свободата на общуване и ще подкопае иновативния дух. Те твърдят, че той ще размие разликата между фалшиви стоки и интернет пиратство. Така под един параграф ще бъдат поставени китайските компании, които произвеждат фалшив аспирин, обувки и DVD плейъри, и обикновените потребители, споделящи си файлове.

Според запознати дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана в споразумението и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите мултинационални корпорации. Той също така ще даде правомощия на митническите служители да преглеждат компютри, смартфони, МР плейъри с предполагаемо пиратско съдържание.

http://dnes.dir.bg/news/internet-avtorski­-prava-torenti-10419693?nt=6
Визитна картичка

Име:Да спрем A.C.T.A. навреме!

Създаден: вторник, 31 януари 2012

Членове: 23

Описание: Време е за активни действия против заличаването на личната свобода и права!

Модератор(и): Калин

Галерия
Членове