Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Малкият принц

User Avatar
Малкият принц живее на астероид, който има три вулкана (два активни и един... човек никога не знае) и една роза. Той прекарва дните си, грижейки се за астероида, късайки постоянно баобабовите дървета, които постоянно се опитват да пораснат там. Дърветата биха разрушили малкия му свят, ако им се позволи да порастат. Един ден принцът напуска да види каква е останалата вселена, и посещава няколко други астероида, всеки от които е населяван от възрастен, особен по различен начин:

 

Кралят

Той вярва, че управлява звездите, защото им заповядва да правят неща, които и без друго те правят.

Суетният

Иска всички да се възхищават от него, но живее сам на своята планета.

Пияницата

Пие, за да забрави, че се срамува, задето пие.

Бизнесменът

Който е прекалено зает да брои звездите, които си мисли, че притежава. Иска да ги използва, за да си купи повече звезди.

Фенерджията

Всяка сутрин той трябва да пали фенера, и всяка вечер да го гаси. Преди астероида му се въртял с нормална скорост и той имал време да си почива, но сега той се върти през една минута и няма време за почивка.

Лисицата

На Земята принцът вижда много рози и се натъжава, защото мислел, че неговата е единствена в цялата вселена. Тогава среща една лисица, която му обяснява, че неговата роза наистина е уникална и специална, защото е единствената, която той обича.

User Avatar

Малкият принц,публикуван през 1943 година,е най-известният роман на френския летец и писател Антоан Дьо Сент-Екзюпери, който го написва докато е отседнал в хотел в Ню Йорк.

На пръв поглед детска книга, „Малкият принц“ отправя дълбоки и идеалистични мисли за живота и любовта. В книгата Сент-Екзюпери се представя, катастрофирал със самолета си в пустинята Сахара, където среща млад принц, който не е от планетата Земя. В техните разговори, авторът споделя мислите си за безумията на човечеството и простата мъдрост, която възрастните забравят, когато пораснат.

 

Романът съдържа и рисунки от самия автор, които са включени в повечето издания.

 

„Малкият принц“ е продаден в повече от 50 милиона копия по цял свят.

 

User Avatar

Лисицата млъкна и дълго гледа малкия принц:

- Моля те... опитоми ме! - каза тя.

- На драго сърце - отговори малкият принц, - но нямам много време. Трябва да намеря приятели и да разбера много неща.

- Можеш да разбереш само нещата, които си опитомил - каза лисицата. - Хората вече нямат време да разбират нищо. Купуват от търговците напълно готови неща. Но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели. Ако искаш приятел, опитоми ме!

- Какво трябва да направя? - попита малкият принц.

- Трябва да бъдеш много търпелив - обясни лисицата. - Отначало ще седнеш малко по-далеч от мен, така, в тревата. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения. Но всеки ден ще можеш да сядаш малко по-близо...

User Avatar

И се върна при лисицата.

- Сбогом... - каза той.

- Сбогом - каза лисицата. - Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.

- Същественото е невидимо за очите - повтори малкият принц, за да го запомни.

- Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.

- Времето, което съм изгубил за моята роза... - каза малкият принц, за да го запомни.

- Хората са забравили тази истина - рече лисицата. - Но ти не трябва да я забравяш. Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил. Ти си отговорен за твоята роза...

- Аз съм отговорен за моята роза... - повтори малкият принц, за да го запомни.

 

User Avatar

Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.
User Avatar

Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.
User Avatar

Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.
Визитна картичка

Име:Малкият принц

Създаден: петък, 10 октомври 2008

Членове: 5

Описание:

Модератор(и): Anika

Галерия
Членове