Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: емо

User Avatar


Колко хора могат да определят истинската дефиниция на думата емо. При наличието на много и различни определения, съществува едно, което аз подкрепям – емоционален. Емо идва от емоционален. Във всяко едно училище съществуват сформирани групички, които са с различна степен на важност. Винаги има популярна група момичета, спортни момичета и академични момичета, като към последната група се причисляват онези, наричани с името загубеняци – емо/вандали.

Защо? – питам аз. Защо представителите на емо-групата остават в сянка? Имаше времена, когато хората си падаха по музика от типа на – хардрок, готическа музика и хип-хоп – ходеха по концерти и полудяваха при вида на любимата група. Сега те са окачествени като емо. Кажете ми, как определяте думата емо? т.е. /типичният емо/ - скинар, облечен с тениска на любимата банда, блуза с маншети, значки, тежък черен грим или пък цветът на косата на представителите на емо - групата обикновено е черен или боядисана в цветовете на дъгата, оформена по уникален начин, покриваща различни части от главата им.

Това е стил/мода, предпочитана от емо - индивидите. Кажете ми, какво си мислите, когато видите някого със следи от порезни рани на ръката? – в съзнанието ви веднага изплува мисълта мелодраматичен ЕМО, търсещ внимание. Но въпроса не е във вашето разбиране за този човек. Не можете да определяте човек според порезните рани по ръцете му и стила/модата, която той предпочита. Тези хора просто са като всички останали, те са реални хора, които имат различно виждане за живота и живеят по различен начин. Те не се придържат към онова, считано за последна мода, нито пък се интересуват от злободневните клюки, свързани с известни личности просто, защото не ги интересува.

Как може един човек да определя индивидуалността на друг, когато не го познава наистина и не знае този човек с какво се занимава? Те нямат представа какво е постигнал този човек или какво е преживял. Кажете ми, колко от вас биха нарекли някого, чийто очи са пълни със сълзи, но въпреки всичко той продължава напред, с определението емо? Или виждайки белезите по ръцете му си мислите, че той просто търси внимание?

Тези хора НЕ търсят внимание. Може би те минават през изключително труден период в живота си, а вие решавате да ги тормозите и да се заяждате просто защото те са по-различни от вас. Истината е, че тези хора имат нужда от приятели, които ги харесват такива каквито са и семейство, което ги обича. Повечето от тях нямат рамо, на което могат да поплачат, нито пък имат някого, с когото биха могли да споделят страховете си. Голяма част от тях пишат стихове, изключително емоционални по характер, които разкриват множеството проблеми, пред които се изправят в реалния живот.

И така, последният въпрос, който бих искала да ви задам – грешна ли е представата, изградена за онези от емо-групата? Моят отговор е да, защото думата емо е друга обикновена дума като jock /тинейджър, който жъне спортни успехи и се слави като „супер готин” в училищните среди/ и chav /съкратено от charver, представител на субкултурен стереотип, идващ от американския хип-хоп./ - всички тези определения биват приписвани на онези, които имат различно излъчване и поведение. Тези хора обаче са човечни и тях ги боли и могат да изпитват цялата гама от чувства както всички останали. Огледайте се около себе си и си помислете добре дали сте окачествили някого като емо?
User Avatar

Най-общо казано, емото е жанр в рок музиката. Още от създаването си, терминът емо описва няколко самостоятелни типа музика, с допирни точки помежду си само в произхода. Поради това, употребата на този термин се подлага на много дебати.В първоначалния си вариант, определението емо се прикача на поджанр в хардкор пънка, идващ от музикалната сцена на Washington, DC от средата на ‘80-те. В по-късните години, терминът емокор (кратко за “емоционален хардкор”) се използва при описването на сцената в DC и няколкото регионални сцени, които се пораждат от нея. Терминът емо е породен от показното, свръх-емоционално изпълнение и преживяване на музиката от групите в жанра. Най-големите имена от този период включват Rites of Spring, Embrace, One Last Wish, Beefeater, Gray Matter, Fire Party и малко по-късно, Moss Icon. Първата вълна на емо започва да се стопява с разпадането на повечето асоцирани с жанра групи рано през ‘90-те.

Към средата на ‘90-те, терминът емо става нарицателно за инди сцената, повлияна от Fugazi - своеобразно “отроче” на първата вълна от емо. Групи като Sunny Day Real Estate и Texas Is the Reason слагат на преден план по-инди стил на емото, по-мелодичен и по-малко хаотичен по природа от предшественика си. Т.нар. “инди емо” оцелява до късните ‘90, когато голяма част от групите или се разпадат, или преминават към по-мейнстрийм стил.

С навлизането на останалите емо групи в мейнстрийма, нови групи започнали да творят в по-лекия стил, създавайки облика на това, което днес носи името емо. Дори в миналото, когато определението емо идентифицира широк спектър от групи, палитрата, която стои под общото название емо днес е още по-голяма. Поради това, “емо” е повече широко определение, отколкото специфичен жанр
User Avatar

User Avatar

User Avatar

User Avatar

User Avatar

User Avatar