Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
мащабни-археологически-разкопки-в-центъра-на-пловдив

Започнаха археологически разкопки на пл. "Централен" в Пловдив, съобщават от местната община. Инициатор е самата община.

На площ от около 400 кв. м, между сградата на пощата и Цар Симеоновата градина, археолозите се надяват да открият Западните пропилеи (един от входовете) към централния площад на Античния форум или Агората на древния Пловдив.

За проучването са осигурени 100 хил. лв. от общинския бюджет.

Този обект ще бъде важна част от реновирането на целия централен площад, което ще промени облика на Пловдив.

"Очакваме археологическите находки да бъдат на около 3 метра дълбочина", уточни археологът Елена Кисякова, като според нея те са в добър вид, тъй като на това място не е извършвано ново строителство.

По думите на Кесякова там може да се намерят древни колонади, магазини, улици и от това какво ще се открие на този терен зависи в каква посока ще тръгнат като цяло разкопките.

Тя обясни, че пропилеите са параден вход, оформен често като самостоятелна сграда с портици и колонади, разположени симетрично по оста на движението.

"Предполагаме, че под съвременния Пловдив се намира най-големият античен площад по нашите земи, който се простира на няколко декара и можем да го съпоставим с тези от градовете в Мала Азия", обясни още Кисякова.

Тя добави, че могат да се намерят и архитектурни елементи, които ни липсват при Източната порта и то главно капители.

http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%­82%D1%83%D1%80%D0%B0/%D0%­9C%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B­1%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D1%8­0%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB­%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%­D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%­D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D­0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D­0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D­1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0-%D­0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%BB%D­0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0­%B2_l.a_c.394_i.191602.html
User Avatar
уникален-златен-пръстен-от-vi-в.-открит-край-бяла
Уникален златен пръстен, представящ ротондата "Анастасис" над Гроба Господен в Йерусалим, е открит при разкопки край Бяла, Варненско, съобщиха варненските археолози Валери Йотов и Александър Минчев.
Находката е датирана към VI век. Археолозите попаднали на пръстена при разкопки есента на миналата година.
Според учените пръстенът най-вероятно е принадлежал на свещеник от групата на хораепископите.
Това е първият такъв пръстен, открит в църковен комплекс, уточни Йотов.
Той припомни, че край Бяла археолозите се натъкнаха на базилика, аязмо и жилище на първосвещеник.
В Европа има твърде малко намерени златни предмети от VI век, допълни Минчев. По думите му причината за това е, че властващият по това време византийски император Юстиниян е забранил производството на такива накити извън Константинопол. Освен това златото се е изземвало от населението.
Това показва, че свещеникът, който е живеел край днешна Бяла, е получил пръстена направо от патриарха, смята Александър Минчев.
В момента пръстенът е изложен в Националния исторически музей в София, където ще остане до края на май.

User Avatar
римска-мозайка-изплува-изпод-наводненията-в-бисер
Красива подова настилка от Римската епоха изплува изпод руините на наводненото на 6 февруари село Бисер. Ценната находка бе открита в дигата на реката, съобщиха от музея в Харманли.

На находката се натъкнали служители на музея, когато се отекла водата и отмила пясъка и пръстта от дигата. Според експертите обаче находката е повредена от иманяри, защото върху находката се виждат следи от дупки от бормашини.

Вероятно става въпрос за част от обществена постройка или светилище от римско време, което обаче ще се проучва тепърва от археолозите.

Освен находката от римско време в Бисер е намерена и многостенна колона в разрушена от наводнението стопанска постройка. Според първоначалния оглед колоната е от 13-14 век или от Османско време
User Avatar
Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров става въпрос за цяло антично селище
Бурята в Поморие на 8 февруари
Големите вълни от преди ден по Черноморието "разкриха" римска постройка във военна почивна база в бургаския квартал Сарафово, съобщиха от пресцентъра на общината.
Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров става въпрос за
цяло селище.
От общината съобщиха, че зидовете от древната сграда са се показали, когато бурното море свлякло част от земната маса в района.
Служителите на военното министерство се натъкнали на сградата днес сутринта.
Кметът на община Бургас Димитър Николов разказа, че на терена ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци.
От пресцентъра на общината съобщиха още, че в морето пред базата е забелязан и каменен саркофаг. В района на откритата римска постройка са намерени и необичайно едри животински кости.
Сред откритията е и колона със седемредов надпис, за който историците се надяват да съдържа и името на
селището, което към момента е неизвестно на науката,
е казал за агенция "Фокус" Божидар Димитров.
Морето е разкрило "остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони", разказал той.
"Със сигурност става дума за селище от градски тип (тъй като римските села нямат канализация, нямат храмове с колони, нямат сгради строени от няколкостотин килограмови квадри)", посочил директорът на НИМ.
"Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции, няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България", каза директорът на НИМ.
Първите сведения за това селище ни бяха съобщени от бургаския кмет Димитър Николов още след морската буря през септември миналата година.
"Разкопките на селището бяха предвидени в пилотния проект на българското правителство за културно-исторически туризъм, обявен от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков на 4 януари тази година в Бургас. Според този план
с министерско постановление ще бъдат отпуснати 120 хил. лева за разкопки
на градчето. За археолог е определен директорът на Археологическия институт с музей към БАН, проф. Людмил Вагалински", казал Божидар Димитров.
Разкопките ще започнат веднага след разтопяване на снега и подобряване на времето, тъй като съществува опасност следващата морска буря да отнесе още една част от античното градче в морето.
През есента е било установено, че селището се простира на дължина по цялата ограда на военната почивна станция, около 200-300 м. Без разкопки обаче е трудно да се каже колко е голямо.
http://www.vesti.bg/index.phtml
User Avatar
откриха-съкровище-на-иван-шишман-край-софия

18 монети от времето на цар Иван Александър, баща на Иван Шишман, са намерени при разкопки в крепостта Кокалянски Урвич

Екип археолози откри съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта Кокалянски Урвич край София, съобщиха ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Бони Петрунова.

Съкровището представлява 18 монети от времето на цар Иван Александър, баща на Иван Шишман.

Те са намерени в притвора на църквата "Свети Илия".

Предполага се, че са били стотици, но голяма част е била намерена и иззета от иманяри.

Монетите са били направени в периода между 1365-1371 г. - в последните шест години от управлението на Иван Александър.

Няколко от тях изобразяват Иван Александър с починалия му син Михаил.

Тъй като на тях не пише името на Александър, а на Шишман, се предполага, че това е първото монетосечене на Цар Иван Шишман.

Те са били положени в началото на неговото управление. От разкопките е станало ясно, че към 15-ти век църквата "Свети Илия" е била ремонтирана и около нея е бил направен манастир, функционирал до 17-ти век.

В притвора на църквата е имало и много богат некропол.

Намерена е сребърна позлатена обица от 14-ти век, свързана с ктиторски погребения и няколко сребърни пръстена.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи на пресконференцията, че в местността може да се развива поклоннически и екотуризъм. Тя добави, че това ще бъде приоритет за София и сериозна цялостна политика.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4265151
User Avatar
1,5-млн.-евро-в-златна-находка-край-свищов
На съкровището случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който го предал на Градския исторически музей

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4136691

Открито миналата седмица край Свищов съкровище от златни накити и бронзови предмети е с изключителна художествена, историческа и научна стойност, която по експертни оценки надвишава 1,5 млн. евро.

Това съобщи на пресконференция в крайдунавския град доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

На находката случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който предал съкровището на Градския исторически музей в Свищов.

За своя патриотичен жест днес той получи официална благодарност от градските власти и грамота за най-големия дарител на музея, който се помещава в родната къща на писателя Алеко Константинов.

Според лабораторни анализи и оценка на експерти колективната находка датира от 2000 г. пр.Хр.

От общо 20 предмета седем са златните торкви, гривна и апликации с общо тегло 266,5г.
Стойността на златото, което е с примеси на сребро, се изчислява на 18 до 21 карата. Най-голяма по размер и карати е златна спираловидна гривна, поставяна над лакътя на ръката - 68 г и 21 карата.

Не по-малко ценни находки от съкровището са три бронзови брадви и три секача.

Според специалистите находките са от късната бронзова епоха и дават ценна информация за навлизането на технологиите за производство на оръдия на труда и оръжия от бронз, които заменят изделията от каменната ера.

Това не е единствената колективна находка от бронзовата епоха, открита в района на Свищов, посочи доц. Владкова. Тя припомни за намерена в началото на миналия век златна торква, която сега се съхранява в Националния исторически музей, както и за селище от тази ера, открито край Нов град, Русенско, на 15 км от Свищов.
User Avatar
http://www.plovdiv-online.com/plovdiv/sus-zasilena-­ohrana-dokaraha-vulchetru­nskoto-sukrovishte.html

С две пилотни коли и една бронирана и под засилена полицейска охрана в Пловдив бе докарано Вълчетрънското златно съкровище.

То датира от 14 век преди Христа и е най-старото злато с най-голям обем и килограми, открито във Вълчетрън, Плевенско, обясни шефът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

Състои се от съдове с различна форма и големина и 4 диска, т. нар. тимбали, счита се че те са се ползвали за ритуали от траките.

13-те съда, които тежат 12, 5 кг. и са 23 карата са намерени през 1924 г. от двама братя при риголване на лозето си - дълбока оран на почвата от 40 до 80 см.
Те помислили, че съдовете са от мед и ги захвърлили в мазето, а най-големият - 6 кг. го използвали за копаня на прасето си.
Този случай е известен в световната археология като Златното прасе - домашна свиня, която яде от 24-каратов златен съд.

След като известно време животното се хранело и излъскало със зурлата си метала до блясък, на двамата братя най-накрая им светнало, че това е злато.

Тогава те започнали да режат някои от съдовете, а други - продали.

Слухът за продажбата на ценните находки стигнала до археолог от Националния Исторически музей в София и той успял да спаси останалите 13 съда от съкровището.От 10 часа във вторник до 19 юни то ще бъде изложено в Археологически музей Пловдив по случай Световния ден на музеите на 18 май.
User Avatar
В античността било прочуто сладкото тракийско библинско вино. По-късно лозата‚ от която се добивало то‚ била пренесена в Италия и Сиракуза. “И така сладкото вино‚ наричано от сицилийците полисово‚ би било библинско вино” - пише Атеней. Омир описва как тракийският жрец Марон подарява на Одисей „…дванадесет амфори сладко, неразредено вино, божествено питие ... когато искаха да пият от това червено вино, сладко като мед, той напълваше една чаша от него, смесваше го с двадесет пъти по толкова с вода и приятно, божествено благоухание се разнасяше от съда. Тогава беше много трудно да се въздържиш от него…”. Това сведение за разреждането на виното може и да е преувеличено. В древна Гърция и Рим обикновено му добавяли три части вода. За “варварски” се считал обичаят на траките да пият виното неразредено и то на един дъх. Тук трябва да отворим скоба и да поясним, че античните вина били изключително гъсти и силни.

Ефектът от напиване с тракийско вино бил сходен с този от съвременните. Плиний Младши споделя, че “от тях боли глава до шестия час (до обяд) на следващия ден”.
User Avatar
* Известните магазини от миналото ЕЛЕМАГ носят името на българския болярин Елемаг, живял през 11 век.

* Противно на разпространеното мнение, в Средновековието освен замъци от камък се строят и замъци от дърво. Пример за това е замъкът на Гаврил Радомир в Битолската крепост.

* Културата за сядане на стол изглежда произлиза от Балканите, откъдето се разпространява в Европа с успех, а в останалите части на света - дълго време продължава да бъде приемана като странна проиумица. И докато на един от стенописите в Казанлъшката гробница знатната тракийка седи на висок стол с голяма облегалка, то мъжът е изобразен на по-нисък стол без облегалка (виж снимката в началото на статията). Няколко хилядолетия по-рано траките издълбават каменните "тронове" на Перперек и Белинташ. С идването на османлиите на Балканския полуостров нещата обаче се променят. До началото на 20 век турците продължават да сядат "по турски", като дори и тронът на султана е пригоден за този начин на сядане. Също на тях дължим вероятните гръбначни изкривявания от седенето на ниските трикраки столчета и маси, а на старите снимки от миналия век вече можете да забележите, че от кавалерството на тракийския мъж няма и следа. Най-вероятно баба ви е застанала права до уважаемия си съпруг, който удобно, загладил мустак е седнал удобно на стол.

* Забравете за романтичните европейски замъци с топли камини, ако обсъждате периода преди 12 век. Дотогава европейските замъци мръзнат в студа и дори "виното и водата замръзват в чашите на кралската трапеза" според писмото на Шарлот-Елизабет Баварска от 1695 година, когато явно все още е твърде студено. Много векове преди това обаче българските замъци са топли поради две причини: 1 стаите са по-малки, с по-ниски тавани и доста по-уютни и 2 имат зидани сводести печки, които отопляват успешно дори помещения от 93 кв.м. Както казва Иван Петрински " Поради усложнената си конструкция, която не се открива никъде другаде, можем да смятаме зиданите сводести печки за българския принос в решаването на отоплителния проблем в Европа."

* Обществените бани през IV век на Балканите са били смесени - за мъже и за жени. Посещавайки Волжка България пък, пътешественикът Ибн Фадлан споделя как мъжете и жените се къпят заедно в реката, без от това да произхождат прелюбодеяния или пък притеснения.

* Сред посудата, използвана от българските царе в Царевец през XIV век е открит и съд от фин китайски порцелан. През Средновековието оригиналният китайски порцелан се слави с високата си цена, а в Сирия и Италия са произвеждали копия на скъпите китайски съдове.

* Дневната дажба вино през средновековието на човек е била 1,5л. Нищо чудно, че Крум изкоренява лозите!

* Отново за виното: през Античността то се е пиело разредено с вода. Затова гърците са се чудели на траките, които пиели виното си гъсто и неразредено. Подобно нещо е било смятано за разсипничество и кощунство.

* В България са намерени съдове от XIII-XIV век, за които се предполага, че са служели за дестилация на твърд алкохол.

* През Средновековието новородени трябвало да бъдат кръстени задължително до 8-мия ден след раждането.

* Древните траки са оплаквали своите новородени, а са се радвали, когато човек умре.

* Ересите през Средновековието са повече от любопитни, особено през ранните векове. Симонианите, например, били за сексуалната свобода, евонианите били вегетарианци, а основателят на маркосейската ерес сипвал опиати във виното на жените и организирал шумни оргии. Адамитите танцували голи на пусти места, а ерестта на василитите отмряла много бързо, понеже привърженици й доброволно се кастрирали. На фона на целия този купон, богомилите изглеждат като ангели небесни, а единствения им грях явно е бил, че са се опълчили срещу алчността на църквата и срещу аристокрацията.

* Християните в Османската империя са плащали по-високи данъци от мюсулманите. Кампаниите за насилствено ислямизиране се предшествали от драстично увеличаване на поголовния данък. Сценаристите на американските кримки с доброто и с лошото ченге явно са взаимствали идеите си от Османската империя, която освен че събирала кръвен данък от християните, дарявала на всеки новопокръстен мюсулманин нови дрехи (ясно по коя мода), месечна издръжка и опрощение на големия данък. Ако мечът не помогнел, голата гърбина и няколкото гладни гърла вкъщи си казвали думата.

* Северните български градове често са били посещавани от прочути персийски и индийски лекари. Нищо чудно, като се има предвид идиотизма на тогавашната византийска медицина, която за мигрена има два основни цяра. Според византийски медицински трактат XI-XIV век мигрена се лекува ето така:


"Вземетее сок от пелин, сок от бръшлян, тор от коза, охлюв(заедно с раковината), изгорен до овъгляване,плод от лаврово дърво,див планински лук, тамян, евробий,но може да бъде и млечка,черно мастило за писане, размачкан шафран, рициновче, листа от ряпа, жълтък от яйце, сок от ружа - всичко в равно количество да се смеси с оцет, направи на хапче и използвай с оцет".

Горкият болен трябвало освен главоболието да си причини и гореописаното лечение! Разбира се, който нямал желание за подобен сорт медицина, винаги можем да да напише на лист хартия следното: "Бягай страхливо лекс клудевасар" и да привърже този лист хартия с връв към шията си.

* През 10 век арабският писател ал-Масуди твърди:


"Борджаните (българите) не познават нито динарите, нито дирхемите (арабски монети); всички техни сделки, както и брачните договори се извършват посредством волове и овце".

Този цитат ни казва главно две неща: 1. Бартерът си е бил на почит при българина дълго, след като светът е започнал да борави с пари и 2. Понеже бартерът продължава да е на почит у нас, сивата икономика тук скоро няма да изчезне, понеже тя не просто борави с укрити средства, но и не може да регистрира именно натуралната размяна. Как да попълниш в данъчната декларация, че срещу един изработен от теб стол са ти платили с една кокошка и един литър вино?!?

Използвани са факти и цитати от книгата на Иван Петрински "Истинската история на България. Битието", изд. Сиела, 2009 Роден Край горещо препоръчва книгата. Обещаваме да си купим и първа част!
За българи - предаде Роден Край
За българи - предаде Роден Край
User Avatar
фанагория
Фанагория е атракционен комплекс, направен в красивия Природен парк Аспарухово, който се намира над квартал Аспарухово, гр. Варна. Фанагория е изградено на място, на което през VII век е имало прабългарски военен лагер. Прабългарското селище Фанагория презъсдава културата и бита на българите, като създатели на Българската държава.
В комплекса ще може да видите: Възстановка на Прабългарско селище от VІІ век, Възстановка на ханска шатра (представително жилище), Възстановка на шаманска юрта (представително жилище), Възстановка на семейна юрта (жилище), Занаятчийско селище от VІІ век, Възстановка на занаятчийски работилници, грънчарство, текстил, ковачество.
Визитна картичка

Име:археологични разкопки,научни изследвания и доказателства

Създаден: петък, 05 октомври 2007

Членове: 55

Описание:

Модератор(и): Irelli

Галерия
Членове