Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Записи на LuNaSoL към Клуб: ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Пресните плодове и зеленчуци са необходими през цялата година, през всички сезони и като вкус и като носители на полезни хранителни вещества (витамини, минерални вещества, биофлавоноиди). Естествените климатични условия в нашата страна предлагат изобилие на зеленчуци и плодове през лятото и есента. Това обуславя до известна степен наблюдаваното традиционно сезонно потребление на плодове и зеленчуци за българското население. Изобилието на предлаганите на пазара плодове и зеленчуци в тези два сезона позволява да се направят препоръки за краткотрайно приложение на разтоварващи диети (до два дни), в които плодовете и зеленчуците са основен елемент на диетичния режим. Органично свързаните в растителния сок ценни минерални вещества (калций, магнезий) са отговорни за правилната циркулация и навременно отделяне на течностите от организма. Не бива да се забравя и обикновената вода. Дори при наличие на достатъчно плодове и зеленчуци приемането на чаша топла вода (или чаша трапезна минерална вода) сутрин след ставане, е много добро средство за пречистване на организма.
User Avatar

Все по-често виждаме пластмасовите кутии с листенца от рукола в магазините. Цената на тази екзотика е само за утвърдени кулинари с добри доходи. Навлизането на този листен зеленчук у нас е по подражание, вкусът му се разминава с традицията, но някои експериментатори ядат дори и цветовете на растението. Повечето хора не са възхитени от вкуса му, но модната тенденция е определяща за търсенето. Съдържа витамини А и В9, което може да оправдае високата цена. Комбинира се с други зеленчуци, с риба и с различни меса.

1d2b23537c30726fe2ebde2f1efde767b2efd3164856217.jpg
User Avatar

Зеленчукът притежава качества, които го превръщат в универсално средство, защитаващо човека от радиацията при лечение на рак
Вечно пренебрегваното, най-обикновеното ястие, на което често се цупим или подминаваме с пренебрежение може да се окаже ключов фактор за лечение на едни от най-страшните болести на века, пише vesti.bg като цитира „Дейли мейл”.

Зелето върши чудеса в човешкия организъм


Става въпрос за обикновеното любимо на всички българи зеле. То притежава качества, които го превръщат в универсално средство, защитаващо човека от радиацията при лечение на рак. Парче зеле може да предотврати дори страничните ефекти като гадене след химиотерапия. Зелето има свойства, които поглъщат вредните въздействия от терапията и човек е предпазен.
В класацията то е първо, следвано от карфиол и брюкселско зеле, сочат изследванията на американски учени. Те са направили опити с гризачи и останали удивени от резултатите. Зелето предпазило мишките от смъртоносни дози радиация. Същото би могло да се случи и с хората.
Зеленчукът съдържа съединението 3′-дииндолилметан, което е безопасно за хората. Неговото име е спрягано като превентивна противоракова терапия.
Така че единственият извод, който можем да си направим, е да хапваме повече зеле – както на салата, готвено, така и пресно, а и кисело.
Всеизвестен факт е, че зелето е богато на витамин С и дори термично и обработено по всякакакъв начин, то запазва тези витамини.
Освен всичко друго, зелето е пълно с фибри и влакнини, което го прави продукт, прочистващ стомашно-чревният тракт. Купа зелева салата ще ни засити за часове, тъй като се смила бавно в стомаха. Така че зелето може да служи и при хора, които искат да отслабнат.

Слава Петрова


6e5d76fa9f41d8cdc1436059ed65e9c9b2efd3164855873.jpg

Визитна картичка

Име:ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Създаден: петък, 16 март 2012

Членове: 73

Описание: Картинки на всякакви плодове и зеленчуци,рецепти,напитки и т.н.

Модератор(и): Iveliq

Галерия
Членове