Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
Необходими продукти за блатовете:
4 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
6 с.л. разтопено масло
6 с.л. вода
1 ванилия
1 с.л. какао
1 с.л. нескуйк
2 банана

За първия крем:
1 консерва карамелено кондензирано мляко(обикновено подсладено кондензираоно мляко го варя 3 часа на котлона в тенджера с вода)
1 пак. краве масло
200 мл. течна сладкарска сметана

За втория крем:
300 мл.сметана

за сиропа:
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
4-5 капки лимонов сок
1 ванилия

За карамела:
1 ч.ч. захар се карамелизира и се прибавят 150 мл.топла вода и се оставя на слаб котлон докато карамелът се разтопи.маха се от котлона и се прибавя щипка лимонена киселина.

Приготвяне на блатовете:
Белтъците се разбиват с половината захар на сняг.Жълтъците-с останалата захар.Към жълтъците се прибавя пресятото с бакпулвера брашно,олиото,водата и ванилията и се разбиват.Внимателно сместа се прибавя към белтъците и се разбърква с лъжица.
В 2/3 от сместа се прибавят какаото и нескуйка.А другата 1/3 част остава бяла.Двата вида смеси се пекат на 180 градуса до готовност.
След като изтинат блатовете се срязват.Кафявия на 3 платки,а белия-на 2 платки.

Приготвяне на кремовете:
Кондензираното мляко,омекналото масло и течната сметана се разбиват с миксера на пухкав крем.
Отделно и другите 300 мл. сметана се разбиват пак на крем.
От двата крема се оставя и за украса.

Блатовете се сиропират и се мажат с кремовете като се редуват. Върху всеки крем се слагат бананите нарязани на колелца и по малко от течния карамел.

Тортата се украсява по желание и се залива с останалия карамел.
Тортата е моя измислица и е много вкусна.
User Avatar
112 г шоколад, начупен на парченца
1/4 чаша (~ 60 мл ) масло
1 1/2 чаши (~ 375 мл) брашно
3/4 чаша (~ 185 мл) захар
2 ч л нескафе
2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол
1 чашка (250 мл ) мляко (3,2%)
1 неголям банан, намачкан на пюре
2 големи яйца
 
Глазура
125 мл течна сметана (35%)
112 г шоколад, начупен на парченца
 
 
. Маслото се разтопява с шоколад..Бърка се ..
. Брашното се пресява и се размесва в купа със захарта, нескафето, бакпулвера и солта....
. Добавя се мляко, банана и яйцата .. разбива се с миксер....
. Добавя се шоколад и хубаво се разбърква ...
. Форма 22 см се намазва с масло и отгоре се поставя хартия за печене....
Излива се тестото....
. В предварително загрята фурна (180 С ) около 40 мин ...
. Изважда се и се оставя да изстине 10 мин във формата .. след което се изважда от формата и се оставя да изстине напълно ....
. Течната сметана довежда се до кипване и се маха от котлона.. добавя се шоколада...
. Разбърква се и се полива кекса....
 
* При мен времето беше повече от 40 мин .. Горе долу 60 мин ...
С глазурата като понятие за първи път имам работа Усмивка Та стана доста течна .. После разбрах, че трябва да поизстине поне 5 мин и тогава чак се покрива тортата (кекса) ..След което се прибира в хладилника..
Но дори с течна глазура си стана жестоко ... Twisted Evil
[/font]
User Avatar
4 бр. яйца
200 мл течна сметана
1 ч.ч. захар
240 гр брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
 
Карамелена смес- половината от захарта се карамелизира с малко вода, докато стане златист цвят. После се добавя половината от сметаната и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят 2-те яйца, половината бакпулвер и половината от брашното. Разбива се добре с миксер.
 
Ванилова смес- другите 2 яйца се разбиват с миксер. Към тях се прибавя останалата захар, сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.
 
Глазура- 1/3 ч.ч. захар, малко вода се карамелизира. Прибавя се 100 мл мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.
 
В кексова форма се изсипват двете смеси. Може с вилица да се изтегли кексовата смес на няколко места, за да се ошари по-добре.
 
Пече се на 170 градуса на долен реотан първоначално. После след като набухне кекса се включва и горният.
 
Изстиналият кекс се залива с глазурата.
[/font]
User Avatar
Класически, лесен, вкусен и ужасно калоричен десерт.

за 6 порции

500 мл течна сметана (в оригинала е double cream, която е с 48 % масленост)
1 голяма шушулка ванилия / 1 ч.л. течна есенция (от онази кафявата) или няколко прахчета ванилена захар
100 г ситна бяла захар
30-50 г кафява захар за поръсване отгоре
6 жълтъка

Фурната се загрява до 140 С/ 275 F.

Сметаната се изсипва в касеролка. Ваниловата шушулка се цепва по дължина и вътрешността и се остъргва в сметаната. Шушулката се начупва на парченца, които също се слагат в сметаната.

Касеролката се слага на огъня; като заври сместа, температурата се намалява, колкото да се поддържа къкрене. След 5 мин съдът се сваля от котлона. С цедка се изваждат парченцата ванилия. Оставя се да се охлади леко.

Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят. Към тях на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя сметаната.

Сместа се изсипва в шест формички за крем брюле (стават и формички за суфле или просто огнеупорни купички) до 2/3 от обема на съдинките.

Купичките се поставят в тавичка. Между тях се налива топла вода (която да стига максимум до 1/2 от купичките).

Кремът се "пече" на водна баня около 30 мин или докато по краищата е по-плътен, а в средата леко "се колебае".

Купичките се изваждат от водата и се охлаждат до стайна температура. След това се прибират в хладилника.

Преди сервиране се поръсват с кафява захар и се карамелизират с бренер. При липса на такъв се използва грилът на фурната, но тогава кремът трябва да е със стайна температура, за да не се спукат купичките.
User Avatar


Необходими продукти:

300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия

Приготвяне:

1. В 150-200 мл вряща вода (количеството зависи от качеството на сухото мляко) се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й.
2. В така получения сироп се слага маслото и пак се бърка до разтопяването му.
3. В дълбок съд се смесват сухото мляко (под-вкусно става с високомалсено), какаото и ванилията.
4. Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се бърка яростно, за да не се получат бучки.
5. Топлата смес се разлива във чашки, оставя се да изстине и се слага в хладилника, където допълнително се сгъстява.


Забележки:

Ако ви се вижда прекалено рядко, може да добавите още сухо мляко, но не забравяйте, че все пак ще приготвяте течен шоколад.

Предполагам, че ако маслото се замени с какаово такова, ще се получи още по-добре, но за съжаление, не съм пробвал.

Много просто и гарантирам отличен резултат.
User Avatar
продукти-4 яйца,3/4 ч.ч. захар за блата,1/2 ч.ч захар за белтъците,1/2 ч.ч. олио,1 ч.ч. кисело мляко,1 и 1/2 ч.ч. брашно,1 бакпулвер,1 ванилия
крем-125г краве масло,3 жълтъка,100 мл вода,7 с.л брашно,1 л прясно мляко,2 ванилии,1 ч.ч захар

Загрява се фурната на 180°С.Намазнява се и се набрашнява формата, в която ще се пече сладкиша.Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, след това се прибавя олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера.Тестото се сипва във формата(правоъгълна) и се пече.
Крем-Сварява се млякото и в него слагате разтопеното масло и захарта. След като се разтопи захарта прибавяте и жълтъците, които предварително са разбити с брашното и водата.Кремът се вари като не спирате да бъркате, за да не стане на буци.Добавяте и ванилията.Изпеченият блат го намазвате с крeма, а отгоре с рабитите със захарта белтъци.Връща се отново във фурната и се пече на горен реотан и на 160°С, докато порозовеят белтъците.
User Avatar

ЕДНО ЕКЗОТИЧНО МЕНЮ
Прeдястие с... качамак

За 6 порции
Време за подготовка: 10 мин Време за готвене: 30 мин
С невероятната си комбинация от аромати това лесно блюдо е ефектно и вкусно предястие (или даже един идеален лек обяд).
Продукти: 750 мл вода, 0,5 с.л. сол, 175 г царевично брашно, 25 г масло, 25 г настъргано сирене, 3 домата, разрязани на половинки, 3 с.л. зехтин, 1 скилидка счукан чесън, 2 с.л. пресен ситно наря-зан магданоз, пипер, 125 г шунка, 125 г млад спанак или маруля, 50 г сирене на парчета.
Приготовление: В голяма тен-джера кипнете вода със сол, до-бавете царевичното брашно, като непрекъснато бъркате. Намалете
огъня и оставете кашата да къкри около 10 мин, докато се сгъсти. Стрийте маслото и сиренето до получаването на гладка маса и ги добавете в качамака. Излейте всичко върху парче пергаментова хартия и оформете във вид на ру-ло. Оставете го така, до¬като се втвърди.
Затоплете фурната. Сложете доматите върху формата за печене и ги поръсете със смес от зех¬тин, чесън и магданоз. Печете ги 10 мин. Наре¬жете изстиналото кача-мачено руло на 6 дебели филии, намажете ги със зехтин и ги печете до об¬разуване на златиста ко¬ричка. Сервирайте ги с изпечените домати, шун¬ка, млади листа от спа¬нак и резенчета сирене
User Avatar

Лимонови бисквити
Количество: 50 броя Подготовка: 10 мин Печене: 10-12 мин Продукти: 225 г брашно, 125 г захар, 175 г маргарин, настъргана кора и сок от 1 лимон, 1 жълтък, пудра захар, едро настъргани иви¬ци от кората на 1 портокал. Смесете брашното и захарта в купа. Разбийте вътре мар¬гарина до образуване на маса във вид на хлебни трохички. Добавете лимо-новата кора и 1 с.л. лимо¬нов сок, и жълтъка. Оме¬сете до получаване на гладка маса. Оставете тес¬тото на хладно за 30 мин. Затоплете фурната до 180"С. Разточете тестото и изрежете в желаните форми. Сложете ги в нама¬зана тавичка и печете 10-12 мин. След като изсти¬нат, ги поръсете с пудра захар и ги украсете с иви¬ци настъргана портокало¬ва кора
Визитна картичка

Име:Рецептите на Яца

Създаден: четвъртък, 20 март 2008

Членове: 33

Описание: най-различни и вкусни рецепти

Модератор(и): HARPIQTA

Галерия
Членове