Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: България

User Avatar
Днес се навършват 100 години от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново.

На днешния ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите". В издадения от него Манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния, провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".
С манифеста на практика се отхвърлят клаузите на Берлинския договор /1 юли 1878 г./, поставили България във васална зависимост от Османската империя.
На 23 септември 1908 г. Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен /от София и от Виена/, а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.
На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава независимостта на България. На 6 април с.г. с Цариградския българо-турски протокол независимостта на България е призната и от Турция. На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а тя от своя страна се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 милиона франка. До средата на април Великите сили - Англия, Франция и Италия, Германия и Австро-Унгария и балканските държави признават независимостта на България.
Петото Велико Народно събрание /9 юни-9 юли 1911 г./ приема промени в Конституцията, утвърдена е царската титла, засилени са правомощията на монарха във външната политика, намален е мандатът на Народното събрание на 4 години, министерствата стават 10.
Днес празникът се отбелязва с празнична Света литургия в църквата " Св. 40 мъченици".
User Avatar
Намират се до село Крушуна, община Летница. Водопадът води началото си от карстов извор. Намира се в района на Деветашкото плато в Ловешка област. Височината на водния пад е около 20м. Около този водопад има и други по-малки и интересни водопади, които представляват много впечатляваща и красива гледка и са много посещавани от туристи. Трасирани екопътеки с мостове и стълбички се провират покрай пръските на каскадата и отвеждат до две наблюдателни площадки - под и над Пръскалото. Аз лично съм изумена от гледката ! :)
User Avatar

Това, което Баба Ванга е казала може да се сбъдне!И ще се сбъдне само ако ние се опомним, че не може само да искаме и да мрънкаме!Трябва и да даваме.Да бъдем по-единни, за да могат да се решат всичките ни проблеми!НИЕ ДА СИ РЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ!
Не може вечно да караме а принципа "Не искам на мен да ми е добре, искам на Вуте да му е зле"Щом пет века България е липсвала от картата на света и щом нашите пра-дядовци и баби са успели отново да я върнат на бял свят, би било СТРАШНО!УЖАСНО!С ЕДНА ДУМА ТЪПО!НИЕ, НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПОКОЛЕНИЯ БОРБЕНИ БЪЛГАРИ ДА ЗАТРИЕМ ХУБАВАТА СИ ДЪРЖАВА ОТ ЧИСТА ГЛУПОСТ И ПРОСТОТИЯ!!!
User Avatar

User Avatar
Смятам,че няма българин, който да не знае думите на тази песен. За съжаление както е тръгнало скоро ще пеем: Мила родино, ти си земен рай ай,аааааай...
Все повече тревни площи се превръщат в бетон,отпадъците не се изхвърлят където трябва и т.н. Нека да пазим малкото,което е останало.Има толкова красиви места в България.
...твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.
User Avatar

ZA BALGARIA PO-NAPRED,A PAK ZA DRUGOTO-POSLE! -INATA-
12>>
Визитна картичка

Име:България

Създаден: четвъртък, 13 март 2008

Членове: 21

Описание: Моя България

Модератор(и): Mad Max

Галерия
Членове